ARTICOLUL DE STUDIU 15

Să-l imităm pe Isus și să ne păstrăm pacea

Să-l imităm pe Isus și să ne păstrăm pacea

„Pacea lui Dumnezeu, care întrece orice gândire, vă va păzi inima.” (FILIP. 4:7)

CÂNTAREA 39 Ne bucurăm de pacea lui Dumnezeu

PREZENTARE *

1, 2. De ce era Isus foarte tulburat?

ÎN ULTIMA sa zi pe pământ, Isus a fost foarte tulburat. În scurt timp el avea să fie torturat și ucis de către niște oameni cruzi. Dar pe Isus nu-l îngrijora doar moartea sa iminentă. El își iubea nespus de mult Tatăl și voia să-i fie pe plac. Isus știa că, dacă va rămâne fidel în timpul încercării dificile prin care urma să treacă, va contribui la sfințirea numelui lui Iehova. Dar Isus îi iubea mult și pe oameni și era conștient că perspectiva acestora de a trăi veșnic depindea de fidelitatea sa până la moarte.

2 Chiar dacă trecea printr-o situație foarte tensionată, Isus era liniștit. „Vă dau pacea mea”, le-a spus el apostolilor. (Ioan 14:27) El avea „pacea lui Dumnezeu”, acea liniște și serenitate pe care le dă prietenia cu Iehova. Această pace l-a ajutat pe Isus să nu se îngrijoreze. (Filip. 4:6, 7)

3. Ce vom analiza în acest articol?

3 Noi nu vom trece niciodată prin situațiile tensionate prin care a trecut Isus, însă fiind continuatorii săi, vom avea parte de încercări. (Mat. 16:24, 25; Ioan 15:20) Și, asemenea lui Isus, ne vom simți tulburați uneori. Ce putem face pentru a nu deveni exagerat de îngrijorați și pentru a nu ne pierde pacea minții? Să analizăm trei lucruri înfăptuite de Isus cât timp a fost pe pământ și să observăm cum îi putem urma exemplul atunci când ne confruntăm cu încercări.

ISUS S-A RUGAT DE MULTE ORI

Ne putem păstra pacea rugându-ne (Vezi paragrafele 4-7)

4. Potrivit cu 1 Tesaloniceni 5:17, ce exemple arată că Isus s-a rugat de multe ori în ultima sa zi pe pământ?

4 Citește 1 Tesaloniceni 5:17. Isus s-a rugat de multe ori în ultima sa zi pe pământ. Când le-a arătat discipolilor săi cum să-i comemoreze moartea, Isus s-a rugat pentru pâine și pentru vin. (1 Cor. 11:23-25) Înainte să părăsească locul unde ținuseră Paștele, el s-a rugat cu discipolii. (Ioan 17:1-26) Tot în acea noapte, când a ajuns cu discipolii în grădina Ghetsimani, Isus s-a rugat de mai multe ori. (Mat. 26:36-39, 42, 44) Iar ultimele cuvinte rostite înainte să moară au fost tot o rugăciune. (Luca 23:46) Isus s-a rugat lui Iehova cu privire la fiecare situație prin care a trecut în acea zi decisivă.

5. De ce a slăbit curajul apostolilor?

5 Unul dintre motivele pentru care Isus a putut să îndure încercările a fost faptul că s-a rugat des pentru ajutor. Spre deosebire de Isus, apostolii nu au perseverat în rugăciune în acea noapte, motiv pentru care le-a slăbit curajul când au fost încercați. (Mat. 26:40, 41, 43, 45, 56) Când trecem prin încercări, putem rămâne fideli doar dacă urmăm exemplul lui Isus și ‘ne rugăm neîncetat’. Dar pentru ce anume ne putem ruga?

6. Cum ne poate ajuta credința să nu ne pierdem pacea?

6 Putem să-l rugăm pe Iehova să ne dea „mai multă credință”. (Luca 17:5; Ioan 14:1) Avem nevoie de credință întrucât Satan le va aduce încercări tuturor continuatorilor lui Isus. (Luca 22:31) Cum ne ajută credința să ne păstrăm pacea chiar și atunci când încercările vin una după alta? După ce am făcut tot ce ține de noi pentru a depăși o încercare, credința ne va determina să-i încredințăm lui Iehova problema noastră și să așteptăm liniștiți. Fiind convinși că el poate să rezolve problema mult mai bine decât noi, ne vom păstra pacea minții și a inimii. (1 Pet. 5:6, 7)

7. Ce învățăm din cuvintele lui Robert?

7 Rugăciunea ne ajută să ne păstrăm pacea lăuntrică chiar și atunci când trecem prin încercări grele. Robert, un frate fidel în vârstă de peste 80 de ani, spune: „Sfatul din Filipeni 4:6, 7 m-a ajutat să depășesc multe încercări. Am avut probleme financiare și mi-am pierdut o vreme privilegiul de a sluji ca bătrân”. Ce l-a ajutat pe Robert să-și păstreze pacea minții? El spune: „Când încep să mă îngrijorez, mă rog. Și cu cât mă rog mai des și mai intens, cu atât mă simt mai liniștit.”

ISUS A PREDICAT CU ZEL

Ne putem păstra pacea predicând (Vezi paragrafele 8-10)

8. Așa cum reiese din Ioan 8:29, care este al doilea motiv pentru care Isus a avut pace lăuntrică?

8 Citește Ioan 8:29. Isus și-a păstrat pacea minții chiar și când era persecutat, întrucât știa că în acest mod își bucura Tatăl. El a dat dovadă de ascultare în situații când nu era ușor să asculte. Și-a iubit Tatăl și i-a slujit cu toată ființa. Înainte de a veni pe pământ, el a fost meșterul iscusit al lui Dumnezeu. (Prov. 8:30) Iar, pe pământ, i-a învățat cu entuziasm pe oameni despre Tatăl său. (Mat. 6:9; Ioan 5:17) Această activitate i-a adus lui Isus multă bucurie. (Ioan 4:34-36)

9. De ce avem pacea minții când suntem ocupați în lucrarea de predicare?

9 Îl putem imita pe Isus dacă ascultăm de Iehova și avem „întotdeauna multe de făcut în lucrarea” Sa. (1 Cor. 15:58) Când suntem ocupați din plin în lucrarea de predicare, avem o atitudine mai echilibrată cu privire la problemele noastre. (Fap. 18:5) Vom vedea, de exemplu, că oamenii pe care îi întâlnim se confruntă cu probleme mult mai grave decât ale noastre. Dar, când învață să-l iubească pe Iehova și aplică sfaturile sale, calitatea vieții lor se îmbunătățește și devin mai fericiți. Ori de câte ori vedem acest lucru, suntem și mai convinși de faptul că Iehova ne va purta de grijă. Iar această convingere ne va ajuta să ne păstrăm pacea lăuntrică. O soră care se luptă de o viață cu depresia și cu sentimentul lipsei de valoare spune: „Când sunt ocupată în lucrarea de predicare, devin mai stabilă emoțional și mai fericită. Și asta deoarece atunci mă simt foarte aproape de Iehova”.

10. Ce învățăm din cuvintele Brendei?

10 Un alt exemplu este o soră pe nume Brenda. Atât ea, cât și fiica ei suferă de scleroză multiplă. Brenda este imobilizată într-un scaun cu rotile și nu prea are energie. Când poate, ea predică din casă în casă, dar, de cele mai multe ori, depune mărturie prin scrisori. „Din momentul în care am acceptat mintal și emoțional că starea mea este ireversibilă în actualul sistem, am început să mă concentrez asupra lucrării de predicare, spune ea. Când predic, nu mă mai gândesc la îngrijorările mele, ci mă concentrez asupra celor cărora le vorbesc. De asemenea, am în permanență în minte speranța mea de viitor.”

ISUS A ACCEPTAT AJUTORUL PRIETENILOR

Ne putem păstra pacea stând în compania prietenilor adevărați (Vezi paragrafele 11-15)

11. De ce și-a prețuit Isus apostolii?

11 Când Isus se afla pe pământ, apostolii fideli i-au fost prieteni loiali. Ei au pus în aplicare ceea ce se spune în Proverbele 18:24: „Există un prieten mai apropiat decât un frate”. Isus și-a prețuit mult prietenii. Pe parcursul serviciului său pământesc, niciunul dintre frații săi naturali n-a avut credință în el. (Ioan 7:3-5) La un moment dat, rudele sale chiar au crezut că Isus își pierduse mințile. (Mar. 3:21) În noaptea dinaintea morții, Isus a putut spune despre apostolii săi fideli: „Voi sunteți cei care ați rămas întotdeauna cu mine în încercările mele”. (Luca 22:28)

12. Cum au arătat apostolii că îi erau prieteni apropiați lui Isus şi ce efect a avut acest lucru asupra lui?

12 Uneori, apostolii l-au dezamăgit pe Isus, dar el a privit dincolo de greșelile lor, concentrându-se asupra credinței pe care o aveau în el. (Mat. 26:40; Mar. 10:13, 14; Ioan 6:66-69) În ultima sa noapte pe pământ, Isus le-a spus acestor bărbați loiali: „V-am numit prieteni, pentru că toate lucrurile pe care le-am auzit de la Tatăl meu vi le-am făcut cunoscute”. (Ioan 15:15) Fără îndoială, prietenii l-au încurajat mult pe Isus. Ajutorul pe care i l-au dat în lucrarea de predicare i-a adus multă bucurie. (Luca 10:17, 21)

13. Cum au arătat și alții că îi erau prieteni apropiați lui Isus şi ce efect a avut acest lucru asupra lui?

13 Isus a avut și alți prieteni în afară de apostoli. Aceștia, bărbați și femei deopotrivă, l-au ajutat nu numai în lucrarea de predicare, ci și în moduri practice. Unii l-au invitat la ei acasă pentru a lua masa împreună. (Luca 10:38-42; Ioan 12:1, 2) Alții au călătorit cu el dându-i și lui din ceea ce aveau. (Luca 8:3) Isus a avut prieteni buni deoarece și el le-a fost lor prieten bun. A făcut lucruri bune pentru ei și a avut așteptări rezonabile de la ei. Deși perfect, Isus a apreciat sprijinul acestor oameni imperfecți, care l-au ajutat să nu-și piardă pacea lăuntrică.

14, 15. Cum ne putem face prieteni adevărați și cum ne pot ajuta aceștia?

14 Prietenii adevărați ne vor ajuta să ne păstrăm loialitatea față de Iehova. Iar cea mai bună metodă de a ne face prieteni adevărați este aceea de a fi noi înșine astfel de prieteni. (Mat. 7:12) De exemplu, Biblia ne îndeamnă să ne cheltuim în favoarea altora, îndeosebi în favoarea celor aflați „în nevoie”. (Ef. 4:28) Să ne gândim la cineva din congregație pe care l-am putea ajuta. Sau la cineva care nu poate ieși din casă și căruia i-am putea face cumpărăturile. Sau la o familie care are probleme financiare și căreia i-am putea oferi mâncare. Sau, dacă știm să folosim site-ul jw.org® și aplicația JW Library®, i-am putea ajuta pe unii frați din congregație să acceseze acest tezaur de cunoștințe. Dacă suntem ocupați în a-i ajuta pe alții, vom fi mult mai fericiți. (Fap. 20:35)

15 Prietenii ne vor susține în încercări, ajutându-ne să ne păstrăm pacea lăuntrică. Așa cum Elihu l-a ascultat pe Iov când acesta i-a vorbit despre necazurile sale, și prietenii noștri ne vor ajuta când ne vom vărsa sufletul înaintea lor. (Iov 32:4) Nu ar trebui să ne așteptăm ca prietenii să ia decizii în locul nostru, dar vom da dovadă de înțelepciune dacă vom ține cont de sfaturile pe care ni le dau pe baza Bibliei. (Prov. 15:22) Și, așa cum regele David a acceptat cu umilință ajutorul prietenilor, și noi ar trebui să lăsăm la o parte mândria și să acceptăm ajutorul pe care ni-l oferă prietenii noștri atunci când suntem în nevoie. (2 Sam. 17:27-29) Într-adevăr, acești prieteni adevărați sunt un dar de la Iehova. (Iac. 1:17)

CUM NE PUTEM PĂSTRA PACEA

16. În conformitate cu Filipeni 4:6, 7, care este singura modalitate prin care putem avea pace? Explicați.

16 Filipeni 4:6, 7 De ce spune Iehova că putem primi pacea lui „prin Cristos Isus”? Deoarece o putem câștiga doar dacă înțelegem rolul pe care îl are Isus în îndeplinirea scopului lui Iehova și avem credință în el. De exemplu, prin intermediul jertfei de răscumpărare ne vor fi iertate toate păcatele. (1 Ioan 2:12) Câtă liniște ne aduce acest lucru! Ca Rege al Regatului lui Dumnezeu, Isus va înlătura toate suferințele cu care ne apasă Satan și sistemul său. (Is. 65:17; 1 Ioan 3:8; Rev. 21:3, 4) Ce speranță minunată! Și, chiar dacă Isus ne-a încredințat o sarcină dificilă, el este alături de noi ajutându-ne să traversăm acest sistem muribund. (Mat. 28:19, 20) Ce mult curaj ne dă cunoașterea acestui lucru! Da, liniștea, speranța și curajul sunt pietrele de temelie ale păcii noastre lăuntrice.

17. a) Cum ne putem păstra pacea lăuntrică? b) Conform promisiunii din Ioan 16:33, ce vom reuși să facem?

17 Așadar, cum ne putem păstra pacea minții atunci când suntem zguduiți de necazuri? Făcând ceea ce a făcut Isus. În primul rând, trebuie să ne rugăm și să perseverăm în rugăciune. În al doilea rând, trebuie să ascultăm de Iehova și să predicăm cu zel chiar și atunci când acest lucru nu este ușor. Și, în al treilea rând, trebuie să ne bizuim pe prietenii noștri când trecem prin necazuri. Atunci pacea lui Dumnezeu ne va păzi mintea și inima, astfel încât vom putea depăși orice obstacol. (Citește Ioan 16:33.)

CÂNTAREA 56 Pleacă-ți urechea la ruga mea!

^ par. 5 Cu toții ne confruntăm la un moment dat cu probleme care ne răpesc pacea. În acest articol vom analiza trei lucruri care l-au ajutat pe Isus să-și păstreze pacea și care ne pot susține și pe noi atunci când trecem prin încercări dificile.