ARTICOLUL DE STUDIU 18
Să ne încurajăm unii pe alții la întruniri
„Să ne interesăm unii de alții . . . , să ne încurajăm unii pe alții.” (EVR. 10:24, 25)
CÂNTAREA 85 Să ne primim cu căldură!
PREZENTARE a
1. Ce obiective atingem când dăm răspunsuri la întruniri?
PRINCIPALUL motiv pentru care asistăm la întruniri este acela de a-i aduce laude lui Iehova. (Ps. 26:12; 111:1) Un alt motiv este acela de a ne încuraja unii pe alții având în vedere timpurile dificile în care trăim. (1 Tes. 5:11) Când răspundem la întruniri, atingem aceste două obiective.
2. În ce ocazii putem oferi comentarii la întruniri?
2 Săptămânal, avem ocazia de a participa cu răspunsuri la întruniri. De exemplu, la sfârșitul săptămânii, putem da răspunsuri la studiul Turnului de veghe. La întrunirea din timpul săptămânii, avem posibilitatea să facem comentarii în cadrul temelor cu participarea auditoriului, cum ar fi Nestemate spirituale și studiul Bibliei în congregație.
3. Cu ce dificultăți ne-am putea confrunta și cum ne ajută îndemnul din Evrei 10:24, 25 să le depășim?
3 Cu toții dorim să-i aducem laude lui Iehova și să ne încurajăm frații de credință prin intermediul răspunsurilor. Totuși, am putea întâmpina unele dificultăți. Probabil că ne reținem să răspundem din cauza emoțiilor sau nu suntem numiți de fiecare dată când ridicăm mâna, deși dorim mult să participăm cu răspunsuri. Cum putem depăși aceste dificultăți? Răspunsul îl găsim în scrisoarea adresată de Pavel evreilor. Subliniind importanța întrunirilor, el a spus că un obiectiv esențial al acestora este acela de ‘a ne încuraja unii pe alții’. (Citește Evrei 10:24, 25.) Gândul că un răspuns simplu, în care ne exprimăm credința, este o încurajare pentru alții ne poate determina să răspundem, în pofida emoțiilor. Iar dacă nu suntem puși să răspundem atât de mult cât am dori, ne bucurăm că li se oferă și altora posibilitatea să-și exprime credința. (1 Pet. 3:8)
4. Ce întrebări vor fi analizate în acest articol?
4 În continuare, vom analiza următoarele întrebări: Cum ne putem încuraja unii pe alții dacă facem parte dintr-o congregație mică, iar numărul celor ce participă cu comentarii este limitat? Cum putem aplica sfatul lui Pavel de a ne încuraja unii pe alții dacă slujim într-o congregație numeroasă și mulți se oferă să răspundă? Și cum îi putem încuraja pe alții prin conținutul comentariilor noastre?
ÎN CONGREGAȚIILE CU PUȚINI VESTITORI
5. Cum ne putem încuraja unii pe alții dacă facem parte dintr-o congregație cu puțini vestitori?
5 Într-o congregație mică sau într-o grupă, cei care oferă răspunsuri sunt puțini la număr. De aceea, fratele care conduce întrunirea trebuie, uneori, să aștepte mai mult până când cineva se oferă să răspundă. Din acest motiv, s-ar putea crea impresia că întrunirea decurge anevoios, ceea ce nu este deloc încurajator. Ce poți face? Oferă-te să răspunzi de mai multe ori. Astfel, îi vei motiva și pe alții să răspundă mai des.
6, 7. Ce putem face pentru a avea mai puține emoții când dăm răspunsuri?
6 Simți un nod în gât chiar și numai la gândul de a da un răspuns? Dacă da, nu te descuraja. Mulți frați și surori se află în această situație. Însă ce poți face ca să reduci stresul pe care îl simți când dai răspunsuri și, astfel, să-i încurajezi și tu pe alții?
7 În Turnul de veghe, au fost publicate unele sugestii utile. b Iată câteva: pregătește-te bine. (Prov. 21:5) Cu cât cunoști mai bine materialul, cu atât îți va fi mai ușor să răspunzi. De asemenea, fă comentarii scurte. (Prov. 15:23; 17:27) Dacă dai un răspuns scurt, vei avea mai puține emoții. În plus, un comentariu scurt – alcătuit dintr-o propoziție sau două – este mai ușor de înțeles decât un comentariu lung care dezvoltă multe idei. O exprimare concisă și cu propriile cuvinte denotă o bună pregătire și o înțelegere profundă a materialului.
8. Cum privește Iehova eforturile noastre?
8 Dar dacă ai aplicat unele dintre aceste sugestii și în continuare îți este greu să dai mai mult de unu sau două răspunsuri? Fii convins că Iehova apreciază eforturile tale. (Luca 21:1-4) A da tot ce ai mai bun nu înseamnă a-ți pune pe umeri o povară pe care nu o poți duce. (Filip. 4:5) Fă-ți o autoanaliză, fixează-ți un obiectiv realist și roagă-l pe Iehova să te ajute să-ți ții sub control emoțiile. Pentru început, ți-ai putea propune să faci doar un comentariu scurt.
ÎN CONGREGAȚIILE CU MULȚI VESTITORI
9. Cu ce dificultate s-ar putea confrunta cei care fac parte dintr-o congregație numeroasă?
9 Dacă slujești într-o congregație cu mulți vestitori, s-ar putea să te confrunți cu altă dificultate. Întrucât mulți frați și surori se oferă să răspundă, ești numit rareori, cu toate că ridici des mâna. Acesta a fost și cazul Danielei c, o soră căreia i-a plăcut dintotdeauna să răspundă la întruniri. Ea privește comentariile ca pe o parte a închinării pe care i-o aduce lui Iehova, o modalitate de a-i încuraja pe alții și de a-și întipări în minte adevăruri biblice. Însă, după ce s-a mutat într-o congregație numeroasă, nu i s-a mai oferit ocazia să răspundă atât de des; uneori, nu reușea să răspundă deloc. Ea spune: „Mă simțeam frustrată. Era ca și cum mi se refuza un privilegiu. Iar când ți se întâmplă de mai multe ori, te întrebi dacă nu cumva ești ignorat cu bună știință”.
10. Cum am putea să ne creștem șansele de a răspunde la întruniri?
10 Ai trecut și tu printr-o situație asemănătoare? Dacă da, probabil că te-ai gândit să nu mai răspunzi, ci doar să asiști la întrunire. Însă aceasta nu e cea mai bună alegere. Ce ai putea face? Încearcă să pregătești mai multe comentarii la fiecare întrunire. Astfel, dacă nu ești pus să răspunzi la început, vei avea alte ocazii până la finalul întrunirii. Când te pregătești la studiul Turnului de veghe, gândește-te cum se reflectă tema articolului în fiecare paragraf. În felul acesta, vei putea face comentarii pe parcursul întregii lecții. În plus, ai putea pregăti un comentariu la paragrafele care analizează adevăruri mai profunde. (1 Cor. 2:10) Întrucât sunt mai greu de explicat, vor fi mai puține răspunsuri și, astfel, vei avea șanse mai mari să faci un comentariu. Dar ce poți face dacă, deși ai aplicat aceste sugestii, constați după câteva întruniri că nu ai fost pus să răspunzi? Ai putea să îl abordezi pe fratele care conduce întrunirea și să îi spui că dorești să răspunzi la un anumit paragraf.
11. Ce ne îndeamnă Filipeni 2:4?
11 Sub inspirație divină, apostolul Pavel i-a îndemnat pe creștini să fie preocupați de interesele altora. (Filipeni 2:4) Cum putem aplica acest sfat în timpul întrunirilor? Ținând cont că și alții vor să răspundă.
12. Care este o modalitate eficientă de a-i încuraja pe alții? (Vezi și imaginea.)
12 Să ne gândim la următorul exemplu. Când discutăm cu prietenii, nu monopolizăm discuția, ci îi lăsăm și pe ei să vorbească. Vrem să fie un dialog, nu un monolog. În mod asemănător, la întruniri, dorim să le permitem cât mai multor frați să-și exprime credința. De fapt, aceasta este una dintre cele mai eficiente modalități de a ne încuraja frații. (1 Cor. 10:24) Să analizăm ce putem face în mod concret.
13. Ce putem face pentru a le oferi mai multor frați posibilitatea de a răspunde?
13 În primul rând, să dăm răspunsuri scurte. În felul acesta, va rămâne suficient timp și pentru alte răspunsuri. Bătrânii de congregație și alți frați și surori cu experiență trebuie să fie un exemplu în acest sens. În al doilea rând, chiar și atunci când dăm răspunsuri scurte, trebuie să evităm să menționăm prea multe idei. Dacă vom epuiza toate informațiile din paragraf, ceilalți nu vor mai avea ce să răspundă. De exemplu, în acest paragraf sunt oferite două sugestii: să dăm răspunsuri scurte și să nu dezvoltăm prea multe idei. Astfel, prima persoană care va răspunde ar putea menționa doar una dintre cele două sugestii.
14. Ce ne poate ajuta să stabilim cât de des vom ridica mâna pentru a răspunde? (Vezi și imaginile.)
14 Să ne folosim discernământul când decidem de câte ori vom ridica mâna pentru a răspunde. Dacă vom face acest lucru foarte des, conducătorul s-ar putea simți presat să ne numească de mai multe ori, în detrimentul fraților care nu au avut încă ocazia să răspundă. Astfel, aceștia s-ar putea descuraja, renunțând să ridice mâna. (Ecl. 3:7)
15. a) Cum ar trebui să reacționăm dacă nu suntem invitați să răspundem? b) Cum pot frații care țin teme cu participarea auditoriului să manifeste considerație față de toți? (Vezi chenarul „ Pentru cei care țin teme cu întrebări și răspunsuri”.)
15 Când mulți vestitori ridică mâna pentru a face un comentariu, s-ar putea să nu fim invitați să răspundem ori de câte ori dorim. În unele cazuri, conducătorul nu va avea posibilitatea să ne numească deloc. Chiar dacă situația ar putea fi descurajatoare, să nu o privim ca pe un afront personal. (Ecl. 7:9)
16. Cum îi putem încuraja pe cei care răspund?
16 Dacă nu reușim să răspundem atât de des pe cât ne-am dori, să ascultăm cu atenție comentariile celorlalți, iar după întrunire, să-i lăudăm. Cuvintele noastre de apreciere îi pot încuraja la fel de mult ca răspunsurile pe care le-am fi dat. (Prov. 10:21) Faptul de a-i lăuda pe alții este o altă modalitate de a-i încuraja.
ALTE MODALITĂȚI DE A NE ÎNCURAJA LA ÎNTRUNIRI
17. a) Cum pot părinții să-și ajute copiii să pregătească comentarii specifice vârstei lor? b) Potrivit materialului video, care sunt cei patru pași pe care trebuie să-i urmăm când pregătim un răspuns? (Vezi nota de subsol.)
17 Ne încurajăm unii pe alții și prin conținutul răspunsurilor noastre. Dacă ești părinte, ajută-ți copiii să pregătească răspunsuri în funcție de vârsta lor. (Mat. 21:16) Uneori, la întruniri, sunt abordate subiecte specifice adulților, cum ar fi chestiuni care țin de căsnicie sau de moralitate. Dar, probabil că va exista și un paragraf sau două la care copiii pot să răspundă. De asemenea, explică-le copiilor că nu vor fi numiți să răspundă ori de câte ori vor ridica mâna. În felul acesta, nu se vor descuraja când vor vedea că nu sunt invitați să răspundă. (1 Tim. 6:18) d
18. Cum putem evita să atragem atenția asupra noastră când răspundem? (Proverbele 27:2)
18 Cu toții putem pregăti răspunsuri prin care să îi aducem laude lui Iehova și să ne încurajăm frații de credință. (Prov. 25:11) Uneori, putem include în răspuns o experiență personală, însă trebuie să avem grijă să nu vorbim foarte mult despre noi înșine. (Prov. 27:2; 2 Cor. 10:18) Mai degrabă, să îndreptăm atenția asupra lui Iehova, a Cuvântului și a poporului său. (Rev. 4:11) Bineînțeles, nu trebuie să ne reținem să oferim un răspuns personal dacă întrebarea ne cere aceasta. Un exemplu este a doua întrebare aferentă paragrafului următor.
19. a) Ce rezultate se obțin când manifestăm considerație unii față de alții? (Romani 1:11, 12) b) Ce apreciezi cel mai mult la privilegiul de a da răspunsuri?
19 Deși nu suntem constrânși de reguli stricte când dăm răspunsuri la întruniri, cu toții trebuie să ne străduim să facem comentarii încurajatoare. Aceasta poate însemna să răspundem puțin mai des sau să ne mulțumim cu răspunsurile pe care reușim să le dăm, bucurându-ne că și alții au ocazia să-și exprime credința. Dacă ne vom gândi mai mult la ceilalți decât la noi, întrunirile vor deveni o sursă de ‘încurajare reciprocă’. (Citește Romani 1:11, 12.)
CÂNTAREA 90 Să ne încurajăm reciproc
a Când oferim comentarii la întruniri, ne încurajăm reciproc. Totuși, unii se rețin să răspundă deoarece au emoții, iar alții ar dori să răspundă mai des, însă nu sunt numiți ori de câte ori ridică mâna. Indiferent în ce situație ne aflăm, cum putem manifesta considerație unii față de alții în așa fel încât toți să ne simțim încurajați? Și cum putem să ne îndemnăm la iubire și la fapte bune prin răspunsurile pe care le dăm? La aceste întrebări se va răspunde în continuare.
b Pentru mai multe sugestii, vezi Turnul de veghe din ianuarie 2019, articolul 2.
c Numele a fost schimbat.
d Vizionează materialul video de pe jw.org Cum poți să devii prietenul lui Iehova – Pregătește un răspuns.
e DESCRIEREA IMAGINILOR: Într-o congregație numeroasă, un frate care a răspuns deja îi lasă și pe alții să răspundă.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)