ARTICOLUL DE STUDIU 32

Tineri, continuați să faceți progrese după botez!

Tineri, continuați să faceți progrese după botez!

„Să creștem în toate lucrurile, motivați de iubire.” (EF. 4:15)

CÂNTAREA 49 Să-i bucurăm inima lui Iehova!

PREZENTARE a

1. Ce lucruri frumoase au realizat mulți tineri?

 ÎN FIECARE an, mii de tineri se botează. Ai făcut și tu acest pas? Dacă da, i-ai bucurat mult pe Iehova și pe colaboratorii tăi în credință. (Prov. 27:11) Gândește-te câte lucruri frumoase ai reușit să faci! Ai studiat cu sârguință Biblia, probabil timp de câțiva ani. Astfel, te-ai convins că ea este Cuvântul lui Dumnezeu. Mai mult, ai ajuns să-l cunoști și să-l iubești pe Autorul acestei cărți sfinte. Iubirea ta pentru Iehova a crescut atât de mult, încât ai ales să-ți dedici viața lui și să te botezi. Este cea mai înțeleaptă decizie pe care ai fi putut-o lua!

2. Ce anume vom analiza în continuare?

 2 Cu siguranță, pe măsură ce te-ai apropiat de pasul botezului, credința ta a fost pusă la încercare în mai multe feluri. Dar, cu trecerea timpului, te vei confrunta și cu alte teste ale credinței. Satan va încerca să te determine să nu-l mai iubești pe Iehova și să nu-i mai slujești. (Ef. 4:14) Însă poți să te împotrivești lui! Ce te poate ajuta să-i rămâi loial lui Iehova și să respecți promisiunea pe care i-ai făcut-o când te-ai dedicat? Este important ‘să înaintezi spre maturitate’, adică să progresezi din punct de vedere spiritual. (Evr. 6:1) Cum poți face acest lucru? În continuare, vom analiza răspunsul la această întrebare.

CUM POȚI DEVENI UN CREȘTIN MATUR

3. Ce sfat al apostolului Pavel trebuie să respectăm cu toții?

3 După botez, cu toții trebuie să aplicăm sfatul dat de apostolul Pavel colaboratorilor săi din Efes. El i-a îndemnat să devină creștini maturi. (Ef. 4:13) Altfel spus, trebuiau să continue să facă progrese. Este ușor de înțeles de ce Pavel a comparat dezvoltarea spirituală a cuiva cu creșterea fizică a unui copil. Un copil nou-născut este încântarea și mândria părinților săi. Însă el nu poate rămâne pentru totdeauna la stadiul de bebeluș. Cu timpul, va trebui să renunțe la „trăsăturile de copil”. (1 Cor. 13:11) În mod asemănător, după botez, un creștin trebuie să continue să crească pe plan spiritual. Să analizăm câteva sugestii utile în această privință.

4. Ce te va ajuta să progresezi din punct de vedere spiritual? Explicați. (Filipeni 1:9)

4 Iubește-l tot mai mult pe Iehova. Cu siguranță, tu deja îl iubești foarte mult pe Iehova. Însă această iubire se poate adânci, după cum a arătat Pavel în Filipeni 1:9. El s-a rugat ca iubirea filipenilor „să crească tot mai mult”. Așadar, și iubirea noastră poate crește. Cum anume? Pavel a spus că o modalitate este aceea de a dobândi „cunoștință exactă și discernământ deplin”. Prin urmare, cu cât îl vom cunoaște mai bine pe Iehova, cu atât îl vom iubi mai mult și vom prețui personalitatea sa și modul în care acționează el. Ne vom dori tot mai mult să-i fim plăcuți și să nu-l dezamăgim în vreun fel. Vom face tot posibilul să înțelegem care este voința sa și să ne conformăm ei.

5, 6. Ce putem face pentru ca iubirea noastră pentru Iehova să crească? Explicați.

5 Putem cultiva mai multă iubire pentru Iehova cunoscându-l mai bine pe Fiul său, care reflectă personalitatea Tatălui în mod perfect. (Evr. 1:3) Cea mai bună modalitate de a-l cunoaște mai bine pe Isus este studierea evangheliilor. Dacă nu ai încă obiceiul de a citi în fiecare zi din Biblie, de ce nu ai începe de acum? Pe măsură ce citești relatările despre viața lui Isus, străduiește-te să remarci calitățile sale. El era abordabil. Chiar și copiii se simțeau bine în prezența lui. În Biblie, se spune că el i-a luat pe copii în brațe. (Mar. 10:13-16) Discipolii se simțeau în largul lor când erau cu Isus și nu se rețineau să-și exprime opiniile. (Mat. 16:22) Isus a reflectat personalitatea Tatălui său ceresc. Și Iehova este foarte abordabil. Ne putem ruga oricând și ne putem deschide inima înaintea lui. Suntem siguri că Iehova nu ne condamnă. El ne iubește și e profund interesat de binele nostru. (1 Pet. 5:7)

6 Isus a avut compasiune față de alții. Apostolul Matei relatează: „Văzând mulțimile, a simțit milă față de ele, pentru că erau jupuite și aruncate încoace și-ncolo ca niște oi fără păstor”. (Mat. 9:36) Dar ce simte Iehova pentru oameni? Isus a spus: „Tatăl meu, care este în cer, nu vrea să piară nici măcar unul dintre acești micuți”. (Mat. 18:14) Ce cuvinte pline de căldură! Pe măsură ce îl cunoaștem mai bine pe Isus, iubirea noastră față de Iehova crește.

7. Ce foloase vei avea dacă vei sta în compania creștinilor maturi?

7 O modalitate prin care poți să cultivi mai multă iubire pentru Iehova și să crești din punct de vedere spiritual este de a sta în compania surorilor și a fraților maturi din congregație. Remarcă bucuria de pe chipurile lor. Ei nu au niciun regret că au decis să-i slujească lui Iehova. Roagă-i să-ți povestească experiențe încurajatoare din viața lor de creștini. Iar când trebuie să iei o decizie importantă, cere-le sfatul. Nu uita că „succesul stă în mulțimea sfătuitorilor”. (Prov. 11:14)

Cum poți fi pregătit să-ți aperi convingerile când ți se predă teoria evoluției? (Vezi paragrafele 8, 9)

8. Ce poți face dacă ai îndoieli cu privire la unele idei pe care le găsești în Biblie?

8 Învinge-ți îndoielile. După cum s-a arătat în  paragraful 2, Satan va încerca să te împiedice să progresezi pe plan spiritual. El ți-ar putea semăna în minte îndoieli cu privire la unele învățături ale Bibliei. La un moment dat, unii vor dori, probabil, să te convingă să crezi în teoria evoluției, care îl dezonorează pe Dumnezeu. Poate că înainte nu ai acordat o atenție prea mare acestei teorii, însă acum ți se predă la școală. Argumentele pe care le aduc profesorii ar putea părea logice și convingătoare, însă foarte probabil că ei nu s-au gândit niciodată cu seriozitate la dovezile existenței unui Creator. Amintește-ți principiul din Proverbele 18:17: „Cel care vorbește primul într-un proces pare să aibă dreptate, până când vine celălalt și îl ia la întrebări”. Nu considera că toate ideile care ți se predau la școală sunt, în mod automat, corecte. Analizează cu atenție adevărurile din Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia. Fă cercetări în publicațiile noastre. Vorbește cu frați și surori care, în trecut, au crezut în evoluție. Întreabă-i ce anume i-a convins că există un Creator care ne iubește. Astfel de discuții te pot ajuta să-ți întărești credința și să te concentrezi asupra dovezilor că există un Creator.

9. Ce învățăm din experiența Melissei?

9 O soră pe nume Melissa și-a învins îndoielile după ce a studiat mai mult despre creație. Ea spune: „În școală, evoluția este prezentată într-un mod foarte convingător. La început, mi-a fost frică să admit că am îndoieli referitoare la creație. Mi-era teamă că, după o examinare atentă, convingerile mele nu vor sta în picioare. Însă m-am gândit că Iehova nu dorește să-i slujim orbește. Așa că am trecut la acțiune și am început să fac cercetări. Am citit cartea Există un Creator care se interesează de voi? și broșurile Viața – Opera unui Creator? și Originea vieții – Cinci întrebări care merită să fie analizate. Am găsit exact informațiile de care aveam nevoie. Ce bine ar fi fost dacă le-aș fi studiat mai devreme”.

10, 11. Ce te va ajuta să rămâi curat pe plan moral? (1 Tesaloniceni 4:3, 4)

10 Respinge conduita greșită. În adolescență, impulsurile sexuale pot fi foarte puternice. De asemenea, ai putea fi supus la mari presiuni de a comite imoralitate. Satan s-ar bucura dacă ai ceda. Cum poți rămâne curat pe plan moral? (1 Tes. 4:3, 4.) Vorbește-i deschis lui Iehova despre sentimentele tale și roagă-l să-ți dea putere. (Mat. 6:13) Amintește-ți că Iehova vrea să te ajute, nu să te condamne. (Ps. 103:13, 14) Caută ajutor în Cuvântul său. Melissa, menționată mai devreme, a trebuit să lupte cu gândurile nepotrivite. Ea spune: „Citeam în fiecare zi din Biblie, iar asta mi-a dat putere să nu cedez. De asemenea, m-a ajutat să nu uit că îi aparțin lui Iehova și să-mi doresc ca el să facă parte în continuare din viața mea”. (Ps. 119:9)

11 Nu încerca să-ți rezolvi singur problemele. Vorbește deschis cu părinții despre lupta pe care o duci. Deși nu este ușor să abordezi chestiuni atât de personale, acest lucru este important. Melissa spune: „M-am rugat pentru curaj, apoi am vorbit cu tata despre problema mea. După aceea, am avut un sentiment profund de eliberare. Știam că Iehova era mândru de mine”.

12. Cum poți lua decizii bune?

12 Lasă-te îndrumat de principiile Bibliei. În timp, ți se va acorda mai multă libertate pentru a lua unele decizii. Totuși, nu uita că experiența ta de viață este limitată. Cum ai putea evita să faci greșeli care ți-ar afecta prietenia cu Iehova? (Prov. 22:3) O soră pe nume Kari explică ce a ajutat-o pe ea să ia decizii mai bune. Kari a înțeles că un creștin matur nu are nevoie de o regulă pentru fiecare situație prin care trece. Ea spune: „Trebuia să înțeleg principiile Bibliei, nu doar să urmez mecanic niște reguli”. Când citești din Biblie, întreabă-te: „Ce îmi transmite acest pasaj despre modul în care gândește Iehova? Conține principii pe care le pot aplica în viața de zi cu zi? Ce foloase am dacă le pun în practică?”. (Ps. 19:7; Is. 48:17, 18) Dacă citești Biblia și meditezi la principiile ei, îți va fi mai ușor să iei decizii plăcute lui Iehova. Pe măsură ce vei progresa din punct de vedere spiritual, vei constata că nu ai nevoie de o mulțime de reguli deoarece vei înțelege modul în care gândește Iehova.

Ce prietene și-a ales o soră tânără? (Vezi paragraful 13)

13. Ce influență pot avea asupra ta prietenii buni? (Proverbele 13:20)

13 Alege-ți prieteni care îl iubesc pe Iehova. După cum am văzut mai înainte, prieteniile îți pot influența în mare măsură progresul spiritual. (Prov. 13:20) De exemplu, o soră pe nume Sara începuse să își piardă bucuria. Ea spune ce a ajutat-o să depășească această situație: „Am găsit prieteni buni exact la momentul potrivit. În fiecare săptămână, mă pregăteam pentru studiul Turnului de veghe împreună cu o soră tânără. O altă prietenă m-a încurajat să încep să fac comentarii la întruniri. Datorită influenței bune a prietenilor mei, acord mai multă importanță studiului personal și rugăciunii. Prietenia mea cu Iehova s-a întărit și sunt din nou bucuroasă”.

14. Cum și-a făcut Julien prieteni buni?

14 Cum te poți împrieteni cu persoane care să aibă o influență bună asupra ta? Julien, care în prezent este bătrân de congregație, își amintește: „Când eram mai tânăr, mi-am făcut prieteni buni ieșind în lucrarea de predicare. Ei participau cu zel la predicare și m-au ajutat să văd cât de plăcută poate fi această activitate. Astfel, mi-am fixat obiectivul de a sluji cu timp integral. Am înțeles că, dacă îmi limitam prieteniile la cei de-o vârstă cu mine, mă privam de compania unor persoane deosebite. Mai târziu, mi-am făcut prieteni buni la Betel. Exemplul lor m-a ajutat să-mi aleg cu mai multă înțelepciune divertismentele, ceea ce m-a apropiat de Iehova”.

15. Ce avertisment i-a dat Pavel lui Timotei? (2 Timotei 2:20-22)

15 Dar dacă realizezi că o persoană din congregație nu este o companie potrivită pentru tine? Pavel știa că unii creștini din secolul I nu aveau o bună spiritualitate. De aceea, l-a avertizat pe Timotei să stea departe de ei. (2 Tim. 2:20-22) Legătura noastră de prietenie cu Iehova este foarte prețioasă și am clădit-o cu multe eforturi. Prin urmare, nu ar trebui să permitem nimănui să ne-o slăbească. (Ps. 26:4)

CUM TE POT AJUTA OBIECTIVELE SĂ PROGRESEZI PE PLAN SPIRITUAL

16. Ce obiective ar trebui să-ți fixezi?

16 Stabilește-ți obiective spirituale. Acestea îți vor întări credința și îți vor rafina personalitatea creștină. (Ef. 3:16) De exemplu, ai putea face îmbunătățiri în ce privește programul de citire a Bibliei și studiul personal. (Ps. 1:2, 3) Sau ai putea considera că este necesar să acorzi mai multă atenție frecvenței și calității rugăciunilor tale. Probabil că ar trebui să alegi cu mai multă grijă modul în care te destinzi și îți folosești timpul. (Ef. 5:15, 16) Iehova se bucură când vede că faci eforturi pentru a progresa pe plan spiritual.

Ce obiectiv și-a fixat această soră tânără? (Vezi paragraful 17)

17. Ce foloase vei avea dacă îi vei ajuta pe alții?

17 O altă modalitate prin care te poți dezvolta pe plan spiritual este aceea de a-i ajuta pe alții. Isus a spus: „Este mai multă fericire în a da decât în a primi”. (Fap. 20:35) Dacă îți vei folosi o parte din timp și din energie pentru a-i ajuta pe alții, vei avea multe foloase. Ți-ai putea propune să-i ajuți pe cei în vârstă și pe cei bolnavi din congregație, de exemplu, făcându-le unele servicii sau arătându-le cum să folosească dispozitivele electronice. Dacă ești frate, fixează-ți obiectivul de a deveni slujitor auxiliar din iubire pentru colaboratorii tăi și din dorința de a le fi de folos. (Filip. 2:4) Manifești iubire și când le vorbești despre Regat celor care nu îl slujesc pe Iehova. (Mat. 9:36, 37) Dacă este posibil, propune-ți să iei parte la o formă a serviciului cu timp integral.

18. Cum te poate ajuta serviciul cu timp integral să progresezi?

18 În serviciul cu timp integral, ai multe ocazii de a progresa pe plan spiritual. Pionieratul îți poate deschide calea către privilegii precum Școala pentru Evanghelizatori ai Regatului, serviciul la Betel sau participarea la proiecte de construcție. O pionieră tânără pe nume Kaitlyn spune: „Timpul petrecut în predicare alături de frați și surori cu experiență a fost un factor decisiv în progresul meu spiritual după botez. Exemplul lor m-a motivat să-mi adâncesc cunoștințele din Biblie și să fac îmbunătățiri în ce privește arta de a preda”.

19. De ce binecuvântări vei avea parte dacă vei continua să progresezi pe plan spiritual?

19 Pe măsură ce progresezi pe plan spiritual, te vei bucura de multe binecuvântări. Nu-ți vei irosi tinerețea urmărind obiective lipsite de valoare. (1 Ioan 2:17) Vei fi scutit de consecințele triste ale deciziilor neînțelepte și vei avea parte de fericire autentică, precum și de adevăratul succes. (Prov. 16:3) Exemplul tău îi va încuraja pe frații tăi de credință, tineri și vârstnici. (1 Tim. 4:12) Și, cel mai important, vei simți pacea și satisfacția pe care le aduce o prietenie strânsă cu Iehova. (Prov. 23:15, 16)

CÂNTAREA 88 Fă-mă să-ți cunosc căile!

a Cu toții ne bucurăm când cei tineri fac pasul botezului. Suntem însă conștienți că progresul lor spiritual nu se oprește la botez. În acest articol, vom analiza cum pot ajunge la maturitate spirituală creștinii tineri botezați de curând. Însă ideile analizate ne pot fi de folos tuturor.