ARTICOLUL DE STUDIU 18
Cum să ne fixăm obiective spirituale și să le atingem?
„Meditează la aceste lucruri, lasă-te absorbit de ele, pentru ca progresul tău să fie evident pentru toți.” (1 TIM. 4:15)
CÂNTAREA 84 Sunt aici, dornic să-ți slujesc!
PREZENTARE *
1. Ce obiective spirituale ne-am putea stabili?
CU TOȚII îl iubim mult pe Iehova. De aceea, dorim ca serviciul nostru pentru el să fie un dar de cea mai bună calitate. Însă, pentru a ne atinge potențialul maxim în serviciul adus lui Iehova, trebuie să ne stabilim obiective spirituale, cum ar fi să cultivăm calități creștine, să învățăm deprinderi utile și să căutăm modalități de a le sluji altora. *
2. De ce ar trebui să ne fixăm obiective spirituale și să ne străduim să le atingem?
2 De ce ar trebui să fim mereu preocupați de progresul nostru spiritual? În primul rând, deoarece vrem să-i fim plăcuți Tatălui nostru ceresc. Iehova este bucuros când ne folosim talentele și abilitățile la maximum în serviciul sacru. În al doilea rând, deoarece vrem să le fim mai utili fraților și surorilor de credință. (1 Tes. 4:9, 10) Indiferent de cât timp suntem la adevăr, cu toții putem face progrese spirituale. În continuare, vom vedea cum putem face acest lucru.
3. Ce l-a îndemnat apostolul Pavel pe Timotei să facă? (1 Timotei 4:12-16)
3 Când apostolul Pavel a scris prima scrisoare către Timotei, acesta, deși tânăr, era deja un bătrân cu experiență. Totuși, Pavel l-a îndemnat să continue să progreseze pe plan spiritual. (1 Timotei 4:12-16) După cum putem observa din cuvintele lui Pavel, progresele pe care trebuia să le facă Timotei vizau două aspecte: cultivarea unor calități creștine precum iubirea, credința și castitatea și perfecționarea unor deprinderi precum citirea publică, îndemnarea și predarea. Având ca reper exemplul lui Timotei, vom vedea în continuare cum ne putem fixa obiective rezonabile. De asemenea, vom înțelege ce putem face pentru a-i sluji lui Iehova într-o măsură mai mare.
CULTIVĂ CALITĂȚI CREȘTINE
4. Potrivit cu Filipeni 2:19-22, de ce l-a putut folosi Iehova pe Timotei într-o măsură mai mare în serviciul său?
4 De ce l-a putut folosi Iehova pe Timotei într-o măsură mai mare în serviciul său? Datorită calităților sale creștine remarcabile. (Citește Filipeni 2:19-22.) Pavel l-a prezentat pe Timotei drept un colaborator umil, loial, harnic și demn de încredere. El era iubitor și profund interesat de binele fraților lui. Drept urmare, Pavel l-a iubit pe Timotei și i-a încredințat fără ezitare responsabilități importante. (1 Cor. 4:17) Dacă vom cultiva și noi calități creștine, Iehova ne va iubi și le vom putea sluji fraților într-o măsură mai mare. (Ps. 25:9; 138:6)
5. a) Cum poți stabili ce calitate creștină trebuie să dezvolți? b) Potrivit imaginilor, cum se străduiește sora mai tânără să-și atingă obiectivul de a manifesta mai multă empatie?
5 Fixează-ți un obiectiv specific. Roagă-te lui Iehova pentru a înțelege la ce aspecte ale personalității trebuie să lucrezi. Concentrează-te apoi doar asupra unui aspect. Consideri, de exemplu, că trebuie să manifești mai multă empatie sau să cultivi o dorință mai puternică de a le sluji fraților? Dorești să fii mai conciliant și mai iertător? L-ai putea întreba pe un prieten apropiat ce calități consideră că trebuie să rafinezi. (Prov. 27:6)
6. Cum poți acționa în armonie cu obiectivul de a manifesta o anumită calitate?
6 Acționează în armonie cu obiectivul tău. Ai putea face cercetări cu privire la calitatea pe care vrei să o manifești într-o măsură mai mare. Să presupunem că ți-ai propus să fii mai iertător. Poți începe prin a analiza exemple biblice ale unor persoane care au reușit să ierte și ale unora care nu au manifestat această calitate. Analizează exemplul lui Isus. El i-a iertat cu bunăvoință pe alții. (Luca 7:47, 48) El a privit dincolo de greșelile lor, la potențialul pe care îl aveau. Fariseii însă „îi considerau pe alții un nimic”. (Luca 18:9) După ce meditezi la aceste exemple, întreabă-te: „Cum îi consider pe alții? La ce trăsături ale lor aleg să mă concentrez?”. Dacă nu-ți este ușor să ierți pe cineva, ți-ai putea face o listă cu cât mai multe calități ale acelei persoane. Apoi, întreabă-te: „Cum o privește Isus? Ar ierta-o?”. O astfel de analiză te poate ajuta să-ți corectezi modul de gândire. Poate că nu vei reuși să devii imediat mai iertător. Dar, pe măsură ce vei depune eforturi, vei manifesta mai ușor această calitate.
DEZVOLTĂ DEPRINDERI UTILE
7. Potrivit cu Proverbele 22:29, cum îi folosește Iehova pe lucrătorii iscusiți?
7 Un alt obiectiv poate fi dezvoltarea unei deprinderi utile. Construirea Betelurilor, a sălilor de congrese și a sălilor Regatului presupune ajutorul unui număr mare de lucrători. Mulți dintre aceștia au dobândit deprinderi practice lucrând alături de frați calificați. După cum se arată în imagine, la lucrările de întreținere a sălilor de congrese și a sălilor Regatului iau parte nu numai frați, ci și surori. Aceasta este una dintre modalitățile prin care Iehova Dumnezeu, ‘Regele eternității’, și Cristos Isus, ‘Regele regilor’, realizează lucrări remarcabile folosind lucrători iscusiți. (1 Tim. 1:17; 6:15; citește Proverbele 22:29.) Vrem să fim sârguincioși și să ne folosim deprinderile pentru a-l glorifica pe Iehova, nu pe noi înșine. (Ioan 8:54)
8. Cum ai putea stabili ce abilitate ar trebui să dezvolți?
8 Fixează-ți un obiectiv specific. Ce deprindere ai putea să cultivi? Întreabă-i pe bătrânii din congregația ta și, poate, pe supraveghetorul de circumscripție. Dacă ei consideră că trebuie să-ți îmbunătățești abilitățile oratorice și de predare, roagă-i să-ți spună la ce calitate oratorică ar trebui să lucrezi. Apoi, străduiește-te să-ți atingi obiectivul.
9. Ce poți face pentru a-ți atinge obiectivul?
9 Acționează în armonie cu obiectivul tău. Dacă ți-ai propus să-ți îmbunătățești o abilitate de predare, ai putea să analizezi cu atenție broșura Dedică-te citirii și predării. Când primești o temă la întrunirea din timpul săptămânii, ai putea să rogi un frate cu experiență să asculte cum o prezinți înainte de-a o ține la sala Regatului și să-ți ofere unele sugestii. Străduiește-te să fii cunoscut ca o persoană harnică și demnă de încredere, nu doar capabilă. (Prov. 21:5; 2 Cor. 8:22)
10. Arătați printr-un exemplu cum putem dobândi o anumită abilitate.
10 Dar dacă încerci să dobândești o deprindere spre care nu ai o înclinație? Nu renunța! Un frate pe nume Garry avea o deficiență de citire. El își amintește cât de stânjenit se simțea când era nevoit să citească la întrunirile congregației. Însă a continuat să depună eforturi pentru a corecta această deficiență. În prezent, datorită instruirii primite, el poate ține teme la sala Regatului, dar și la întruniri de proporții, cum ar fi congresele.
11. La fel ca în cazul lui Timotei, ce ne va ajuta să primim mai multe responsabilități?
11 A devenit Timotei un orator ilustru sau un învățător extraordinar? Biblia nu specifică acest lucru. Însă putem fi siguri că, urmând sfatul lui Pavel, Timotei și-a îndeplinit responsabilitățile din ce în ce mai bine. (2 Tim. 3:10) Dacă, asemenea lui Timotei, ne dezvoltăm abilitățile, vom fi mai pregătiți să primim mai multe responsabilități.
CAUTĂ MODALITĂȚI DE A LE SLUJI ALTORA
12. Cum ai beneficiat de ajutorul altora?
12 Cu toții beneficiem în anumite situații de ajutorul altora. De exemplu, dacă suntem internați în spital, ne bucurăm să fim vizitați de bătrâni de congregație dintr-un comitet de legătură cu spitalele sau dintr-un grup de vizitare a pacienților. Sau, dacă trecem printr-o situație mai grea, apreciem nespus ajutorul unui bătrân de congregație care își face timp să ne asculte și să ne încurajeze. Sau, dacă studiem cu o persoană și avem nevoie de ajutor, suntem bucuroși când un pionier cu experiență este de acord să ne însoțească și să ne ofere sugestii. Toți acești frați și surori simt multă bucurie când ne ajută. Și noi putem simți aceeași bucurie dacă vom fi gata să-i ajutăm pe alții. Isus a spus: „Este mai multă fericire în a da decât în a primi”. (Fap. 20:35) Ce te poate ajuta să îți atingi obiectivele dacă dorești să le slujești într-o măsură mai mare altora?
13. De ce anume ar trebui să ținem cont când ne stabilim un obiectiv?
13 Când îți stabilești un obiectiv, evită capcana de a fi prea general. De exemplu, te-ai putea gândi: „Aș dori să fac mai mult în congregație”. Însă un astfel de obiectiv ar fi prea vag, nu ai ști cum să-l atingi și ți-ar fi imposibil să stabilești când l-ai atins. Așadar, fixează-ți un obiectiv concret și clar definit. Ai putea chiar să-l notezi împreună cu un plan de acțiune pentru a-l putea atinge.
14. De ce trebuie să fim flexibili când ne străduim să ne atingem obiectivele?
14 De ce este important să fim flexibili când ne străduim să ne atingem obiectivele? Deoarece nu putem avea control deplin asupra evenimentelor din viața noastră. Și apostolul Pavel s-a aflat într-o astfel de situație. El a contribuit la formarea unei congregații în orașul Tesalonic și, fără îndoială, ar fi dorit să rămână acolo pentru a-i ajuta pe creștinii nou botezați. Însă, din cauza împotrivitorilor, Pavel a fost nevoit să plece din oraș. (Fap. 17:1-5, 10) Dacă ar fi rămas, i-ar fi pus pe frați în pericol. Însă el nu a renunțat la obiectivul de a-i ajuta, ci s-a adaptat la noua situație. Mai târziu, Pavel l-a trimis pe Timotei pentru a se îngriji de necesitățile spirituale ale congregației nou formate, iar el a acceptat cu bucurie această responsabilitate. (1 Tes. 3:1-3) Ne putem imagina cât de recunoscători au fost frații din Tesalonic pentru că Timotei a fost dispus să slujească oriunde era nevoie.
15. Cum ne putem schimba obiectivele când apare o situație imprevizibilă? Dați un exemplu.
15 Din experiența lui Pavel, putem desprinde unele lecții importante. Poate că ne dorim un anumit privilegiu de serviciu, însă o schimbare imprevizibilă de situație ne-ar putea împiedica să-l obținem. (Ecl. 9:11) Într-un astfel de caz, trebuie să fim dispuși să ne stabilim alt obiectiv, pe care-l putem atinge. De exemplu, Ted și Hiedi nu au mai putut să slujească la Betel din cauza unei probleme de sănătate. Însă doreau să-și manifeste iubirea față de Iehova și s-au concentrat asupra altor modalități de a sluji. Mai întâi, au început pionieratul regular. După un timp, au fost numiți pionieri speciali, iar Ted a fost instruit ca locțiitor al supraveghetorului de circumscripție. Apoi, limita de vârstă pentru supraveghetorii de circumscripție s-a schimbat, astfel că n-au mai putut continua în această formă de serviciu. Deși au fost dezamăgiți, ei au înțeles că îi puteau sluji lui Iehova în alte feluri. Ted spune: „Am învățat să ne lărgim orizontul și să nu ne concentrăm asupra unei singure forme de serviciu”.
16. Ce învățăm din Galateni 6:4?
16 Nu putem controla tot ceea ce se întâmplă în viața noastră. De aceea, este foarte important să nu ne stabilim valoarea în funcție de privilegiile noastre de serviciu și să nu comparăm privilegiile pe care le avem noi cu ale altora. Hiedi spune: „Când îți evaluezi viața prin comparație cu viața altora, devii nefericit”. (Galateni 6:4) Este important să înțelegem cum putem fi noi utili în organizația lui Iehova. *
17. Ce poți face pentru a putea primi privilegii de serviciu?
17 Vei crea contextul necesar pentru a primi unele privilegii de serviciu dacă vei evita datoriile inutile și vei duce o viață simplă. Fixează-ți obiective intermediare, care te vor apropia de obiectivul pe termen lung. Dacă obiectivul tău este pionieratul regular, ți-ai putea propune să începi cu pionieratul auxiliar permanent. Dacă dorești să devii slujitor auxiliar, ai putea să-ți intensifici activitatea în predicare sau să petreci mai mult timp vizitându-i pe cei bolnavi și în vârstă din congregație. Experiența dobândită astfel îți poate deschide calea pentru noi privilegii de serviciu. Fă tot posibilul să te achiți cât mai bine de orice responsabilitate pe care o primești. (Rom. 12:11)
18. Ce putem învăța din exemplul lui Beverley? (Vezi și imaginea.)
18 Nu suntem niciodată prea în vârstă pentru a ne stabili obiective spirituale și pentru a ni le atinge. De exemplu, o soră de 75 de ani pe nume Beverley a avut o problemă gravă de sănătate, din cauza căreia se deplasa foarte greu. Însă ea își dorea foarte mult să participe din plin la campania din perioada Comemorării. Astfel, și-a fixat obiective specifice și a fost foarte bucuroasă când și le-a atins. Eforturile ei i-au motivat și pe alții să-i urmeze exemplul. Iehova prețuiește mult lucrarea acestor frați și surori în vârstă, chiar dacă situația le impune limite. (Ps. 71:17, 18)
19. Ce obiective spirituale ți-ai putea fixa?
19 Stabilește-ți obiective realizabile. Cultivă calități care te vor face mai prețios în ochii lui Iehova și dezvoltă deprinderi care îți vor permite să fii util în organizația sa. Caută modalități de a le sluji într-o măsură mai mare fraților și surorilor. * Dacă vei acționa astfel, Iehova te va binecuvânta și, ca în cazul lui Timotei, ‘progresul tău va fi evident pentru toți’. (1 Tim. 4:15)
CÂNTAREA 38 Iehova te va întări
^ Timotei era un proclamator cu experiență al veștii bune. Totuși, apostolul Pavel l-a îndemnat să continue să progreseze pe plan spiritual. Astfel, Timotei le putea fi mai util fraților, iar Iehova putea să-l folosească mai mult în serviciul său. Cu siguranță, și tu îți dorești să-i slujești lui Iehova într-o măsură mai mare. Ce obiective spirituale ți-ai putea stabili? Și ce presupune mai exact fixarea și atingerea lor?
^ NOTĂ EXPLICATIVĂ: Obiectivele spirituale includ orice obiectiv care ne ajută să-i slujim lui Iehova într-o măsură mai mare și care îi aduce bucurie.
^ Vezi capitolul 10 din cartea Organizați pentru a face voința lui Iehova, par. 6-9 – „Slujind unde este mai multă nevoie de ajutor”.
^ Vezi lecția 60, „Continuă să faci progrese”, din cartea Bucură-te pentru totdeauna de viață!.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)