ARTICOLUL DE STUDIU 17

Eunice, un exemplu pentru mame

Eunice, un exemplu pentru mame

‘Nu părăsi învățătura mamei tale. Ea este o cunună frumoasă pe capul tău și un colier prețios la gâtul tău.’ (PROV. 1:8, 9)

CÂNTAREA 137 Femei fidele

PREZENTARE *

Eunice, mama lui Timotei, și Lois, bunica lui, îl privesc cu mândrie în timp ce se botează. (Vezi paragraful 1)

1, 2. a) Cine a fost Eunice și de ce nu i-a fost ușor să-și învețe fiul să-i iubească pe Iehova și pe Isus? b) Analizați imaginea de copertă.

 NU ESTE greu să ne imaginăm bucuria pe care a simțit-o Eunice când fiul ei, Timotei, s-a botezat, deși Biblia nu descrie acest eveniment. (Prov. 23:25) Timotei se află în apa care-i ajunge până la brâu. În timp ce-l privește, Eunice radiază de fericire. Alături de ea este Lois, bunica lui Timotei, care o cuprinde cu afecțiune. În timp ce Timotei este cufundat în apă, Eunice își stăpânește cu greu emoțiile. După câteva clipe, el este ridicat din apă, având pe chip un zâmbet larg. Eunice este mândră de el și varsă lacrimi de bucurie. Eforturile ei au fost încununate cu succes. Ea și-a învățat fiul să-i iubească pe Iehova și pe Isus Cristos. Dar, pentru Eunice, drumul până la acest pas nu a fost deloc ușor. De ce?

2 Timotei a crescut într-o familie divizată pe plan religios. Tatăl lui era grec, iar mama și bunica sa erau evreice. (Fap. 16:1) După cât se pare, Timotei era adolescent când Eunice și Lois au acceptat altă religie, creștinismul. Însă tatăl lui Timotei și-a păstrat religia. Ce cale avea să aleagă Timotei? Probabil că, pe atunci, era suficient de matur pentru a lua o decizie. Urma să adere la religia tatălui său? Avea să continue să respecte tradițiile iudaice, pe care le învățase din copilărie? Sau avea să îmbrățișeze creștinismul?

3. Potrivit cu Proverbele 1:8, 9, cum privește Iehova eforturile mamelor de a-și crește copiii în adevăr?

3 Și mamele creștine din prezent își iubesc foarte mult familia. Ele știu cât de importantă este o prietenie strânsă cu Iehova, de aceea, mai presus de orice, doresc să-și ajute copiii să devină prieteni apropiați ai săi. (Proverbele 1:8, 9) Iehova prețuiește nespus de mult eforturile acestor mame. El a îndrumat nenumărate mame în timp ce s-au străduit să-și crească copiii în adevăr.

4. Ce încercări trebuie să depășească mamele în prezent?

4 Este firesc ca o mamă să se întrebe uneori dacă și copiii ei vor face o alegere înțeleaptă, la fel ca Timotei. Părinții știu foarte bine la cât de multe tentații sunt supuși copiii lor în lumea lui Satan. (1 Pet. 5:8) În plus, multe mame trebuie să-și crească singure copiii sau au un soț care nu-i slujește lui Iehova. O soră pe nume Christine * spune: „Soțul meu își iubea foarte mult familia și era un tată bun. Însă nu-mi permitea să-i învăț pe copii despre Iehova. De-a lungul anilor, am vărsat multe lacrimi, întrebându-mă cum vor ajunge copiii mei să-i slujească lui Iehova”.

5. Ce vom analiza în continuare?

5 Și tu, la fel ca Eunice, îți poți ajuta copiii să-l iubească pe Iehova. În continuare, vom vedea cum poți urma exemplul ei învățându-ți copiii prin ceea ce spui și ceea ce faci. De asemenea, vom vedea cum te ajută Iehova.

PRIN CEEA CE SPUI

6. Potrivit cu 2 Timotei 3:14, 15, cum a devenit Timotei creștin?

6 Încă de mic, Timotei a fost învățat de mama lui „scrierile sfinte”, așa cum erau înțelese de iudei. Cunoștințele ei erau, bineînțeles, limitate deoarece ea nu știa nimic despre Isus Cristos. Însă ceea ce a învățat Timotei din Scripturi constituia o bază solidă care îl putea ajuta să accepte creștinismul. Dar ce decizie urma el să ia? Ca tânăr, avea dreptul să aleagă singur dacă va deveni creștin. Însă Timotei ‘a fost convins să creadă’ adevărul despre Isus și datorită eforturilor mamei sale. (2 Timotei 3:14, 15) Cât de bucuroasă trebuie să fi fost Eunice pentru că a reușit să-și învețe fiul să-l iubească pe Iehova! În armonie cu numele ei, ce provine dintr-un cuvânt care înseamnă „a învinge”, Eunice a fost o învingătoare deoarece a înfruntat cu succes toate dificultățile pe care le-a întâmpinat pentru a-și ajuta fiul să-i slujească lui Iehova.

7. Cum a putut Eunice să-și ajute fiul să progreseze după botez?

7 Cu siguranță, botezul a fost o piatră de hotar în viața lui Timotei, însă misiunea lui Eunice nu se încheiase. Cum avea Timotei să-și trăiască viața? Urma să intre într-un anturaj nepotrivit? Avea să urmeze o instruire superioară la Atena și să accepte filozofiile predate acolo? Urma să-și irosească timpul, energia și tinerețea căutând bogății? Deși nu putea lua decizii în locul lui, Eunice îl putea ajuta. Ea putea face în continuare eforturi să-i adâncească iubirea pentru Iehova și recunoștința față de Fiul său. Și părinții din prezent întâmpină dificultăți în a-și crește copiii în adevăr, indiferent că doar unul dintre parteneri este Martor sau amândoi. Ce pot învăța părinții din exemplul lui Eunice?

8. Cum poate o soție să-și susțină soțul în ce privește instruirea spirituală a copiilor lor?

8 Studiază Biblia cu copiii tăi. Dacă soțul tău este la adevăr, Iehova dorește să colaborezi cu el în instruirea spirituală a copiilor. O modalitate este aceea de a susține cu regularitate închinarea în familie. Vorbește pozitiv despre această activitate și gândește-te cum poți contribui la o atmosferă plăcută și relaxată. Probabil că îți poți ajuta soțul să organizeze un proiect de studiere a Bibliei. În plus, dacă copiii sunt suficient de mari, poți colabora cu soțul tău pentru a studia cu ei din cartea Bucură-te pentru totdeauna de viață!.

9. De ce ajutor dispun mamele al căror soț nu este Martor al lui Iehova?

9 Dacă ești o mamă singură sau soțul tău nu este un slujitor al lui Iehova, ție îți revine responsabilitatea de a studia cu copiii tăi. Nu te îngrijora peste măsură! Iehova este alături de tine. De asemenea, ai la dispoziție instrumente de predare utile. Pentru a folosi într-un mod cât mai captivant aceste instrumente, i-ai putea întreba pe alți părinți cu experiență cum le folosesc ei la închinarea în familie. * (Prov. 11:14) Roagă-l pe Iehova să te ajute să comunici eficient cu copiii tăi și să folosești întrebări potrivite pentru a afla ce simt și ce gândesc. (Prov. 20:5) O întrebare simplă, de felul: „Ce ți se pare cel mai greu la școală?”, poate deschide calea unei conversații sincere și eficiente.

10. În ce alt mod îți poți ajuta copiii să învețe despre Iehova?

10 Caută ocazii de a-ți învăța copiii despre Iehova. Vorbește-le despre Iehova și despre tot ce a făcut el pentru tine. (Deut. 6:6, 7; Is. 63:7) Este important să procedezi astfel îndeosebi dacă nu poți studia cu regularitate acasă cu copiii tăi. Christine, menționată anterior, spune: „Momentele în care puteam discuta lucruri spirituale cu copiii mei erau foarte puține, așa că profitam de orice ocazie pe care o aveam. Ne plimbam împreună pe jos sau ne urcam într-o canoe și, în timp ce ne îndepărtam de țărm, vorbeam despre creația lui Iehova și despre alte subiecte spirituale. Când copiii au crescut, i-am îndemnat să studieze personal Biblia”. În plus, vorbește pozitiv despre organizația lui Iehova și despre frații și surorile tale. Nu fi critică la adresa bătrânilor deoarece, în funcție de modul în care îi vei prezenta, copiii vor apela sau nu la ei când vor avea nevoie de ajutor.

11. În armonie cu Iacov 3:18, de ce este important să promovăm pacea în familie?

11 Promovează pacea în familie. Exprimă-ți cu regularitate afecțiunea față de soțul și copiii tăi. Vorbește despre soțul tău într-o manieră amabilă și respectuoasă și învață-i pe copii să se poarte la fel. În acest mod, în familie va fi o atmosferă pașnică, propice discuțiilor spirituale. (Citește Iacov 3:18.) József, un pionier special din România, povestește despre rolul pe care l-a avut mama lui în promovarea păcii în familie. Tatăl lui nu a fost de acord ca el, mama și frații lui să-i slujească lui Iehova, de aceea, le-a creat multe probleme încă de când József era mic. József relatează: „Mama a făcut tot posibilul ca în familia noastră să fie pace. Cu cât tata era mai aspru, cu atât mama era mai blândă. Când vedea că ne era greu să fim respectuoși cu tata și să ascultăm de el, analiza cu noi Efeseni 6:1-3. Apoi, ne vorbea despre calitățile lui și despre cât era de important să-l prețuim. Astfel, mama a detensionat multe situații încordate”.

PRIN CEEA CE FACI

12. Potrivit cu 2 Timotei 1:5, ce efect a avut asupra lui Timotei exemplul mamei sale?

12 Eunice a fost un exemplu de credință pentru Timotei. (2 Timotei 1:5) Foarte probabil, ea l-a învățat că adevărata credință presupune fapte. (Iac. 2:26) De asemenea, Timotei a văzut că, la baza acțiunilor ei, era iubirea puternică față de Iehova. În plus, a observat câtă bucurie îi producea serviciul adus lui Iehova. Ce efect a avut asupra lui Timotei exemplul mamei sale? Așa cum a remarcat apostolul Pavel, Timotei a avut o credință de neclintit, la fel ca Eunice. Iar aceasta nu a fost o întâmplare. Credința lui Timotei s-a datorat și exemplului de credință al mamei sale. Și în prezent, multe mame sunt exemple vii pentru membrii familiilor lor, ajungând la inima lor „fără cuvânt”. (1 Pet. 3:1, 2)

13. De ce ar trebui o mamă să pună pe primul loc prietenia cu Iehova?

13 Pune pe primul loc prietenia ta cu Iehova. (Deut. 6:5, 6) Fără îndoială că și tu, asemenea multor mame, faci nenumărate sacrificii. De exemplu, pentru a le purta de grijă copiilor tăi pe plan fizic, aloci mult timp, cheltui bani și renunți uneori la somn. Însă această responsabilitate nu trebuie să ia niciodată locul timpului dedicat prieteniei tale cu Iehova. Respectă un program care să includă rugăciunea, studiul personal al Bibliei și participarea la întruniri. Astfel, îți vei întări spiritualitatea și vei fi un exemplu atât pentru familia ta, cât și pentru alții.

14, 15. Ce înveți de la Leanne, Maria și João?

14 Timotei nu a fost singurul care a imitat credința deosebită a mamei sale. Și în prezent există astfel de tineri. Leanne, fiica lui Christine, spune: „Nu puteam studia când tata era acasă. Însă mama participa la toate întrunirile, fără nicio excepție. Deși nu aveam multe cunoștințe biblice, devotamentul ei față de lucrurile spirituale a jucat un rol important în progresul nostru. Eram convinși că am găsit adevărul cu mult timp înainte de a asista la întruniri”.

15 Maria a trecut printr-o situație asemănătoare. Tatăl ei nu era de acord ca membrii familiei sale să asiste la întruniri; uneori chiar devenea violent. Ea spune: „Mama mea este cea mai curajoasă soră pe care o cunosc. În copilărie, nu făceam anumite lucruri pentru că îmi era teamă de ceea ce aveau să spună ceilalți. Însă curajul mamei mele și hotărârea ei de a-l pune pe Iehova pe primul loc în viață m-au ajutat să-mi înving teama de oameni”. João, al cărui tată le interzicea membrilor familiei să vorbească în casă despre Iehova, spune: „Cred că ceea ce m-a ajutat cel mai mult a fost dispoziția mamei mele de a renunța la orice, mai puțin la iubirea ei față de Iehova, pentru a-i fi pe plac tatălui meu”.

16. Ce efect poate avea exemplul unei mame asupra altora?

16 Nu uita că exemplul tău îi poate influența nu doar pe membrii familiei, ci și pe alții. Să ne gândim la efectul pe care l-a avut asupra apostolului Pavel credința de care a dat dovadă Eunice. Potrivit cuvintelor sale, credința neipocrită pe care a avut-o Timotei ‘a avut-o mai întâi Eunice’, mama lui. (2 Tim. 1:5) Când a remarcat Pavel credința ei? După cât se pare, în prima sa călătorie misionară, când le-a întâlnit la Listra pe ea și pe mama ei, Lois. Probabil, cu acea ocazie, el le-a ajutat să devină creștine. (Fap. 14:4-18) Este remarcabil că, după aproximativ 15 ani, când Pavel i-a scris lui Timotei, credința lui Eunice era încă vie în mintea apostolului. El a menționat-o ca exemplu demn de imitat. Fără îndoială, Eunice a lăsat o impresie de neșters asupra lui Pavel și, probabil, și asupra altor creștini din secolul I. Dacă îți crești singură copiii sau partenerul tău de căsătorie nu este Martor al lui Iehova, fii sigură că exemplul tău îi încurajează și îi inspiră pe cei din jur!

Formarea spirituală a unui copil se realizează în timp. Nu renunța! (Vezi paragraful 17)

17. Ce poți face în cazul în care copilul tău nu pare să reacționeze la eforturile tale de a-l instrui?

17 Dar dacă eforturile tale nu par să dea rezultate? Nu uita că formarea spirituală a unui copil se realizează în timp. Așa cum se arată în imagini, după ce plantezi o sămânță, te-ai putea întreba dacă aceasta va deveni o plantă matură care să producă rod. Deși nu ai control deplin asupra rezultatului, continui să o uzi pentru a-i asigura cele mai bune condiții. (Mar. 4:26-29) Și tu te-ai putea întreba dacă eforturile de a sădi în inima copilului tău iubirea pentru Iehova vor produce efectul dorit. Chiar dacă nu poți controla în mod deplin rezultatele finale, poți continua să-l instruiești, creând condiții optime dezvoltării lui spirituale. (Prov. 22:6)

CONTEAZĂ PE AJUTORUL LUI IEHOVA

18. Cum îi poate ajuta Iehova pe copiii tăi să progreseze din punct de vedere spiritual?

18 Încă din vechime, Iehova a ajutat nenumărați tineri să devină prietenii săi. (Ps. 22:9, 10) El îi poate ajuta și pe copiii tăi să progreseze din punct de vedere spiritual dacă aceasta este și dorința inimii lor. (1 Cor. 3:6, 7) Chiar și în cazul în care copiii tăi par să se îndepărteze de adevăr, fii sigură că Iehova va continua să vegheze cu iubire asupra lor. (Ps. 11:4) Iar atunci când va vedea la ei cel mai mic indiciu al unei ‘dispoziții corecte’, va fi gata să-i ajute. (Fap. 13:48; 2 Cron. 16:9) El te poate ajuta să spui cuvintele potrivite la momentul potrivit – când au cel mai mult nevoie să le audă. (Prov. 15:23) Sau ar putea determina un frate sau o soră din congregație să manifeste grijă față de ei și să le acorde sprijinul necesar. Chiar și după ce copiii tăi devin adulți, Iehova poate face ca semințele adevărului pe care le-ai sădit în inima lor să reîncolțească. (Ioan 14:26) Iehova îți va binecuvânta eforturile în timp ce te străduiești să-ți instruiești copiii prin ceea ce spui și faci.

19. De ce poți fi sigură că Iehova te aprobă?

19 Iubirea lui Iehova față de tine nu depinde de alegerile pe care le vor face copiii tăi. El te iubește deoarece tu îl iubești. Dacă ești mamă singură, Iehova promite că va fi Tatăl copiilor tăi și Ocrotitorul tău. (Ps. 68:5) Iehova știe că deciziile pe care le vor lua copiii tăi nu vor depinde în totalitate de tine. Însă el promite că, dacă vei continua să te bazezi pe ajutorul său și vei face tot ce vei putea, te va răsplăti cu aprobarea sa.

CÂNTAREA 134 Copiii, un dar de la Dumnezeu

^ În acest articol, vom analiza exemplul lui Eunice, mama lui Timotei. De asemenea, vom vedea modul în care mamele din prezent o pot imita în timp ce își ajută copiii să-l cunoască și să-l iubească pe Iehova.

^ Unele nume au fost schimbate.

^ De exemplu, vezi lecția 50 din cartea Bucură-te pentru totdeauna de viață! și paragraful 10 din Turnul de veghe din mai 2019, articolul 22.