ARTICOLUL DE STUDIU 35

Să continuăm ‘să ne zidim unii pe alții’

Să continuăm ‘să ne zidim unii pe alții’

„Continuați să vă încurajați unii pe alții și să vă zidiți unii pe alții.” (1 TES. 5:11)

CÂNTAREA 90 Să ne încurajăm reciproc

PREZENTARE a

1. Potrivit cu 1 Tesaloniceni 5:11, la ce lucrare luăm cu toții parte?

 AI PARTICIPAT și tu împreună cu congregația la construirea sau renovarea unei săli a Regatului? Dacă da, fără îndoială, îți amintești prima întrunire ținută în noua clădire. I-ai fost foarte recunoscător lui Iehova. Probabil că ai fost atât de emoționat, încât ai intonat cu greu cântarea de deschidere. Evident, sălile Regatului bine construite îi aduc laude lui Iehova. Există însă un alt gen de construire care îi aduce laude într-o măsură și mai mare. Este vorba despre ceva mult mai prețios decât o clădire propriu-zisă: zidirea celor care umplu locurile noastre de închinare. Apostolul Pavel a avut în vedere acest program de edificare când a scris cuvintele din 1 Tesaloniceni 5:11, mottoul acestui articol.

2. Ce vom analiza în acest articol?

2 Apostolul Pavel a știut cum să-și zidească cu multă empatie colaboratorii în credință. În acest articol, vom vedea în ce fel și-a ajutat el frații și surorile 1) să persevereze în încercări, 2) să păstreze relații pașnice unii cu alții și 3) să-și consolideze credința în Iehova. De asemenea, vom vedea cum îi putem urma exemplul zidindu-i și noi pe frații și surorile de credință. (1 Cor. 11:1)

PAVEL ȘI-A AJUTAT COLABORATORII SĂ PERSEVEREZE ÎN ÎNCERCĂRI

3. Ce optică echilibrată avea Pavel?

3 Pavel și-a iubit foarte mult frații și surorile de credință. El știa ce înseamnă să treci prin încercări. Astfel, a manifestat compasiune și empatie față de cei care sufereau. Odată, a rămas fără mijloacele financiare necesare și a trebuit să muncească pentru a se îngriji de el și de însoțitorii săi. (Fap. 20:34) Pavel confecționa corturi. În Corint, a lucrat împreună cu Aquila și Priscila, care aveau aceeași meserie. Cu toate acestea, „în fiecare sabat”, obișnuia să le predice iudeilor și grecilor. Iar după sosirea lui Sila și a lui Timotei, „Pavel s-a dăruit întru totul predicării cuvântului”. (Fap. 18:2-5) El nu a pierdut niciodată din vedere scopul vieții sale, și anume serviciul adus lui Iehova. Fiind un creștin harnic, el a avut libertate de exprimare când i-a îndemnat pe colaboratorii lui să nu se lase distrași de presiunile vieții și de necesitatea de a se îngriji de familie, neglijând, astfel, „lucrurile mai importante” – tot ce avea legătură cu închinarea adusă lui Iehova. (Filip. 1:10)

4. Cum i-au ajutat Pavel și Timotei pe colaboratorii lor să înfrunte persecuția?

4 La puțin timp după formarea congregației din Tesalonic, creștinii de aici au fost ținta unor persecuții aprige. Cu o anumită ocazie, o gloată de împotrivitori i-au căutat pe Pavel și pe Sila. Întrucât nu i-au găsit, i-au târât „pe câțiva frați la conducătorii orașului” strigând: „Oamenii aceștia se împotrivesc decretelor Cezarului”. (Fap. 17:6, 7) Să ne gândim cât de tulburați au fost creștinii din Tesalonic, botezați de puțin timp, când au văzut că acei oameni din oraș au început să li se împotrivească! Ei ar fi putut încetini ritmul în serviciul lui Iehova, însă Pavel a preîntâmpinat acest deznodământ. Deși au trebuit să părăsească orașul, el și Sila au luat măsuri astfel încât congregația nou formată să primească încurajarea necesară. El le-a spus tesalonicenilor: „[Îl] trimitem pe Timotei, fratele nostru . . . ca să vă întărească și să vă mângâie spre zidirea credinței voastre, pentru ca nimeni să nu se clatine din cauza acestor necazuri”. (1 Tes. 3:2, 3) Fără îndoială, Timotei simțise personal focul persecuției în orașul său natal, Listra. El văzuse câte eforturi făcuse Pavel pentru a-i întări pe frații de acolo, precum și modul în care îi sprijinise Iehova. Prin urmare, Timotei îi putea asigura pe membrii noii congregații din Tesalonic că, și în cazul lor, totul avea să se termine cu bine. (Fap. 14:8, 19-22; Evr. 12:2)

5. Cum a fost ajutat Bryant de un bătrân de congregație?

5 Pavel i-a ajutat pe colaboratorii săi și într-un alt mod. Când au revenit în Listra, în Iconium și în Antiohia, Pavel și Barnaba „au numit pentru ei bătrâni în fiecare congregație”. (Fap. 14:21-23) Fără îndoială, acești bărbați numiți s-au dovedit o sursă de încurajare pentru congregații, așa cum sunt și bătrânii din prezent. Să remarcăm ce a spus un frate pe nume Bryant: „Când am împlinit 15 ani, tata ne-a părăsit, iar mama a fost exclusă. Eram trist și mă simțeam abandonat”. Ce l-a ajutat pe Bryant să depășească situația dificilă în care se afla? El spune: „Un bătrân pe nume Tony și-a făcut timp să vorbească cu mine la întruniri și în alte ocazii. Mi-a vorbit despre unii slujitori ai lui Iehova care nu și-au pierdut bucuria, deși au trecut prin încercări. Mi-a citit Psalmul 27:10 și mi-a vorbit deseori despre Ezechia, care a rămas fidel, deși tatăl lui nu a fost un exemplu bun”. Ce efect a avut acest ajutor asupra lui Bryant? El își amintește: „Am fost încurajat de Tony și, astfel, am început o carieră minunată în serviciul cu timp integral”. Bătrâni, fiți buni observatori și ajutați-i pe cei care, asemenea lui Bryant, au nevoie de „un cuvânt bun” de încurajare! (Prov. 12:25)

6. Cum și-a încurajat Pavel colaboratorii folosindu-se de exemplul unor slujitori fideli ai lui Iehova?

6 Pavel le-a vorbit colaboratorilor săi despre ‘un nor mare de martori’ care, cu ajutorul lui Iehova, au depășit tot felul de încercări. (Evr. 12:1) El știa că exemplul acestor slujitori din trecut avea să le dea curaj fraților și surorilor lui și să-i ajute să-și păstreze privirea ațintită asupra ‘orașului Dumnezeului celui viu’. (Evr. 12:22) Fără îndoială, și în prezent, cu toții suntem încurajați când citim relatări despre modul în care Iehova i-a ajutat pe Ghedeon, pe Barac, pe David, pe Samuel și pe mulți alții! (Evr. 11:32-35) Exemplele moderne de credință au același efect asupra noastră. La sediul mondial, ajung multe scrisori în care frații povestesc cum le-a fost întărită credința după ce au citit relatări ale unor slujitori fideli din prezent.

PAVEL LE-A ARĂTAT COLABORATORILOR SĂI CUM SĂ FIE ÎN RELAȚII PAȘNICE UNII CU ALȚII

7. Ce înveți din sfatul lui Pavel consemnat în Romani 14:19-21?

7 Când promovăm pacea în congregație, contribuim la edificarea fraților noștri. Nu dorim ca diferențele de opinie să ne dezbine. De asemenea, nu vrem să insistăm asupra drepturilor noastre când nu este implicat un principiu biblic. Să analizăm un exemplu. În congregația din Roma, existau atât creștini evrei, cât și creștini neevrei. Când Legea mozaică a fost abrogată, au fost anulate și restricțiile impuse de ea cu privire la consumarea unor alimente. (Mar. 7:19) Prin urmare, unii creștini evrei s-au simțit liberi să mănânce orice aliment. Totuși, alți creștini evrei nu considerau că acest mod de acțiune era corect. Așadar, în congregație s-a produs dezbinare. Pavel a arătat cât de important era ca membrii congregației să păstreze pacea: „Este mai bine să nu mănânci carne, să nu bei vin și să nu faci niciun alt lucru în care se poticnește fratele tău”. (Romani 14:19-21) Astfel, Pavel i-a ajutat să înțeleagă cât de dăunătoare erau aceste dispute pentru frați, dar și pentru congregație ca întreg. El însuși a fost dispus să-și schimbe modul de acțiune pentru a nu-i poticni pe alții. (1 Cor. 9:19-22) Și noi putem să-i zidim pe ceilalți și să promovăm pacea dacă nu insistăm asupra punctului nostru de vedere în chestiuni lăsate la latitudinea fiecărui creștin.

8. Cum a acționat Pavel când pacea unei congregații a fost amenințată de o divergență importantă?

8 Chiar și când au existat puncte de vedere diferite cu privire la chestiuni importante, Pavel ne-a lăsat un model promovând pacea. De exemplu, unii membri ai congregației din secolul I susțineau că neevreii deveniți creștini trebuiau să se circumcidă. În felul acesta, ei încercau, probabil, să evite criticile evreilor. (Gal. 6:12) Deși nu a aprobat deloc acest punct de vedere, Pavel nu a insistat ca lucrurile să se facă așa cum considera el, ci, plin de umilință, le-a prezentat situația apostolilor și bătrânilor din Ierusalim. (Fap. 15:1, 2) Prin modul în care a acționat, Pavel i-a ajutat pe acei creștini să nu-și piardă bucuria și a contribuit la păstrarea păcii în congregație. (Fap. 15:30, 31)

9. Cum putem urma exemplul lui Pavel?

9 Dacă apare o divergență majoră, vom promova pacea dacă vom căuta îndrumarea celor numiți de Iehova să păstorească turma sa. Deseori, găsim sfaturi înțelepte în publicațiile bazate pe Biblie sau în instrucțiunile oferite de organizație. Dacă le vom respecta și ne vom concentra mai puțin asupra propriului punct de vedere, vom contribui la pacea congregației.

10. În ce alt mod a promovat Pavel pacea în congregație?

10 Pavel a promovat pacea între frați vorbind despre calitățile și nu despre defectele lor. De exemplu, în încheierea scrisorii adresate congregației din Roma, el i-a menționat cu numele pe mulți colaboratori, amintind deseori un detaliu despre ei sau făcând un comentariu pozitiv la adresa lor. La fel ca Pavel, să nu ne reținem să vorbim despre calitățile fraților și surorilor noastre. Astfel, frații din congregație vor avea mai multe motive să se apropie unii de alții, ceea ce va contribui la zidirea tuturor.

11. Cum putem restabili pacea cu frații noștri când apar dezacorduri?

11 Uneori, chiar și între creștinii maturi pot apărea diferențe de opinie sau divergențe. Pavel și prietenul său apropiat Barnaba au trecut printr-o astfel de situație. În timp ce se pregăteau să plece în următoarea călătorie misionară, între ei s-a iscat o discuție aprinsă deoarece nu au fost amândoi de acord ca Marcu să-i însoțească. În urma acestei ‘aprige izbucniri de mânie’, cei doi nu au mai călătorit împreună. (Fap. 15:37-39) Însă Pavel, Barnaba și Marcu și-au restabilit relațiile arătând că prețuiau mult pacea și unitatea congregației. Ulterior, Pavel a vorbit în termeni pozitivi despre Barnaba și Marcu. (1 Cor. 9:6; Col. 4:10) Și noi dorim să rezolvăm neînțelegerile pe care le-am putea avea cu frații din congregație și să ne concentrăm la calitățile lor. Astfel, vom promova pacea și unitatea. (Ef. 4:3)

PAVEL A CONSOLIDAT CREDINȚA COLABORATORILOR SĂI

12. Cu ce probleme se confruntă unii frați și surori?

12 Contribuim la zidirea fraților și a surorilor noastre când le întărim credința în Iehova. Unii dintre ei suportă batjocuri din partea rudelor, a colegilor de muncă sau a colegilor de școală. Alții au probleme grave de sănătate sau așteaptă de mulți ani să vadă încheierea sistemului în care trăim. Iar alții au fost lezați și încearcă să-și vindece sentimentele rănite. Toate aceste situații pot testa credința unui creștin. Membrii congregației din secolul I s-au confruntat cu încercări similare. Ce a făcut Pavel pentru a le întări credința?

Cum putem să-i zidim pe alții urmând exemplul lui Pavel? (Vezi paragraful 13) b

13. Cum i-a ajutat Pavel pe creștinii batjocoriți din cauza convingerilor lor?

13 Pavel a consolidat credința fraților săi cu ajutorul Scripturilor. De exemplu, creștinii evrei nu știau, probabil, cum să le răspundă rudelor care susțineau cu tărie că iudaismul era superior creștinismului. Fără îndoială că scrisoarea adresată de Pavel evreilor le-a întărit credința acelor creștini. (Evr. 1:5, 6; 2:2, 3; 9:24, 25) Ei puteau folosi argumentele solide menționate de Pavel pentru a le răspunde împotrivitorilor. În prezent, ne putem ajuta colaboratorii să-și argumenteze convingerile cu ajutorul publicațiilor noastre bazate pe Biblie. De exemplu, dacă tinerii sunt ridiculizați deoarece cred în creație, îi putem ajuta să găsească informații în broșurile Viața – Opera unui Creator? și Originea vieții – Cinci întrebări care merită să fie analizate, broșuri care conțin dovezi în favoarea creației.

Cum putem să-i zidim pe alții urmând exemplul lui Pavel? (Vezi paragraful 14) c

14. Ce a făcut Pavel, deși era ocupat cu predicarea și predarea?

14 Pavel i-a îndemnat pe frați și pe surori să arate iubire prin „fapte bune”. (Evr. 10:24) El i-a ajutat nu doar prin ceea ce a spus, ci și prin ceea ce a făcut. De exemplu, când asupra fraților din Iudeea s-a abătut o foamete, Pavel le-a dus lucrurile necesare. (Fap. 11:27-30) Deși era ocupat cu predicarea și predarea, el a căutat întotdeauna modalități de a-i ajuta din punct de vedere material pe cei aflați în nevoie. (Gal. 2:10) Procedând astfel, Pavel le-a întărit colaboratorilor săi convingerea că Iehova se îngrijește de ei. Și noi putem consolida credința fraților și a surorilor noastre când ne folosim cu generozitate timpul, energia și aptitudinile pentru a-i ajuta pe cei afectați de dezastre. De asemenea, putem face donații pentru lucrarea mondială. Acestea sunt doar câteva modalități prin care îi putem ajuta pe frați să aibă convingerea fermă că Iehova nu-i va abandona niciodată.

Cum putem să-i zidim pe alții urmând exemplul lui Pavel? (Vezi paragrafele 15, 16) d

15, 16. Ce putem face pentru cei a căror credință a slăbit?

15 Pavel i-a ajutat neobosit pe cei a căror credință slăbise. El le-a arătat compasiune și le-a vorbit într-o manieră caldă și pozitivă. (Evr. 6:9; 10:39) De exemplu, în scrisoarea adresată evreilor, a folosit de multe ori termenul „noi”, recunoscând astfel că și el trebuia să aplice sfaturile pe care le dădea. (Evr. 2:1, 3) Asemenea lui Pavel, nu renunțăm la cei a căror credință a slăbit, ci ne străduim să le zidim credința arătându-le un interes sincer. În felul acesta, le dovedim cât de mult îi iubim. Pentru a ne zidi frații și surorile, este important să ne alegem cu grijă cuvintele, dar, la fel de important, este să avem un ton cald și prietenos.

16 Pavel le-a amintit colaboratorilor săi că Iehova cunoștea bine faptele bune pe care le făcuseră. (Evr. 10:32-34) La fel putem proceda și noi când credința unui frate slăbește. L-am putea ruga să ne povestească cum a cunoscut adevărul sau să ne spună în ce situații a simțit mâna lui Iehova. Cu aceste ocazii, îl putem asigura că Iehova nu a uitat faptele prin care i-a arătat iubire și că nu-l va abandona. (Evr. 6:10; 13:5, 6) Aceste conversații i-ar putea impulsiona pe frații noștri dragi să continue să-i slujească lui Iehova.

„CONTINUAȚI SĂ VĂ ÎNCURAJAȚI UNII PE ALȚII”

17. Ce aptitudini vrem să dezvoltăm?

17 Asemenea unui constructor care își perfecționează în permanență deprinderile, și noi putem deveni mai eficienți în lucrarea de edificare spirituală pe care o desfășurăm. Îi putem ajuta pe alții să persevereze în situații grele vorbindu-le despre unii slujitori din trecut care au făcut față încercărilor. Putem promova pacea concentrându-ne la ceea ce este bun în alții și vorbind despre calitățile lor. Putem păstra pacea când este amenințată și o putem restabili când apar dezacorduri. Vom continua să zidim credința fraților noștri împărtășindu-le idei prețioase din Biblie, oferindu-le ajutor practic și rămânând alături de ei dacă slăbesc din punct de vedere spiritual.

18. Ce ești hotărât să faci?

18 Cei care iau parte la construirea clădirilor teocratice au un sentiment profund de bucurie și de mulțumire. Putem avea aceste sentimente și când participăm la lucrarea de zidire a congregației. Spre deosebire de o clădire fizică, ce se deteriorează în timp, lucrarea de edificare spirituală la care luăm parte poate avea efecte veșnice! Să fim motivați întotdeauna de dorința de ‘a continua să ne încurajăm unii pe alții și de a ne zidi unii pe alții’! (1 Tes. 5:11)

CÂNTAREA 100 Să fim ospitalieri

a Viața în această lume este foarte grea. Colaboratorii noștri în închinare sunt supuși la mari presiuni. Putem fi o adevărată binecuvântare pentru ei dacă vom căuta modalități de a-i încuraja. În acest sens, apostolul Pavel este un exemplu pentru noi.

b LEGENDA IMAGINII: Un tată îi arată fiicei sale câteva sugestii în publicațiile noastre pentru a o ajuta să facă față presiunilor de a sărbători Crăciunul.

c LEGENDA IMAGINII: Un cuplu a călătorit într-o parte a țării lovită de un dezastru pentru a participa la operațiuni de ajutorare.

d LEGENDA IMAGINII: Un bătrân îl vizitează pe un frate a cărui credință a slăbit. El îi arată fratelui câteva fotografii de la Școala pentru Pionieri la care au participat împreună în trecut. Privind fotografiile, fratele își aduce aminte de bucuria simțită atunci. El dorește să simtă din nou bucuria pe care o avea când îi slujea lui Iehova. Cu timpul, revine în congregație.