ARTICOLUL DE STUDIU 16
Să susținem adevărul privitor la starea morților
„Luați seama să nu vă fure cineva prin filozofie și amăgire deșartă, potrivit tradiției oamenilor, potrivit lucrurilor elementare ale lumii și nu potrivit lui Cristos.” (Col. 2:8)
CÂNTAREA 137 Dă-ne curaj!
PREZENTARE *
1, 2. a) Cum îi amăgește Satan pe oameni? b) Ce vom analiza în acest articol?
SATAN, „tatăl minciunii”, i-a amăgit pe oameni încă de la începutul istoriei omenirii. (Ioan 8:44) Minciunile sale includ învățături false privitoare la moarte și la starea morților. Aceste învățături stau la baza multor superstiții și obiceiuri populare. Din această cauză, când cineva din familie sau din comunitate moare, unii dintre frații și surorile noastre ‘au de dus o luptă grea pentru credință’. (Iuda 3)
2 Dacă suntem presați să participăm la astfel de obiceiuri, ce anume ne poate ajuta să ținem ferm la învățăturile biblice privitoare la moarte? (Ef. 6:11) Cum îl putem încuraja sau întări pe un Martor presat să participe la obiceiuri care îi displac lui Iehova? Articolul de față va analiza modul în care ne îndrumă Iehova în această privință. Dar să vedem mai întâi ce spune Biblia despre moarte.
ADEVĂRUL DESPRE STAREA MORȚILOR
3. Ce consecințe a avut prima minciună?
3 Dumnezeu nu a intenționat ca oamenii să moară. Dar, ca să trăiască veșnic, Adam și Eva trebuiau să asculte de Iehova, care le dăduse o poruncă simplă (Gen. 2:16): „Din pomul cunoașterii binelui și răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, în mod sigur vei muri”. (Gen. 2:17) Apoi însă a intervenit Satan. Vorbind prin intermediul unui șarpe, el i-a spus Evei: „În mod sigur nu veți muri”. Din nefericire, ea a crezut acea minciună și a mâncat din fruct. Mai târziu, și soțul ei a mâncat. (Gen. 3:4, 6) Astfel, păcatul și moartea au pus stăpânire pe familia umană. (Rom. 5:12)
4, 5. Cum a continuat Satan să-i inducă în eroare pe oameni?
4 Adam și Eva au murit, exact cum spusese Dumnezeu. Dar Satan a continuat să spună minciuni cu privire la moarte. Una dintre acestea este învățătura potrivit căreia, la moartea unei persoane, ceva din ea continuă să trăiască probabil în domeniul spiritual. Această minciună, în diversele ei variante, i-a înșelat pe oameni de-a lungul secolelor și continuă să-i înșele și în prezent. (1 Tim. 4:1)
5 De ce sunt atât de mulți oameni induși în eroare? Deoarece Satan profită de sentimentele omului în fața morții pentru a-l amăgi. Întrucât am fost creați ca să trăim veșnic, nu vrem să murim. (Ecl. 3:11) Pentru oameni, moartea este un dușman. (1 Cor. 15:26)
6, 7. a) A reușit Satan să țină ascuns adevărul privitor la starea morților? Explicați. b) Cum ne ajută Biblia să nu ne temem de morți?
6 În pofida eforturilor lui Satan, adevărul privitor la moarte nu a rămas ascuns. De fapt, astăzi, există mulți oameni care cunosc învățăturile Bibliei cu privire la moarte și la înviere și vorbesc cu alții despre ele. (Ecl. 9:5, 10; Fap. 24:15) Aceste adevăruri ne aduc alinare și ne scutesc de temerile și de îndoielile legate de starea morților. De exemplu, slujitorilor lui Iehova nu le este frică de morți și nici nu se tem că cei dragi care au murit ar putea să sufere. Ei știu că aceștia se află într-o stare asemănătoarea unui somn adânc și nu pot face niciun rău. (Ioan 11:11-14) În plus, știm că aceia care zac în moarte nu sunt conștienți de scurgerea timpului. La înviere, chiar și persoanele care dorm în moarte de secole vor considera că somnul lor a fost doar de o clipă.
7 Adevărul privitor la starea morților este clar, simplu și logic, total diferit de minciunile lui Satan. Pe lângă faptul că îi induc în eroare pe oameni, aceste minciuni sunt o calomnie la adresa Creatorului nostru. Pentru a înțelege mai bine răul pe care îl cauzează Satan, vom încerca să răspundem la următoarele întrebări: Cum îl calomniază minciunile lui Satan pe Iehova? Cum subminează ele credința în jertfa de răscumpărare a lui Cristos? Cum aduc ele și mai multă amărăciune și suferință omenirii?
MINCIUNILE LUI SATAN FAC MULT RĂU
8. Potrivit cu Ieremia 19:5, cum este calomniat Iehova prin minciunile lui Satan privitoare la starea morților?
8 Minciunile privitoare la starea morților îl calomniază pe Iehova. Dintre minciunile lui Satan face parte și învățătura că morții sunt chinuiți în foc. Astfel de învățături îl jignesc pe Iehova, Dumnezeul iubirii, deoarece îi atribuie însușiri caracteristice Diavolului. (1 Ioan 4:8) Ce sentimente îți provoacă această învățătură? Și, mai important, ce sentimente trezește ea în Iehova? El urăște toate formele de cruzime. (Citește Ieremia 19:5.)
9. Cum subminează minciunile lui Satan credința în jertfa de răscumpărare a lui Cristos?
9 Minciunile lui Satan cu privire la moarte subminează credința în jertfa de răscumpărare a lui Cristos. (Mat. 20:28) O altă minciună a lui Satan este aceea că oamenii au un suflet nemuritor. Dacă acest lucru ar fi adevărat, toți oamenii ar trăi veșnic, iar Cristos n-ar mai fi trebuit să-și dea viața ca răscumpărare pentru noi. Să nu uităm că jertfa lui Cristos este cea mai mare expresie a iubirii sale pentru omenire. (Citește Ioan 3:16.) (Ioan 15:13)Să ne imaginăm ce trebuie să simtă Iehova și Fiul său față de învățăturile care știrbesc din valoarea acestui dar prețios!
10. Cum le aduc minciunile lui Satan și mai multă amărăciune și suferință oamenilor?
10 Minciunile lui Satan aduc și mai multă amărăciune și suferință omenirii. Părinților care plâng moartea unui copil li se spune că Dumnezeu avea, probabil, nevoie de încă un înger în cer. Le reduce această minciună satanică durerea sau le-o intensifică? Învățătura despre focul iadului era folosită pentru a justifica tortura și arderea pe rug a celor care nu erau de acord cu învățăturile bisericii. Potrivit unei cărți despre Inchiziția spaniolă, unii dintre cei responsabili de aceste atrocități considerau că ereticii arși pe rug „simțeau ce ar însemna arderea veșnică în foc” și aveau ocazia să se căiască înainte de moarte, salvându-se astfel de focul iadului. În unele țări, oamenii se simt obligați să se închine la strămoșii lor sau așteaptă să fie binecuvântați de ei. Alții vor să-și îmbuneze strămoșii pentru a nu fi pedepsiți de aceștia. Dogmele bazate pe minciunile lui Satan nu aduc liniște, ci cauzează îngrijorare inutilă sau chiar teamă.
CUM PUTEM APĂRA ADEVĂRUL BIBLIEI
11. Cum ar putea prietenii sau rudele bine intenționate să ne preseze să încălcăm adevărul?
11 Iubirea față de Dumnezeu și față de Cuvântul său ne dau forța de a asculta de Iehova chiar și atunci când rudele sau prietenii bine intenționați încearcă să ne convingă să participăm la obiceiuri nebiblice privitoare la cei morți. Ei ar putea încerca să ne rușineze afirmând că nu i-am iubit sau că nu i-am respectat pe cei decedați. Sau ar putea spune că atitudinea noastră îi va determina pe aceștia să le facă rău celor vii. Cum putem apăra adevărul biblic? Să analizăm câteva principii biblice utile.
12. Ce obiceiuri legate de morți sunt nebiblice?
12 Să fim hotărâți ‘să ne separăm’ de orice obicei și doctrină nebiblică. (2 Cor. 6:17) În insulele din Marea Caraibilor, multă lume crede că fantoma unei persoane decedate rămâne pe pământ și îi pedepsește pe aceia care s-au purtat urât cu ea. Potrivit unei cărți catolice, „fantoma” poate „să facă mult rău comunității”. În Africa există obiceiul ca oglinzile din casa decedatului să fie acoperite, iar fotografiile să fie întoarse cu fața la perete, pentru ca acesta să nu se poată privi. Slujitorii lui Iehova nu cred în mituri și nu iau parte la obiceiuri care promovează minciunile lui Satan. (1 Cor. 10:21, 22)
13. Potrivit cu Iacov 1:5, ce trebuie să faci când ai îndoieli cu privire la un anumit obicei?
13 Dacă ești nesigur cu privire la anumite practici sau obiceiuri, roagă-te lui Iehova și cere-i înțelepciune. (Citește Iacov 1:5.) Apoi, fă cercetări în publicațiile noastre și, la nevoie, cere-le sfatul bătrânilor din congregația ta. Probabil că ei nu-ți vor spune ce să faci, dar îți vor arăta unele principii biblice edificatoare, precum cele discutate în acest articol. Dacă vei urma acești pași, îți vei exersa „capacitatea de înțelegere” și vei putea deosebi „binele și răul”. (Evr. 5:14)
14. Ce putem face pentru a nu-i poticni pe oameni?
14 ‘Să facem toate lucrurile spre gloria lui Dumnezeu! Să ne ferim să devenim motive de poticnire.’ (1 Cor. 10:31, 32) Înainte de a decide dacă vom participa la o tradiție, ar trebui să ne gândim la impactul pe care decizia noastră îl va avea asupra conștiinței altora, îndeosebi a colaboratorilor noștri în credință. Evident, noi nu dorim să poticnim pe nimeni, dar nici să-i ofensăm pe cei care nu sunt Martori. (Mar. 9:42) Iubirea ne va determina să vorbim cu ei într-un mod respectuos, care să-l glorifice pe Iehova. Nu vrem să ne certăm cu oamenii sau să le desconsiderăm tradițiile. Manifestând iubire, respect și considerație, putem chiar să înmuiem inimile celor care ni se împotrivesc.
15, 16. a) De ce este înțelept să vorbim cu alții despre convingerile noastre? Exemplificați. b) Cum putem aplica versetul din Romani 1:16?
15 Să ne identificăm drept Martori ai lui Iehova. (Is. 43:10) Vom putea gestiona mai ușor situațiile tensionate dacă rudele și vecinii noștri știu că ne închinăm lui Iehova Dumnezeu. Francisco, care locuiește în Mozambic, spune: „Când eu și soția mea, Carolina, am aflat adevărul, le-am spus rudelor noastre că nu ne vom mai închina la morți. Când sora Carolinei a murit, decizia noastră a fost greu pusă la încercare. Conform obiceiului local, mortul este îmbăiat în cadrul unui ritual religios. Apoi, rudele cele mai apropiate trebuie să doarmă trei zile în locul unde s-a aruncat apa cu care a fost spălat cadavrul. Scopul ritualului este acela de a îmbuna spiritul celui decedat. Familia Carolinei se aștepta ca și ea să îndeplinească acest ritual”.
16 Cum au reacționat Francisco și Carolina? „Deoarece îl iubim pe Iehova și vrem să-i plăcem, spune Francisco, am refuzat să luăm parte la acest obicei. Familia Carolinei s-a înfuriat. Ne-au acuzat de lipsă de respect și ne-au spus că nu ne vor mai vizita și nici nu ne vor mai ajuta. Întrucât le explicaserăm deja convingerile noastre, nu am mai discutat cu ei despre acest lucru când erau furioși. Unele rude însă ne-au luat apărarea. Cu timpul, familia Carolinei s-a calmat și am făcut pace. Unii dintre ei chiar au venit la noi acasă pentru a ne cere literatură biblică”. Așadar, să nu ne fie niciodată rușine să apărăm adevărul privitor la starea morților. (Romani 1:16)
SĂ-I ALINĂM PE CEI CARE SUFERĂ
17. Ce ar trebui să facem când un colaborator în credință pierde pe cineva drag în moarte?
17 Când un creștin pierde în moarte pe cineva drag, ar trebui să încercăm din răsputeri să-i fim „un tovarăș adevărat . . . un frate care s-a născut pentru ziua necazului”. (Prov. 17:17) Dar cum putem face acest lucru mai ales când fratele nostru este presat să participe la obiceiuri nebiblice? Să analizăm două principii care ne pot ajuta să le aducem alinare celor îndurerați.
18. De ce a plâns Isus și ce putem învăța de la el?
18 „Plângeți cu cei ce plâng.” (Rom. 12:15) Probabil că nu știm ce să-i spunem cuiva copleșit de durere. Însă lacrimile noastre vor spune mai mult decât cuvintele. Când Lazăr, prietenul lui Isus, a murit, Maria, Marta și alții au plâns pentru fratele și prietenul lor drag. Isus a ajuns la surorile lui Lazăr după patru zile de la moartea acestuia. Chiar dacă știa că îl va învia, lui Isus „i-au dat lacrimile”. (Ioan 11:17, 33-35) Lacrimile sale arătau sentimentele lui Iehova față de moartea lui Lazăr, dar și iubirea lui Isus pentru acea familie. Și, fără îndoială, ele le-au adus alinare Mariei și Martei. Când cei care suferă simt iubirea și interesul nostru, ei știu că nu sunt singuri, ci în mijlocul unor prieteni adevărați.
19. Cum putem pune în practică Iacov 1:19 când trebuie să alinăm un colaborator îndoliat?
19 „Orice om trebuie să fie prompt la ascultare, încet la vorbire” (Iacov 1:19) Putem să-i aducem alinare unui frate creștin îndoliat și atunci când suntem buni ascultători. Să-l lăsăm să-și verse inima și să nu ne simțim ofensați de ‘cuvintele sale necugetate’. (Iov 6:2, 3) Poate că este stresat peste măsură din cauza presiunii exercitate de rudele sale care nu sunt Martore. De aceea, am putea să ne rugăm împreună cu el, implorându-l pe ‘Ascultătorul rugăciunii’ să-i dea putere și o minte clară. (Ps. 65:2) Am putea, de asemenea, să citim împreună un fragment din Biblie sau un articol potrivit din publicațiile noastre, cum ar fi o relatare biografică încurajatoare.
20. Ce vom analiza în articolul următor?
20 Îi suntem deosebit de recunoscători lui Iehova pentru că știm adevărul privitor la cei care dorm în mormintele de amintire, precum și la viitorul minunat care îi așteaptă! (Ioan 5:28, 29) De aceea, prin cuvinte și fapte, să susținem plini de curaj adevărul Bibliei și să li-l împărtășim altora ori de câte ori avem ocazia. În articolul următor vom analiza o altă metodă prin care Satan încearcă să-i țină în întuneric pe oameni: spiritismul. Vom vedea de ce trebuie să evităm practicile și divertismentele în care sunt implicați demonii.
CÂNTAREA 97 Veniți la muntele lui Iehova!
^ par. 5 Satan și demonii săi i-au înșelat pe oameni cu privire la starea morților. Minciunile lor au dat naștere la multe tradiții nebiblice. Acest articol ne va ajuta să-i rămânem fideli lui Iehova când suntem presați să participăm la astfel de obiceiuri.
^ par. 55 LEGENDA IMAGINII: O rudă îndurerată din cauza pierderii cuiva drag este încurajată de membrii familiei sale care sunt Martori.
^ par. 57 LEGENDA IMAGINII: După ce a făcut cercetări cu privire la unele obiceiuri de înmormântare, un Martor le explică rudelor convingerile sale.
^ par. 59 LEGENDA IMAGINII: Bătrânii dintr-o congregație creștină alină și încurajează un Martor care a pierdut pe cineva drag în moarte.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)