ARTICOLUL DE STUDIU 11

Cum te poți pregăti pentru botez?

Cum te poți pregăti pentru botez?

„Ce mă împiedică să fiu botezat?” (FAP. 8:36)

CÂNTAREA 50 Rugăciunea mea de dedicare

PREZENTARE a

Oameni de pe întregul glob, atât tineri, cât și vârstnici, fac progrese spirituale și se botează. (Vezi paragrafele 1, 2.)

1, 2. De ce nu ar trebui să fii descurajat în cazul în care nu ești pregătit încă pentru botez? (Vezi imaginea de copertă.)

 DACĂ ți-ai propus să te botezi, ți-ai stabilit un obiectiv minunat. Consideri că ești gata să faci acest pas acum? Dacă da și dacă bătrânii cred că ești pregătit, nu ezita să te botezi cu următoarea ocazie. Te așteaptă o viață plină de bucurii și satisfacții în serviciul lui Iehova.

2 Însă, dacă ai fost sfătuit să continui să faci progrese sau chiar tu ai constatat că este necesar să mai faci unele schimbări, nu te descuraja. Fii sigur că poți ajunge la pasul botezului, indiferent de vârsta pe care o ai.

„CE MĂ ÎMPIEDICĂ?”

3. Ce voia să știe etiopianul și ce întrebare se ridică? (Faptele 8:36, 38)

3 Un demnitar de la curtea Etiopiei l-a întrebat pe Filip evanghelizatorul: „Ce mă împiedică să fiu botezat?”. (Fap. 8:36, 38) Din aceste cuvinte, înțelegem că etiopianul dorea să se boteze. Dar era el cu adevărat pregătit pentru acest pas important?

Demnitarul etiopian a fost hotărât să cunoască tot mai multe lucruri despre Iehova (Vezi paragraful 4)

4. Cum a arătat etiopianul că dorea să-și aprofundeze cunoștințele?

4 Etiopianul „venise la Ierusalim să se închine”. (Fap. 8:27) Prin urmare, trebuie să fi fost prozelit, un neevreu convertit la iudaism. Fără îndoială, el învățase despre Iehova din Scripturile ebraice. Cu toate acestea, era dornic să cunoască mai multe. Să ne amintim ce făcea etiopianul când Filip l-a întâlnit pe drum: era absorbit de studierea scrierilor lui Isaia. (Fap. 8:28) Aceasta era o hrană spirituală solidă. El nu se mulțumea deci cu adevărurile de bază, ci voia să-și aprofundeze cunoștințele.

5. Cum a acționat etiopianul în armonie cu ceea ce învățase?

5 Acel bărbat era un oficial de rang înalt, „aflat în slujba Candacei, regina etiopienilor”, fiind „responsabil cu administrarea întregului ei tezaur”. (Fap. 8:27) Foarte probabil că avea multe responsabilități și era ocupat. Totuși, și-a făcut timp să i se închine lui Iehova. El nu a considerat că este suficient să învețe adevărul, ci a dorit să acționeze conform lui. Astfel, el a fost dispus să vină tocmai din Etiopia la templul din Ierusalim pentru a i se închina lui Iehova. Această călătorie trebuie să fi fost îndelungată și costisitoare. Dar, pentru el, închinarea la Iehova merita orice efort.

6, 7. Cum a crescut iubirea etiopianului pentru Iehova?

6 Etiopianul a învățat de la Filip unele adevăruri importante, inclusiv cel referitor la identitatea lui Mesia. (Fap. 8:34, 35) Fără îndoială, a fost foarte impresionat să afle ce făcuse Isus pentru el. Prin urmare, iubirea lui pentru Iehova și pentru Fiul Său a crescut. Ce alegere avea să facă? Putea rămâne un prozelit respectat. Însă a ales să se boteze pentru a deveni un discipol al lui Isus Cristos. Filip și-a dat seama că etiopianul era pregătit pentru acest pas important și l-a botezat.

7 Dacă vei urma exemplul etiopianului, și tu vei putea fi pregătit pentru botez. Cu siguranță, vei spune cu aceeași convingere: „Ce mă împiedică să fiu botezat?”. În continuare, vom vedea cum poți imita exemplul etiopianului, care: 1) a continuat să învețe, 2) a aplicat ceea ce a învățat și 3) a cultivat o iubire tot mai profundă pentru Dumnezeu.

CONTINUĂ SĂ ÎNVEȚI

8. Potrivit cu Ioan 17:3, ce trebuie să faci?

8 Probabil că aceste cuvinte ale lui Isus din Ioan 17:3 te-au ajutat și pe tine să iei decizia de a studia. Însă nu te îndeamnă ele și să continui să înveți? Fără îndoială că da. Niciodată nu vei ajunge să-l cunoști în mod complet pe Iehova. (Ecl. 3:11) Vei afla mai multe despre el pentru eternitate. Cu cât cunoștința ta va crește, cu atât te vei apropia mai mult de Iehova. (Ps. 73:28)

9. Care este următorul pas pe care ar trebui să-l faci după ce îți însușești adevărurile fundamentale ale Bibliei?

9 Când am început să studiem, ne-am familiarizat mai întâi cu învățăturile de bază, după cum era și firesc. În scrisoarea sa către evrei, apostolul Pavel le-a numit ‘lucruri elementare’. El nu minimaliza importanța ‘învățăturilor de bază’. Dimpotrivă, le compara cu laptele care hrănește un nou-născut. (Evr. 5:12; 6:1) Totuși, i-a îndemnat pe creștini să nu se limiteze la învățăturile de bază, ci să asimileze adevăruri mai profunde din Cuvântul lui Dumnezeu. Ce se poate spune despre tine? Ai o dorință puternică de a asimila învățăturile profunde ale Bibliei? Îți dorești să crești, să continui să înveți despre Iehova și scopurile sale?

10. De ce unora le-ar putea fi greu să studieze?

10 Totuși, pentru mulți dintre noi, studiul este o provocare. Ție îți este ușor să studiezi? Ți-ai însușit la școală bune deprinderi de citire și studiere? Ai constatat că studiul este o activitate utilă, dar și plăcută? Sau anii de școală te-au convins că această activitate nu ți se potrivește? Dacă da, nu ești singurul. Însă Iehova te poate ajuta. El este cel mai bun Profesor, iar toate acțiunile sale sunt perfecte.

11. De ce este Iehova Marele Instructor?

11 Iehova a spus despre sine că este Marele Instructor. (Is. 30:20, 21) El este un instructor bun, răbdător și înțelegător. Dumnezeu caută ce e bun în cei pe care îi învață. (Ps. 130:3) El nu așteaptă niciodată de la noi mai mult decât putem oferi. În plus, să nu uităm că el este cel care ne-a proiectat creierul, acest dar minunat. (Ps. 139:14) Iehova ne-a înzestrat și cu o sete nesfârșită de cunoaștere. Creatorul nostru dorește să continuăm să învățăm pentru totdeauna, iar această activitate să ne producă plăcere. Prin urmare, este înțelept să cultivăm încă de pe acum „o dorință arzătoare” de a ne hrăni din punct de vedere spiritual. (1 Pet. 2:2) Fixează-ți obiective pe care le poți atinge și respectă un bun program de citire și studiere a Bibliei. (Ios. 1:8) Iehova îți va binecuvânta eforturile, astfel că, în timp, vei găsi tot mai multă plăcere în a citi din Cuvântul lui Dumnezeu și a învăța mai multe despre Marele tău Instructor.

12. De ce ar trebui să analizăm viața și activitatea lui Isus la studiul personal?

12 Rezervă-ți timp cu regularitate pentru a medita la viața și activitatea lui Isus. Este esențial să-l imităm îndeaproape pe Isus pentru a-i putea sluji lui Iehova, îndeosebi în aceste timpuri dificile. (1 Pet. 2:21) Isus a spus deschis că discipolii săi se vor confrunta cu dificultăți. (Luca 14:27, 28) Însă el și-a exprimat încrederea că îi vor rămâne fideli lui Iehova, asemenea lui. (Ioan 16:33) Prin urmare, este înțelept să aprofundăm relatările care vorbesc despre viața lui Isus și să ne stabilim obiective pentru a-l imita.

13. Ce ar trebui să-l rogi pe Iehova în timp ce înveți și de ce?

13 Însă nu este suficient să acumulăm informații. Cunoștințele dobândite sunt valoroase în măsura în care ne ajută să învățăm mai multe lucruri despre Iehova și să cultivăm calități, cum ar fi credința și iubirea pentru el. (1 Cor. 8:1-3) Pe măsură ce înveți, roagă-l pe Iehova să te ajute să crești în credință. (Luca 17:5) El este gata să răspundă la astfel de cereri. Credința autentică, bazată pe o cunoaștere exactă a lui Dumnezeu, te va ajuta să progresezi. (Iac. 2:26)

CONTINUĂ SĂ APLICI CEEA CE ÎNVEȚI

Înainte de Potop, Noe și familia lui au acționat în armonie cu ceea ce aflaseră (Vezi paragraful 14)

14. Cum a subliniat apostolul Petru importanța aplicării celor învățate? (Vezi și imaginea.)

14 Apostolul Petru a arătat că este esențial ca discipolii lui Cristos să continue să aplice ce învață. El a adus în discuție exemplul lui Noe. Iehova i-a spus lui Noe că avea să-i distrugă pe oamenii răi din vremea aceea prin intermediul unui potop. Însă simplul fapt de a ști că avea să vină un potop nu era suficient pentru a supraviețui. Să remarcăm că Petru face referire la perioada dinaintea Potopului prin cuvintele „în timp ce se construia arca”. (1 Pet. 3:20) Așadar, Noe și familia lui au acționat în armonie cu ceea ce au aflat de la Dumnezeu construind o arcă, o ambarcațiune uriașă. (Evr. 11:7) În versetul următor, Petru face o paralelă între acțiunea lui Noe și botez spunând: „Botezul, care corespunde acestui lucru, vă salvează acum și pe voi”. (1 Pet. 3:21) Într-un anumit sens, am putea compara ceea ce faci pentru a te pregăti pentru botez cu ceea ce au făcut Noe și familia sa de-a lungul multor ani pentru a construi arca. În continuare, vom analiza câteva acțiuni necesare pentru a te putea boteza.

15. Ce presupune căința autentică?

15 Printre primele lucruri pe care trebuie să le faci este acela de a te căi. (Fap. 2:37, 38) Căința autentică produce schimbări autentice. Ai renunțat la acțiunile care îi displac lui Iehova, precum imoralitatea, fumatul ori folosirea unui limbaj injurios sau obscen? (1 Cor. 6:9, 10; 2 Cor. 7:1; Ef. 4:29) Dacă mai ai de făcut schimbări, nu renunța! Apelează la cel cu care studiezi Biblia sau la bătrânii de congregație pentru a primi ajutor și îndrumare. Dacă ești tânăr și locuiești cu părinții, cere-le ajutorul pentru a renunța la orice obicei nepotrivit care te împiedică să te botezi.

16. Ce include un bun program de activități spirituale?

16 Este important să urmezi un bun program de activități spirituale. Printre acestea se numără asistarea și participarea la întrunirile creștine. (Evr. 10:24, 25) Și participarea cu regularitate la lucrarea de predicare trebuie să devină o parte integrantă a programului tău. Cu cât te vei implica mai mult în această activitate vitală, cu atât îți va plăcea mai mult. (2 Tim. 4:5) Dacă ești tânăr și nu ai plecat încă de acasă, întreabă-te: „Este necesar ca părinții să-mi reamintească să merg la întruniri și să ies în predicare sau fac aceste lucruri din proprie inițiativă?”. Când îți dorești să iei parte la astfel de activități, îți exprimi credința și îți demonstrezi iubirea și recunoștința pentru Iehova Dumnezeu. Aceste ‘fapte de devoțiune sfântă’ sunt daruri pe care i le oferi lui Iehova. (2 Pet. 3:11; Evr. 13:15) Dumnezeu prețuiește tot ceea ce îi dăruim din proprie inițiativă, fără a fi presați de alții. (Compară cu 2 Corinteni 9:7.) Suntem bucuroși să-i dăm lui Iehova ce avem mai bun.

CULTIVĂ O IUBIRE TOT MAI PROFUNDĂ PENTRU DUMNEZEU

17, 18. Ce calitate necesară te va ajuta să progresezi până la botez și de ce? (Matei 22:37)

17 Pe măsură ce te apropii de pasul botezului, vei întâmpina și dificultăți. Unii te-ar putea ridiculiza din cauza noii tale credințe. Alții ți s-ar putea opune sau chiar te-ar putea persecuta. (2 Tim. 3:12) În cazul în care lupți să învingi un obicei nepotrivit, e posibil să recidivezi uneori. Sau pur și simplu ești frustrat ori îți pierzi răbdarea deoarece obiectivul tău pare greu de atins. Ce te poate ajuta să perseverezi? Iubirea pentru Iehova, o calitate absolut necesară.

18 Iubirea pentru Iehova este o calitate frumoasă, cea mai frumoasă calitate pe care o ai. (Matei 22:37) Ea este o forță care te ajută să înfrunți încercările vieții și să le depășești. Biblia vorbește deseori despre iubirea loială a lui Iehova față de slujitorii săi. Această iubire este un atașament puternic, care nu slăbește și nu dispare niciodată. (Ps. 100:5) Întrucât ești creat după chipul lui Dumnezeu, și tu poți reflecta această iubire. (Gen. 1:26) Cum anume?

Îți poți exprima zilnic recunoștința față de Iehova (Vezi paragraful 19) b

19. Cum poți manifesta mai multă recunoștință pentru tot ce a făcut Iehova pentru tine? (Galateni 2:20)

19 Mai întâi, străduiește-te să-ți manifești recunoștința. (1 Tes. 5:18) E bine să te întrebi în fiecare zi: „Cum și-a arătat Iehova iubirea față de mine?”. Apoi, în rugăciunile tale, mulțumește-i în mod concret pentru ceea ce a făcut pentru tine. Este important să vezi în acțiunile sale dovezi ale iubirii pe care o are față de tine personal. Și apostolul Pavel a înțeles acest lucru despre Iehova. (Gal. 2:20) Întreabă-te: „Mă simt îndemnat să răspund cu iubire iubirii lui Dumnezeu?”. Iubirea pentru Iehova este o forță care te va ajuta să reziști tentațiilor și să perseverezi în încercări. Te va motiva să îți respecți programul de activități spirituale și să îți arăți iubirea față de Tatăl tău ceresc zi după zi.

20. Ce implică dedicarea la Iehova și cât de importantă este această decizie?

20 Cu timpul, iubirea pentru Iehova te va motiva să îți dedici viața lui printr-o rugăciune unică. Nu uita că dedicarea îți oferă o perspectivă minunată: aceea de a-i aparține Dumnezeului tău pentru totdeauna. Când i te dedici lui Iehova, îi promiți că îi vei sluji indiferent de situațiile prin care vei trece, bune sau rele. Jurământul de dedicare nu trebuie reînnoit niciodată. Fără îndoială, dedicarea este un pas important, dar gândește-te: În viață, vei lua multe decizii, unele dintre ele foarte bune, însă decizia de a-ți dedica viața lui Iehova este de departe cea mai bună! (Ps. 50:14) Satan va căuta să-ți slăbească iubirea pentru Tatăl tău încercând să te determine să faci compromis. Nu-i da satisfacția de a reuși! (Iov 27:5) Iubirea puternică pentru Iehova te va ajuta să-ți ții promisiunea pe care ai făcut-o când te-ai dedicat și să te apropii tot mai mult de Tatăl tău ceresc.

21. De ce putem spune că botezul nu e un sfârșit, ci un început?

21 După ce te-ai dedicat lui Iehova, spune-le bătrânilor din congregația ta că vrei să faci următorul pas. Amintește-ți însă că botezul nu este un sfârșit, ci un început: începutul unei vieți în care îi vei sluji lui Iehova pentru totdeauna. Prin urmare, fă tot ce poți pentru a-ți întări iubirea pentru Tatăl tău acum. Stabilește-ți obiective, astfel încât iubirea ta pentru Iehova să crească în fiecare zi. Acționând astfel, te vei pregăti pentru botez. Ziua botezului va fi memorabilă! Dar nu uita că este doar un început. Dorim ca iubirea ta pentru Iehova și pentru Fiul său să continue să crească pentru totdeauna!

CÂNTAREA 135 Iehova te roagă: „Fiul meu, fii înțelept”

a Pentru a ajunge la pasul botezului, avem nevoie atât de o motivație corectă, cât și de acțiuni corecte. Pornind de la exemplul unui demnitar de la curtea reginei Etiopiei, vom analiza ce anume trebuie să facă o persoană care studiază Biblia pentru a se putea boteza.

b DESCRIEREA IMAGINII: O soră tânără îi mulțumește lui Iehova în rugăciune pentru darurile sale.