ARTICOLUL DE STUDIU 16

CÂNTAREA 60 Viața lor e în joc

Cum să găsim mai multă bucurie în predicare?

Cum să găsim mai multă bucurie în predicare?

„Slujiți-i lui Iehova cu bucurie!” (PS. 100:2)

IDEEA PRINCIPALĂ

În acest articol, vom analiza câteva sugestii care ne vor ajuta să găsim mai multă bucurie în lucrarea de predicare.

1. Cu ce sentimente se luptă unii frați în lucrarea de predicare? (Vezi și imaginea.)

 NOI predicăm deoarece îl iubim pe Tatăl nostru ceresc și vrem să-i ajutăm și pe alții să-l cunoască. Mulți dintre noi găsesc bucurie în lucrarea de predicare, însă, pentru alții, aceasta este o adevărată provocare. Probabil că unii sunt foarte timizi și le lipsește încrederea de sine. Alții nu se simt în largul lor când merg la casele oamenilor neinvitați. Unii se tem de reacțiile negative din teritoriu, iar alții au fost învățați să evite orice situație conflictuală. Deși îl iubesc foarte mult pe Iehova, acestor frați și surori le este greu să-i abordeze pe necunoscuți pentru a le împărtăși vestea bună. Totuși, ei înțeleg că această lucrare este importantă și participă cu regularitate la ea. Iehova prețuiește foarte mult eforturile lor.

Găsești bucurie în lucrarea de predicare? (Vezi paragraful 1)


2. Dacă nu te simți în largul tău în lucrarea de predicare, de ce nu ar trebui să te descurajezi?

2 Ai și tu uneori astfel de sentimente din cauza cărora îți este greu să găsești bucurie în lucrarea de predicare? Dacă da, nu te descuraja. Lipsa ta de încredere ar putea fi, pur și simplu, un indiciu că ești o persoană umilă, căreia nu îi place să atragă atenția asupra ei și care nu dorește să se afle în mijlocul unor dispute. În plus, nimănui nu-i place să fie respins, mai ales când încearcă să facă ceva în folosul semenilor săi. Tatăl tău ceresc știe exact ce simți și dorește să-ți ofere ajutorul de care ai nevoie. (Is. 41:13) În acest articol, vom analiza cinci sugestii care ne vor ajuta să gestionăm mai bine aceste sentimente și să găsim bucurie în predicare.

PERMITE CUVÂNTULUI LUI DUMNEZEU SĂ TE ÎNTĂREASCĂ

3. Ce l-a ajutat pe profetul Ieremia să le predice altora?

3 De-a lungul istoriei, când au avut de îndeplinit sarcini dificile, slujitorii lui Iehova au fost întăriți de mesajul lui Dumnezeu. Unul dintre ei a fost profetul Ieremia. Când Iehova i-a poruncit să predice, acesta a șovăit. El a spus: „Eu nu știu să vorbesc, fiindcă sunt doar un copil”. (Ier. 1:6) Ce anume l-a ajutat să aibă mai multă încredere în sine? El a fost întărit de cuvântul lui Iehova. Ieremia a scris: „Cuvântul său a ajuns ca un foc mistuitor, ca un foc închis în oasele mele și am obosit să-l țin în mine”. (Ier. 20:8, 9) Deși profetul trebuia să predice într-un teritoriu dificil, mesajul pe care îl transmitea i-a dat puterea de a-și duce la îndeplinire responsabilitatea.

4. Ce efect are asupra noastră citirea Cuvântului lui Dumnezeu și meditarea la el? (2 Timotei 3:16, 17)

4 Și în prezent, mesajul din Cuvântul lui Dumnezeu le dă multă putere slujitorilor săi. Când le-a scris creștinilor din Colose, apostolul Pavel a spus că asimilarea cunoștinței exacte avea să-i motiveze pe frați ‘să umble într-un mod demn de Iehova în timp ce continuau să dea rod în orice lucrare bună’. (Citește 2 Timotei 3:16, 17.) Această „lucrare” include predicarea veștii bune. Așadar, când citim Cuvântul lui Dumnezeu și medităm, ne consolidăm credința în Iehova și înțelegem din ce în ce mai bine cât de important este să predicăm mesajul despre Regat.

5. Ce trebuie să facem pentru a obține foloase maxime din citirea și studierea Bibliei?

5 Pentru ca citirea Cuvântului lui Dumnezeu să-ți aducă foloase maxime, alocă-ți suficient timp pentru citire, studiere și meditare. Nu te grăbi. Dacă întâlnești un verset pe care nu-l înțelegi, nu trece mai departe. Caută o explicație a versetului folosind Watchtower - Bibliotecă Online. Dacă nu studiezi pe fugă, vei fi tot mai convins că ceea ce citești în Cuvântul lui Dumnezeu este adevărul. (1 Tes. 5:21) Cu cât convingerea ta va fi mai puternică, cu atât vei fi mai bucuros să le împărtășești altora ceea ce ai studiat.

PREGĂTEȘTE-TE BINE

6. De ce ar trebui să ne pregătim bine pentru lucrare?

6 Dacă ne pregătim bine înainte de lucrare, foarte probabil că vom fi mai relaxați când vorbim cu oamenii. Înainte de a-i trimite în lucrarea de predicare, Isus i-a ajutat pe discipoli să se pregătească. (Luca 10:1-11) Ei au aplicat instrucțiunile date de Isus, astfel că au găsit o bucurie profundă în ceea ce au realizat. (Luca 10:17)

7. Cum ne putem pregăti pentru lucrare? (Vezi și imaginea.)

7 Cum ne putem pregăti? Mai întâi, alege un subiect pe care vrei să-l discuți în predicare. Apoi, încearcă să-l formulezi cu propriile cuvinte. De asemenea, te-ar putea ajuta să anticipezi două sau trei reacții pe care știi că le vei întâlni în teritoriu și să te gândești la ce vei spune în fiecare situație. Iar când vei discuta cu oamenii, încearcă să fii relaxat, să zâmbești și să fii prietenos.

Pregătește-te bine pentru lucrare (Vezi paragraful 7)


8. În ce fel se aseamănă creștinii cu vasele de lut menționate de apostolul Pavel?

8 Apostolul Pavel a ilustrat printr-o metaforă rolul nostru în lucrarea de predicare. El a spus: „Noi avem această comoară în vase de lut”. (2 Cor. 4:7) Dar ce reprezintă ‘comoara’? Ea se referă la lucrarea de predicare a mesajului despre Regat, mesaj care salvează vieți. (2 Cor. 4:1) Însă ce sunt ‘vasele de lut’? Ele îi reprezintă pe slujitorii lui Dumnezeu, care le predică altora vestea bună. În timpul lui Pavel, negustorii foloseau vase de lut pentru a transporta alimente, vin, bani sau alte lucruri de valoare. În mod asemănător, Iehova ne-a încredințat mesajul valoros al veștii bune. Cu ajutorul Său, putem dobândi puterea necesară pentru a predica în continuare cu loialitate.

ROAGĂ-TE PENTRU CURAJ

9. Cum putem contracara teama de oameni sau teama de a fi respinși? (Vezi și imaginea.)

9 Uneori, când suntem în lucrare, am putea simți teama de oameni sau teama de a fi respinși. Ce ne-ar putea ajuta să învingem aceste sentimente? Să vedem ce au făcut apostolii când împotrivitorii le-au poruncit să nu mai predice. Ei nu au cedat în fața fricii. Din contră, l-au rugat pe Iehova: „Fă ca sclavii tăi să continue să spună cuvântul tău cu toată îndrăzneala”. Iar Iehova le-a răspuns imediat. (Fap. 4:18, 29, 31) Și noi îl putem ruga pe Tatăl nostru ceresc să ne ajute ori de câte ori teama de oameni ne copleșește. Cere-i lui Iehova ca iubirea ta față de semeni să devină mai puternică decât teama de oameni.

Roagă-te pentru curaj (Vezi paragraful 9)


10. Cum ne ajută Iehova să ne îndeplinim rolul de Martori? (Isaia 43:10-12)

10 Iehova ne-a numit Martori ai săi și ne-a promis că ne va ajuta să fim curajoși. (Citește Isaia 43:10-12.) Să ne gândim la patru dintre modalitățile prin care Iehova ne ajută să avem mai mult curaj. În primul rând, ne ajută prin intermediul lui Isus, care este alături de noi ori de câte ori predicăm vestea bună. (Mat. 28:18-20) În al doilea rând, Iehova ne susține prin intermediul îngerilor. (Rev. 14:6) În al treilea rând, Tatăl nostru ceresc ne dă spiritul său sfânt, care ne ajută să ne amintim lucrurile pe care le-am învățat. (Ioan 14:25, 26) Iar în al patrulea rând, ne dăruiește frați și surori care să ne însoțească în lucrarea de predicare. Fiind susținuți de Iehova și de frați iubitori, putem să ne învingem temerile și să predicăm plini de curaj.

FII ADAPTABIL ȘI POZITIV

11. Cum am putea găsi mai mulți oameni în lucrarea de predicare? (Vezi și imaginea.)

11 Ți s-a întâmplat și ție să mergi în teritoriu și să găsești puțini oameni acasă? Dacă da, întreabă-te: „Unde ar putea fi oamenii din teritoriul meu acum?”. (Fap. 16:13) „Ar putea fi la muncă sau la cumpărături?” În acest caz, probabil că ai putea găsi mai mulți oameni predicând stradal. Un frate pe nume Joshua spune: „Am căutat ocazii de a predica în zone comerciale și în parcări”. În plus, el și soția lui, Bridget, au găsit mai mulți oameni când au mers în lucrarea din casă în casă în primele ore ale serii sau în după-amiezile de duminică. (Ef. 5:15, 16)

Fii dispus să te adaptezi (Vezi paragraful 11)


12. Cum putem afla ce convingeri au oamenii din teritoriu și ce anume îi preocupă?

12 Dacă observi că oamenii din teritoriul tău nu manifestă, în general, interes față de mesajul Bibliei, încearcă să-ți dai seama ce convingeri au sau ce îi preocupă. Joshua și Bridget folosesc în prezentările lor o întrebare apărută pe unul dintre pliantele noastre. De exemplu, când folosesc pliantul Ce credeți despre Biblie?, ei spun: „Unii oameni consideră că Biblia este o carte de la Dumnezeu, alții însă nu sunt de acord cu această idee. Dumneavoastră ce părere aveți?”. Deseori, această întrebare duce la o conversație frumoasă.

13. De ce putem spune că avem succes în lucrare chiar și atunci când oamenii nu reacționează favorabil? (Proverbele 27:11)

13 Succesul în lucrare nu depinde de rezultatele pe care le obținem. De ce? Deoarece, chiar dacă oamenii nu ne ascultă, am făcut ceea ce Iehova și Fiul său ne-au cerut: am depus mărturie. (Fap. 10:42) Chiar și atunci când nu găsim nicio persoană căreia să-i predicăm sau când mesajul nostru este respins, putem găsi bucurie știind că avem aprobarea Tatălui nostru ceresc. (Citește Proverbele 27:11.)

14. De ce avem motive de bucurie când un frate găsește o persoană interesată în teritoriu?

14 Putem fi bucuroși și atunci când un colaborator găsește o persoană interesată în predicare. În Turnul de veghe, această lucrare a fost asemănată cu operațiunea de căutare a unui copil care s-a pierdut. La aceasta iau parte numeroase persoane care cercetează un teritoriu cât mai întins. Dacă operațiunea se încheie cu succes, toți cei care au căutat copilul se bucură, nu doar persoana care l-a găsit. În mod asemănător, lucrarea de facere de discipoli presupune un efort colectiv. Întrucât toți facem eforturi pentru a parcurge teritoriul, cu toții ne bucurăm când o persoană interesată începe să vină la întruniri.

NU PIERDE DIN VEDERE IUBIREA PENTRU IEHOVA ȘI PENTRU OAMENI

15. Cum ne ajută porunca din Matei 22:37-39 să participăm cu mai mult entuziasm la lucrarea de predicare? (Vezi și imaginea.)

15 Pentru a participa cu mai mult entuziasm la lucrarea de predicare, este important să nu pierdem din vedere motivația noastră, și anume iubirea pentru Iehova și pentru semeni. (Citește Matei 22:37-39.) Să ne imaginăm cât de bucuros este Iehova când vede că participăm la lucrarea încredințată de el și cât de fericiți sunt oamenii când încep să studieze Biblia! De asemenea, să nu uităm că cei care reacționează în mod pozitiv la mesajul nostru și decid să-i slujească lui Iehova vor trăi veșnic. (Ioan 6:40; 1 Tim. 4:16)

Pentru a avea mai multă bucurie în lucrarea de predicare, e important să nu pierdem din vedere iubirea pentru Iehova și pentru semeni (Vezi paragraful 15)


16. Cum poți găsi bucurie în lucrarea de predicare dacă te afli într-o situație din cauza căreia nu poți ieși din casă? Dați un exemplu.

16 Să presupunem însă că te afli într-o situație care îți limitează libertatea de deplasare. În acest caz, concentrează-te asupra a ceea ce poți face în situația în care ești pentru a-ți arăta iubirea față de Iehova și față de semeni. În timpul pandemiei de COVID-19, Samuel și soția lui, Dania, au fost izolați la domiciliu. În acea perioadă dificilă, ei au depus mărturie cu regularitate prin telefon și scrisori și au condus studii biblice pe Zoom. Samuel le-a depus mărturie celor pe care îi întâlnea la clinica unde făcea tratament pentru cancer. El spune: „Greutățile prin care trecem ne pot epuiza pe plan psihic, fizic și spiritual. De aceea, este esențial să găsim bucurie în serviciul pe care i-l aducem lui Iehova”. Pe lângă toate acestea, Dania a fost imobilizată la pat timp de trei luni, în urma unei căzături. Apoi, timp de șase luni, a fost nevoită să folosească un scaun cu rotile. Ea spune: „M-am străduit să fac tot ce depindea de mine în situația în care mă aflam. I-am predicat asistentei care venea la noi acasă, precum și curierilor care ne aduceau diverse lucruri. În plus, am avut discuții plăcute la telefon cu o doamnă care vindea echipamente medicale”. Problemele cu care s-au confruntat Samuel și Dania le-au impus limite, însă ei au făcut tot ce au putut în situația lor și astfel au găsit bucurie.

17. Cum trebuie aplicate sugestiile din acest articol pentru a obține cele mai bune rezultate?

17 Pentru a avea cele mai bune rezultate, trebuie să aplicăm toate sugestiile din acest articol în același timp. Fiecare sugestie este asemenea unui ingredient dintr-o rețetă. Când toate ingredientele sunt puse împreună, se obține un preparat delicios. Dacă vom aplica toate sugestiile prezentate până acum, vom gestiona mai bine sentimentele negative și vom găsi mai multă bucurie în lucrarea de predicare.

CUM PUTEM OBȚINE MAI MULTĂ BUCURIE ÎN LUCRAREA DE PREDICARE DACĂ:

  • ne rezervăm timp pentru a ne pregăti bine?

  • ne rugăm pentru curaj?

  • nu pierdem din vedere iubirea pentru Iehova și pentru semeni?

CÂNTAREA 70 Să-i căutăm pe cei merituoși!