ARTICOLUL DE STUDIU 13

Învățați-i pe copii despre Iehova cu ajutorul creației

Învățați-i pe copii despre Iehova cu ajutorul creației

„Cine a creat aceste lucruri?” (IS. 40:26)

CÂNTAREA 6 Cerurile anunţă gloria lui Dumnezeu

PREZENTARE a

1. În ce privință vor părinții să-și ajute copiii?

 DRAGI părinți, știm că vă doriți din toată inima să vă ajutați copiii să-l cunoască și să-l iubească pe Iehova. Însă Dumnezeu este invizibil. Cum îi puteți ajuta să-l considere o Persoană reală, care poate deveni Prietenul lor? (Iac. 4:8)

2. Cum pot părinții să-și învețe copiii despre calitățile lui Iehova?

2 Studierea Bibliei este modalitatea principală prin care copiii se pot apropia de Iehova. (2 Tim. 3:14-17) Totuși, Biblia mai dezvăluie o modalitate prin care tinerii pot învăța despre Dumnezeu. În cartea Proverbele, un tată îi amintește fiului său să nu piardă niciodată din vedere calitățile lui Iehova reflectate în creație. (Prov. 3:19-21) Și în prezent, părinții îi pot ajuta pe copii să învețe mai multe despre personalitatea lui Iehova prin intermediul creației. În continuare, vom analiza câteva sugestii.

ÎNVĂȚAȚI-VĂ COPIII PRIN INTERMEDIUL CREAȚIEI – CUM?

3. Cum îi pot ajuta părinții pe copii să-l cunoască mai bine pe Iehova?

3 Biblia spune cu privire la Dumnezeu: „Calitățile sale invizibile . . . se văd clar de la crearea lumii, deoarece sunt percepute prin lucrurile făcute”. (Rom. 1:20) Părinți, cu siguranță vă face plăcere să petreceți timp în natură cu copiii voștri! Folosiți-vă de aceste ocazii pentru a-i ajuta să vadă legătura dintre lucrurile făcute de Dumnezeu și calitățile sale extraordinare. În această privință, modelul lui Isus vă poate fi deosebit de util.

4. Cum s-a folosit Isus de creație pentru a le preda discipolilor lecții importante? (Matei 6:26, 30-32)

4 Fiul lui Dumnezeu s-a folosit de creație pentru a preda lecții importante. Cu o anumită ocazie, el le-a îndreptat discipolilor atenția spre corbi și crini. (Matei 6:26, 30-32) El le-ar fi putut vorbi despre orice animal sau plantă, dar a ales o pasăre și o floare pe care ei le cunoșteau bine. Fără îndoială că văzuseră corbi zburând în înaltul cerului și câmpuri acoperite cu flori. Isus a arătat, probabil, spre corbi sau spre flori în timp ce le vorbea discipolilor. Dar să remarcăm ce a făcut imediat după aceea. A evidențiat legătura dintre aceste lucrări de creație și calitățile Tatălui său ceresc, precum generozitatea și bunătatea. Isus i-a învățat pe discipoli că Iehova își hrănește și își îmbracă slujitorii fideli așa cum face cu corbii și cu florile de pe câmp.

5. Ce exemple din creație pot folosi părinții pentru a-i învăța pe copii despre Iehova?

5 Părinți, veți imita metoda de predare a lui Isus? De exemplu, i-ați putea vorbi copilului despre animalul vostru preferat sau despre o floare care vă place în mod deosebit. Nu uitați să menționați și ce dezvăluie acestea despre calitățile lui Iehova. Apoi, l-ați putea întreba pe copil care este animalul sau floarea care îi place lui cel mai mult. Dacă faceți referire la o lucrare de creație care îl captivează, foarte probabil că vă va asculta cu mai multă atenție când îi veți vorbi despre calitățile lui Iehova.

6. Ce putem învăța din exemplul mamei lui Christopher?

6 Ar trebui părinții să facă cercetări amănunțite cu privire la animale sau plante înainte de a discuta cu copiii lor despre creație? Nu neapărat. Isus nu a dat explicații elaborate despre obiceiurile de hrănire ale corbilor, nici nu a analizat structura crinilor la nivel celular. Poate că, uneori, copilului vostru i-ar plăcea o discuție mai profundă despre natură. Dar, de regulă, o simplă observație sau întrebare este suficientă pentru ca el să înțeleagă ideea pe care vreți să o transmiteți. Un frate pe nume Christopher își amintește: „În copilărie, mama ne ajuta prin cuvinte simple să apreciem natura. De exemplu, când ne aflam la poalele munților, ea spunea: «Uitați-vă ce frumoși și maiestuoși sunt acești munți! Nu-i așa că Iehova ne umple de admirație?». Sau, când ne aflam pe țărmul oceanului, ne spunea: «Vedeți cât de puternice sunt valurile? Vă puteți imagina cât de puternic trebuie să fie Dumnezeu?»”. Christopher spune: „Acele remarci simple ne puneau pe gânduri, având un impact puternic asupra noastră”.

7. Cum vă puteți învăța copiii să mediteze la creație?

7 Pe măsură ce copiii cresc, îi puteți învăța să se gândească mai mult la creație, astfel încât să descopere într-o măsură mai mare personalitatea lui Iehova. De exemplu, după ce aduceți în discuție o lucrare de creație a lui Dumnezeu, vă puteți întreba copiii: „Ce te învață ea despre Iehova?”. Probabil că veți fi plăcut surprinși de răspunsul lor. (Mat. 21:16)

ÎNVĂȚAȚI-VĂ COPIII PRIN INTERMEDIUL CREAȚIEI – CÂND?

8. Cum puteau părinții israeliți să-și instruiască copiii în timp ce călătoreau „pe drum”?

8 În vechime, părinții israeliți aveau datoria de a-i învăța pe copii poruncile lui Iehova și când mergeau „pe drum”. (Deut. 11:19) Drumurile străbăteau în lung și-n lat zonele rurale ale Israelului, unde puteau fi observate diferite animale, păsări și flori. În timp ce călătoreau, părinții le puteau stimula curiozitatea copiilor față de creația lui Iehova. Și în prezent, părinții au ocazii asemănătoare de a-și învăța copiii despre Iehova. Iată câteva exemple.

9. Ce pot părinții să învețe de la Punitha și de la Katia?

9 O mamă pe nume Punitha, care locuiește într-un oraș mare din India, spune: „Când mergem în vizită la rudele noastre de la țară, ne folosim de aceste ocazii pentru a-i ajuta pe copii să învețe mai multe despre creația minunată a lui Iehova. Copiii mei apreciază mai mult creația când sunt departe de străzile aglomerate și de traficul din oraș”. Părinți, copiii voștri nu vor uita, probabil, niciodată timpul pe care l-ați petrecut împreună într-un cadru natural. Katia, o soră din Moldova, spune: „Momentele petrecute cu părinții mei la țară, când eram copil, îmi sunt și acum vii în minte. Le sunt recunoscătoare că m-au învățat de la o vârstă fragedă să acord atenție lucrurilor create de Iehova și să-l percep prin intermediul creației sale”.

Chiar și în oraș, puteți găsi lucrări de creație cu ajutorul cărora să-i învățați pe copii despre Iehova (Vezi paragraful 10)

10. Ce pot face părinții cărora le este greu să călătorească departe de oraș? (Vezi chenarul „ Ajutor pentru părinți”.)

10 Dar ce puteți face dacă nu aveți posibilitatea să călătoriți împreună cu copiii voștri într-o zonă rurală? Amol, care locuiește tot în India, spune: „În zona noastră, părinții trebuie să muncească din greu pentru a asigura familiei cele necesare, iar o călătorie într-o zonă rurală poate fi costisitoare. Însă un parc sau o terasă de pe acoperiș pot fi locuri potrivite pentru a observa creația și a vorbi despre calitățile lui Iehova”. Cu puțin spirit de observație, probabil că veți găsi în apropierea casei voastre numeroase lucrări de creație pe care să le arătați copiilor voștri. (Ps. 104:24) Veți putea admira păsări, insecte, plante și nu numai. Karina, din Germania, spune: „Mamei îi plac mult florile. De aceea, în copilărie, ori de câte ori ne plimbam, îmi arăta tot felul de flori”. Părinți, organizația v-a pus la dispoziție multe ajutoare, precum videouri și publicații, ca să-i puteți instrui pe copii! Fără îndoială, indiferent de situația voastră, vă puteți ajuta copiii să remarce lucrările lui Dumnezeu. În continuare, vom analiza câteva dintre calitățile lui Iehova despre care puteți vorbi cu ei.

CALITĂȚILE INVIZIBILE ALE LUI IEHOVA SE VĂD CLAR

11. Ce pot face părinții pentru a-i ajuta pe copii să vadă în creație iubirea lui Iehova?

11 Pentru a vă ajuta copiii să înțeleagă că Iehova este un Creator plin de iubire, le puteți arăta cu câtă tandrețe se poartă multe animale cu puii lor. (Mat. 23:37) De asemenea, puteți evidenția varietatea uluitoare din creație, care ne produce atât de multă bucurie. Karina, menționată anterior, spune: „Ori de câte ori ieșeam la plimbare, mama mă îndemna să mă opresc și să remarc trăsăturile unice ale fiecărei flori și modul în care frumusețea ei reflectă iubirea lui Iehova. Și acum, adultă fiind, studiez cu atenție florile, admirându-le diversitatea, forma și culoarea. De fiecare dată când le privesc, îmi amintesc cât de mult ne iubește Iehova”.

Pentru a-i învăța pe copii despre înțelepciunea lui Dumnezeu, puteți îndrepta atenția asupra modului uimitor în care este proiectat corpul uman (Vezi paragraful 12)

12. Cum îi pot ajuta părinții pe copii să discearnă înțelepciunea lui Iehova? (Psalmul 139:14) (Vezi și imaginea.)

12 Ajutați-i pe copii să discearnă înțelepciunea lui Dumnezeu. Înțelepciunea lui Iehova nu se poate compara cu cea umană. (Rom. 11:33) De exemplu, ați putea vorbi despre modul în care picăturile de apă care formează norii plutesc cu ușurință dintr-un loc în altul. (Iov 38:36, 37) Ați putea menționa și proiectul uluitor al corpului omenesc. (Psalmul 139:14) Să remarcăm cum a scos în evidență înțelepciunea lui Iehova un tată pe nume Vladimir. El spune: „Într-o zi, băiețelul nostru a căzut de pe bicicletă și s-a julit. Bineînțeles, după câteva zile, rana s-a vindecat. Folosindu-ne de această ocazie, eu și soția mea i-am explicat că Iehova a creat celulele cu capacitatea de a se repara singure. I-am spus că această capacitate nu are un corespondent printre lucrurile făcute de oameni. De exemplu, o mașină nu se repară singură după un accident. În urma acestei experiențe, fiul nostru a înțeles mai multe despre înțelepciunea lui Iehova”.

13. Cum își pot ajuta părinții copiii să aprecieze puterea lui Iehova? (Isaia 40:26)

13 Iehova ne invită să privim cerul și să ne gândim la puterea sa extraordinară, care susține întregul univers. (Isaia 40:26) Îi puteți îndemna pe copii să-și ridice ochii spre cer și să mediteze la ceea ce văd. Tingting, o soră din Taiwan, își amintește o întâmplare din copilărie: „Odată, eu și mama am mers într-o excursie cu cortul. Astfel, am avut ocazia să privim cerul noaptea departe de luminile orașului. În perioada aceea, mă confruntam cu presiuni din partea colegilor și mă întrebam dacă îi voi putea rămâne loială lui Iehova. Mama m-a încurajat să mă gândesc la puterea cu care Dumnezeu a creat toate stelele și să nu uit că el o putea folosi pentru a mă ajuta și pe mine să înfrunt orice încercare. După acea excursie în care am observat creația, am simțit dorința de a-l cunoaște mai bine pe Iehova și mi-am întărit hotărârea de a-i rămâne loială”.

14. Cum îi pot ajuta părinții pe copii să înțeleagă din creație că Iehova este un Dumnezeu fericit?

14 În creație, există numeroase dovezi că Iehova este un Dumnezeu bucuros și cu simțul umorului. Chiar și oamenii de știință au constatat că majoritatea animalelor se joacă, inclusiv păsările și peștii. (Iov 40:20) S-au amuzat și copiii voștri privind un animal jucându-se? Probabil că au văzut un pisoiaș alergând după un ghem sau niște cățeluși hârjonindu-se. Cu prima ocazie când copiii voștri vor râde privind giumbușlucurile unui animal, amintiți-le că îi slujim unui Dumnezeu fericit. (1 Tim. 1:11)

BUCURAȚI-VĂ DE CREAȚIA LUI IEHOVA CA FAMILIE

Copiii sunt mai relaxați și mai dispuși să vorbească despre sentimentele lor când petreceți timp în natură (Vezi paragraful 15)

15. Cum îi pot ajuta părinții pe copii să-și exprime gândurile? (Proverbele 20:5) (Vezi și imaginea.)

15 Părinții constată că, uneori, copiilor le este greu să vorbească despre problemele cu care se confruntă. În această situație, cum îi pot încuraja ei pe copii să-și exprime gândurile? (Prov. 20:5) Pentru unii, este mai ușor să facă acest lucru în mijlocul naturii. De ce? Un motiv ar fi că atât părinții, cât și copiii sunt mai puțin distrași. Un tată din Taiwan pe nume Masahiko subliniază un alt motiv: „Când petrecem timp cu copiii în natură, fie făcând un traseu montan, fie plimbându-ne pe malul mării, ei se simt, de regulă, mai relaxați. În acest cadru, ne este mai ușor să discutăm deschis și să aflăm ce este în mintea și în inima lor”. Katia, menționată mai devreme, spune: „După ore, mama obișnuia să mă ducă într-un parc frumos. Acolo eram relaxată și îmi era mai ușor să-i povestesc ce făcusem la școală sau ce mă îngrijora”.

16. Cum se pot destinde familiile în mijlocul naturii?

16 Când petrec timp în mijlocul naturii, membrii familiei se relaxează, iar legăturile dintre ei se întăresc. Biblia spune că este „un timp pentru a râde” și „un timp pentru a sări [de bucurie]”. (Ecl. 3:1, 4, n.s.) Iehova ne-a pus la dispoziție un cadru natural minunat în care să ne bucurăm de activități înviorătoare. Multe familii petrec timp împreună într-o rezervație naturală, la țară, la munte sau la mare. Copiilor le place să alerge și să se joace în parc, să observe animalele sau să înoate într-un râu, într-un lac ori în mare. Acestea sunt ocazii deosebite de a ne destinde în mijlocul naturii, înconjurați de lucrările de creație ale lui Iehova.

17. De ce trebuie părinții să-și ajute copiii să aprecieze creația lui Dumnezeu?

17 În lumea nouă, părinții și copiii se vor putea bucura de creația lui Iehova într-o măsură deplină. Atunci nu vom mai avea niciun motiv să ne temem de animalele sălbatice și nici animalele nu se vor mai teme de noi. (Is. 11:6-9) Vom avea în față veșnicia pentru a explora operele lui Iehova. (Ps. 22:26) Însă părinții nu trebuie să aștepte până atunci. Ei trebuie să le insufle încă de pe acum copiilor o admirație profundă față de creația lui Iehova. În timp ce învață să aprecieze creația și să-l cunoască pe Creator, copiii vor spune, probabil, la fel ca regele David: „O, Iehova, nu există lucrări ca ale tale”. (Ps. 86:8)

CÂNTAREA 134 Copiii, un dar de la Dumnezeu

a Mulți frați și surori își aduc aminte cu plăcere de momentele din copilărie petrecute în natură alături de părinții lor creștini. Aceste ocazii în care părinții le-au vorbit despre personalitatea lui Iehova au rămas adânc întipărite în mintea lor. Dacă și voi aveți copii, cum vă puteți folosi de creație pentru a-i învăța despre calitățile lui Dumnezeu? În continuare, vom găsi răspunsul la această întrebare.