ARTICOLUL DE STUDIU 33

Iehova veghează asupra slujitorilor săi

Iehova veghează asupra slujitorilor săi

„Ochiul lui Iehova veghează asupra celor ce se tem de el.” (PS. 33:18)

CÂNTAREA 4 „Iehova este Păstorul meu”

PREZENTARE a

1. De ce l-a rugat Isus pe Iehova să vegheze asupra continuatorilor săi?

 ÎN NOAPTEA dinaintea morții sale, Isus i-a adresat Tatălui său o cerere specială. El l-a rugat să vegheze asupra continuatorilor săi. (Ioan 17:15, 20) Fără îndoială, Iehova a făcut întotdeauna acest lucru – le-a purtat de grijă slujitorilor săi și i-a ocrotit. Totuși, Isus știa că discipolii aveau să întâmpine o opoziție fără precedent din partea lui Satan. El era conștient și că aveau nevoie de ajutorul lui Iehova pentru a face față acestor atacuri.

2. Potrivit cu Psalmul 33:18-20, de ce nu trebuie să ne temem când trecem prin încercări?

2 În prezent, sistemul lui Satan îi supune pe adevărații creștini la presiuni enorme. Ne confruntăm cu necazuri, care pot să ne descurajeze sau chiar să ne testeze loialitatea față de Iehova. Totuși, așa cum vom vedea în continuare, nu avem de ce să ne temem. Iehova veghează asupra noastră. El vede cu ce probleme ne confruntăm și este mereu gata să ne vină în ajutor. Să analizăm două exemple biblice, din care reiese că Iehova „veghează asupra celor ce se tem de el”. (Citește Psalmul 33:18-20.)

CÂND NE SIMȚIM SINGURI

3. Când ne-am putea simți singuri?

3 Deși facem parte dintr-o familie numeroasă de închinători ai lui Iehova, uneori ne-am putea simți singuri. De exemplu, tinerii ar putea avea acest sentiment când trebuie să-și apere convingerile în fața colegilor de clasă sau când se mută în altă congregație. Unii dintre noi se luptă cu sentimente de tristețe sau cu deprimarea și se gândesc că trebuie să ducă singuri această luptă. Poate că ezităm să vorbim deschis despre ceea ce simțim, de teamă că nu vom fi înțeleși. Am putea chiar să ne întrebăm dacă îi pasă cuiva de noi. Sentimentele de singurătate creează uneori neliniște și neputință. Iehova nu dorește să ne simțim astfel.

4. De ce a spus profetul Ilie: „Numai eu am mai rămas.”?

4 Să analizăm exemplul profetului Ilie. Trecuseră mai bine de 40 de zile de când Ilie fugea pentru a-și salva viața după ce Izabela jurase că-l va ucide. (1 Regi 19:1-9) În cele din urmă, în timp ce era singur într-o peșteră, i-a spus lui Iehova: „Numai eu am mai rămas [dintre profeți]”. (1 Regi 19:10) Însă în țară mai erau și alți profeți; Obadia reușise să salveze 100 de profeți din mâinile Izabelei, care voia să-i omoare. (1 Regi 18:7, 13) Atunci de ce se simțea Ilie atât de singur? Credea oare că profeții salvați de Obadia muriseră? Se simțea cumva singur deoarece nimeni nu începuse să-i slujească lui Iehova după episodul de la muntele Carmel, în care Iehova dovedise că este unicul Dumnezeu adevărat? Considera că nimeni nu știa cât de mare era pericolul în care se afla? Sau se întreba dacă îi păsa cuiva de el? Din relatare nu aflăm tot ce a simțit Ilie. Știm însă cu siguranță că Iehova a înțeles de ce se simțea Ilie singur și că i-a dat exact ajutorul de care avea nevoie.

Când ne simțim singuri, cum ne încurajează modul în care l-a ajutat Iehova pe Ilie? (Vezi paragrafele 5, 6)

5. Cum l-a ajutat Iehova pe Ilie să realizeze că nu era singur?

5 Iehova l-a ajutat pe Ilie în mai multe feluri. De exemplu, l-a încurajat să vorbească întrebându-l de două ori: „Ce faci aici?”. (1 Regi 19:9, 13) De fiecare dată când Ilie și-a vărsat inima înaintea lui, Iehova l-a ascultat. El i-a răspuns dezvăluindu-și prezența și puterea nemărginită. De asemenea, l-a asigurat că în țară erau mulți alți închinători fideli. (1 Regi 19:11, 12, 18) Fără îndoială, Ilie s-a simțit foarte ușurat după ce și-a deschis inima înaintea lui Iehova și a auzit răspunsul Său. În plus, Dumnezeu i-a încredințat câteva responsabilități importante: l-a numit să-i ungă pe Hazael, rege peste Siria, pe Iehu, peste Israel, și pe Elisei, profet. (1 Regi 19:15, 16) Încredințându-i aceste responsabilități, Iehova l-a ajutat să se concentreze la lucruri pozitive. Mai mult, l-a binecuvântat cu un prieten apropiat, Elisei. Cum te ajută Iehova și pe tine când te simți singur?

6. Ce îi poți cere lui Iehova în rugăciune când te simți singur? (Psalmul 62:8)

6 Iehova te invită să te rogi lui. El vede în ce situație te afli și te asigură că te ascultă întotdeauna. (1 Tes. 5:17) Lui Iehova îi face plăcere să asculte rugăciunile închinătorilor săi. (Prov. 15:8) Despre ce poți să-i vorbești lui Iehova când te simți singur? Despre orice îți apasă inima în acele momente, la fel cum a făcut Ilie. (Ps. 62:8) Vorbește despre sentimentele și îngrijorările tale și roagă-l să te ajute să le ții sub control. De exemplu, dacă te simți singur și intimidat pentru că trebuie să-ți aperi convingerile în fața colegilor de clasă, roagă-te să ai curaj să depui mărturie și înțelepciune ca să-ți prezinți convingerile cu tact. (Luca 21:14, 15) Sau, dacă ești descurajat ori deprimat, roagă-l pe Iehova să te ajute să vorbești cu un creștin matur. Cere-i să-l ajute și pe el să te asculte cu înțelegere. După ce îi vorbești lui Iehova despre sentimentele tale, observă modul în care îți răspunde la rugăciuni și acceptă ajutorul altora. Drept urmare, nu te vei mai simți atât de singur.

Cauți modalități de a participa într-o măsură mai mare la predicare împreună cu alții? (Vezi paragraful 7)

7. Ce învățăm de la Mauricio?

7 Iehova ne-a încredințat tuturor activități care ne aduc multe satisfacții. Fii sigur că el remarcă și apreciază tot ce faci pentru a-ți îndeplini responsabilitățile atât în congregație, cât și în predicare. (Ps. 110:3) Cum te poate ajuta implicarea în aceste activități să alungi sentimentele de singurătate? Să analizăm exemplul unui frate tânăr pe nume Mauricio. La puțin timp după ce s-a botezat, unul dintre prietenii săi cei mai buni a început să se îndepărteze de Iehova. Mauricio spune: „L-am văzut cum îl părăsește pe Iehova, iar asta mi-a afectat încrederea de sine. Am început să mă întreb dacă puteam trăi la înălțimea dedicării mele și dacă voi putea rămâne în familia lui Iehova. Mă simțeam singur și credeam că nimeni nu mi-ar putea înțelege sentimentele”. Ce l-a ajutat pe Mauricio? El explică: „M-am implicat mai mult în lucrarea de predicare, ceea ce m-a ajutat să mă gândesc mai puțin la mine, să nu mă mai concentrez la sentimentele mele negative. Când participam împreună cu alții la predicare, eram bucuros și nu mă mai simțeam atât de singur”. Chiar și când nu putem predica în persoană alături de alți frați, credința ne este întărită când scriem scrisori și predicăm la telefon împreună cu ei. Ce altceva l-a ajutat pe Mauricio? El adaugă: „Mi-am intensificat activitatea în congregație, mi-am pregătit temeinic temele pentru cursanți și m-am străduit să le prezint cât mai bine. Astfel, m-am simțit apreciat de Iehova și de alții”.

CÂND NE SIMȚIM APĂSAȚI DE ÎNCERCĂRI

8. Ce efect pot avea încercările asupra noastră?

8 Întrucât trăim în zilele din urmă, ne așteptăm să trecem prin încercări. (2 Tim. 3:1) Cu toate acestea, momentul în care apar și natura lor ne-ar putea lua prin surprindere. Pe neașteptate, ne-am putea confrunta cu o problemă economică, cu o boală gravă sau cu moartea unei persoane dragi. În astfel de momente, ne-am putea simți tulburați și apăsați, îndeosebi dacă încercările vin cu rapiditate una după alta sau mai multe deodată. Să nu uităm însă că Iehova veghează asupra noastră. Putem înfrunta cu încredere orice încercare dacă avem ajutorul său.

9. Descrieți câteva dintre încercările prin care a trecut Iov.

9 Să vedem cum l-a ajutat Iehova pe slujitorul său Iov. Într-o perioadă scurtă de timp, el a trecut prin încercări devastatoare. Într-o zi, a aflat cu stupoare că, în urma unor catastrofe, își pierduse bunurile, slujitorii și, cel mai dureros, copiii. (Iov 1:13-19) La scurt timp după aceea, când încă suferea din cauza acestor tragedii, Iov a fost lovit de o boală care i-a produs multă durere și i-a afectat înfățișarea. (Iov 2:7) În această situație extremă, Iov a exclamat: „Sunt dezgustat de viață, nu vreau să mai trăiesc”. (Iov 7:16)

Iehova îl asigură pe Iov de grija sa iubitoare vorbindu-i despre nenumăratele modalități în care se îngrijește de creația sa. (Vezi paragraful 10)

10. Cum i-a dat Iehova lui Iov ajutorul de care avea nevoie? (Vezi imaginea de copertă.)

10 Iehova veghea asupra lui Iov. Deoarece îl iubea, i-a dat ajutorul de care avea nevoie pentru a face față încercărilor. Iehova i-a vorbit, amintindu-i că înțelepciunea Sa este infinită și că își iubește mult creaturile. De asemenea, i-a vorbit despre unele animale impresionante. (Iov 38:1, 2; 39:9, 13, 19, 27; 40:15; 41:1, 2) În plus, prin intermediul unui tânăr fidel pe nume Elihu, l-a încurajat și l-a consolat. Elihu l-a asigurat pe Iov că Iehova răsplătește mereu perseverența slujitorilor săi. Tot prin intermediul lui Elihu, Iehova i-a dat câteva sfaturi iubitoare. Iov a fost ajutat să vadă imaginea de ansamblu, să înțeleagă cât de mic era în comparație cu Iehova, Creatorul universului. (Iov 37:14) El i-a dat lui Iov și o însărcinare, aceea de a se ruga pentru cei trei așa-ziși prieteni ai săi care păcătuiseră. (Iov 42:8-10) Dar cum ne ajută Iehova și pe noi când trecem prin încercări apăsătoare?

11. Cum ne ajută Biblia când trecem prin încercări?

11 În prezent, Iehova nu ne vorbește direct, ca în cazul lui Iov, ci prin intermediul Cuvântului său, Biblia. (Rom. 15:4) În ea, găsim mângâiere și speranță. Să analizăm câteva idei care ne oferă alinare când trecem prin încercări. Iehova ne asigură că nimic, nici cea mai grea încercare, ‘nu ne va putea separa de iubirea lui’. (Rom. 8:38, 39) De asemenea, ne promite că va fi „aproape de toți cei ce-l cheamă” în rugăciune. (Ps. 145:18) Dacă ne bazăm pe el, putem să înfruntăm orice încercare și chiar să simțim bucurie într-o anumită măsură, deși suferim. (1 Cor. 10:13; Iac. 1:2, 12) Cuvântul său ne amintește că încercările sunt temporare și de scurtă durată în comparație cu binecuvântările veșnice pe care Iehova le are în vedere pentru noi. (2 Cor. 4:16-18) De asemenea, în Biblie găsim promisiunea sigură că el va elimina definitiv cauza tuturor problemelor: pe Satan Diavolul și pe susținătorii săi. (Ps. 37:10) Ai învățat pe de rost câteva pasaje biblice care să te ajute să suporți încercările din viitor?

12. Ce așteaptă Iehova să facem pentru a beneficia la maximum de Cuvântul său?

12 Iehova dorește să ne rezervăm timp pentru a studia cu regularitate din Biblie și a medita la ceea ce citim. Aplicarea sfaturilor Bibliei ne ajută să avem o credință mai puternică și să ne apropiem mai mult de Tatăl nostru ceresc. Astfel, devenim mai puternici pentru a suporta necazurile. Iehova le dă spirit sfânt celor care se bazează pe Cuvântul său. Tot prin intermediul spiritului, primim „puterea care depășește normalul” pentru a face față încercărilor. (2 Cor. 4:7-10)

13. Cum ne ajută hrana spirituală să perseverăm când trecem prin încercări?

13 Cu sprijinul lui Iehova, „sclavul fidel și prevăzător” pregătește numeroase articole, materiale video și cântece, care ne ajută să ne întărim credința și să rămânem treji din punct de vedere spiritual. (Mat. 24:45) Trebuie să profităm la maximum de aceste daruri pe care le primim la timpul potrivit. Recent, o soră din Statele Unite și-a exprimat recunoștința pentru hrana spirituală. Ea spune: „În cei 40 de ani în care i-am slujit lui Iehova, integritatea mi-a fost pusă la încercare în repetate rânduri”. Ea s-a confruntat cu încercări grele: bunicul ei a fost ucis de un șofer aflat sub influența alcoolului, părinții ei au decedat în urma unei boli incurabile, iar ea s-a luptat de două ori cu cancerul. Ce a ajutat-o să nu cedeze sub apăsarea acestor situații dificile? Ea explică: „Iehova mi-a purtat mereu de grijă. Hrana spirituală pe care mi-a dat-o prin sclavul fidel și prevăzător m-a ajutat să perseverez. Această hrană spirituală m-a întărit foarte mult. Prin urmare, am aceeași convingere ca Iov, care a zis: «Până la ultima suflare, nu voi renunța la integritatea mea!»”. (Iov 27:5)

Cum putem fi o binecuvântare pentru frații noștri? (Vezi paragraful 14)

14. Ce ajutor ne dă Iehova în încercări prin intermediul fraților și al surorilor de credință? (1 Tesaloniceni 4:9)

14 Iehova ne învață să arătăm iubire unii față de alții și să ne susținem în timpuri dificile. (2 Cor. 1:3, 4; 1 Tes. 4:9) La fel ca Elihu, frații și surorile sunt gata să ne ajute să rămânem fideli când trecem prin necazuri. (Fap. 14:22) Așa au stat lucrurile și în cazul lui Diane. Când soțul ei s-a îmbolnăvit grav, congregația a ajutat-o să rămână tare din punct de vedere spiritual. Ea spune: „A fost foarte greu, dar am simțit cum brațele puternice ale lui Iehova ne-au susținut cu iubire în acele luni dificile. Frații din congregație ne-au sărit în ajutor. Vizitele, telefoanele și îmbrățișările lor au fost tot ce aveam nevoie. Pentru că nu am permis de conducere, frații s-au îngrijit să ajung la întruniri și să ies în predicare”. Este o adevărată binecuvântare să facem parte din această familie spirituală!

RECUNOSCĂTORI PENTRU GRIJA IUBITOARE A LUI IEHOVA

15. De ce suntem ferm convinși că putem face față încercărilor?

15 Cu toții ne vom confrunta la un moment dat cu încercări. Totuși, după cum am văzut, nu trebuie să le înfruntăm singuri. Fiind un Tată iubitor, Iehova veghează întotdeauna asupra noastră. El este alături de noi, gata să ne asculte implorările și să ne susțină. (Is. 43:2) Avem convingerea fermă că putem face față oricărei încercări întrucât Iehova ne dă cu generozitate tot ce avem nevoie pentru a persevera: darul rugăciunii, Cuvântul său, hrană spirituală din abundență și o familie iubitoare de frați.

16. Ce trebuie să facem pentru a rămâne în brațele ocrotitoare ale lui Iehova?

16 Cât de recunoscători suntem pentru că avem un Tată ceresc care veghează asupra slujitorilor săi! „Inima noastră se bucură în el.” (Ps. 33:21) Îi arătăm lui Iehova că apreciem măsurile sale iubitoare dacă ne folosim din plin de ele. De asemenea, trebuie să facem tot ce depinde de noi pentru a rămâne în brațele ocrotitoare ale lui Iehova. Cu alte cuvinte, dacă ne vom strădui să ascultăm de Iehova, el va veghea asupra noastră pentru totdeauna! (1 Pet. 3:12)

CÂNTAREA 3 Ne dai forţă speranţă, încredere!

a Avem nevoie de ajutorul lui Iehova pentru a face față încercărilor. Acest articol ne reamintește că el veghează asupra slujitorilor săi. Dumnezeu vede cu ce probleme ne confruntăm fiecare dintre noi și ne oferă ajutorul necesar.