„Judecătorul întregului pământ” face întotdeauna ce este drept

„Judecătorul întregului pământ” face întotdeauna ce este drept

„Stânca – lucrările sale sunt perfecte, căci toate căile sale sunt dreptate.” (DEUT. 32:4)

CÂNTĂRILE: 30, 48

1. Cum a arătat Avraam că avea încredere în dreptatea lui Iehova? (Vezi imaginea de la începutul articolului.)

„OARE nu va face Judecătorul întregului pământ ce este drept?” (Gen. 18:25) Prin această întrebare, Avraam și-a exprimat încrederea că Iehova avea să aplice normele sale perfecte de dreptate în cazul Sodomei și Gomorei. Avraam era ferm convins că Iehova nu va face niciodată o nedreptate, ‘omorându-l pe cel drept împreună cu cel rău’. Acest lucru era de neconceput pentru Avraam. Aproximativ 400 de ani mai târziu, Iehova a spus despre sine: „Stânca – lucrările sale sunt perfecte, căci toate căile sale sunt dreptate. Un Dumnezeu al fidelității, în care nu este nedreptate; el este drept și nepărtinitor”. (Deut. 31:19; 32:4)

2. De ce este imposibil ca Iehova să facă o nedreptate?

2 De ce a fost Avraam sigur că Iehova judecă întotdeauna cu dreptate? Deoarece Iehova este exemplul suprem de dreptate și justiție. De fapt, termenii ebraici redați prin „dreptate” și „justiție” apar deseori împreună în Scripturile ebraice. În esență, nu există nicio deosebire de sens între cei doi termeni. Bineînțeles, întrucât Iehova este etalonul perfect al dreptății, modul în care privește el lucrurile este întotdeauna corect, sau just. Mai mult decât atât, așa cum se arată în Cuvântul său scris, „el iubește dreptatea și justiția”. (Ps. 33:5)

3. Dați un exemplu de nedreptate din lumea de astăzi.

3 Într-o lume saturată de nedreptate, este o mângâiere să știm că Iehova este întotdeauna drept. De-a lungul timpului, mulți oameni au fost victime ale unor nedreptăți îngrozitoare. De exemplu, unii au fost condamnați și închiși fără să fie vinovați. Odată cu introducerea testelor ADN ca probe folosite în justiție, o parte dintre aceștia au fost eliberați după ce stătuseră la închisoare zeci de ani pentru fapte pe care nu le comiseseră. Deși astfel de nedreptăți provoacă multă frustrare și mânie, există un gen de nedreptate mult mai greu de suportat pentru cei ce-i slujesc lui Iehova.

ÎN CONGREGAȚIE

4. Cum ar putea fi pusă la încercare credința unui creștin?

4 Suntem conștienți că, în afara congregației creștine, putem deveni victime ale nedreptății. Totuși, credința ne poate fi pusă la încercare când observăm în congregație ceva ce pare a fi o nedreptate sau când considerăm că nouă ni s-a făcut o nedreptate. Cum vom reacționa în astfel de situații? Vom permite ca ele să devină o piatră de poticnire?

5. De ce nu ar trebui să fim surprinși dacă observăm o nedreptate în congregație sau dacă nouă ni se face o nedreptate?

5 Cu toții suntem imperfecți și păcătuim. De aceea, știm că este posibil ca un colaborator în credință să ne facă o nedreptate sau ca noi să-i facem o nedreptate unui membru al congregației. (1 Ioan 1:8) Deși astfel de lucruri se întâmplă rar, creștinii fideli nu sunt surprinși și nu se poticnesc când are loc o nedreptate. În Cuvântul său, Iehova ne-a oferit sfaturi practice, care ne ajută să ne păstrăm integritatea chiar și atunci când un colaborator în credință ne face o nedreptate. (Ps. 55:12-14)

6, 7. Ce nedreptate i s-a făcut unui frate în congregație și ce calități l-au ajutat să aibă o atitudine potrivită?

6 Să ne gândim, de exemplu, la situația în care s-a aflat un frate pe nume Willi Diehl. Fratele Diehl a slujit cu fidelitate la Betelul din Berna (Elveția) începând din 1931. În 1946, el a urmat cursurile celei de-a opta clase a Școlii Galaad, ținută în New York, SUA. După absolvire, a fost repartizat în lucrarea itinerantă, în Elveția. În relatarea sa autobiografică, fratele Diehl spune: „În mai 1949 am informat filiala din Berna că intenționam să mă căsătoresc”. Care a fost răspunsul filialei? Fratele spune: „Nu am mai avut niciun privilegiu, cu excepția pionieratului regular”. El adaugă: „Nu am mai avut voie să țin cuvântări . . . Mulți frați și surori nici nu ne mai salutau, tratându-ne ca pe niște excluși”.

7 Ce a făcut fratele Diehl în această situație? El spune: „Știam că nu încălcaserăm niciun principiu biblic căsătorindu-ne, așa că ne-am găsit refugiul în rugăciune și ne-am pus încrederea în Iehova”. În cele din urmă, punctul de vedere greșit cu privire la căsătorie, care a stat la baza tratamentului nedrept pe care l-a primit fratele Diehl, a fost corectat. Fratele nostru și-a primit înapoi privilegiile de serviciu. Loialitatea sa față de Iehova a fost răsplătită. * Ne-am putea întreba: Dacă mie mi s-ar face o nedreptate asemănătoare, l-aș aștepta cu răbdare pe Iehova să corecteze situația? Sau aș încerca să-mi fac singur dreptate și să rezolv problema? (Prov. 11:2) (Citește Mica 7:7.)

8. De ce am putea crede, uneori, în mod greșit că noi sau altcineva am fost victima unei nedreptăți?

8 Uneori, am putea trage în mod greșit concluzia că nouă sau unui membru al congregației ni s-a făcut o nedreptate. De ce? Fiind imperfecți, este posibil să avem un punct de vedere greșit cu privire la o anumită situație. De asemenea, este posibil să nu cunoaștem toate aspectele implicate. Fie că înțelegem corect lucrurile, fie că nu, rugăciunea, încrederea în Iehova și loialitatea ne vor ajuta să nu ne ‘înfuriem împotriva lui Iehova’. (Citește Proverbele 19:3.)

9. Ce vom analiza în acest articol, precum și în articolul următor?

9 Vom examina trei relatări care arată că și unii slujitori ai lui Iehova din trecut au suferit nedreptăți. În acest articol vom vedea cum a reacționat Iosif, strănepotul lui Avraam, când frații lui s-au purtat în mod nedrept cu el. În articolul următor vom analiza modul în care a tratat Iehova cu Ahab, un rege al lui Israel, și ceea ce i s-a întâmplat apostolului Petru în Antiohia din Siria. În timp ce reflectezi la aceste exemple, străduiește-te să desprinzi lecții care să te ajute să te concentrezi asupra lucrurilor spirituale și să-ți păstrezi relația cu Iehova, îndeosebi când crezi că ți s-a făcut o nedreptate.

IOSIF – O VICTIMĂ A NEDREPTĂȚII

10. Ce nedreptăți a îndurat Iosif?

10 Iosif, un slujitor fidel al lui Iehova, a suferit nedreptăți din partea unor străini, dar, mai dureros, și din partea fraților săi. Când Iosif era adolescent, frații săi l-au luat cu forța și l-au vândut ca sclav. El a fost dus în Egipt împotriva voinței sale. (Gen. 37:23-28; 42:21) După ce a stat un timp în această țară străină, Iosif a fost acuzat pe nedrept de tentativă de viol și a fost închis fără a fi judecat. (Gen. 39:17-20) Suferințele pe care le-a îndurat ca sclav și ca deținut au durat aproximativ 13 ani. Ce lecții care se desprind din relatarea despre Iosif ne pot ajuta dacă un colaborator în credință ne face o nedreptate?

11. Ce ocazie a avut Iosif în timp ce era întemnițat?

11 Iosif a avut ocazia să-i vorbească unui alt deținut despre ceea ce i se întâmplase. Acel deținut fusese mai înainte șeful paharnicilor de la curtea regelui. În perioada în care Iosif și paharnicul au fost întemnițați împreună, paharnicul a avut un vis, pe care Iosif i l-a interpretat cu ajutor divin. Iosif i-a spus paharnicului că avea să fie repus în funcție la curtea faraonului. După ce i-a interpretat paharnicului visul, Iosif a profitat de ocazie și i-a explicat cum ajunsese la închisoare. Din această relatare putem desprinde lecții valoroase remarcând nu doar ce a spus Iosif, ci și ce s-a reținut să spună. (Gen. 40:5-13)

12, 13. a) De ce putem spune că Iosif nu se resemnase în fața nedreptăților suferite? b) Din câte se pare, ce detalii nu a menționat Iosif în discuția cu paharnicul?

12 Citește Geneza 40:14, 15. Iosif i-a spus paharnicului că fusese „răpit”. Termenul din limba originară înseamnă literalmente „furat”. Categoric, Iosif a fost victima unei nedreptăți. El a mai spus că nu se făcea vinovat de fapta pentru care fusese întemnițat. De aceea, l-a rugat pe paharnic să-i vorbească faraonului despre el. Iosif dorea să fie scos din locul acela.

13 Era Iosif o persoană resemnată? Cu siguranță, nu. El era perfect conștient că fusese victima multor nedreptăți. Iosif i-a descris clar situația paharnicului, care, probabil, putea să-l ajute mai târziu. Demn de remarcat este că, potrivit Bibliei, Iosif n-a spus nimănui, nici măcar faraonului, că răpitorii fuseseră frații lui. De fapt, când frații lui Iosif au venit în Egipt și s-au împăcat cu el, faraonul i-a primit cu căldură. Mai mult, el i-a invitat să se stabilească în Egipt și să se bucure de „lucrurile bune din toată țara”. (Gen. 45:16-20)

Clevetirea poate face ca o problemă să scape de sub control (Vezi paragraful 14)

14. Ce ne va ajuta să nu cădem în capcana vorbirii negative, chiar și atunci când ni se face o nedreptate în congregație?

14 Un creștin care consideră că este victima unei nedreptăți trebuie să aibă grijă să nu clevetească. Bineînțeles, dacă un membru al congregației se face vinovat de un păcat grav, este cât se poate de potrivit să apelăm la bătrâni. (Lev. 5:1) Totuși, în multe cazuri în care nu este vorba despre păcate grave, neînțelegerile pot fi rezolvate fără a-i implica pe alții, nici chiar pe bătrâni. (Citește Matei 18:15.) (Matei 5:23, 24) Fie ca toți să dăm dovadă de loialitate, acționând în armonie cu principiile biblice! În unele cazuri, am putea ajunge la concluzia că, de fapt, nu am fost victime ale unei nedreptăți. Cât de bucuroși vom fi atunci că nu am înrăutățit situația denigrându-l pe fratele nostru! Să nu uităm, indiferent că avem sau nu dreptate, nu vom schimba cu nimic lucrurile dacă vom vorbi negativ. Loialitatea față de Iehova și față de frații noștri ne va ajuta să nu facem o astfel de greșeală. Vorbind despre „cel care umblă ireproșabil”, psalmistul a spus că „el nu calomniază cu limba lui, nu-i face niciun rău tovarășului său și nu rostește batjocuri împotriva apropiaților lui”. (Ps. 15:2, 3; Iac. 3:5)

RELAȚIA CU DUMNEZEU, CEA MAI IMPORTANTĂ

15. Cum l-a ajutat pe Iosif faptul că a avut o relație strânsă cu Iehova?

15 Putem învăța încă o lecție importantă de la Iosif analizând relația pe care a avut-o el cu Iehova. De-a lungul celor 13 ani de suferință, Iosif a demonstrat că își însușise punctul de vedere al lui Iehova. (Gen. 45:5-8) El nu l-a învinovățit niciodată pe Iehova pentru problemele lui. Cu toate că nu a uitat nedreptățile care i s-au făcut, el nu s-a umplut de amărăciune din cauza celor întâmplate. Mai mult decât atât, nu a permis ca imperfecțiunile și acțiunile greșite ale altora să-l îndepărteze de Iehova. Deoarece a fost loial, Iosif a văzut intervenția lui Iehova, care a corectat nedreptățile ce i s-au făcut și l-a binecuvântat atât pe el, cât și familia sa.

16. De ce ar trebui să ne apropiem și mai mult de Iehova când ni se face o nedreptate în congregație?

16 Și noi trebuie să prețuim și să ne ocrotim relația cu Iehova. Să nu permitem niciodată ca imperfecțiunile fraților noștri să ne îndepărteze de Dumnezeul pe care îl iubim și căruia îi aducem închinare! (Rom. 8:38, 39) Dacă un colaborator în credință ne face o nedreptate, să-l imităm pe Iosif și să ne apropiem mai mult de Iehova, străduindu-ne să ne însușim punctul său de vedere. După ce am făcut tot ce am putut în armonie cu Scripturile pentru a remedia problema, trebuie să lăsăm lucrurile în mâinile lui Iehova și să avem încredere că el va îndrepta situația la timpul și în modul stabilite de el.

SĂ AVEM ÎNCREDERE ÎN „JUDECĂTORUL ÎNTREGULUI PĂMÂNT”

17. Cum putem arăta că avem încredere în „Judecătorul întregului pământ”?

17 Atât timp cât trăim în acest sistem, ne putem aștepta să fim victime ale nedreptății. Uneori s-ar putea ca noi sau cineva apropiat nouă să observăm în congregație o situație care pare a fi o nedreptate sau chiar să considerăm că ni s-a făcut o nedreptate. Cum ar trebui să reacționăm într-o asemenea situație? Să nu ne poticnim! (Ps. 119:165) Mai degrabă, ca slujitori fideli ai lui Dumnezeu, să-i rămânem loiali, să ne rugăm lui și să ne bizuim pe el. Totodată, să admitem cu modestie că este posibil să nu cunoaștem toate aspectele problemei. Suntem conștienți că, din cauza imperfecțiunii, am putea avea un punct de vedere greșit asupra situației. La fel ca Iosif, dorim să evităm vorbirea negativă, știind că o astfel de vorbire înrăutățește situația. Și, în loc să ne facem singuri dreptate, să fim hotărâți să manifestăm loialitate și să așteptăm cu răbdare ca Iehova să corecteze lucrurile. Această atitudine va aduce, cu siguranță, aprobarea și binecuvântarea lui Iehova, la fel ca în cazul lui Iosif. Să fim siguri că Iehova, „Judecătorul întregului pământ”, va face întotdeauna ce este drept, „căci toate căile sale sunt dreptate”. (Gen. 18:25; Deut. 32:4)

18. Ce vom analiza în articolul următor?

18 În articolul următor vom analiza alte două situații în care unor slujitori ai lui Iehova din trecut li s-a făcut o nedreptate. Aceste relatări arată cum ne ajută umilința și dispoziția de a ierta să ne însușim punctul de vedere al lui Iehova cu privire la dreptate.

^ par. 7 Vezi relatarea autobiografică a fratelui Willi Diehl, intitulată „Iehova este Dumnezeul meu în care mă încred”, apărută în Turnul de veghe din 1 noiembrie 1991.