ARTICOLUL DE STUDIU 14
Îți înfăptuiești pe deplin serviciul sacru?
„Fă lucrarea unui evanghelizator, înfăptuiește-ți pe deplin serviciul!” (2 TIM. 4:5)
CÂNTAREA 142 Să predicăm la oameni de orice fel
PREZENTARE *
1. Ce vor să facă slujitorii lui Dumnezeu și de ce? (Vezi imaginea de pe copertă.)
CRISTOS ISUS le-a poruncit continuatorilor lui ‘să meargă și să facă discipoli din oamenii tuturor națiunilor’. (Mat. 28:19) Toți slujitorii fideli ai lui Dumnezeu vor să învețe să-și ‘înfăptuiască pe deplin’ serviciul sacru. (2 Tim. 4:5) De fapt, serviciul nostru sacru este activitatea cea mai importantă și cea mai urgentă. Cu toate acestea, poate că este dificil să petrecem în lucrarea de predicare atât de mult timp cât ne-am dori.
2. Cu ce probleme ne confruntăm în timp ce ne înfăptuim serviciul sacru?
2 Există multe activități importante care ne consumă timp și energie. Probabil că suntem nevoiți să muncim multe ore pe zi pentru a ne îngriji de necesitățile personale și de cele ale familiei. Sau poate că suntem apăsați din cauza altor responsabilități familiale, a unei boli, a depresiei sau a durerilor specifice vârstei înaintate. Cum ne putem înfăptui pe deplin serviciul sacru în timp ce înfruntăm aceste situații dificile?
3. Ce putem învăța din cuvintele lui Isus consemnate în Matei 13:23?
3 Nu ar trebui să ne descurajăm dacă, din cauza situației personale, nu putem face atât de mult cât ne-am dori în serviciul lui Iehova. Isus știa că nu toți vom putea da rod în aceeași măsură. (Citește Matei 13:23.) Iehova apreciază foarte mult ceea ce facem în serviciul său, atât timp cât facem tot ce putem. (Evr. 6:10-12) Totuși, poate că simțim că am putea să facem mai mult. În acest articol vom vedea cum putem pune serviciul sacru pe primul loc în viață, cum putem duce o viață simplă și cum putem fi mai iscusiți în predicare și în predare. Să analizăm, mai întâi, ce înseamnă a ne înfăptui pe deplin serviciul sacru.
4. Ce înseamnă a ne înfăptui pe deplin serviciul?
4 Simplu spus, pentru a ne înfăptui pe deplin serviciul, trebuie să participăm cât mai mult la lucrarea de predicare. Dar aceasta implică nu numai timpul, ci și motivația noastră. Întrucât îi iubim pe Iehova și pe semeni, ne dedicăm trup și suflet serviciului sacru. * (Mar. 12:30, 31; Col. 3:23) A-i sluji lui Dumnezeu din toată inima înseamnă a-i sluji cu toată ființa, folosindu-ne puterea și energia pe care le avem în serviciul său. Dacă considerăm lucrarea de predicare un privilegiu, ne vom strădui să le împărtășim vestea bună cât mai multor oameni.
5, 6. Chiar dacă avem puțin timp la dispoziție, cum putem pune lucrarea de predicare pe primul plan în viață? Ilustrați.
5 Să ne gândim la un tânăr care iubește pictura. Lui îi place să picteze de câte ori poate. În week-end, el își expune și își vinde picturile într-un local. Însă, deoarece nu-și poate acoperi cheltuielile cu banii câștigați aici, tânărul lucrează de luni până vineri și ca vânzător la un magazin alimentar. Chiar dacă își petrece majoritatea timpului la magazin, inima lui e tot la artă. Își dorește să se perfecționeze și să ajungă să-și câștige existența ca pictor. Între timp, se bucură chiar și de cea mai mică ocazie de a picta.
6 În mod asemănător, poate că timpul pe care îl petrecem în predicare este limitat. Însă noi iubim lucrarea. Ne străduim să sensibilizăm cât mai mult inima oamenilor atunci când le împărtășim vestea bună. Întrucât avem un program încărcat, probabil că ne întrebăm cum putem pune lucrarea de predicare pe primul loc în viață.
CUM SĂ FACEM DIN LUCRAREA DE PREDICARE O PRIORITATE
7. Care a fost atitudinea lui Isus faţă de lucrarea de predicare?
7 Atitudinea lui Isus față de serviciul sacru a fost exemplară. Predicarea mesajului despre Regat a fost principala lui preocupare. (Ioan 4:34, 35) A parcurs sute de kilometri pentru a le predica cât mai multor oameni. Isus a profitat de orice ocazie ca să vorbească cu oamenii în public și în casele lor. Întreaga sa viață a gravitat în jurul predicării.
8. Cum putem imita atitudinea lui Isus față de lucrarea de predicare?
8 Îl putem imita pe Cristos creându-ne ocazii de a vorbi despre vestea bună oricând și oriunde. Pentru a predica, suntem dispuși să ieșim din zona noastră de confort. (Mar. 6:31-34; 1 Pet. 2:21) Unii membri ai congregației pot sluji ca pionieri speciali, regulari sau auxiliari. Alții au învățat o limbă străină ori s-au mutat într-o zonă unde este nevoie de mai mulți vestitori. Însă o mare parte a lucrării de predicare este efectuată de vestitori care nu pot face pionierat, dar care dau tot ce pot pentru Iehova. Oricare ar fi situația noastră, Iehova nu cere de la noi mai mult decât putem da. El vrea ca toți să găsim bucurie în timp ce anunțăm „glorioasa veste bună a fericitului Dumnezeu”. (1 Tim. 1:11; Deut. 30:11)
9. a) Cum a acordat Pavel prioritate lucrării de predicare chiar și atunci când a trebuit să muncească? b) Ce ne dezvăluie Faptele 28:16, 30, 31 despre atitudinea lui Pavel față de serviciul sacru?
9 Apostolul Pavel a acordat prioritate serviciului sacru, dându-ne astfel un exemplu excelent. Pe parcursul celei de-a doua călătorii misionare, când se afla la Corint, el a trebuit să confecționeze corturi pentru a se întreține. Pavel a muncit ca să le poată anunța vestea bună corintenilor fără ca aceștia să fie nevoiți să-i acopere cheltuielile. (2 Cor. 11:7) Totuși, principala lui ocupație nu a fost confecționarea corturilor, ci serviciul sacru. El a continuat să-i acorde prioritate, predicând în fiecare sabat. Când situația lui s-a îmbunătățit, Pavel a dedicat mai mult timp predicării. El „s-a dăruit întru totul cuvântului, depunându-le mărturie iudeilor pentru a dovedi că Isus este Cristosul”. (Fap. 18:3-5; 2 Cor. 11:9) Mai târziu, în timpul celor doi ani de arest la domiciliu în Roma, Pavel le-a predicat vizitatorilor săi și a scris scrisori. (Faptele 28:16, 30, 31) El a fost hotărât să nu permită niciunui lucru să îl distragă de la serviciul său sacru. Pavel a scris: „Fiindcă avem acest serviciu . . . noi nu renunțăm”. (2 Cor. 4:1) Asemenea lui, chiar dacă trebuie să petrecem o mare parte din timp la locul de muncă, putem face totuși din lucrarea de predicare cea mai importantă activitate din viața noastră.
10. Cum ne putem înfăptui pe deplin serviciul sacru atunci când avem probleme de sănătate?
10 Dacă, din cauza vârstei sau a problemelor de sănătate, nu putem predica din casă în casă atât de mult cât ne-am dori, putem totuși participa la alte forme de predicare. Pentru a vorbi despre adevăr, creștinii din secolul I profitau de orice ocazie. Ei predicau din casă în casă, în public și informal, adică oriunde găseau oameni. (Fap. 17:17; 20:20) Dacă ne deplasăm foarte greu, am putea să stăm în locuri aglomerate și să le predicăm trecătorilor. Sau am putea să predicăm informal, să scriem scrisori sau să luăm parte la mărturia prin telefon. Mulți vestitori care nu pot merge des din casă în casă găsesc bucurie în aceste forme ale lucrării de predicare.
11. Cum ne ar putea da ocazia problemele de sănătate de a le predica vestea bună oamenilor?
11 În ciuda limitelor impuse de starea de sănătate, ne putem înfăptui pe deplin serviciul. Să ne gândim din nou la apostolul Pavel. El a spus: „Pentru toate lucrurile am tărie datorită celui care îmi dă putere”. (Filip. 4:13) Pavel a avut nevoie de această putere atunci când s-a îmbolnăvit în una dintre călătoriile sale misionare. El le-a explicat galatenilor: „Datorită unei boli a cărnii mele v-am anunțat vestea bună prima dată”. (Gal. 4:13) În mod asemănător, problemele de sănătate ne-ar putea da ocazia de a le predica vestea bună medicilor, asistentelor medicale sau altor persoane care ne îngrijesc. Mulți dintre aceștia sunt la muncă atunci când vestitorii îi caută acasă.
CUM SĂ DUCEM O VIAȚĂ SIMPLĂ
12. Ce înseamnă a ne păstra ‘ochiul simplu’?
12 Isus a spus: „Lampa corpului este ochiul. Dacă ochiul tău este simplu, tot corpul tău va fi luminos”. (Mat. 6:22) Prin aceste cuvinte, Isus a vrut să spună că trebuie să continuăm să ducem o viață simplă, adică să ne concentrăm asupra unui singur obiectiv. Isus însuși ne-a lăsat un bun exemplu acordând prioritate serviciului sacru. El i-a învățat și pe discipoli să se concentreze asupra înfăptuirii voinței lui Iehova și asupra Regatului. Îl imităm pe Isus când ne axăm viața pe serviciul sacru, altfel spus când ‘căutăm mai întâi regatul și dreptatea lui Dumnezeu’. (Mat. 6:33)
13. Ce ne poate ajuta să ne concentrăm asupra serviciului sacru?
13 Putem să ne concentrăm asupra serviciului sacru dacă ne simplificăm viața, astfel încât să avem mai mult timp pentru a-i ajuta pe alții să-l cunoască și să-l iubească pe Iehova. * De exemplu, am putea să ne modificăm programul de muncă pentru a participa mai mult la predicare pe parcursul săptămânii? Am putea să renunțăm la unele activități recreative care consumă mult timp?
14. Ce schimbări a făcut un cuplu pentru a predica mai mult?
14 Așa au procedat Elias, un bătrân de congregație, și soția sa. El spune: „Nu puteam face pionierat, dar puteam lua măsuri ca să petrecem mai mult timp în lucrarea de predicare. De exemplu, am redus din cheltuieli, am renunțat la unele activități recreative și le-am cerut angajatorilor noștri să ne schimbe programul de lucru. Astfel, am reușit să participăm la mărturia serală, să conducem mai multe studii biblice și, de două ori pe lună, să predicăm în timpul săptămânii. Ce bucurie!”.
CUM PUTEM FI MAI ISCUSIȚI ÎN PREDICARE ȘI ÎN PREDARE
15. În armonie cu 1 Timotei 4:13, 15, care este o altă modalitate de a înfăptui pe deplin serviciul?
15 O altă modalitate de a ne înfăptui pe deplin serviciul creștin este aceea de a deveni mai iscusiți în lucrarea de predicare. Unele profesii necesită în permanență cursuri de instruire și de perfecționare. Acest lucru este valabil și în cazul celor care predică mesajul despre Regat. Trebuie să ne îmbunătățim în permanență deprinderile necesare în predicare. (Prov. 1:5) (Citește 1 Timotei 4:13, 15.)
16. Cum ne putem îmbunătăți deprinderile necesare în lucrarea de predicare? (Vezi și chenarul „ Obiective care mă ajută să-mi înfăptuiesc pe deplin serviciul sacru”.)
16 Cum putem, așadar, să progresăm în serviciul sacru? Acordând o mare atenție instruirii pe care o primim la întrunirea Viața creștină și predicarea. Această întrunire ne ajută să ne îmbunătățim treptat deprinderile necesare în lucrarea de predicare. De exemplu, când președintele întrunirii le dă sfaturi cursanților, putem să reținem sugestiile care ni se aplică și nouă. Apoi am putea să aplicăm aceste sugestii cu următoarea ocazie când mergem în predicare. I-am putea cere să ne însoțească în lucrare supraveghetorului grupei din care facem parte sau unui vestitor cu experiență, unui pionier ori supraveghetorului de circumscripție. Pe măsură ce devenim mai iscusiți în folosirea fiecărei publicații de la secțiunea Instrumente de predare, vom predica și vom preda cu și mai multă bucurie.
17. Ce simțim când ne înfăptuim pe deplin serviciul?
17 Suntem foarte privilegiați că Iehova ne permite să-i fim „colaboratori”! (1 Cor. 3:9) Când ne asigurăm „de lucrurile mai importante” și ne concentrăm asupra serviciului creștin, ‘îi slujim lui Iehova cu bucurie’. (Filip. 1:10; Ps. 100:2) Ca slujitori ai lui Dumnezeu, suntem convinși că el ne va da puterea de a ne înfăptui serviciul în pofida limitelor sau a încercărilor cu care ne confruntăm. (2 Cor. 4:1, 7; 6:4) Fie că împrejurările ne permit să participăm la predicare mai puțin, fie că ne permit să participăm mai mult, ‘avem motive de exultare’ atunci când predicăm din toată inima. (Gal. 6:4) Când ne îndeplinim pe deplin serviciul, ne demonstrăm iubirea pentru Iehova și pentru semeni. ‘Făcând așa, ne vom salva pe noi înșine și pe cei care ne ascultă.’ (1 Tim. 4:16)
CÂNTAREA 97 Să-i căutăm pe ‘prietenii păcii’
^ par. 5 Isus ne-a poruncit să predicăm vestea bună despre Regat și să facem discipoli. În acest articol vom analiza cum ne putem înfăptui pe deplin serviciul sacru chiar și atunci când trecem prin situații grele. De asemenea, vom vedea cum putem fi mai eficienți în lucrarea de predicare și, astfel, mai bucuroși.
^ par. 4 NOTĂ EXPLICATIVĂ: Serviciul sacru include diversele aspecte ale lucrării de predicare și predare, construirea și întreținerea clădirilor teocratice și operațiunile de ajutorare în caz de dezastru. (2 Cor. 5:18, 19; 8:4)
^ par. 13 Vezi cele șapte sugestii menționate în chenarul „Cum să-ți simplifici viața” din Turnul de veghe din iulie 2016, p. 10.
^ par. 65 LEGENDA IMAGINILOR: La întrunirea din timpul săptămânii, o soră pune în scenă o vizită ulterioară. Apoi, când președintele întrunirii îi dă sfaturi, își ia notițe în broșura Dedică-te citirii și predării. La sfârșitul săptămânii, ea pune în practică ceea ce a învățat la întrunire.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)