ARTICOLUL DE STUDIU 36
Slujitorii lui Iehova iubesc dreptatea
„Iehova îi iubeşte pe cei drepţi.” (PS. 146:8)
CÂNTAREA 9 Iehova e Regele nostru!
PREZENTARE a
1. Ce test a înfruntat Iosif și cum a reacționat el?
IOSIF, fiul lui Iacob, a avut de înfruntat un test foarte dificil. Soția stăpânului său, Potifar, i-a spus: „Culcă-te cu mine!”. Însă Iosif a respins avansurile ei. În zilele noastre, cineva s-ar putea întreba: „Cum a reușit Iosif să se împotrivească acestei tentații?”. Potifar era plecat. De asemenea, în urma unui refuz, soția acestuia îi putea face viața un calvar lui Iosif, un simplu sclav. Totuși, Iosif nu a dat curs insistențelor ei. De ce? Chiar el explică motivul: „Cum aș putea să fac un rău atât de mare și să păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu?”. (Gen. 39:7-12)
2. De unde a știut Iosif că adulterul era un păcat împotriva lui Dumnezeu?
2 De unde știa Iosif că Dumnezeu considera adulterul „un rău atât de mare”? Porunca: „Să nu comiți adulter”, din Legea mozaică, avea să fie dată abia după 200 de ani. (Ex. 20:14) Totuși, Iosif îl cunoștea pe Iehova suficient de bine, încât să înțeleagă ce simțea el față de conduita imorală. Fără îndoială, Iosif știa că, potrivit standardelor lui Iehova, căsătoria trebuia să fie o legătură între un singur bărbat și o singură femeie. De asemenea, trebuie să fi auzit cum Iehova intervenise în două ocazii pentru a proteja onoarea străbunicii sale Sara când ea fusese la un pas de a fi violată. Dumnezeu a intervenit și în cazul Rebecăi, soția lui Isaac, când aceasta a trecut printr-o situație asemănătoare. (Gen. 2:24; 12:14-20; 20:2-7; 26:6-11) Iosif a meditat la aceste aspecte, astfel că a putut înțelege ce era bine și ce era rău în ochii lui Dumnezeu. Întrucât îl iubea pe Iehova, Iosif iubea și normele sale de dreptate și era hotărât să le respecte.
3. Ce vom analiza în acest articol?
3 Iubești și tu dreptatea? Fără îndoială că da. Însă, întrucât suntem imperfecți, am putea fi influențați cu ușurință de concepția lumii cu privire la dreptate. (Is. 5:20; Rom. 12:2) De aceea, vom vedea ce este dreptatea și ce foloase avem dacă prețuim această calitate. Apoi, vom analiza trei pași care ne vor ajuta să ne adâncim iubirea pentru normele lui Iehova.
CE ESTE DREPTATEA
4. Ce concepție greșită au unii despre dreptate?
4 În opinia unora, o persoană dreaptă are un spirit critic, este infatuată și se consideră mai dreaptă decât alții. Însă, pentru Dumnezeu, acestea sunt trăsături cu totul nedorite. Când a fost pe pământ, Isus i-a criticat aspru pe conducătorii religioși din timpul său deoarece își fixaseră propriile standarde de dreptate. (Ecl. 7:16; Luca 16:15) O persoană cu adevărat dreaptă nu crede niciodată că le este superioară altora.
5. Potrivit Bibliei, ce este dreptatea? Dați exemple.
5 Dreptatea este o calitate atrăgătoare. Simplu spus, ea înseamnă a face ce este drept în ochii lui Iehova Dumnezeu. În Biblie, termenii traduși prin „dreptate” transmit ideea de a trăi la înălțimea celor mai înalte norme, normele lui Iehova. De exemplu, el le-a poruncit negustorilor israeliți să folosească „o greutate . . . dreaptă”. (Deut. 25:15) Evident, un creștin care dorește să fie drept în ochii lui Dumnezeu va fi în totalitate cinstit în relațiile sale de afaceri. Un om care iubește dreptatea nu suportă să vadă că cineva este tratat nedrept. Iar, „pentru a-i plăcea pe deplin” lui Iehova, o persoană cu adevărat dreaptă se întreabă mereu cum va privi El deciziile pe care le ia. (Col. 1:10)
6. De ce putem avea încredere în normele lui Iehova cu privire la bine și rău? (Isaia 55:8, 9)
6 În Biblie, Iehova este numit „locuința dreptății”, ceea ce arată că el este Sursa acesteia. (Ier. 50:7) În calitate de Creator, doar Iehova are dreptul de a stabili norme cu privire la ce este bine și ce este rău. Întrucât Iehova este perfect, perspectiva lui asupra binelui și a răului este mult superioară concepției noastre despre bine și rău, atinsă de imperfecțiune și păcat. (Prov. 14:12; Isaia 55:8, 9) Totuși, întrucât suntem creați după chipul lui Dumnezeu, putem respecta normele sale de dreptate și chiar suntem bucuroși să o facem. (Gen. 1:27) Iubirea pentru Tatăl nostru ceresc ne determină să-i urmăm cât mai fidel exemplul. (Ef. 5:1)
7. De ce avem nevoie de norme demne de încredere? Ilustrați.
7 Înțelegem motivele pentru care este înțelept să respectăm normele lui Iehova cu privire la bine și rău? Să ne gândim ce s-ar întâmpla dacă fiecare bancă ar determina valoarea unei monede după propriile standarde sau dacă fiecare firmă de construcții ar lucra după propriile normative. Rezultatul ar fi un haos. Dacă angajații din domeniul sănătății nu ar urma aceleași protocoale cu privire la tratarea pacienților, unii dintre aceștia și-ar putea pierde viața. Evident, respectarea unor norme demne de încredere constituie o protecție. În mod asemănător, normele lui Dumnezeu cu privire la bine și rău ne ocrotesc.
8. De ce binecuvântări vor avea parte cei care iubesc dreptatea?
8 Iehova îi binecuvântează pe cei ce se străduiesc să respecte normele sale. El promite: „Cei drepți vor stăpâni pământul și vor trăi pentru totdeauna pe el”. (Ps. 37:29) Îți poți imagina unitatea, pacea și fericirea pe care le vor simți oamenii când vor respecta cu toții normele lui Dumnezeu? Iehova dorește să trăiești și tu acele timpuri! Cu siguranță, fiecare dintre noi avem motive întemeiate să iubim dreptatea. Însă cum putem să ne adâncim iubirea pentru această calitate? Să analizăm trei modalități.
SĂ NE ADÂNCIM IUBIREA PENTRU NORMELE LUI IEHOVA
9. Ce ne va ajuta să iubim dreptatea?
9 Pasul 1: Să-l iubim pe Cel care stabilește normele. Pentru a iubi dreptatea, trebuie să cultivăm iubire pentru Cel care stabilește normele cu privire la bine și rău. Odată cu iubirea pentru Iehova, va crește și dorința de a respecta normele sale drepte. Să ne gândim la exemplul lui Adam și al Evei. Dacă l-ar fi iubit pe Iehova, ei nu ar fi încălcat niciodată legile sale drepte. (Gen. 3:1-6, 16-19)
10. Cum a ajuns Avraam să-l cunoască mai bine pe Iehova?
10 Cu siguranță, nu vrem să facem greșeala pe care au făcut-o Adam și Eva. Vom evita acest deznodământ dacă vom continua să învățăm despre Iehova, să-i prețuim calitățile și să înțelegem modul său de gândire. Astfel, iubirea noastră pentru Iehova va crește cu siguranță. Să analizăm exemplul lui Avraam. El l-a iubit cu toată inima pe Iehova. Chiar și atunci când nu a reușit să înțeleagă deciziile lui Dumnezeu, Avraam nu a dezvoltat un spirit de răzvrătire. Dimpotrivă, s-a străduit să-l cunoască mai bine pe Tatăl său ceresc. De exemplu, când a aflat că Iehova hotărâse să distrugă Sodoma și Gomora, Avraam s-a temut că „Judecătorul întregului pământ” urma să-i distrugă pe cei drepți împreună cu cei răi. Pentru Avraam, acest lucru părea de neconceput. De aceea, cu umilință, i-a pus lui Iehova o serie de întrebări, iar Iehova i-a răspuns cu multă răbdare. În cele din urmă, Avraam a înțeles că Iehova cercetează inima fiecărui om și că el niciodată nu-l pedepsește pe cel nevinovat împreună cu cel vinovat. (Gen. 18:20-32)
11. Cum a arătat Avraam că-l iubea pe Iehova și că avea încredere în el?
11 Conversația pe care Avraam a purtat-o atunci cu Iehova a avut un impact profund asupra lui. Fără îndoială, el a ajuns să-l iubească și să-l respecte și mai mult pe Tatăl său. Ani mai târziu, încrederea lui în Iehova a fost greu încercată. Iehova i-a cerut să-l sacrifice pe fiul său iubit, Isaac. Acum însă, Avraam îl cunoștea mai bine pe Dumnezeul său, așadar, nu i-a mai pus nicio întrebare. El a acceptat să facă ce i s-a cerut. Dar să ne imaginăm câtă durere a simțit în timp ce se pregătea să-și sacrifice fiul! Probabil că a meditat la ce învățase până în acel moment despre Iehova. Știa că el nu ar face niciodată ceva nedrept sau neiubitor. Potrivit cuvintelor apostolului Pavel, Avraam s-a gândit că Iehova putea să-l învie pe fiul său drag, Isaac. (Evr. 11:17-19) În fond, Iehova promisese că Isaac avea să fie tatăl unei națiuni, iar, în acel moment, Isaac nu avea copii. Întrucât îl iubea pe Iehova, Avraam a avut încredere că Tatăl său va acționa cu dreptate. Deși nu i-a fost deloc ușor, Avraam a ascultat, motivat de credință. (Gen. 22:1-12)
12. Cum îl putem imita pe Avraam? (Psalmul 73:28)
12 Cum putem urma exemplul lui Avraam? Învățând tot mai multe lucruri despre Iehova. Astfel, ne vom apropia de el și-l vom iubi din ce în ce mai mult. (Ps. 73:28) Conștiința noastră va fi modelată potrivit modului de gândire al lui Iehova. (Evr. 5:14) Ca urmare, vom fi fermi ori de câte ori cineva va încerca să ne determine să facem un lucru greșit. Vom urî până și gândul de a-i cauza durere Tatălui nostru și de a ne periclita relația cu el. Dar cum mai putem arăta că iubim dreptatea?
13. Cum putem urmări dreptatea? (Proverbele 15:9)
13 Pasul 2: Să dezvoltăm iubire pentru dreptate în fiecare zi. Cum putem face aceasta? De exemplu, pentru a ne întări sistemul muscular, sunt necesare exerciții susținute, făcute cu regularitate. În mod asemănător, ca să cultivăm iubire pentru normele de dreptate ale lui Iehova, sunt necesare eforturi constante. Însă Iehova este rezonabil și nu așteaptă niciodată de la noi mai mult decât putem oferi. (Ps. 103:14) El ne asigură că „îl iubește pe cel ce urmărește dreptatea”. (Prov. 15:9) Când urmărim un anumit obiectiv în serviciul lui Iehova, facem eforturi consecvente pentru a-l atinge. Același lucru este valabil și când urmărim dreptatea. În timp, Iehova ne va ajuta cu răbdare să facem progrese. (Ps. 84:5, 7)
14. Ce este „platoșa dreptății” și de ce avem nevoie de ea?
14 Iehova ne amintește cu iubire că respectarea normelor sale drepte nu este o povară. (1 Ioan 5:3) Dimpotrivă, este o protecție de care avem nevoie în fiecare zi. Vă amintiți componentele armurii spirituale descrise de apostolul Pavel? (Ef. 6:14-18) Ce parte proteja inima? „Platoșa dreptății”, adică normele drepte ale lui Iehova. Așa cum o platoșă proteja inima unui soldat, tot așa normele lui Iehova ne ocrotesc inima figurativă, persoana lăuntrică. De aceea, este foarte important să ne asigurăm că armura noastră spirituală include platoșa dreptății. (Prov. 4:23)
15. Cum putem îmbrăca platoșa dreptății?
15 Cum putem îmbrăca platoșa dreptății? Ținând cont de normele lui Dumnezeu când luăm decizii, de exemplu, când alegem subiectele despre care vorbim, muzica pe care o ascultăm, filmele sau emisiunile pe care le urmărim sau cărțile pe care le citim. Să ne întrebăm: „Cu ce îmi voi hrăni inima? Aprobă Iehova aceste materiale? Promovează ele imoralitatea, violența, lăcomia sau egoismul – lucruri pe care Iehova le consideră nedrepte?”. (Filip. 4:8) Dacă deciziile pe care le luăm sunt în armonie cu voința lui Iehova, vom permite normelor sale drepte să ne ocrotească inima.
16, 17. Cum ne asigură cuvintele din Isaia 48:18 că putem respecta normele lui Iehova pentru totdeauna?
16 Te-ai întrebat vreodată dacă vei putea respecta normele lui Iehova zi după zi, an după an? Să analizăm ilustrarea folosită de Iehova în Isaia 48:18. Iehova promite că dreptatea noastră poate fi „ca valurile mării”. Imaginează-ți că stai pe malul mării și că privești valurile care se rostogolesc pe țărm, unul după altul. În acel cadru liniștit, te-ai gândi cu îngrijorare că într-o zi valurile nu vor mai veni spre țărm? Nicidecum. Știi că ele sunt o prezență constantă pe acel țărm de mii de ani și că vor continua să vină.
17 Cum poate deveni dreptatea ta ca valurile mării? Când trebuie să iei o decizie, gândește-te mai întâi ce ar dori Iehova să faci. Apoi treci la acțiune. Indiferent cât de grea ar fi o decizie, Tatăl tău iubitor va fi mereu alături de tine. El te va ajuta să rămâi statornic și fidel și să-ți trăiești viața zi după zi în armonie cu normele sale drepte. (Is. 40:29-31)
18. De ce nu ar trebui să-i judecăm pe alții după propriile norme?
18 Pasul 3: Să lăsăm judecata în mâinile lui Iehova. În timp ce ne străduim să trăim la înălțimea normelor drepte ale lui Iehova, trebuie să evităm să-i judecăm pe alții și să ne considerăm mai drepți decât ei. Nu ar trebui să-i privim cu superioritate pe ceilalți, ca și cum am avea dreptul de a-i judeca după normele proprii. Să nu uităm că Iehova este „Judecătorul întregului pământ”. (Gen. 18:25) El nu ne-a încredințat nouă responsabilitatea de a judeca. Mai mult, Isus a poruncit: „Nu mai judecați, ca să nu fiți judecați”. (Mat. 7:1) b
19. Cum a arătat Iosif că avea încredere în modul în care judecă Iehova?
19 Să revenim la exemplul lui Iosif, un om drept. El nu i-a judecat pe alții, nici măcar pe cei care îi făcuseră mult rău. Frații lui l-au tratat cu brutalitate, l-au vândut ca sclav și l-au convins pe tatăl lor că fiul lui era mort. Ani mai târziu, Iosif s-a reîntâlnit cu membrii familiei lui. El ar fi putut să-i judece cu asprime pe frații săi și s-ar fi putut răzbuna, întrucât acum era un conducător puternic. Exact de asta se temeau frații lui, care regretau sincer ceea ce făcuseră. Însă Iosif i-a liniștit spunând: „Nu vă temeți! Sunt eu în locul lui Dumnezeu?”. (Gen. 37:18-20, 27, 28, 31-35; 50:15-21) Iosif a fost umil și a înțeles că doar Iehova avea dreptul să-i judece pe frații săi.
20, 21. Cum putem evita să ne considerăm mai drepți decât alții?
20 La fel ca Iosif, vrem să lăsăm judecata în mâinile lui Iehova. De exemplu, nu pretindem că știm care sunt motivațiile fraților și surorilor noastre. Noi nu putem citi inima, doar „Iehova cercetează motivațiile”. (Prov. 16:2) El le arată iubire tuturor oamenilor, indiferent de cultură sau de mediul din care provin. Dumnezeu ne îndeamnă: „Deschideți-vă și voi larg inima!”. (2 Cor. 6:13) Să ne străduim deci să arătăm iubire față de frații noștri, nu să-i judecăm.
21 Este important să nu-i judecăm nici pe cei din afara congregației. (1 Tim. 2:3, 4) Cu siguranță că nu am spune despre o rudă care nu ne împărtășește convingerile: „Nu va veni niciodată la adevăr”. Dacă am judeca-o astfel, am da dovadă de înfumurare și ne-am considera mai drepți decât alții. Iehova încă le dă ‘oamenilor de pretutindeni’ ocazia de a se căi. (Fap. 17:30) Să nu uităm niciodată că a ne considera mai drepți decât alții înseamnă, de fapt, a fi nedrepți.
22. De ce suntem hotărâți să iubim dreptatea?
22 Să nu avem nicio îndoială că iubirea noastră față de normele drepte ale lui Iehova va promova bucuria și îi va inspira pe alții, ajutându-i să se apropie tot mai mult de noi și de Dumnezeul nostru. Să fim întotdeauna „flămânzi și însetați după dreptate”! (Mat. 5:6) Să fim siguri că Iehova remarcă eforturile noastre și se bucură să vadă progresul pe care îl facem. În timp ce această lume se cufundă în nedreptate, să nu uităm niciodată că „Iehova îi iubește pe cei drepți”. (Ps. 146:8)
CÂNTAREA 140 În curând, vom trăi veşnic!
a În această lume rea, dreptatea este o calitate tot mai rară. Totuși, milioane de oameni se străduiesc să respecte normele drepte ale lui Iehova. Cu siguranță că și tu te numeri printre ei. Acționezi astfel deoarece îl iubești pe Iehova, iar Iehova iubește dreptatea. Cum putem iubi într-o măsură mai mare această calitate? În continuare, vom vedea ce este dreptatea și ce foloase avem când o manifestăm. Vom analiza și câțiva pași care ne vor ajuta să ne adâncim iubirea pentru dreptate.
b Uneori, bătrânii de congregație trebuie să judece. Ei analizează situații în care s-au comis păcate grave și stabilesc dacă cel care a păcătuit manifestă căință. (1 Cor. 5:11; 6:5; Iac. 5:14, 15) Cu toate acestea, dând dovadă de umilință, ei recunosc că nu pot citi inima altora și că judecă pentru Iehova. (Compară cu 2 Cronici 19:6.) Ei aplică cu grijă standardele de dreptate ale lui Iehova, care sunt echilibrate și reflectă îndurare.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)