ARTICOLUL DE STUDIU 15
Ce ne învață miracolele lui Isus?
‘El a străbătut țara făcând bine și vindecând.’ (FAP. 10:38)
CÂNTAREA 13 Cristos este modelul nostru
PREZENTARE a
1. Cu ce ocazie a făcut Isus primul său miracol?
ESTE toamna anului 29 e.n. Isus și-a început serviciul pământesc. El, mama sa și câțiva dintre discipoli se află la o nuntă din Cana, un sat situat la nord de Nazaret, orașul în care a crescut Isus. Maria este prietenă cu familiile mirilor și, din câte se pare, se ocupă de invitați. Totuși, în timpul petrecerii, apare o situație foarte stânjenitoare pentru familie și pentru tinerii căsătoriți – se termină vinul. b Probabil că oaspeții au sosit într-un număr mai mare decât cel așteptat. Maria merge imediat la fiul ei și îi spune: „Nu mai au vin”. (Ioan 2:1-3) Ce face Isus? Ceva extraordinar: transformă apa într-un vin bun. (Ioan 2:9, 10)
2, 3. a) Cum și-a folosit Isus puterea de a face miracole? b) Cum ne ajută analizarea miracolelor lui Isus?
2 În timpul serviciului său, Isus a făcut multe alte miracole. c Prin intermediul puterii sale ieșite din comun, el a ajutat zeci de mii de oameni. Să ne gândim la două dintre miracolele sale. Într-o ocazie, a hrănit 5 000 de bărbați, iar în alta 4 000. Probabil că, în total, au fost peste 27 000 de persoane, dacă includem femeile și copiii. (Mat. 14:15-21; 15:32-38) În ambele ocazii, Isus a făcut și multe vindecări. (Mat. 14:14; 15:30, 31) Să ne imaginăm reacția mulțimilor care erau hrănite și vindecate în mod miraculos de Isus!
3 Miracolele lui Isus au o profundă semnificație pentru noi. Ele ne ajută să ne întărim credința și ne transmit lecții importante. În continuare, vom analiza câteva dintre acestea. Apoi, vom înțelege cum putem imita umilința și compasiunea lui Isus, calități care au stat la baza miracolelor sale.
LECȚII DESPRE IEHOVA ȘI ISUS
4. Spre cine îndreaptă atenția miracolele lui Isus?
4 Analizând miracolele lui Isus, învățăm multe lecții, atât despre el, cât și despre Tatăl său. În realitate, Iehova era Sursa puterii cu care Isus făcea miracole. În Faptele 10:38 se spune: „Dumnezeu l-a uns [pe Isus] cu spirit sfânt și cu putere”, iar „el a străbătut țara făcând bine și vindecându-i pe toți cei asupriți de Diavol, pentru că Dumnezeu era cu el”. Să nu uităm, de asemenea, că toate cuvintele și acțiunile lui Isus, inclusiv miracolele sale, au reflectat în mod perfect gândirea și sentimentele Tatălui său. (Ioan 14:9) În continuare, vom analiza trei lecții care se desprind din relatările despre miracolele lui Isus.
5. Ce l-a motivat pe Isus să facă miracole? (Matei 20:30-34)
5 Prima lecție: Isus și Tatăl său ne iubesc profund. Când a fost pe pământ, Isus și-a folosit puterea de a face miracole pentru a-i ajuta pe oameni. Astfel, a arătat cât de mult îi iubește. Cu o anumită ocazie, doi orbi l-au rugat insistent să le redea vederea. (Matei 20:30-34) Este demn de remarcat că, mai întâi, lui Isus ‘i s-a făcut milă’, iar apoi i-a vindecat. Verbul grecesc redat aici prin „a i se face milă” se referă la un sentiment intens de compasiune, izvorât din adâncul ființei. Acest sentiment este o fațetă a iubirii. Compasiunea l-a determinat pe Isus și să hrănească mulțimile și să vindece un lepros. (Mat. 15:32; Mar. 1:41) Iehova, Dumnezeul „compasiunii tandre”, și Fiul său ne iubesc profund și suferă alături de noi. (Luca 1:78; 1 Pet. 5:7) Ei așteaptă cu nerăbdare timpul când vor pune capăt suferinței care apasă asupra omenirii.
6. Ce putere i-a dat Dumnezeu lui Isus?
6 A doua lecție: Dumnezeu i-a dat lui Isus puterea de a rezolva toate problemele omenirii. Miracolele lui Isus au demonstrat că el are puterea de a depăși obstacole pe care noi, oamenii, nu le-am putea depăși niciodată singuri. De exemplu, el a primit autoritatea de a elimina complet cauza problemelor omenirii – păcatul moștenit – și consecințele acestuia – boala și moartea. (Mat. 9:1-6; Rom. 5:12, 18, 19) Miracolele sale sunt o dovadă clară că el are puterea de a vindeca „orice boală” și chiar de a-i readuce la viață pe cei morți. (Mat. 4:23; Ioan 11:43, 44) De asemenea, el are control deplin asupra forțelor naturii și este mai puternic decât spiritele rele. (Mar. 4:37-39; Luca 8:2) Cât de mult ne liniștește gândul că Iehova i-a acordat această putere Fiului său!
7, 8. a) Ce convingere ne dau miracolele lui Isus? b) Ce miracol aștepți cu nerăbdare să vezi în lumea nouă?
7 A treia lecție: avem convingerea fermă că, sub domnia Regatului lui Dumnezeu, binecuvântările promise vor fi o realitate. Miracolele pe care le-a făcut Isus când a fost pe pământ au anticipat ceea ce va face el la nivel mondial ca Rege al Regatului lui Dumnezeu. Să ne imaginăm ce viață vom avea în curând sub conducerea sa! Vom fi perfect sănătoși deoarece el va elimina orice boală și dizabilitate imaginabile. (Is. 33:24; 35:5, 6; Rev. 21:3, 4) Nu vom mai suferi niciodată de foame și nu vom mai fi victime ale dezastrelor naturale. (Is. 25:6; Mar. 4:41) Vom vedea din nou chipul celor dragi care acum se odihnesc în „mormintele de amintire”. (Ioan 5:28, 29, n.s.) Tu ce miracol aștepți cel mai mult?
8 Miracolele lui Isus au reflectat în mod remarcabil două calități: umilință și compasiune, calități pe care dorim să le imităm și noi. Vom analiza două episoade din viața lui Isus, primul fiind nunta din Cana.
O LECȚIE DESPRE UMILINȚĂ
9. De ce a făcut Isus un miracol la nunta din Cana? (Ioan 2:6-10)
9 Când vinul de la petrecerea de nuntă s-a terminat, era obligat Isus să intervină? Nicidecum. Biblia nu a prezis că Mesia avea să le ofere oamenilor vin în mod miraculos. (Ioan 2:6-10) Dar încearcă să-ți imaginezi cum te-ai simți dacă la nunta ta s-ar termina băuturile. Isus a înțeles prin ce trecea familia, în special mirele și mireasa, și le-a arătat compasiune pentru a nu fi puși într-o situație jenantă. El a transformat apa – aproximativ 390 de litri – într-un vin de o calitate superioară. Dar de ce a fost Isus atât de generos? Probabil, deoarece surplusul putea fi folosit ulterior sau putea fi vândut – un ajutor financiar pentru noua familie. Cât de liniștiți trebuie să se fi simțit mirele și mireasa după ce Isus a făcut acest miracol!
10. Care sunt câteva detalii semnificative consemnate în Evanghelia după Ioan, capitolul 2? (Vezi și imaginea.)
10 Acest episod, consemnat în Evanghelia după Ioan, capitolul 2, conține câteva detalii semnificative. Să remarcăm că nu Isus a umplut vasele de piatră cu apă. El i-a rugat pe slujitori să facă acest lucru pentru a nu îndrepta atenția asupra lui. (versetele 6, 7) Iar după ce a transformat apa în vin, nu s-a dus personal la directorul petrecerii pentru a-i arăta ce vin obținuse, ci i-a trimis pe slujitori. (versetul 8) De asemenea, nu ni-l putem imagina pe Isus luând un pahar de vin, ridicându-l în fața invitaților și lăudându-se: „Gustați vinul, e făcut de mine!”.
11. Ce putem învăța analizând miracolul de la nunta din Cana?
11 Când a transformat apa în vin, Isus ne-a dat o lecție despre umilință. El nu s-a lăudat cu acest miracol. De fapt, Isus nu s-a lăudat niciodată cu lucrurile pe care le-a făcut. Cu umilință și consecvență, i-a acordat toată gloria lui Iehova. (Ioan 5:19, 30; 8:28) Dacă vom urma exemplul său fiind umili, nu ne vom lăuda cu realizările noastre. Indiferent ce am face în serviciul lui Iehova, să nu îndreptăm atenția asupra noastră, ci asupra Dumnezeului nostru minunat, căruia îi slujim. (Ier. 9:23, 24) Meritul pentru toate realizările noastre îi revine lui Iehova. În definitiv, ce am reuși să facem dacă nu am avea ajutorul său? (1 Cor. 1:26-31)
12. În ce altă situație putem imita umilința lui Isus? Ilustrați.
12 Să ne gândim la o altă situație în care putem urma modelul de umilință al lui Isus. Să ne imaginăm că un bătrân de congregație petrece mult timp pentru a-l ajuta pe un slujitor auxiliar tânăr să-și pregătească primul lui discurs public. Drept urmare, fratele ține o temă foarte încurajatoare și apreciată de congregație. După întrunire, cineva îi spune bătrânului de congregație: „Ce cuvântare frumoasă a ținut fratele, nu-i așa?”. Va spune bătrânul: „Așa este, dar numai eu știu cât l-am ajutat.”? Sau va spune cu umilință: „Așa este. Sunt foarte mândru de el.”? O persoană umilă nu insistă să i se recunoască meritele pentru lucrurile pe care le face. Gândul că Iehova îi vede acțiunile și le apreciază îi dă un sentiment de mulțumire. (Compară cu Matei 6:2-4; Evr. 13:16) Să fim siguri că Iehova se bucură când ne străduim să imităm umilința lui Isus! (1 Pet. 5:6)
O LECȚIE DESPRE COMPASIUNE
13. Ce observă Isus înainte de a intra în orașul Nain și ce se simte îndemnat să facă? (Luca 7:11-15)
13 Să ne imaginăm următorul episod care a avut loc pe la jumătatea serviciului pământesc al lui Isus. El se îndreaptă spre Nain, un oraș galileean situat în apropiere de Sunem, unde, cu aproximativ 900 de ani în urmă, profetul Elisei îl înviase pe fiul unei femei. (2 Regi 4:32-37) În timp ce se apropie de Nain, Isus vede un cortegiu funerar ieșind pe poarta orașului. Scena la care asistă Isus este deosebit de tristă: o văduvă își plânge unicul fiu. Mama îndoliată este însoțită de o mare mulțime din oraș. Isus oprește cortegiul și îi face acelei mame un cadou neașteptat: îi învie fiul. (Luca 7:11-15) Aceasta este prima dintre cele trei învieri făcute de Isus și menționate în evanghelii.
14. Care sunt câteva detalii importante consemnate în capitolul 7 din Luca? (Vezi și imaginile.)
14 Acest episod consemnat în capitolul 7 din Luca conține detalii interesante. Să remarcăm că Isus mai întâi „a văzut-o” pe această mamă îndurerată și apoi „i s-a făcut milă de ea”. (versetul 13) Așadar, ceea ce a văzut – probabil lacrimile acelei femei sfâșiate de durere, care mergea înaintea fiului ei mort – i-a trezit sentimente profunde de compasiune. Isus nu doar a simțit, ci și a arătat compasiune față de această mamă. Adresându-i-se, fără îndoială, pe un ton liniștitor, i-a spus: „Nu mai plânge!”. Apoi a făcut ceva concret în folosul ei: i-a înviat fiul și „i l-a dat”. (versetele 14, 15)
15. Ce lecție ne-a transmis Isus prin miracolul făcut în Nain?
15 Acest miracol este o lecție de manifestare a compasiunii față de cei îndoliați. Bineînțeles, noi nu putem învia morții, la fel ca Isus. Însă, la fel ca el, putem cultiva compasiune. Cum anume? Fiind buni observatori. Apoi, putem lua inițiativa ajutându-i și consolându-i pe cei îndoliați prin cuvinte și fapte. d (Prov. 17:17; 2 Cor. 1:3, 4; 1 Pet. 3:8) Chiar și cuvintele și gesturile simple pot însemna foarte mult.
16. Ce învățăm din experiența unei mame care își pierduse de puțin timp copilul în moarte? (Vezi scena reconstituită.)
16 Cu câțiva ani în urmă, în timpul unei cântări intonate la sala Regatului, o soră a remarcat într-o altă parte a sălii o mamă care plângea. Cântarea era despre înviere, iar acea mamă tocmai își pierduse fetița în moarte. Cunoscându-i situația, sora a mers imediat la ea, a cuprins-o cu brațul și au cântat împreună restul cântării. Mai târziu, această mamă a zis: „Am simțit nespus de multă iubire pentru frați și surori”. Ea s-a bucurat mult că nu lipsise de la acea întrunire. Apoi, a adăugat: „Dacă există un loc unde primim ajutor, acela este sala Regatului”. Nu avem nicio îndoială că Iehova remarcă și prețuiește chiar și cele mai simple gesturi pe care le facem arătând compasiune față de cei îndoliați care au „spiritul zdrobit”. (Ps. 34:18)
UN PROIECT DE STUDIU CAPTIVANT
17. Ce învățăm din miracolele lui Isus?
17 Relatările din evanghelii despre miracolele lui Isus pot constitui proiecte de studiu captivante. Ele ne învață că Iehova și Isus ne iubesc profund, că Isus are puterea de a rezolva toate problemele omenirii și că binecuvântările promise vor deveni în curând realitate. În timp ce analizăm aceste relatări, este important să medităm la modul în care putem imita calitățile lui Isus. Ar putea fi și alte miracole ale lui Isus subiectul unui proiect de studiu personal sau al unei închinări în familie? Cu aceste ocazii, este important să ne concentrăm asupra lecțiilor pe care le învățăm. Apoi, li le putem împărtăși altora. Să ne imaginăm ce conversații ziditoare vom avea! (Rom. 1:11, 12)
18. Ce vom analiza în articolul următor?
18 Spre sfârșitul serviciului său pământesc, Isus a făcut ultima dintre cele trei învieri ale sale consemnate în Biblie. Această înviere s-a deosebit de celelalte două întrucât Isus a înviat un prieten drag care era mort de patru zile. Ce învățăm din relatarea despre acest miracol? Cum ne putem întări credința în înviere? Răspunsul îl găsim în articolul următor.
CÂNTAREA 20 L-ai dat pentru noi pe Fiul tău iubit
a A potolit o furtună violentă, a vindecat bolnavi și a înviat morți. Când citim despre miracolele pe care le-a făcut Isus, suntem profund impresionați. Însă aceste relatări au fost consemnate în Biblie nu doar pentru a ne impresiona, ci pentru a ne transmite lecții importante. Ele ne întăresc credința în Iehova și în Isus și pun în lumină calități pe care dorim să le cultivăm.
b Un biblist a spus: „În Orient, ospitalitatea era o datorie sacră. A pune înaintea oaspeților doar ce aveau nevoie era absolut inacceptabil. Adevărata ospitalitate, îndeosebi la o petrecere de nuntă, era sinonimă cu supraabundența”.
c În evanghelii, sunt consemnate peste 30 de miracole pe care le-a făcut Isus. Însă, uneori, mai multe miracole sunt menționate împreună. Odată, un oraș întreg a venit la Isus, iar „el a vindecat mulți oameni”. (Mar. 1:32-34)
d Pentru sugestii referitoare la modul în care îi putem consola pe cei îndurerați, vezi articolul „Plângeti cu cei ce plâng”, apărut în Turnul de veghe din 1 iuie 2017.
e DESCRIEREA IMAGINII: Isus, aflat în plan îndepărtat, privește cum mirii și invitații lor se bucură de vinul de calitate.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)