ARTICOLUL DE STUDIU 14

„Prin aceasta vor ști toți că sunteți discipolii mei”

„Prin aceasta vor ști toți că sunteți discipolii mei”

„Prin aceasta vor ști toți că sunteți discipolii mei: dacă aveți iubire între voi.” (IOAN 13:35)

CÂNTAREA 106 Să cultivăm iubire

PREZENTARE a

La ce concluzie au ajuns multe persoane care au observat iubirea din mijlocul poporului lui Iehova? (Vezi paragraful 1)

1. Ce remarcă mulți oameni care asistă pentru prima oară la întrunirile noastre? (Vezi și imaginea.)

 SĂ NE imaginăm un cuplu căsătorit care ia parte pentru prima dată la o întrunire de la sala Regatului. Modul în care sunt întâmpinați și iubirea pe care o văd în congregație îi impresionează profund pe cei doi. În drum spre casă, soția îi spune soțului: „Martorii lui Iehova au ceva aparte”.

2. De ce s-au poticnit unele persoane?

2 Iubirea care există în mijlocul creștinilor adevărați este, într-adevăr, remarcabilă. Bineînțeles, Martorii lui Iehova nu sunt perfecți. (1 Ioan 1:8) Cu cât ne cunoaștem mai bine unii pe alții, cu atât este mai probabil să ne vedem și defectele. (Rom. 3:23) Din nefericire, unii au permis ca imperfecțiunile altora să-i poticnească.

3. Prin ce se disting adevărații continuatori ai lui Isus? (Ioan 13:34, 35)

3 Să analizăm mottoul acestui articol. (Ioan 13:34, 35) Potrivit cuvintelor lui Isus, care avea să fie semnul de identificare al adevăraților creștini? Iubirea, nu perfecțiunea. În plus, să remarcăm că Isus nu a spus: „Prin aceasta veți ști voi că sunteți discipolii mei”, ci: „Prin aceasta vor ști toți că sunteți discipolii mei”. Astfel, Isus a arătat că nu doar continuatorii săi, ci și cei din afara congregației urmau să înțeleagă cine sunt adevărații creștini. Cum anume? Remarcând iubirea neegoistă dintre ei.

4. Ce s-ar putea întreba unii oameni cu privire la adevărații creștini?

4 Unii oameni care nu sunt Martori s-ar putea întreba: „În ce fel este iubirea un semn de identificare al adevăraților creștini? Cum a arătat Isus iubire față de apostolii săi? Și poate fi urmat exemplul de iubire al lui Isus în prezent?”. Cu toții putem medita la aceste întrebări. Astfel, vom reuși să demonstrăm iubire într-o măsură mai mare, îndeosebi când suntem afectați de imperfecțiunile altora. (Ef. 5:2)

DE CE ESTE IUBIREA UN SEMN DE IDENTIFICARE INCONFUNDABIL AL ADEVĂRAȚILOR CREȘTINI?

5. Ce a vrut să spună Isus prin cuvintele din Ioan 15:12, 13?

5 Isus a specificat ce fel de iubire avea să-i identifice pe continuatorii săi. (Ioan 15:12, 13) El le-a poruncit: „Să vă iubiți unii pe alții așa cum v-am iubit eu”. La ce se referea Isus? După cum a explicat în continuare, se referea la iubirea caracterizată prin sacrificiu de sine. O astfel de iubire l-ar putea determina pe un creștin chiar să moară pentru colaboratorii săi dacă ar fi necesar.

6. Cum scoate în evidență Cuvântul lui Dumnezeu importanța iubirii?

6 Cuvântul lui Dumnezeu acordă o mare importanță iubirii. Printre pasajele biblice preferate ale multor oameni se numără și următoarele: „Dumnezeu este iubire” (1 Ioan 4:8), „să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Mat. 22:39), „iubirea acoperă o mulțime de păcate” (1 Pet. 4:8), „iubirea nu dă greș niciodată” (1 Cor. 13:8). Astfel de pasaje arată cât este de important să cultivăm și să manifestăm iubire, această calitate frumoasă.

7. De ce nu poate crea Satan o organizație bazată pe iubire?

7 Mulți oameni se întreabă: „Cum pot să-mi dau seama care este religia adevărată? Toate religiile pretind că dețin adevărul, dar învățăturile lor diferă mult unele de altele”. Satan a reușit să-i deruteze pe oameni aducând în existență nenumărate organizații religioase false. Însă ar putea crea el vreodată o organizație mondială alcătuită din creștini care se iubesc cu adevărat unii pe alții? Nicidecum. Doar Iehova poate face asta. Este și firesc întrucât iubirea autentică provine de la Iehova. Doar cei care au spiritul său și binecuvântarea sa se pot iubi cu adevărat unii pe alții. (1 Ioan 4:7) Așadar, este clar de ce a spus Isus că iubirea neegoistă urma să-i identifice pe adevărații săi continuatori.

8, 9. Ce efect a avut asupra multor persoane iubirea pe care au văzut-o în mijlocul Martorilor lui Iehova?

8 Așa cum a prezis Isus, mulți îi identifică pe adevărații săi continuatori după iubirea care există între ei. De exemplu, un frate pe nume Ian își amintește ce impresie i-a lăsat primul congres la care a participat. Acesta a fost ținut pe un stadion din apropierea casei lui. Cu câteva luni în urmă, el participase la un eveniment sportiv ținut pe același stadion. Ian spune: „Contrastul dintre cele două evenimente a fost uriaș. Martorii erau politicoși și bine aranjați, iar copiii lor se purtau frumos. . . . Mai presus de toate, acești oameni păreau să aibă un sentiment de mulțumire și de pace, un lucru după care eu tânjeam. Nu mi-amintesc nicio cuvântare ținută în acea zi, însă conduita Martorilor mi-a lăsat o impresie de neșters”. Bineînțeles, această conduită este rezultatul iubirii sincere pe care o avem unii față de alții. Pentru că îi iubim pe frații noștri, îi tratăm cu bunătate și respect.

9 Un frate pe nume John a avut o reacție similară când a început să participe la întrunirile congregației: „Am fost impresionat de faptul că toți erau foarte prietenoși . . . ; mi se păreau niște sfinți. Iubirea lor autentică m-a convins că găsisem religia adevărată”. Aceste experiențe și multe altele arată cine sunt în prezent creștinii adevărați.

10. Îndeosebi când trebuie să manifestăm iubire creștină? (Vezi și nota de subsol.)

10 Niciunul dintre noi nu este perfect. De aceea, la un moment dat, frații noștri vor spune sau vor face lucruri care ne vor supăra. (Iac. 3:2) Îndeosebi în aceste situații putem demonstra iubire creștină prin modul în care reacționăm. Isus ne-a lăsat un exemplu și în această privință. Cum îl putem urma? (Ioan 13:15)

CUM A MANIFESTAT ISUS IUBIRE FAȚĂ DE APOSTOLI?

Isus i-a tratat cu iubire pe apostoli, în pofida trăsăturilor lor negative de personalitate (Vezi paragrafele 11-13)

11. Ce trăsături negative au manifestat Iacov și Ioan? (Vezi și imaginea.)

11 Isus nu a așteptat perfecțiune de la continuatorii săi. Dimpotrivă, i-a ajutat să-și corecteze trăsăturile de personalitate nedorite pentru a fi aprobați de Iehova. Cu o anumită ocazie, apostolii Iacov și Ioan i-au cerut lui Isus prin intermediul mamei lor poziții importante în Regat. (Mat. 20:20, 21) Astfel, Iacov și Ioan au manifestat două trăsături negative, mândria și ambiția. (Prov. 16:18)

12. Au fost Iacov și Ioan singurii care au manifestat trăsături negative? Explicați.

12 Iacov și Ioan nu au fost singurii care au manifestat trăsături negative cu acea ocazie. Scripturile consemnează reacția celorlalți apostoli: „Când ceilalți zece au aflat ce făcuseră cei doi frați, s-au indignat”. (Mat. 20:24) Probabil că între cei doi și ceilalți apostoli a urmat un schimb de replici tăioase. Este posibil ca aceștia să le fi spus: „Cine vă credeți să cereți poziții importante în Regat? Aveți impresia că sunteți singurii care ați lucrat din greu alături de Isus? Nu suntem și noi la fel de calificați ca voi pentru privilegii?”. Indiferent ce au gândit sau au spus, este evident că, în acea ocazie, ei au uitat să manifeste iubire și bunătate.

13. Cum a reacționat Isus când apostolii au greșit? (Matei 20:25-28)

13 Cum a reacționat Isus în acea situație? El nu s-a supărat pe discipolii săi. Mai mult, nu a spus că va căuta alți apostoli, mai buni și mai umili, care să manifeste în orice situație iubire unii față de alții. Dimpotrivă, Isus le-a vorbit cu răbdare acestor oameni sinceri. (Matei 20:25-28; Citește Matei 20:28.) El a continuat să se poarte cu ei într-un mod iubitor, deși aceasta nu a fost nici prima, nici ultima ocazie când apostolii au încercat să stabilească o ierarhie între ei. (Mar. 9:34; Luca 22:24)

14. În ce mediu s-au format apostolii lui Isus?

14 Fără îndoială, Isus a ținut cont de mediul din care proveneau apostolii. (Ioan 2:24, 25) Ei crescuseră într-o societate în care conducătorii religioși puneau un accent foarte mare pe statutul social. (Mat. 23:6; compară cu videoul Scaunele din față în sinagogă, din nota de studiu de la Matei 23:6) De asemenea, conducătorii religioși iudei se considerau mai drepți decât ceilalți. (Luca 18:9-12) Isus a înțeles că un astfel de mediu putea influența opinia pe care apostolii o aveau despre ei, dar și despre alții. (Prov. 19:11) Isus a avut așteptări realiste de la discipolii săi și nu a reacționat exagerat când au greșit. El știa că apostolii aveau o inimă bună. De aceea, i-a ajutat cu răbdare să-și învingă trăsăturile negative, precum mândria și ambiția, și să le înlocuiască cu iubirea.

CUM PUTEM IMITA EXEMPLUL LUI ISUS?

15. Ce putem învăța din relatarea despre Iacov și Ioan?

15 Avem multe de învățat din relatarea despre Iacov și Ioan. Ei au greșit când au cerut poziții importante în Regat, dar și ceilalți apostoli au greșit când au permis ca această situație să îi dezbine. Chiar și așa, Isus i-a tratat pe toți cei 12 apostoli cu iubire și bunătate. Ce învățăm de aici? Nu este important doar ce fac alții, ci și modul în care noi reacționăm la imperfecțiunile și greșelile lor. Cum putem avea o reacție potrivită când un colaborator ne supără? Ne-am putea întreba: „De ce mă deranjează atât de mult ceea ce a făcut fratele? Dezvăluie reacția mea o trăsătură negativă la care trebuie să renunț? Se confruntă persoana care m-a supărat cu o anumită încercare? Chiar dacă am motive să fiu supărat, aș putea trece cu vederea ofensa arătând iubire și altruism?”. Demonstrăm că suntem continuatori adevărați ai lui Isus în măsura în care îi tratăm pe alții cu iubire.

16. Ce altceva învățăm din exemplul lui Isus?

16 Exemplul lui Isus ne învață și că trebuie să ne străduim să-i înțelegem pe colaboratorii în credință. (Prov. 20:5) Este adevărat că, spre deosebire de Isus, noi nu putem citi inima oamenilor. Însă am putea fi mai toleranți când frații și surorile noastre greșesc? (Ef. 4:1, 2; 1 Pet. 3:8) Ne va fi mai ușor dacă ne vom strădui să înțelegem mediul din care provin. Să analizăm un exemplu.

17. Ce rezultate a avut un supraveghetor de circumscripție deoarece s-a străduit să-l cunoască mai bine pe un frate?

17 Un supraveghetor de circumscripție din Africa de Est își amintește că, la un moment dat, a întâlnit un frate care avea o personalitate dificilă. Cum a reacționat supraveghetorul? El spune: „În loc să-l evit, m-am străduit să-l cunosc mai bine”. Astfel, supraveghetorul a aflat câteva aspecte din trecutul fratelui care îi influențaseră personalitatea. „După ce am înțeles câte eforturi depusese acest frate ca să înlăture efectele mediului în care crescuse și cât de mult progresase, am început să-l admir. Am devenit buni prieteni.” În general, ne este mai ușor să-i iubim pe frații și surorile noastre când facem eforturi pentru a-i înțelege.

18. Ce întrebări am putea să ne punem dacă un colaborator ne-a supărat? (Proverbele 26:20)

18 În unele situații, am putea considera că este necesar să-l abordăm pe un colaborator care ne-a supărat. Însă, mai întâi, ar fi bine să ne punem câteva întrebări, precum: „Cunosc toate datele problemei? (Prov. 18:13) Este posibil să mă fi jignit fără să vrea? (Ecl. 7:20) Am făcut și eu, la un moment dat, o greșeală asemănătoare? (Ecl. 7:21, 22) Dacă abordez persoana, voi crea o problemă mai mare decât cea pe care încerc să o rezolv?”. (Citește Proverbele 26:20.) Dacă ne punem astfel de întrebări, am putea ajunge la concluzia că, din iubire pentru fratele nostru, putem să trecem cu vederea greșeala.

19. Ce dorești să faci?

19 Ca grup, Martorii lui Iehova dovedesc că sunt discipolii adevărați ai lui Isus. La nivel individual, arătăm că suntem continuatorii lui dacă manifestăm iubire și altruism față de colaboratorii noștri în închinare, chiar și atunci când greșesc. Acționând astfel, îi putem ajuta pe alții să identifice religia adevărată și să devină slujitori ai lui Iehova, Dumnezeul iubirii. Așadar, să manifestăm în continuare iubire, semnul de identificare al adevăraților creștini.

CÂNTAREA 17 „Vreau!”

a Multe persoane doresc să-l cunoască pe Iehova deoarece văd iubirea sinceră care există între noi. Însă nu ne este întotdeauna ușor să manifestăm iubire unii față de alții întrucât suntem imperfecți. În continuare, vom vedea de ce este important să dăm dovadă de iubire. De asemenea, vom înțelege cum putem imita exemplul lui Isus când alții greșesc față de noi.