CAPITOLUL 7

Va fi o înviere!

Va fi o înviere!

1, 2. În ce „închisoare” ajung toți oamenii?

 IMAGINEAZĂ-ȚI că ai fost condamnat la închisoare pe viață pentru o crimă de care nu ești vinovat. Nu există nicio speranță să fii eliberat. Viitorul tău pare întunecat și nu poți face nimic în acest sens. Dar tocmai când ți-ai pierdut orice speranță, afli că cineva are puterea de a te elibera și chiar a promis că te va ajuta! Cum te-ai simți?

2 Pentru noi toți, moartea este ca o închisoare. Orice am face, nu avem nicio șansă de scăpare. Totuși, Iehova are puterea de a ne elibera din această „închisoare”. El promite că „ultimul dușman care va fi redus la nimic este moartea”. (1 Corinteni 15:26)

3. Cum ne va elibera Iehova?

3 Gândește-te ce sentiment de eliberare vei simți când moartea nu va mai exista. Iehova nu numai că va înlătura moartea, dar îi va și readuce la viață pe cei ce au murit. Ce va însemna aceasta pentru tine? El promite că „cei ce zac neputincioși în moarte” vor trăi din nou. (Isaia 26:19) Biblia numește acest lucru înviere.

CÂND NE MOARE CINEVA DRAG

4. a) Ce anume ne poate aduce mângâiere când ne moare un membru al familiei sau un prieten drag? b) Cine au fost unii dintre prietenii apropiați ai lui Isus?

4 Când moartea ne răpește un membru al familiei sau un prieten drag, durerea și suferința ar putea fi de nesuportat. Ne simțim neajutorați, deoarece nu putem face nimic pentru a readuce la viață acea persoană. Biblia însă ne oferă mângâiere. (Citește 2 Corinteni 1:3, 4.) Să vedem un exemplu care arată cât de mult doresc Iehova și Isus să-i învie pe cei dragi ai noștri care au murit. Când Isus a fost pe pământ, el i-a vizitat deseori pe Lazăr și pe surorile lui, Marta și Maria. Ei erau prieteni buni cu Isus. Biblia spune: „Isus îi iubea pe Marta, pe sora ei și pe Lazăr”. Dar, într-o zi, Lazăr a murit. (Ioan 11:3-5)

5, 6. a) Ce a făcut Isus când a văzut suferința familiei lui Lazăr și a prietenilor lui? b) De ce este încurajator să știm ce simte Isus?

5 Isus a mers la Marta și la Maria ca să le consoleze. Când Marta a auzit că venea Isus, a ieșit în întâmpinarea lui. Ea s-a bucurat să-l vadă, dar i-a spus: „Dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit”. Marta s-a gândit că Isus ajunsese prea târziu. Apoi, el a văzut-o pe sora ei, Maria, plângând. Tristețea lor l-a îndurerat atât de mult pe Isus, încât a început să plângă. (Ioan 11:21, 33, 35) El a simțit marea durere pe care o produce moartea unei persoane dragi.

6 Este încurajator să știm ce simte Isus la moartea cuiva drag. De fapt, atât Isus, cât și Tatăl său au aceleași sentimente. (Ioan 14:9) Iehova are puterea de a face ca moartea să dispară pentru totdeauna. Și chiar o va face foarte curând!

„LAZĂR, VINO AFARĂ!”

7, 8. De ce nu a vrut Marta ca piatra de la mormântul lui Lazăr să fie dată la o parte, dar ce a făcut Isus?

7 Când Isus a sosit la mormântul în care se afla trupul lui Lazăr, la intrare fusese pusă o piatră mare. Isus a zis: „Dați piatra la o parte!”. Dar Marta nu a vrut. Trupul lui Lazăr era deja în mormânt de patru zile. (Ioan 11:39) Ea însă nu știa ce avea să facă Isus pentru fratele ei.

Imaginează-ți câtă bucurie le-a adus învierea lui Lazăr membrilor familiei și prietenilor lui! (Ioan 11:38-44)

8 Atunci Isus a spus: „Lazăr, vino afară!”. Ceea ce au văzut Marta și Maria apoi a fost uimitor. „Omul care fusese mort a ieșit, având picioarele și mâinile legate cu fâșii.” (Ioan 11:43, 44) Lazăr fusese readus la viață! Era din nou împreună cu familia și cu prietenii lui. Aceștia puteau să-l îmbrățișeze, să-l atingă și să vorbească cu el. Un miracol! Isus îl înviase pe Lazăr.

„FETIȚĂ, ÎȚI ZIC: SCOALĂ-TE!”

9. Cine i-a dat lui Isus puterea de a învia morți?

9 I-a înviat Isus pe oameni cu propria putere? Nu. Înainte de a-l învia pe Lazăr, Isus s-a rugat lui Iehova, iar Iehova i-a dat puterea de a-l învia. (Ioan 11:41, 42) Lazăr nu a fost singura persoană înviată. Biblia ne vorbește despre o fetiță de 12 ani care era foarte bolnavă. Cuprins de deznădejde, tatăl ei, Iair, l-a rugat stăruitor pe Isus să o vindece. Era singurul lui copil. În timp ce Iair vorbea cu Isus, niște oameni au venit și i-au zis: „Fiica ta a murit! De ce să-l mai deranjezi pe Învățător?”. Dar Isus i-a spus lui Iair: „Nu te teme! Doar manifestă credință și ea va fi salvată!”. Apoi l-a însoțit pe Iair până la casa lui. După ce s-au apropiat, Isus i-a văzut și i-a auzit pe oameni plângând. El le-a spus: „Nu mai plângeți, căci [fetița] n-a murit, ci doarme!”. Părinții ei s-au întrebat, probabil, ce voia să spună. Isus le-a cerut tuturor să iasă din casă și i-a dus cu el în camera în care se afla fetița doar pe tatăl și pe mama ei. A luat mâna copilei și a rostit cuvintele: „Fetiță, îți zic: Scoală-te!”. Imaginează-ți bucuria părinților când ea s-a ridicat imediat și a început să umble! Isus le înviase fiica. (Marcu 5:22-24, 35-42; Luca 8:49-56) Din acea zi, ori de câte ori își priveau fetița, acei părinți aveau să-și amintească ce făcuse Iehova pentru ei prin Isus. *

10. De ce au o mare valoare pentru noi relatările despre înviere?

10 Cei pe care Isus i-a înviat au murit din nou după un timp. Însă relatările despre învierile amintite în Biblie au o mare valoare pentru noi, deoarece ne dau o speranță reală. Iehova dorește să-i învie pe oameni și chiar o va face.

CE ÎNVĂȚĂM DIN ACESTE RELATĂRI

Apostolul Petru a înviat o creștină pe nume Dorca. (Faptele 9:36-42)

Ilie l-a înviat pe fiul unei văduve. (1 Regi 17:17-24)

11. Ce învățăm din Eclesiastul 9:5 despre starea lui Lazăr?

11 Biblia spune clar că morții „nu știu nimic”. Așa au stat lucrurile și în cazul lui Lazăr. (Eclesiastul 9:5) Exact așa cum spusese Isus, Lazăr s-a aflat într-o stare asemănătoare unui somn adânc. (Ioan 11:11) Cât timp a fost în mormânt, Lazăr nu ‘a știut nimic’.

12. De unde știm că învierea lui Lazăr chiar a avut loc?

12 Mulți oameni au fost de față când Isus l-a înviat pe Lazăr. Chiar și dușmanii lui Isus știau că făcuse acest miracol. Lazăr era viu, dovada clară că fusese înviat. (Ioan 11:47) De asemenea, mulți oameni au mers să-l viziteze pe Lazăr. Prin urmare, au început să creadă că Isus era trimis de Dumnezeu. Dușmanii lui Isus însă nu s-au bucurat, ci au plănuit să-i ucidă atât pe Isus, cât și pe Lazăr. (Ioan 11:53; 12:9-11)

13. De ce putem fi siguri că Iehova îi va învia pe cei ce au murit?

13 Isus a spus că „toți cei din morminte” vor fi înviați. (Ioan 5:28) Aceasta înseamnă că toți cei ce se află în memoria lui Iehova vor reveni la viață. Însă, pentru ca Iehova să învie pe cineva, el trebuie să-și amintească totul despre acea persoană. Chiar poate face el acest lucru? Gândește-te: În univers există miliarde de stele. Biblia spune că Iehova știe numele fiecăreia. (Citește Isaia 40:26.) Dacă el poate să-și amintească numele fiecărei stele, atunci cu siguranță el poate să-și amintească orice amănunt despre cei pe care îi va readuce la viață. Mai mult, Iehova a creat totul. De aceea, suntem convinși că el are puterea de a-i învia pe oameni.

14, 15. Ce învățăm din cuvintele lui Iov cu privire la înviere?

14 Un bărbat fidel pe nume Iov a crezut în înviere. El a întrebat: „Dacă omul moare, poate el trăi din nou?”. Apoi i-a spus lui Iehova: „Tu vei chema și eu îți voi răspunde. Îți va fi dor de lucrarea mâinilor tale”. Da, Iov știa că Iehova așteaptă cu nerăbdare timpul când îi va învia pe cei ce au murit. (Iov 14:13-15)

15 Ce simți când te gândești la speranța învierii? Poate te întrebi: „Vor fi oare înviați membrii familiei mele și prietenii mei care au murit?”. Este mângâietor să știm că Iehova vrea cu adevărat să-i readucă la viață pe cei ce au murit. Să observăm ce spune Biblia cu privire la cine va fi înviat și unde.

„VOR AUZI GLASUL SĂU ȘI VOR IEȘI AFARĂ”

16. Ce fel de viață vor avea cei înviați pe pământ?

16 Cei ce au fost înviați în trecut s-au reîntâlnit cu familia și cu prietenii lor aici, pe pământ. Același lucru se va întâmpla și în viitor, dar atunci va fi mult mai bine. De ce? Deoarece oamenii readuși la viață pe pământ vor putea trăi veșnic și nu vor mai muri niciodată. Ei vor trăi într-o lume total diferită de cea în care trăim azi. Atunci nu vor mai fi războaie, criminalitate și boli.

17. Cine va fi înviat?

17 Cine va fi înviat? Isus a spus că „toți cei din morminte vor auzi glasul său și vor ieși afară”. (Ioan 5:28, 29) Iar în Revelația 20:13 citim: „Marea i-a dat înapoi pe morții din ea, moartea și Mormântul i-au dat înapoi pe morții din ele”. Da, miliarde de oameni vor trăi din nou. Și apostolul Pavel a spus că „va fi o înviere atât a celor drepți, cât și a celor nedrepți”. (Faptele 24:15) Ce înseamnă aceasta?

În Paradis, cei înviați se vor reîntâlni cu cei dragi ai lor

18. Cine sunt „cei drepți” care vor fi înviați?

18 Printre „cei drepți” se numără slujitorii fideli ai lui Iehova care au trăit înainte de venirea lui Isus pe pământ. Oameni precum Noe, Avraam, Sara, Moise, Rut și Estera vor fi readuși la viață pe pământ. Poți citi despre unii dintre aceștia în cartea Evrei, capitolul 11. Dar ce se poate spune despre slujitorii fideli ai lui Iehova care mor în prezent? Și ei sunt „drepți”, prin urmare vor fi înviați.

19. Cine sunt „cei nedrepți”? Ce ocazie le va da Iehova?

19 Printre „cei nedrepți” se numără miliarde de oameni care nu au avut ocazia de a-l cunoaște pe Iehova. Deși au murit, Iehova nu i-a uitat. Îi va învia, iar ei vor avea ocazia să învețe despre el și să-i slujească.

20. De ce nu vor fi înviați toți oamenii?

20 Înseamnă aceasta că orice om care a murit va fi înviat? Nu. Isus a spus că unii oameni nu vor fi readuși la viață. (Luca 12:5) Cine va hotărî dacă o persoană va fi sau nu înviată? Iehova este Judecătorul suprem. Totodată el i-a dat lui Isus autoritatea de a fi „judecător al celor vii și al celor morți”. (Faptele 10:42) Oricine primește o judecată nefavorabilă – adică este considerat rău și nu vrea să se schimbe – nu va fi înviat. (Vezi „Note explicative”, punctul 19.)

ÎNVIEREA CEREASCĂ

21, 22. a) Ce înseamnă a fi înviat la viață cerească? b) Cine a fost prima persoană înviată la viață în cer?

21 Biblia ne vorbește și despre unii oameni care vor trăi în cer. Când cineva este înviat pentru a trăi în cer, el nu este readus la viață ca om, cu un corp omenesc. El este înviat ca ființă spirituală în cer.

22 Isus a fost prima persoană care a avut parte de acest fel de înviere. (Ioan 3:13) La trei zile după ce a fost ucis, Isus a fost înviat de Iehova. (Psalmul 16:10; Faptele 13:34, 35) El nu a fost înviat cu un corp omenesc. Apostolul Petru a explicat că Isus a fost „omorât în carne, dar a fost făcut viu în spirit”. (1 Petru 3:18) Isus a fost readus la viață ca ființă spirituală puternică! (1 Corinteni 15:3-6) Biblia însă arată că și alte persoane urmau să aibă parte de o astfel de înviere.

23. Din cine este alcătuită „turma mică” despre care a vorbit Isus și câți membri are ea?

23 Cu puțin timp înainte de a muri, Isus le-a spus discipolilor săi fideli: „Mă duc să vă pregătesc un loc”. (Ioan 14:2) Aceasta însemna că unii dintre continuatorii săi fideli aveau să trăiască alături de el în cer. Câți anume? Isus a spus că aceștia aveau să fie un număr mic, o „turmă mică”. (Luca 12:32) Apostolul Ioan a menționat numărul exact, când l-a văzut pe Isus stând „pe muntele Sion [ceresc] . . . Cu el erau 144 000”. (Revelația 14:1)

24. Când vor fi inviati cei 144000 de creștini unși?

24 Când urmau să fie înviați cei 144 000 de creștini? Biblia ne spune că ei urmau să fie înviați după ce Cristos avea să înceapă să domnească în cer. (1 Corinteni 15:23) În prezent trăim în acel timp, iar majoritatea celor 144 000 au fost deja înviați la viață în cer. Cei ce se află încă pe pământ și mor în zilele noastre sunt înviați imediat la viață cerească. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor vor fi înviați în viitor și vor trăi pe un pământ transformat în Paradis.

25. Despre ce vom învăța în următorul capitol?

25 În curând, Iehova îi va elibera pe oameni din închisoarea morții, iar moartea nu va mai exista! (Isaia 25:8) Dar ce vor face cei care merg la cer? Biblia ne arată că aceștia vor domni împreună cu Isus în cadrul unui guvern, sau Regat, ceresc. Vom afla mai multe despre acest guvern în următorul capitol.

^ par. 9 Biblia conține relatări și despre învierea altor persoane: tineri sau vârstnici, bărbați sau femei, israeliți sau oameni din națiuni. Le poți citi în 1 Regi 17:17-24; 2 Regi 4:32-37; 13:20, 21; Matei 28:5-7; Luca 7:11-17; 8:40-56; Faptele 9:36-42; 20:7-12.