ARTICOLUL DE STUDIU 16
Să continuăm să prețuim răscumpărarea!
‘Fiul omului a venit să-și dea viața ca răscumpărare pentru mulți.’ (MAR. 10:45)
CÂNTAREA 18 Recunoștință pentru jertfa de răscumpărare
PREZENTARE *
1, 2. Ce este răscumpărarea și de ce a fost ea necesară?
CÂND omul perfect Adam a păcătuit, el a pierdut posibilitatea de a trăi veșnic și i-a privat și pe urmașii săi de această perspectivă. Întrucât a păcătuit în mod deliberat, nu a avut nicio scuză pentru ceea ce a făcut. Dar urmașii săi nu au contribuit cu nimic la acest păcat. (Rom. 5:12, 14) Primul om a meritat să moară. Însă putea Iehova să facă ceva pentru ca urmașii lui Adam să aibă perspectiva de a trăi veșnic? După ce primul om a păcătuit, Iehova și-a dezvăluit treptat scopul ca milioane de urmași ai lui Adam să fie eliberați de sub blestemul păcatului și al morții. (Gen. 3:15) La timpul fixat, Iehova urma să-și trimită Fiul din cer ca „să-și dea viața ca răscumpărare pentru mulți”. (Mar. 10:45; Ioan 6:51)
2 Dar ce este răscumpărarea? În Scripturile grecești creștine, răscumpărarea se referă la prețul plătit de Isus pentru a lua înapoi ceea ce a pierdut Adam. (1 Cor. 15:22) De ce a fost necesară răscumpărarea? Deoarece Legea, care reflecta dreptatea lui Iehova, cerea să fie dată viață pentru viață. (Ex. 21:23, 24) Adam și-a pierdut viața perfectă. Prin urmare, pentru a întruni cerințele justiției divine, Isus a trebuit să-și jertfească viața umană perfectă. (Rom. 5:17) Astfel, el a devenit „Tată Etern” pentru toți cei care manifestă credință în răscumpărare. (Is. 9:6; Rom. 3:23, 24)
3. Potrivit cu Ioan 14:31 și 15:13, de ce a acceptat Isus să-și dea viața umană perfectă ca răscumpărare?
3 Din iubire pentru Tatăl său ceresc și pentru noi, Isus a acceptat să-și dea viața ca răscumpărare. (Citește Ioan 14:31; 15:13.) Având această motivație, el a fost hotărât să-și păstreze integritatea până la moarte și să îndeplinească voința Tatălui său. Drept urmare, scopul inițial al lui Iehova cu privire la omenire și la pământ avea să se realizeze. În acest articol, vom înțelege de ce a permis Dumnezeu ca Isus să sufere atât de mult înainte de a muri. De asemenea, vom analiza pe scurt exemplul unui scriitor al Bibliei care a prețuit foarte mult răscumpărarea. În final, vom afla cum putem arăta recunoștință pentru răscumpărare și cum ne putem adânci aprecierea pentru ceea ce au făcut Iehova și Isus pentru noi.
DE CE A TREBUIT ISUS SĂ SUFERE?
4. Descrieți modul în care a murit Isus.
4 Să ne imaginăm ultima zi de viață a lui Isus pe pământ. Deși poate chema în ajutor mai multe legiuni de îngeri, el se lasă prins de soldații romani, care îl bat cu cruzime. (Mat. 26:52-54; Ioan 18:3; 19:1) Ei îl lovesc cu un bici, sfâșiindu-i carnea. Apoi îi pun pe spatele sângerând și sfârtecat de lovituri un stâlp greu de lemn. Sub povara lui, Isus se îndreaptă încet spre locul execuției, dar apoi, un trecător este obligat să ducă stâlpul în locul său. (Mat. 27:32) Când Isus ajunge la locul în care urmează să moară, soldații îi bat cuie în mâini și în picioare. Greutatea corpului său lărgește rănile făcute de cuie. Prietenii îl privesc îndurerați, iar mama sa plânge, însă conducătorii iudei își bat joc de el. (Luca 23:32-38; Ioan 19:25) Orele de agonie se scurg lent. Inima și plămânii îi obosesc; îi este tot mai greu să respire. Cu ultimele puteri, rostește triumfător o rugăciune. Apoi își înclină capul și își dă ultima suflare. (Mar. 15:37; Luca 23:46; Ioan 10:17, 18; 19:30) Moartea lui Isus a fost lentă, dureroasă și umilitoare!
5. Care a fost partea cea mai grea a suferinței lui Isus?
5 Însă, pentru Isus, modul în care avea să fie omorât nu a fost partea cea mai grea a suferinței lui. Ceea ce l-a îndurerat cel mai mult a fost învinuirea care a stat la baza execuției sale. El a fost acuzat pe nedrept de blasfemie, acuzație adusă cuiva care manifestă o lipsă totală de respect față de Dumnezeu și față de numele său. (Mat. 26:64-66) Doar gândul că i se va aduce o astfel de acuzație l-a tulburat foarte mult și a sperat că Tatăl său nu va permite această umilire. (Mat. 26:38, 39, 42) Dar de ce a permis Iehova ca Fiul său iubit să sufere și să moară? Să analizăm trei motive.
6. De ce a trebuit Isus să fie atârnat pe stâlp?
6 Primul motiv. Isus a trebuit să fie atârnat pe stâlp pentru a-i elibera pe evrei de un blestem. (Gal. 3:10, 13) Ei și-au atras acest blestem deoarece nu și-au ținut jurământul de a respecta Legea lui Dumnezeu. Prin urmare, asupra lor plana atât condamnarea la moarte, întrucât erau urmași ai lui Adam, cât și acest blestem. (Rom. 5:12) Legea lui Dumnezeu dată Israelului prevedea că un om care comitea un păcat pentru care merita să fie condamnat la moarte trebuia omorât, apoi, în unele situații, corpul său era atârnat pe un stâlp. * (Deut. 21:22, 23; 27:26) Fiind atârnat pe stâlp, Isus a oferit posibilitatea de a beneficia de jertfa sa chiar națiunii care îl respinsese.
7. Care este al doilea motiv pentru care Dumnezeu a permis ca Fiul său să sufere?
7 Al doilea motiv. Dumnezeu a permis ca Isus să sufere ca să-l pregătească pentru rolul său de Mare Preot. Isus a simțit cât de greu este să asculți de Dumnezeu în încercări extreme. Simțind o grea apăsare sufletească, Isus s-a rugat „cu strigăte puternice și lacrimi”. Întrucât a trăit personal momente de neliniște intensă, Isus poate să ne înțeleagă și „să vină în ajutorul” nostru când suntem „puși la încercare”. Îi suntem foarte recunoscători lui Iehova deoarece a numit peste noi un Mare Preot îndurător, care ‘ne poate înțelege slăbiciunile’! (Evr. 2:17, 18; 4:14-16; 5:7-10)
8. Care este al treilea motiv pentru care Dumnezeu a permis ca Fiul său să fie aspru încercat?
8 Al treilea motiv. Iehova a permis ca Isus să sufere atât de mult pentru a se răspunde la o întrebare importantă: Îi vor rămâne oamenii fideli lui Iehova chiar și când sunt aspru încercați? Satan susține că nu și pretinde că oamenii îi slujesc lui Dumnezeu din motive egoiste și că nu îi sunt devotați, asemenea tatălui lor Adam. (Iov 1:9-11; 2:4, 5) Fiind ferm convins că Fiul său își va dovedi loialitatea, Iehova a permis ca acesta să fie testat până la limita rezistenței umane. Isus a rămas integru și a demonstrat că Satan este un mincinos.
UN SCRIITOR AL BIBLIEI CARE A PREȚUIT MULT RĂSCUMPĂRAREA
9. Ce exemplu ne-a lăsat apostolul Ioan?
9 Mulți creștini au înfruntat opoziție și diverse încercări. Cu toate acestea, ei au continuat să predice și au perseverat până la o vârstă înaintată deoarece credința le-a fost întărită de învățătura răscumpărării. Apostolul Ioan este unul dintre aceștia. El a predicat cu loialitate adevărul despre Cristos și despre răscumpărare, din câte se pare, pe parcursul a peste 60 de ani. Când avea aproape 100 de ani, Ioan a fost considerat o amenințare atât de mare pentru Imperiul Roman, încât a fost exilat pe insula Patmos. Ce nelegiuire comisese? ‘Vorbise despre Dumnezeu și depusese mărturie despre Isus.’ (Rev. 1:9) Ce exemplu impresionant de credință și de perseverență!
10. Cum reiese din scrierile lui Ioan că el prețuia răscumpărarea?
10 În scrierile sale inspirate, Ioan își exprimă iubirea profundă pentru Isus și recunoștința pentru răscumpărare. El face referire de peste 100 de ori la răscumpărare sau la foloasele acesteia. De exemplu, Ioan a scris: „Dacă cineva comite un păcat, avem un ajutor la Tatăl: pe Isus Cristos, cel drept”. (1 Ioan 2:1, 2) De asemenea, Ioan scoate în evidență cât de importantă este ‘depunerea mărturiei despre Isus’. (Rev. 19:10) Este clar deci că Ioan prețuia mult răscumpărarea. Cum putem manifesta și noi o astfel de apreciere?
SĂ MANIFESTĂM RECUNOȘTINȚĂ PENTRU RĂSCUMPĂRARE
11. Cum ne putem împotrivi tentației de a păcătui?
11 Să ne împotrivim tentației de a păcătui. Dacă apreciem cu adevărat răscumpărarea, vom respinge raționamentul: „Nu trebuie să fac atâtea eforturi ca să mă împotrivesc unei tentații. Pot păcătui și, după aceea, îl voi ruga pe Iehova să mă ierte”. Dimpotrivă, când suntem tentați să facem ceva greșit, ne vom spune: „Cum aș putea să fac așa ceva după tot ce au făcut Iehova și Isus pentru mine?”. Mai mult, îi vom cere lui Iehova să ne dea putere, rugându-l fierbinte să nu permită să cedăm ispitei. (Mat. 6:13)
12. Cum putem aplica sfatul din 1 Ioan 3:16-18?
12 Să ne iubim frații de credință. Când manifestăm iubire față de ei, arătăm implicit că prețuim răscumpărarea. În ce fel? Isus și-a dat viața nu doar pentru noi, ci și pentru colaboratorii noștri. Este clar deci că ei sunt prețioși în ochii lui. (Citește 1 Ioan 3:16-18.) Cum putem arăta că îi iubim? Prin modul în care ne purtăm cu ei. (Ef. 4:29, 31–5:2) De exemplu, îi ajutăm când sunt bolnavi sau când trec prin încercări grele, inclusiv când suferă din cauza unui dezastru natural. Dar continuăm să manifestăm iubire și atunci când un colaborator ne supără prin ceea ce spune sau face?
13. De ce trebuie să iertăm?
13 Ai tendința de a nutri resentimente față de colaboratorii creștini? (Lev. 19:18) Dacă da, urmează acest sfat: „Continuați să vă suportați unii pe alții și să vă iertați cu mărinimie unii pe alții, chiar dacă cineva are vreun motiv să se plângă împotriva altuia. Așa cum v-a iertat Iehova cu mărinimie, așa să faceți și voi”. (Col. 3:13) De fiecare dată când ne iertăm frații, îi demonstrăm Tatălui nostru ceresc că prețuim răscumpărarea. Cum putem continua să ne adâncim aprecierea pentru acest dar de la Dumnezeu?
SĂ NE ADÂNCIM APRECIEREA PENTRU RĂSCUMPĂRARE
14. Cum ne putem adânci aprecierea pentru răscumpărare?
14 Mulțumește-i lui Iehova pentru răscumpărare. Joanna, o soră de 83 de ani din India, spune: „Cred că este foarte important ca, în rugăciunile mele zilnice, să-i mulțumesc lui Iehova pentru răscumpărare”. Când te rogi, gândește-te în mod concret la unele greșeli pe care le-ai făcut în timpul zilei și cere-i iertare lui Iehova. Bineînțeles, dacă ai comis un păcat grav, vei avea nevoie și de ajutorul bătrânilor. Ei te vor asculta și îți vor oferi sfaturi pline de iubire din Cuvântul lui Dumnezeu. Se vor ruga cu tine, cerându-i lui Iehova să continue să aplice valoarea jertfei lui Isus în favoarea ta ‘ca să fii vindecat’ din punct de vedere spiritual. (Iac. 5:14-16)
15. De ce este răscumpărarea un subiect potrivit de studiu și meditare?
15 Meditează la răscumpărare. Rajamani, o soră în vârstă de 73 de ani, afirmă: „Când citesc despre suferința lui Isus, mi se umplu ochii de lacrimi”. Probabil că și ție îți este greu din punct de vedere emoțional să meditezi la suferința cumplită pe care a îndurat-o Isus. Dar, cu cât meditezi mai mult la jertfa lui, cu atât îi vei iubi mai mult pe Isus și pe Tatăl său. Ar putea fi răscumpărarea subiectul următorului tău proiect de studiu?
16. Ce efect are asupra noastră faptul de a-i învăța pe alții despre răscumpărare? (Vezi imaginea de pe copertă.)
16 Vorbește-le altora despre răscumpărare. Ori de câte ori le vorbim oamenilor despre această învățătură, o apreciem și mai mult. Avem instrumente de predare eficiente, care ne ajută să le explicăm altora de ce și-a dat Isus viața ca jertfă: lecția 4 din broșura O veste bună din partea lui Dumnezeu, intitulată „Cine este Isus Cristos?”, sau capitolul 5 din cartea Ce ne învață Biblia?, intitulat „Răscumpărarea – cel mai prețios dar de la Dumnezeu”. De asemenea, în fiecare an ne adâncim aprecierea pentru răscumpărare asistând la Comemorarea morții lui Isus și invitându-i și pe alții să ni se alăture. Iehova ne-a dat privilegiul minunat de a-i învăța pe alții despre Fiul său.
17. De ce este răscumpărarea cel mai prețios dar oferit de Dumnezeu omenirii?
17 Fără îndoială, avem toate motivele să cultivăm apreciere pentru răscumpărare și să ne-o adâncim neîncetat. Datorită răscumpărării, putem avea o prietenie strânsă cu Iehova, deși suntem imperfecți. Datorită răscumpărării, lucrările Diavolului vor fi complet anulate. (1 Ioan 3:8) Și, tot datorită răscumpărării, scopul inițial al lui Iehova cu privire la pământ se va realiza. Întreaga planetă va deveni un paradis, unde vor trăi doar oameni care îl vor iubi pe Iehova și îi vor sluji. Așadar, să ne manifestăm zilnic recunoștința pentru răscumpărare, cel mai prețios dar oferit de Dumnezeu omenirii.
CÂNTAREA 13 Cristos este modelul nostru
^ par. 5 Acest articol va răspunde la întrebarea: De ce a avut Isus o moarte chinuitoare? De asemenea, ne va ajuta să prețuim mai mult jertfa de răscumpărare.
^ par. 6 Romanii îi executau pe răufăcători țintuindu-i pe stâlp sau legându-i de stâlp, iar Iehova a permis ca Fiul său să fie ucis în acest fel.
^ par. 55 LEGENDA IMAGINILOR: Frați care se împotrivesc tentației de a se uita la imagini nepotrivite, de a fuma, respectiv de a accepta mită.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)