Tineri, vă concentrați asupra obiectivelor spirituale?
„Încredințează-i lui Iehova lucrările tale și îți vor reuși planurile.” (PROV. 16:3)
CÂNTĂRILE: 89, 24
1, 2. Din ce motiv se simt copleșiți mulți tineri? Ilustrați. (Vezi imaginea de la începutul articolului.)
SĂ PRESUPUNEM că vrei să mergi la un eveniment ce va avea loc într-un oraș îndepărtat. Pentru a ajunge acolo trebuie să faci o călătorie lungă cu autocarul. Autogara este foarte aglomerată și sunt multe autocare parcate. Însă tu știi exact ce autocar să iei pentru a ajunge la destinație! Dacă ai urca în oricare altul, cu siguranță că te-ai îndrepta într-o direcție greșită.
2 Tinerii din prezent pot fi asemănați cu pasagerii care așteaptă într-o autogară. În față le stă o călătorie lungă, călătoria vieții. Uneori ei se simt copleșiți deoarece li se deschid multe oportunități și trebuie să ia decizii importante. Însă le va fi mai ușor să facă alegeri dacă știu exact încotro se îndreaptă în viață. Așadar, dragi tineri, ce vreți să faceți cu viața voastră?
3. Ce îi poate ajuta pe tinerii creștini în această situație?
3 Articolul de față vă va ajuta să găsiți răspuns la această întrebare și vă va încuraja să vă axați viața asupra înfăptuirii voinței lui Iehova. Puteți face aceasta urmărind obiective spirituale și ținând cont de Iehova în toate deciziile pe care le luați, fie că este vorba despre instruire, loc de muncă, responsabilități familiale etc. Tinerii care se concentrează asupra serviciului sacru pot fi siguri că Iehova îi va binecuvânta și că îi va ajuta să aibă succes în viață. (Citește Proverbele 16:3.)
DE CE SĂ-ȚI STABILEȘTI OBIECTIVE SPIRITUALE?
4. Ce vom analiza în acest articol?
4 În acest articol, vom vedea trei motive pentru care este înțelept să ne stabilim obiective teocratice încă din adolescență. Analizând primele două motive, vom înțelege că urmărirea obiectivelor spirituale ne ajută să ne întărim relația cu Iehova. Analizând al treilea motiv, vom vedea ce foloase avem dacă ne stabilim obiective teocratice cât mai devreme în viață.
5. Care este primul motiv pentru care trebuie să ne stabilim obiective spirituale?
5 Primul motiv pentru care trebuie să ne stabilim obiective spirituale este recunoștința noastră pentru iubirea lui Iehova și pentru ceea ce a făcut el în folosul nostru. În Psalmul 92:1, 4 citim: „Bine este să-i aducem mulțumiri lui Iehova . . . Căci m-ai bucurat, o, Iehova, cu faptele tale. Datorită lucrărilor mâinilor tale strig de bucurie”. Dragi tineri, gândiți-vă la tot ce ați primit de la Iehova: viața, credința, Biblia, congregația creștină și speranța minunată de a trăi veșnic. Acordând prioritate obiectivelor spirituale, vă arătați recunoștința pentru binecuvântările primite de la Dumnezeu și vă apropiați și mai mult de el.
6. a) Cum ne influențează obiectivele spirituale relația cu Iehova? b) Ce obiective își pot stabili tinerii?
6 Al doilea motiv pentru care trebuie să ne stabilim obiective spirituale este acela că vrem să ne facem un nume bun la Iehova, ceea ce ne va apropia și mai mult de el. Apostolul Pavel a spus: „Dumnezeu nu este nedrept ca să uite lucrarea voastră și iubirea pe care ați arătat-o pentru numele său”. (Evr. 6:10) Vă puteți stabili obiective chiar de la o vârstă fragedă. Christine avea 10 ani când s-a hotărât să citească cu regularitate relatările autobiografice ale unor Martori fideli. Toby, care are 12 ani, și-a propus să citească întreaga Biblie înainte de botez. Maxim avea 11 ani când s-a botezat, iar sora lui, Noemi, 10 ani. Imediat după aceea, ei și-au stabilit obiectivul de a sluji la Betel. Pentru a nu-și pierde din vedere obiectivul, și-au lipit pe perete o cerere pentru serviciul la Betel. Ți-ai putea stabili și tu obiective concrete, iar apoi să faci pașii necesari pentru a le atinge? (Filipeni 1:10, 11)
7. Cum vă poate ajuta faptul de a avea obiective clare să luați mai ușor decizii?
7 Al treilea motiv pentru care trebuie să ne stabilim obiective spirituale este acela că dorim să luăm decizii bune în viață. Adolescenții trebuie să ia decizii cu privire la instruire, la locul de muncă și altele. Luarea deciziilor se aseamănă cu alegerea drumului corect într-o intersecție. E ușor să alegi direcția corectă când știi exact unde vrei să ajungi. În mod asemănător, dacă aveți obiective clare, vă va fi mai ușor să luați decizii înțelepte. În Proverbele 21:5 citim: „Planurile celui harnic îi aduc cu siguranță folos”. Dacă vă faceți planuri din timp stabilindu-vă obiective sănătoase, veți vedea în scurt timp foloasele. Așa s-a întâmplat și cu Damaris, care a avut de luat o decizie importantă în adolescență.
8. De ce a ales o adolescentă să nu meargă la facultate?
8 Ea a terminat liceul cu note foarte mari. Ar fi putut beneficia de o bursă de studii la facultatea de drept, însă a ales să lucreze cu jumătate de normă. Ea explică: „Am hotărât de când eram mică să fac pionierat. Aceasta însemna să-mi găsesc un loc de muncă cu jumătate de normă. Dacă aș fi fost licențiată în drept, aș fi putut câștiga foarte mulți bani, însă ar fi fost greu să-mi găsesc un loc de muncă cu jumătate de normă în acest domeniu”. Au trecut 20 de ani de când Damaris a început pionieratul. Consideră ea că a luat decizia corectă în adolescență? Damaris spune: „La banca unde lucrez intru deseori în contact cu avocați. Dacă aș fi studiat dreptul, aș fi făcut munca pe care o fac ei. Însă mulți sunt dezamăgiți de slujba lor. Decizia de a face pionierat m-a ajutat să evit frustrările unei cariere laice și mi-a dat posibilitatea să mă bucur de mulți ani în serviciul lui Iehova”.
9. De ce merită tinerii laude?
9 În congregațiile din întreaga lume sunt mii de tineri care merită laude. Ei își dedică viața lui Iehova și se concentrează asupra obiectivelor teocratice. Acești tineri au multe satisfacții și învață să asculte de Iehova în toate aspectele vieții: instruirea, locul de muncă, viața de familie etc. Solomon a spus: „Încrede-te în Iehova din toată inima ta . . . Ține seama de el în toate căile tale, și el îți va netezi cărările”. (Prov. 3:5, 6) Tinerii din congregație sunt prețioși în ochii lui Iehova. El îi iubește și le oferă protecție, îndrumare și multe binecuvântări.
PREGĂTIȚI-VĂ TEMEINIC CA SĂ DEPUNEȚI MĂRTURIE
10. a) De ce trebuie să acordăm prioritate lucrării de predicare? b) Cum putem fi mai eficienți în predicare?
10 Un tânăr care dorește să-i bucure inima lui Iehova va acorda o atenție specială lucrării de predicare. Isus Cristos a spus că este important ca „vestea bună să fie predicată în toate națiunile” înainte de venirea sfârșitului. (Mar. 13:10) Întrucât lucrarea de predicare este atât de urgentă, ea trebuie să fie o prioritate pentru noi. V-ați putea propune să mergeți mai des în predicare sau să începeți pionieratul? Ce puteți face dacă nu vă place să mergeți în predicare? Și cum puteți fi mai eficienți când depuneți mărturie? Vă pot ajuta două lucruri: să vă pregătiți bine și să nu renunțați să le împărtășiți altora vestea bună. Veți fi surprinși să descoperiți câtă bucurie vă va aduce predicarea.
11. Cum se pot pregăti tinerii să depună mărturie?
11 Ați putea să vă pregătiți un răspuns bine argumentat la o întrebare pe care colegii o pun de multe ori, de exemplu, „De ce crezi în Dumnezeu?”. Site-ul jw.org conține articole menite să-i ajute pe tineri să-și pregătească răspunsul la această întrebare. Căutați la ÎNVĂȚĂTURI BIBLICE > ADOLESCENȚI. Aici veți găsi o foaie de lucru intitulată „De ce cred eu în Dumnezeu?”. Aceasta vă va ajuta să vă pregătiți răspunsul. De asemenea, ea conține trei versete pe care le puteți folosi pentru a vă argumenta convingerile: Evrei 3:4, Romani 1:20 și Psalmul 139:14. Folosind foile de lucru, veți putea să pregătiți răspunsuri și la alte întrebări. (Citește 1 Petru 3:15.)
12. Cum s-a folosit un tânăr de o ocazie ivită la școală pentru a depune mărturie?
12 Dacă aveți ocazia, îndemnați-vă colegii să acceseze site-ul jw.org. Așa a făcut Luca, un elev Martor. În timpul unei lecții s-a discutat despre diverse religii, iar Luca a observat că în manual apăreau informații greșite despre Martorii lui Iehova. Chiar dacă avea emoții, el i-a cerut profesoarei permisiunea să corecteze afirmațiile false din manual. Luca nu doar că a explicat care erau convingerile sale, dar le-a și arătat colegilor site-ul nostru. Profesoara le-a dat ca temă pentru acasă să vizioneze animația pe tablă Cum să pui la punct un agresor fără să-ți folosești pumnii. Luca a fost încântat că a putut depune o mărturie temeinică.
13. De ce nu trebuie să renunțăm când apar probleme?
13 Dacă pe drumul vostru întâlniți uneori obstacole, nu vă descurajați! (2 Tim. 4:2) Când apar probleme, continuați să vă concentrați asupra obiectivelor voastre. La 17 ani, Katharina și-a propus să le depună mărturie colegilor de muncă. Unul dintre ei a insultat-o în repetate rânduri, însă Katharina nu s-a lăsat intimidată. Felul în care a reacționat ea l-a impresionat pe Hans, un alt coleg. El a început să citească publicațiile noastre, să studieze Biblia, iar în cele din urmă s-a botezat. Între timp însă, Katharina se mutase și nu a știut că Hans făcuse progrese spirituale. Imaginați-vă ce bucurie a simțit când, după 13 ani, în timp ce se afla la sala Regatului cu familia ei, a văzut că cel care ținea cuvântarea publică era nimeni altul decât Hans! Această soră a fost foarte fericită că nu a renunțat la obiectivul ei de a le depune mărturie colegilor de muncă.
NU VĂ LĂSAȚI DISTRAȘI DE LA OBIECTIVELE VOASTRE!
14. Ce ar trebui să-și amintească tinerii când asupra lor se exercită presiuni?
14 Ceea ce am studiat până acum v-a încurajat să vă axați viața asupra înfăptuirii voinței lui Iehova. Aceasta înseamnă să vă concentrați asupra obiectivelor spirituale. Probabil că alți tineri duc o viață axată pe satisfacerea plăcerilor și vor să vă convingă să faceți la fel. Mai devreme sau mai târziu, va trebui să arătați cât de hotărâți sunteți să nu renunțați la alegerile făcute. Nu cedați la presiunile colegilor. Gândiți-vă la ilustrarea cu autocarul! Cu siguranță, nu ați vrea să urcați într-un autocar despre care nu știți în ce direcție merge doar pentru că pasagerii din el par să se simtă bine!
15. Cum se pot împotrivi tinerii presiunilor colegilor?
15 Cum vă puteți împotrivi presiunilor colegilor? De exemplu, evitați situațiile în care știți că ar putea fi greu să rezistați la presiuni. (Prov. 22:3) Gândiți-vă la consecințele dureroase pe care le veți suporta dacă veți urma exemplul rău al altora. (Gal. 6:7) Recunoașteți cu umilință că aveți nevoie de sfaturi. Fiți receptivi la sfaturile date de părinți sau de creștinii maturi din congregație. (Citește 1 Petru 5:5, 6.)
16. Relatați o experiență care arată ce foloase ne aduce umilința.
16 Umilința l-a îndemnat pe Christoph să aplice sfaturile înțelepte pe care le-a primit. La scurt timp după botez, el a început să se antreneze cu regularitate la o sală de fitness. Unii tineri de acolo l-au încurajat să se înscrie la un club sportiv. Christoph a vorbit despre acest lucru cu un bătrân. El l-a îndemnat să se gândească la pericolele la care urma să se expună, de exemplu, la spiritul de competiție. Christoph a ales, totuși, să se înscrie la acest club. Cu timpul însă, a constatat că sportul practicat de el era violent, ba chiar periculos. El a vorbit din nou cu câțiva bătrâni, care i-au dat sfaturi bazate pe Scripturi. „Iehova mi-a trimis sfătuitori buni și l-am ascultat, chiar dacă mi-a luat ceva timp”, spune Christoph. Ești și tu suficient de umil pentru a accepta un sfat înțelept?
17. Care este dorința lui Iehova cu privire la tineri?
17 Biblia spune: „Bucură-te, tinere, în tinerețea ta și să ți se înveselească inima în zilele tinereții tale”. (Ecl. 11:9) Iehova vrea să aveți o tinerețe fericită. În articolul de față am văzut că puteți fi fericiți concentrându-vă asupra obiectivelor spirituale și ținând cont de sfatul lui Iehova în toate deciziile voastre. Cu cât veți face acest lucru mai devreme în viață, cu atât mai repede veți simți îndrumarea, protecția și binecuvântarea lui Iehova. Gândiți-vă la toate sfaturile bune pe care le găsiți în Cuvântul lui Dumnezeu și urmați îndemnul din Eclesiastul 12:1: „Adu-ți aminte de Marele tău Creator acum, în zilele tinereții tale”.
18. Ce situație regretabilă ar putea apărea la vârsta adultă și cum poate fi ea evitată? Ilustrați.
18 Adolescența nu ține mult. Din nefericire, mulți adulți regretă că și-au stabilit obiective nepotrivite în adolescență sau, mai rău, că nu au avut niciun obiectiv. Însă tinerii care se concentrează astăzi asupra obiectivelor spirituale vor simți o mare satisfacție la vârsta adultă. Așa s-a întâmplat cu Mirjana, care, în adolescență, era o sportivă foarte talentată. Ei i s-a propus să participe la Jocurile Olimpice de iarnă, însă a ales să înceapă serviciul cu timp integral. Și astăzi, după 30 de ani, Mirjana se află în acest serviciu, alături de soțul ei. Ea spune: „Faima, onoarea, puterea și bogățiile sunt trecătoare și lipsite de importanță. Un obiectiv durabil și cu adevărat nobil este acela de a-i sluji lui Dumnezeu și de a încerca să-i ajuți pe alții din punct de vedere spiritual chiar și într-o mică măsură”.
19. Ce foloase vor avea adolescenții dacă urmăresc obiective spirituale?
19 Dragi tineri, meritați laude pentru felul în care înfruntați problemele și pentru hotărârea de a vă concentra asupra serviciului sacru! Voi faceți acest lucru urmărind obiective spirituale și acordând prioritate lucrării de predicare. În plus, sunteți hotărâți să nu vă lăsați distrași de lume. Fiți siguri că eforturile voastre de a-i fi plăcuți lui Iehova nu sunt zadarnice. Voi sunteți susținuți cu iubire de frații și de surorile din congregație. Așadar, ‘încredințați-i lui Iehova lucrările voastre și planurile voastre vor reuși’.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)