ARTICOLUL DE STUDIU 15

Ești „un exemplu . . . în vorbire”?

Ești „un exemplu . . . în vorbire”?

„Fii un exemplu pentru cei fideli . . . în vorbire.” (1 TIM. 4:12)

CÂNTAREA 90 Să ne încurajăm reciproc

PREZENTARE *

1. De unde provine uimitorul dar al vorbirii?

 VORBIREA este un dar de la Tatăl nostru iubitor. Încă din prima zi în care a fost creat, Adam a putut folosi acest dar ca să comunice cu Tatăl său ceresc. De asemenea, el a putut să-și dezvolte vocabularul creând noi cuvinte. Folosindu-și această capacitate, el le-a pus nume tuturor animalelor. (Gen. 2:19) Și cu siguranță că Adam a fost foarte încântat când a putut să comunice cu o altă ființă umană: soția sa, Eva. (Gen. 2:22, 23)

2. Dați exemple de folosire greșită a limbajului în trecut și în prezent.

2 Nu după mult timp, darul vorbirii a fost folosit în mod greșit. Satan Diavolul a mințit-o pe Eva, iar această minciună a avut un deznodământ tragic pentru familia umană: păcatul și imperfecțiunea. (Gen. 3:1-4) Adam și-a folosit în mod greșit capacitatea de a vorbi când a învinuit-o pe Eva – și chiar și pe Iehova – pentru propria lui greșeală. (Gen. 3:12) Cain l-a mințit pe Iehova după ce și-a ucis fratele. (Gen. 4:9) Iar, mai târziu, un descendent al lui Cain, Lameh, a compus un poem care elogia violența caracteristică vremii sale. (Gen. 4:23, 24) Cum stau lucrurile în prezent? Conducătorii politici nu se rețin să folosească un limbaj injurios nici chiar în public. În lumea divertismentelor, majoritatea filmelor conțin un limbaj licențios. Elevii sunt expuși la un limbaj indecent la școală, iar adulții, la locul de muncă. Această degradare la nivelul limbajului este o reflectare a degradării în plan moral a societății actuale.

3. De ce pericol trebuie să fim conștienți și ce vom analiza în continuare?

3 Întrucât suntem înconjurați de oameni care folosesc un limbaj nepotrivit, ne-am putea obișnui cu el și, dacă nu suntem atenți, am putea ajunge chiar să-l folosim. Evident, pentru a-i fi plăcuți lui Iehova nu este suficient să evităm un limbaj vulgar. Vrem să ne folosim abilitățile de comunicare pentru a-l lăuda pe Dumnezeu. În continuare, vom vedea cum ne putem folosi darul minunat al vorbirii: 1) în lucrare, 2) la întruniri și 3) în conversațiile de zi cu zi. Dar, mai întâi, vom vedea de ce este atât de important pentru Iehova modul în care vorbim.

PENTRU IEHOVA ESTE IMPORTANT MODUL ÎN CARE VORBIM

Ce legătură există între vorbirea noastră și ceea ce avem în inimă? (Vezi paragrafele 4, 5) *

4. Cum reiese din Maleahi 3:16 că, pentru Iehova, este foarte important modul în care vorbim?

4 Te-ai gândit vreodată de ce scrie Iehova într-o „carte de amintire” numele celor care arată prin vorbirea lor că se tem de el și că meditează la numele său? (Maleahi 3:16) Modul în care vorbim dezvăluie ceea ce avem în inimă. Isus a spus: „Din plinătatea inimii vorbește gura”. (Mat. 12:34) Subiectele discuțiilor noastre arată, în realitate, cât de mult îl iubim pe Iehova. Iar Iehova dorește să-și aducă aminte de cei care îl iubesc și să-i răsplătească cu viață veșnică.

5. a) Ce legătură există între închinarea noastră și modul în care vorbim? b) După cum se arată în imagini, ce trebuie să avem în vedere?

5 Modul în care vorbim este un factor care îl poate determina pe Iehova să ne accepte sau nu închinarea. (Iac. 1:26) Cu siguranță, nu vrem să fim asemenea celor care nu-l iubesc pe Iehova și care folosesc un limbaj agresiv, dur și arogant. (2 Tim. 3:1-5) Dimpotrivă, vrem ca vorbirea noastră să-i fie plăcută lui Iehova. Dar ar fi el bucuros dacă la întruniri sau în lucrarea de predicare am vorbi cu bunătate și blândețe, iar atunci când suntem doar cu membrii familiei, am folosi cuvinte aspre și lipsite de iubire? (1 Pet. 3:7)

6. Ce efect a avut modul în care Kimberly și-a folosit darul vorbirii?

6 Vorbirea noastră ne recomandă ca slujitori ai lui Iehova. Astfel, cei din jurul nostru vor vedea „deosebirea . . . dintre cel ce-i slujește lui Dumnezeu și cel ce nu-i slujește”. (Mal. 3:18) Să remarcăm experiența lui Kimberly *. La liceu, a trebuit să lucreze la un proiect împreună cu o colegă de clasă. Aceasta a remarcat că ea nu era ca ceilalți elevi. Kimberly nu-i vorbea pe alții pe la spate, avea o vorbire pozitivă și nu folosea cuvinte murdare. Colega ei a fost surprinsă plăcut și, mai târziu, a acceptat să studieze Biblia. Când vorbirea noastră îi atrage pe oameni la adevăr, Iehova se bucură foarte mult!

7. Cum dorești să-ți folosești darul divin al vorbirii?

7 Cu toții ne dorim ca, prin vorbirea noastră, să-l onorăm pe Iehova și să ne apropiem de frații noștri. În continuare, vom vedea câteva sugestii pentru a fi „un exemplu . . . în vorbire”.

FII UN EXEMPLU ÎN LUCRARE

Când le vorbim cu blândețe oamenilor în lucrare, Iehova se bucură (Vezi paragrafele 8, 9)

8. Cum și-a folosit Isus într-un mod exemplar darul vorbirii când a fost pe pământ?

8 Vorbește cu bunătate și respect când ești provocat. În timpul vieții sale pământești, Isus a fost acuzat pe nedrept că era lacom la mâncare și la băutură, că lucra pentru Diavol, că încălca sabatul și chiar că era un blasfemator. (Mat. 11:19; 26:65; Luca 11:15; Ioan 9:16) Isus nu a ripostat folosind cuvinte tăioase, ci și-a păstrat calmul. Când ni se vorbește aspru, și noi trebuie să urmăm exemplul lui Isus și să nu ripostăm. (1 Pet. 2:21-23) Bineînțeles, nu este ușor să manifestăm autocontrol în astfel de situații. (Iac. 3:2) Ce ne poate ajuta?

9. Ce ne poate ajuta să ne controlăm vorbirea în lucrarea de predicare?

9 Când un locatar reacționează negativ, să ne străduim să privim dincolo de aparențe. Un frate pe nume Sam spune: „Mă gândesc că acea persoană are mare nevoie de mesajul adevărului și încerc să mă concentrez la acest aspect. De asemenea, îmi spun că se poate schimba”. Uneori, reacția negativă a locatarului se datorează pur și simplu momentului în care am venit. Când întâlnim un locatar refractar, putem să urmăm exemplul unei surori pe nume Lucia. Ea spune o rugăciune scurtă, cerându-i lui Iehova s-o ajute să-și păstreze calmul și să nu spună ceva lipsit de bunătate sau de respect.

10. Potrivit cu 1 Timotei 4:13, ce obiectiv ar trebui să ne fixăm?

10 Străduiește-te să devii un învățător mai eficient. Deși Timotei avea multă experiență, chiar și el trebuia să continue să facă progrese în predare. (1 Timotei 4:13) Cum putem predica și noi cu mai multă eficiență? O bună pregătire este esențială. Aceasta ne ajută să fim mai relaxați și să vorbim cu mai multă încredere. Avem la dispoziție numeroase instrumente utile, de exemplu, broșura Dedică-te citirii și predării și secțiunea „Să fim mai eficienți în predicare”, din Caietul pentru întrunirea „Viața creștină și predicarea”. Te folosești din plin de aceste materiale?

11. Cum au devenit învățători mai eficienți unii colaboratori?

11 O altă modalitate prin care ne putem îmbunătăți abilitățile de predare este aceea de a observa exemplul celor care sunt învățători cu experiență. Sam, menționat mai înainte, se întreabă care este secretul lor, le observă metodele și se străduiește să-i imite. O soră pe nume Talia urmărește cu atenție modul în care vorbitorii publici cu experiență își construiesc argumentația. Astfel, a învățat să argumenteze anumite subiecte des întâlnite în lucrarea de predicare.

FII UN EXEMPLU LA ÎNTRUNIRI

Când cântăm cu entuziasm la întruniri, îl lăudăm pe Iehova (Vezi paragrafele 12, 13)

12. Cu ce obstacole se confruntă unii colaboratori?

12 Reușita întrunirilor congregației depinde de fiecare dintre noi. Rolul nostru include intonarea cântărilor și oferirea unor răspunsuri bine pregătite. (Ps. 22:22) Unora dintre noi le este greu să cânte sau să dea un răspuns în public. Simți și tu la fel? Dacă da, comentariile unor colaboratori care și-au depășit temerile îți pot fi utile.

13. Ce poți face pentru a cânta cu entuziasm la întruniri?

13 Cântă cu entuziasm. Obiectivul nostru principal când intonăm cântările Regatului este acela de a-l onora pe Iehova. Deși nu consideră că are o voce foarte bună, o soră pe nume Sara dorește să-l laude pe Iehova prin cântări. Cum procedează ea? Se pregătește pentru cântări așa cum face și în cazul temelor de la întrunire. Ea repetă cântările și se gândește la legătura dintre versuri și subiectele discutate. „Astfel, mă concentrez mai mult asupra cuvintelor, și nu asupra vocii mele”, spune ea.

14. Ce te poate ajuta să răspunzi la întruniri dacă ești timid?

14 Răspunde cu regularitate la întruniri. În cazul unora, aceasta este o adevărată provocare. Și Talia, menționată mai înainte, se numără printre cei cărora le este greu să răspundă la întruniri. Ea spune: „Sufăr de anxietate socială, deși mulți nu-și dau seama, întrucât vocea mea reflectă calm. Nu mi-e deloc ușor să dau răspunsuri”. Totuși, ea nu se reține să răspundă. Ce face ea? Când se pregătește la întruniri, are în vedere că primul răspuns trebuie să fie scurt și la obiect. Ea explică: „Știu că cel care conduce discuția așteaptă un răspuns scurt și simplu. De aceea, este indicat să dau chiar un astfel de răspuns”.

15. Ce nu trebuie să uităm cu privire la răspunsurile pe care le dăm la întruniri?

15 Nu doar cei care sunt timizi se rețin uneori să dea răspunsuri. Ce altceva i-ar putea împiedica pe unii colaboratori să facă un comentariu? O soră pe nume Juliet spune: „Uneori, ezit să dau un anumit răspuns, gândindu-mă că este prea simplu”. Să nu uităm însă că Iehova este bucuros când îi oferim la întruniri ce avem noi mai bun. * El prețuiește hotărârea noastră de a-l onora în mijlocul congregației, în pofida temerilor pe care le-am putea avea.

FII UN EXEMPLU ÎN CONVERSAȚIILE DE ZI CU ZI

16. Ce fel de vorbire trebuie să evităm?

16 Evită vorbirea jignitoare sub toate formele ei. (Ef. 4:31) După cum am văzut, este de neconceput ca un creștin să-i jignească pe alții folosind cuvinte murdare. Însă vorbirea jignitoare poate lua și forme mai subtile, la care trebuie să fim atenți. De exemplu, nu trebuie să facem comentarii depreciative cu privire la cei care au altă cultură, etnie sau naționalitate. De asemenea, nu trebuie să facem remarci tăioase, care ar putea răni. Un frate spune: „Uneori, cuvintele mele erau malițioase și sarcastice. Consideram că sunt amuzante și inofensive. Însă, în realitate, nu făceau decât să rănească. De-a lungul timpului, soția mea m-a ajutat enorm, spunându-mi în particular ori de câte ori făceam o remarcă nepotrivită, care îi jignea pe alții”.

17. În armonie cu Efeseni 4:29, cum îi putem zidi pe alții?

17 Folosește un limbaj constructiv. Fă-ți obiceiul de a-i lăuda pe alții. Nu te grăbi să critici și evită spiritul de nemulțumire. (Efeseni 4:29) Israeliții aveau numeroase motive de recunoștință, dar se plângeau încontinuu. Spiritul de nemulțumire poate fi molipsitor. Să ne gândim la efectul pe care l-a avut raportul negativ al celor zece spioni: „Toți israeliții au început să murmure împotriva lui Moise”. (Num. 13:31–14:4) Spre deosebire de spiritul de nemulțumire, laudele sunt o forță care zidește. De exemplu, putem fi siguri că laudele pe care fiica lui Iefta le-a primit de la prietenele ei au încurajat-o să-și îndeplinească însărcinarea. (Jud. 11:40) Sara, menționată mai înainte, spune: „Când îi lăudăm pe frații și pe surorile noastre, ei simt că sunt iubiți de Iehova și că au un loc în organizația sa”. Așadar, să căutăm ocazii pentru a-i lăuda pe alții cu sinceritate.

18. Potrivit cu Psalmul 15:1, 2, de ce trebuie să spunem adevărul și ce presupune aceasta?

18 Spune adevărul. În prezent, minciuna a devenit ceva normal, făcând parte din exprimarea multor oameni. Însă noi nu dorim să ne însușim un astfel de comportament, ci punctul de vedere al lui Iehova în această privință. (Psalmul 15:1, 2) Cei care nu spun adevărul nu pot fi prieteni cu Dumnezeu întrucât el urăște minciuna sub orice formă. (Prov. 6:16, 17) Noi nu denaturăm în mod direct adevărul, spunând minciuni, dar nici indirect, determinându-i pe alții să ajungă la concluzii greșite.

Când îndreptăm o discuție nepotrivită într-o direcție pozitivă, îi suntem plăcuți lui Iehova (Vezi paragraful 19)

19. La ce altceva ar trebui să fim atenți?

19 Evită bârfa. (Prov. 25:23; 2 Tes. 3:11) Juliet, menționată mai înainte, explică cum o afectează bârfa. „Este descurajant să ascult lucruri negative despre alții. Mai mult, îmi pierd încrederea în persoana care bârfește. Dacă îi bârfește pe alții, de unde știu că nu mă va bârfi și pe mine?” Dacă simți că o conversație se transformă în bârfă, străduiește-te să îndrepți discuția spre un subiect pozitiv. (Col. 4:6)

20. Ce ești hotărât să faci în ce privește vorbirea?

20 Întrucât în lumea în care trăim limbajul nepotrivit este la ordinea zilei, trebuie să facem eforturi mari pentru ca vorbirea noastră să-i fie plăcută lui Iehova. Capacitatea de a comunica este un dar de la Iehova, de aceea el este profund interesat de modul în care vorbim. Iehova ne va răsplăti eforturile dacă ne străduim să ne folosim darul vorbirii așa cum dorește el în predicare, la întruniri și în conversațiile de zi cu zi. Când influența acestui sistem rău va înceta, ne va fi mult mai ușor să-l onorăm pe Iehova prin cuvintele noastre. (Iuda 15) Dorim ca, în timpul care a mai rămas până atunci, ‘vorbele gurii noastre’ să-i fie plăcute lui Iehova. (Ps. 19:14)

CÂNTAREA 121 Avem nevoie de stăpânire de sine

^ Capacitatea de a comunica este un dar deosebit, pe care l-am primit de la Iehova. Însă mulți nu folosesc acest dar așa cum a dorit Iehova de la început. Ce putem face pentru a avea o vorbire sănătoasă și încurajatoare, care să nu reflecte standardele degradate ale acestei lumi? Cum putem vorbi într-un mod plăcut lui Iehova în lucrare, la întrunirile congregației și în conversațiile de zi cu zi? În continuare, vom răspunde la aceste întrebări.

^ Unele nume au fost schimbate.

^ Pentru mai multe informații, vezi articolul „Să-l lăudăm pe Iehova în congregație”, apărut în Turnul de veghe din ianuarie 2019.

^ LEGENDA IMAGINILOR: Un frate reacționează impulsiv când întâlnește un locatar furios; un frate se reține să cânte la o întrunire; o soră bârfește.