Să-i slujim lui Iehova, Dumnezeul libertății!
„Unde este spiritul lui Iehova, acolo este libertate.” (2 COR. 3:17)
CÂNTĂRILE: 66, 137
1, 2. a) De ce sclavia și libertatea erau subiecte de interes pentru oamenii din zilele lui Pavel? b) Potrivit cuvintelor lui Pavel, cine este Sursa adevăratei libertăți?
CREȘTINII din secolul I au locuit pe teritoriul Imperiului Roman, în mijlocul unui popor ce se considera superior în ce privește legea, justiția și libertatea. Totuși, o mare parte din puterea și gloria Imperiului Roman se baza pe exploatarea sclavilor. La un moment dat, aproape o treime din populația imperiului era formată din sclavi. Fără îndoială, sclavia și libertatea erau subiecte care îi preocupau mult pe oamenii de rând, inclusiv pe creștini.
2 În scrisorile sale, apostolul Pavel a vorbit deseori despre libertate. Totuși, scopul activității lui nu au fost reformele politice sau sociale, pe care contemporanii săi și le doreau. Pavel și colaboratorii lui creștini nu și-au pus speranțele în vreun om sau în vreo organizație care să aducă libertatea, ci s-au străduit să-i ajute pe alții să afle vestea bună despre Regatul lui Dumnezeu și despre valoarea inestimabilă a jertfei de răscumpărare. Pavel le-a îndreptat atenția fraților săi către Sursa adevăratei libertăți. De exemplu, în a doua sa scrisoare către corinteni, el a spus: „Iehova este Spiritul și, unde este spiritul lui Iehova, acolo este libertate”. (2 Cor. 3:17)
3. Despre ce a vorbit Pavel înainte să facă afirmația din 2 Corinteni 3:17?
3 Tot în a doua scrisoare către corinteni, Pavel a vorbit despre episodul în care Moise a coborât de pe muntele Sinai, după ce fusese în prezența unui înger al lui Iehova. Fața îi strălucea atât de tare, încât oamenii s-au înfricoșat la vederea lui. De aceea, Moise a trebuit să-și acopere fața cu un văl. (Ex. 34:29, 30, 33; 2 Cor. 3:7, 13) „Dar, continuă apostolul, când se întoarce cineva la Iehova, vălul este înlăturat”. (2 Cor. 3:16) Ce a vrut să spună Pavel?
4. Ce trebuie să facem pentru a ne bucura de libertatea care vine de la Iehova?
4 Așa cum am văzut în articolul precedent, doar Iehova, Creatorul tuturor lucrurilor, are libertate absolută și nelimitată. Prin urmare, este cât se poate de logic ca în prezența lui Iehova și „acolo unde este spiritul lui Iehova” să existe libertate. Însă, pentru a ne putea bucura de această libertate, trebuie ‘să ne întoarcem’ la Iehova, adică să avem o relație de prietenie cu el. Când erau în pustiu, israeliții nu au avut o perspectivă spirituală asupra lucrurilor. Era ca și cum inima și mintea le erau acoperite cu un văl, preocuparea lor fiind aceea de a-și folosi libertatea proaspăt obținută după eliberarea din Egipt pentru a-și satisface propriile dorințe. (Evr. 3:8-10)
5. a) Ce fel de libertate dă spiritul lui Iehova? b) De unde știm că închisoarea sau sclavia fizică nu ne poate priva de libertatea pe care ne-o dă Iehova? c) La ce întrebări vom găsi răspuns?
5 Libertatea pe care o dă spiritul lui Iehova înseamnă mai mult decât eliberarea din sclavia fizică. Spiritul lui Iehova aduce eliberarea din sclavia păcatului și a morții, precum și din sclavia închinării false și a practicilor ei, ceea ce omul n-ar putea realiza niciodată. (Rom. 6:23; 8:2) Într-adevăr, o libertate glorioasă! De o astfel de libertate se poate bucura chiar și cel ce se află la propriu în închisoare sau în sclavie. (Gen. 39:20-23) Așa s-a întâmplat cu sora Nancy Yuen și cu fratele Harold King, care au fost închiși mulți ani pentru credință. Puteți urmări interviurile lor pe JW Broadcasting. (Căutați la INTERVIURI ȘI EXPERIENȚE > FIDELI ÎN ÎNCERCĂRI.) Însă cum putem arăta că ne prețuim libertatea? Și cum putem să o folosim cu înțelepciune?
SĂ PREȚUIM LIBERTATEA PRIMITĂ DE LA DUMNEZEU
6. Cum au arătat israeliții că nu apreciau libertatea acordată de Iehova?
6 Când înțelegem valoarea unui cadou scump, ne simțim îndemnați să ne arătăm recunoștința față de cel care ni l-a oferit. Israeliții n-au apreciat libertatea pe care Iehova le-a acordat-o când i-a eliberat din sclavia egipteană. La numai câteva luni după eliberare, ei au început să tânjească după mâncarea și băutura din Egipt și să critice măsurile luate de Iehova. Ei chiar au dorit să se întoarcă în Egipt. Pentru israeliți, ‘peștele, castraveții, pepenii, prazul, ceapa și usturoiul’ erau mai importante decât libertatea pe care le-o dăduse Iehova pentru a-i aduce închinare. Nu este de mirare că Iehova s-a aprins de mânie! (Num. 11:5, 6, 10; 14:3, 4) Ce lecție valoroasă pentru noi!
7. Cum a aplicat Pavel la el însuși îndemnul din 2 Corinteni 6:1 și cum putem să-i urmăm exemplul?
7 Apostolul Pavel i-a îndemnat pe creștini să nu ia libertatea pe care ne-a dăruit-o Iehova prin Fiul său ca pe ceva de la sine înțeles. (Citește 2 Corinteni 6:1.) Să ne amintim cât de mult a suferit Pavel deoarece se simțea sclav al păcatului și al morții. Totuși, el a spus cu recunoștință: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu prin Isus Cristos, Domnul nostru!”. De ce a spus Pavel aceste cuvinte? El explică în continuare: ‘Legea spiritului care dă viață în unitate cu Cristos Isus ne-a eliberat de legea păcatului și a morții’. (Rom. 7:24, 25; 8:2) La fel ca Pavel, să nu luăm niciodată de la sine înțeles faptul că Iehova ne-a eliberat din sclavia păcatului și a morții. Datorită răscumpărării, îi putem sluji lui Dumnezeu cu o conștiință curată, ceea ce ne aduce multă bucurie. (Ps. 40:8)
8, 9. a) Ce avertisment a dat apostolul Petru cu privire la modul în care am putea să ne folosim libertatea? b) Cum ar putea cineva să-și folosească în mod greșit libertatea?
8 Pe lângă faptul de a ne exprima recunoștința pentru libertatea primită, este important și să o folosim în mod corect. Apostolul Petru ne-a avertizat să nu ne folosim libertatea ca paravan pentru a da frâu liber dorințelor cărnii. (Citește 1 Petru 2:16.) Acest avertisment ne duce cu gândul la ceea ce li s-a întâmplat israeliților în pustiu. Și noi ne aflăm într-un pericol asemănător, ba chiar mai mare. Ofertele lui Satan și ale lumii lui în materie de îmbrăcăminte, ținută, hrană, băutură, relaxare, divertismente și altele sunt tot mai tentante. În spoturi publicitare ingenios concepute apar persoane atrăgătoare care încearcă să ne convingă că avem nevoie cu disperare de lucruri care, în realitate, nu ne sunt necesare. Cât de ușor am putea să cădem pradă acestor capcane și să ne folosim în mod greșit libertatea!
9 Îndemnul lui Petru se aplică și în alte domenii ale vieții, precum instruirea, locul de muncă sau cariera. De exemplu, asupra tinerilor se fac mari presiuni la școală. Ei sunt încurajați să se pregătească intens pentru a intra la instituții prestigioase de învățământ superior. Lor li se spune că instruirea superioară le va garanta locuri de muncă bine plătite și un anumit statut social. Deseori, li se prezintă statistici din care reiese că există o mare diferență între salariile absolvenților de învățământ superior și salariile celor cu studii medii. Întrucât această decizie le va influența tot restul vieții, unii tineri se simt atrași de perspectivele oferite de învățământul superior. Ce ar trebui să aibă în vedere ei și părinții lor?
10. Ce nu trebuie să uităm când ne exercităm liberul-arbitru în chestiuni personale?
10 Unii cred că, întrucât astfel de alegeri sunt personale, ei au dreptul să aleagă ce vor atât timp cât nu-i mustră conștiința. Probabil că se gândesc la ceea ce le-a spus Pavel corintenilor cu privire la mâncare: „De ce să fie judecată libertatea mea de conștiința altuia?”. (1 Cor. 10:29) Chiar dacă avem libertatea de a alege instruirea sau cariera pe care vrem s-o urmăm, nu trebuie să uităm că libertatea noastră este relativă și că toate deciziile pe care le luăm au consecințe. Din acest motiv, înainte să facă afirmația de mai sus, Pavel a spus: „Toate lucrurile sunt permise, dar nu toate lucrurile sunt de folos. Toate lucrurile sunt permise, dar nu toate zidesc”. (1 Cor. 10:23) Așadar, înțelegem că, atunci când ne exercităm liberul-arbitru în chestiuni personale, trebuie să ținem cont de factori mult mai importanți decât preferințele noastre.
SĂ NE FOLOSIM CU ÎNȚELEPCIUNE LIBERTATEA SLUJINDU-I LUI DUMNEZEU
11. Cu ce scop ne-a eliberat Iehova?
11 Avertizând cu privire la folosirea greșită a libertății, Petru a arătat și cum trebuie s-o folosim. El ne-a îndemnat să ne folosim libertatea „ca sclavi ai lui Dumnezeu”. Prin urmare, motivul pentru care Iehova, prin intermediul lui Isus, ne-a eliberat de legea păcatului și a morții este acela ca noi să-i slujim toată viața.
12. Ce exemplu ne-au lăsat Noe și familia lui?
12 Cea mai bună modalitate de a ne folosi în mod corect libertatea și de a nu ajunge din nou sclavi ai dorințelor și ambițiilor lumești este aceea de a ne lăsa absorbiți de activități spirituale. (Gal. 5:16) Să analizăm exemplul lui Noe și al familiei sale. Deși au trăit în mijlocul unei lumi imorale și violente, ei nu au urmărit obiectivele celor din jur. Ei au ales să se implice în activitățile pe care Iehova li le încredințase: construirea arcei, depozitarea alimentelor pentru ei și pentru animale și avertizarea semenilor cu privire la Potop. „Noe a făcut potrivit cu tot ce-i poruncise Dumnezeu. A făcut întocmai.” (Gen. 6:22) Drept urmare, el și familia lui au supraviețuit sfârșitului acelei lumi. (Evr. 11:7)
13. Ce ne-a poruncit Iehova să facem?
13 Și noi am primit o poruncă de la Iehova. În calitate de discipoli ai lui Isus, știm că trebuie să predicăm. (Citește Luca 4:18, 19.) Majoritatea oamenilor din prezent sunt încă orbiți de dumnezeul acestui sistem și se află în sclavie religioasă, economică și politică. (2 Cor. 4:4) Avem privilegiul de a urma exemplul lui Isus ajutându-i pe oameni să-l cunoască pe Iehova, Dumnezeul libertății, și să-i aducă închinare. (Mat. 28:19, 20) Nu este o sarcină ușoară, deoarece avem de depășit multe obstacole. În unele țări, oamenii sunt din ce în ce mai indiferenți, ba chiar ostili. Totuși, întrucât Iehova ne-a poruncit să predicăm, ar trebui să ne întrebăm: Aș putea să-mi folosesc libertatea pentru a susține într-o măsură mai mare lucrarea Regatului?
14, 15. Ce au făcut mulți slujitori ai lui Iehova în privința lucrării de predicare? (Vezi imaginea de la începutul articolului.)
14 Este încurajator să vedem că mulți slujitori ai lui Dumnezeu, conștienți de urgența timpurilor în care trăim, și-au simplificat viața astfel încât să poată începe serviciul cu timp integral. (1 Cor. 9:19, 23) Unii fac pionierat în zona în care locuiesc, alții s-au mutat în teritorii unde este nevoie de mai mulți vestitori. Rapoartele arată că, în ultimii cinci ani, mai bine de 250 000 de vestitori din întreaga lume au început pionieratul, numărul de pionieri regulari ajungând astfel la peste 1 100 000. Este minunat să vedem că atât de mulți frați și surori își folosesc cu înțelepciune libertatea slujindu-i lui Iehova! (Ps. 110:3)
15 Ce i-a ajutat pe acești frați și surori să-și folosească cu înțelepciune libertatea? John și Judith, care au slujit în ultimii 30 de ani în mai multe țări, își amintesc că, în 1977, când a fost înființată Școala pentru Pionieri, frații au fost încurajați să se mute și să slujească în teritorii cu necesitate. Cu acest obiectiv în minte, John și-a schimbat locul de muncă de mai multe ori ca să poată duce în continuare o viață simplă. În cele din urmă, el și soția lui s-au mutat în altă țară. Rugându-se și punându-și încrederea în Iehova, ei au reușit să depășească obstacole precum învățarea unei limbi străine și adaptarea la o cultură nouă și la o climă diferită. Au regretat ei anii petrecuți în serviciul cu timp integral? John spune: „Am simțit că m-am implicat în cea mai utilă activitate din viața mea. Iehova a devenit mai real pentru mine, ca un tată iubitor. Acum înțeleg mai bine semnificația cuvintelor din Iacov 4:8: «Apropiați-vă de Dumnezeu, iar el se va apropia de voi». Am găsit ce căutam: un scop și un sens în viață”.
16. Cum și-au folosit cu înțelepciune libertatea mii de slujitori ai lui Iehova?
16 Spre deosebire de John și Judith, unii slujitori ai lui Iehova pot sluji cu timp integral doar o perioadă scurtă. Unii profită de ocazia de a sluji ca voluntari la diferite proiecte teocratice de construcție ce se desfășoară în întreaga lume. De exemplu, când s-a construit noul sediu mondial la Warwick, New York, aproximativ 27 000 de frați și surori s-au pus la dispoziție pentru perioade cuprinse între două săptămâni și un an sau mai mult. Mulți dintre ei au făcut sacrificii mari pentru a putea sluji acolo. Acești frați și-au folosit libertatea pentru a-i aduce laude lui Iehova, Dumnezeul libertății! Ce exemplu minunat sunt ei pentru noi!
17. Ce binecuvântări îi așteaptă pe cei care-și folosesc cu înțelepciune libertatea primită de la Dumnezeu?
17 Suntem recunoscători că îl cunoaștem pe Iehova și că ne putem bucura de libertatea pe care ne-o aduce închinarea adevărată. Să arătăm prin alegerile noastre că prețuim această libertate! Să n-o irosim și să n-o folosim în mod greșit! Mai degrabă, s-o folosim pentru a-i sluji lui Iehova cu tot ce avem mai bun. Astfel, putem aștepta cu încredere timpul când ne vom bucura de binecuvântările profețite în Romani 8:21: „Creația va fi eliberată din sclavia stricăciunii și va avea glorioasa libertate a copiilor lui Dumnezeu”.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)