ARTICOLUL DE STUDIU 15

CÂNTAREA 124 Să fim mereu loiali!

Să ne întărim încrederea în organizația lui Iehova!

Să ne întărim încrederea în organizația lui Iehova!

„Amintiți-vă de cei care sunt în fruntea voastră, care v-au spus cuvântul lui Dumnezeu.” (EVR. 13:7)

IDEEA PRINCIPALĂ

Vom înțelege ce putem face pentru a dezvolta și a păstra un sentiment mai puternic de încredere în organizația lui Iehova.

1. Cum erau organizați slujitorii lui Iehova în secolul I?

 ORI de câte ori le încredințează slujitorilor săi o responsabilitate, Iehova dorește ca aceștia să o îndeplinească într-o manieră organizată. (1 Cor. 14:33) De exemplu, el vrea ca vestea bună să fie predicată pe tot pământul. (Mat. 24:14) Iehova a stabilit ca Fiul său să supravegheze această lucrare. Iar Isus se îngrijește ca ea să se desfășoare într-un mod organizat. În secolul I, în congregațiile care se formau erau numiți bătrâni care să dea îndrumări și să fie în frunte. (Fap. 14:23) La Ierusalim, exista un corp de guvernare, alcătuit din apostoli și bătrâni cu experiență. Acesta lua decizii pe care toate congregațiile le respectau. (Fap. 15:2; 16:4) Deoarece urmau aceste îndrumări, „congregațiile se întăreau în credință și creșteau la număr”. (Fap. 16:5)

2. Cum oferă Iehova îndrumare și hrană spirituală începând din 1919?

2 Iehova continuă să-și organizeze slujitorii și în prezent. Din 1919, Isus folosește un grup mic de creștini unși pentru a organiza lucrarea de predicare și a le da hrană spirituală continuatorilor săi. (Luca 12:42) Este evident că Iehova binecuvântează activitatea acestui grup. (Is. 60:22; 65:13, 14)

3, 4. a) Ce avantaje avem deoarece suntem organizați? Dați un exemplu. b) Ce vom analiza în continuare?

3 Dacă nu am fi organizați, nu am putea îndeplini lucrarea pe care ne-a încredințat-o Isus. (Mat. 28:19, 20) Să ne gândim ce s-ar întâmpla dacă nu am parcurge teritoriile în mod organizat. Fiecare ar predica oriunde ar dori. Unele teritorii ar fi parcurse de repetate ori, iar altele, deloc. Te poți gândi și la alte avantaje pe care le avem deoarece suntem organizați?

4 Acțiunile întreprinse de Isus pe pământ constituie modelul de organizare al slujitorilor săi din prezent. În continuare, vom analiza exemplul stabilit de Isus și modul în care organizația noastră îl urmează. De asemenea, vom înțelege cum putem arăta încredere în organizația lui Iehova.

ORGANIZAȚIA NOASTRĂ URMEAZĂ EXEMPLUL LUI ISUS

5. Care este o modalitate prin care organizația noastră urmează exemplul lui Isus? (Ioan 8:28)

5 Isus a învățat de la Tatăl său ceresc cum să acționeze și ce să spună. Organizația lui Iehova urmează exemplul lui Isus bazându-se pe Scripturi când stabilește norme morale și dă îndrumări. (Citește Ioan 8:28; 2 Tim. 3:16, 17) Astfel, suntem îndemnați cu regularitate să citim și să aplicăm Cuvântul lui Dumnezeu. Ce foloase avem când urmăm acest sfat?

6. Care este unul dintre foloasele pe care le avem când studiem Biblia?

6 Când studiem Biblia cu ajutorul publicațiilor editate de organizația noastră, avem multe foloase. De exemplu, putem vedea că ceea ce spune Biblia se regăsește în îndrumările pe care le primim în publicațiile noastre. Prin urmare, încrederea noastră în organizația lui Iehova crește. (Rom. 12:2)

7. Ce mesaj a predicat Isus și în ce fel organizația lui Iehova urmează exemplul său?

7 Isus a predicat „vestea bună despre Regatul lui Dumnezeu”. (Luca 4:43, 44) El le-a încredințat și discipolilor săi această misiune. (Luca 9:1, 2; 10:8, 9) În prezent, toți slujitorii lui Iehova predică mesajul despre Regat, indiferent de zona în care locuiesc sau de responsabilitățile pe care le au.

8. Ce onoare ne-a fost acordată?

8 Considerăm că este un privilegiu să le împărtășim altora adevărul despre Regatul lui Dumnezeu. Însă această onoare nu îi este acordată oricui. De exemplu, când a fost pe pământ, Isus nu le-a permis spiritelor rele să depună mărturie despre el. (Luca 4:41) În prezent, o persoană nu poate avea privilegiul de a predica dacă nu întrunește anumite cerințe. Arătăm că prețuim acest privilegiu predicând oriunde și oricând este posibil. La fel ca Isus, obiectivul nostru este acela de a sădi semințele adevărului despre Regat în inima oamenilor și de a le uda. (Mat. 13:3, 23; 1 Cor. 3:6)

9. Cum îi ajută organizația noastră pe oameni să cunoască numele divin?

9 Isus a făcut cunoscut numele lui Dumnezeu. Într-o rugăciune adresată Tatălui său ceresc, Isus a spus: „Le-am făcut cunoscut numele tău”. (Ioan 17:26) În armonie cu exemplul lui Isus, organizația lui Iehova face mari eforturi pentru a-i ajuta pe alții să cunoască numele lui Dumnezeu. Un rol important în acest demers îl are Traducerea lumii noi, care restabilește numele divin în locurile în care apărea în original. În prezent, această traducere este disponibilă integral sau parțial în peste 270 de limbi.

10. Ce înveți din cuvintele unei femei din Myanmar?

10 La fel ca Isus, dorim să-i ajutăm pe cât mai mulți oameni să cunoască numele lui Dumnezeu. De exemplu, o femeie de 67 de ani din Myanmar a fost mișcată până la lacrimi când a aflat că Dumnezeu are un nume. Ea i-a spus surorii cu care studia: „E prima oară când aud că pe Dumnezeu îl cheamă Iehova. . . . Tu m-ai învățat cel mai important lucru pe care l-am aflat în viață”. După cum arată și această experiență, aflarea numelui lui Dumnezeu poate avea un efect profund asupra oamenilor sinceri.

CONTINUĂ SĂ AI ÎNCREDERE ÎN ORGANIZAȚIA LUI IEHOVA

11. Cum pot arăta bătrânii că au încredere în organizația lui Iehova? (Vezi și imaginile.)

11 Care este o modalitate prin care bătrânii pot arăta că au încredere în organizația lui Dumnezeu? Când primesc îndrumări, ei trebuie să le citească cu atenție și apoi să le aplice cât mai bine posibil. Ei nu primesc îndrumări doar cu privire la modul în care să țină teme la întruniri sau să reprezinte congregația în rugăciune, ci și cu privire la modul în care să se îngrijească de oile lui Cristos. Bătrânii care urmează îndrumările organizației îi fac să se simtă iubiți și în siguranță pe cei aflați în grija lor.

Bătrânii ne ajută să avem mai multă încredere în îndrumările primite de la organizația lui Iehova (Vezi paragraful 11) a


12. a) De ce trebuie să colaborăm cu cei care se află în fruntea noastră? (Evrei 13:7, 17) b) De ce ar trebui să ne concentrăm asupra calităților pe care le au?

12 Când bătrânii ne dau îndrumări, ar trebui să le respectăm cu bucurie. Astfel, le va fi mai ușor să-și îndeplinească responsabilitățile. Biblia ne încurajează să ascultăm de cei care sunt în fruntea noastră și să le fim supuși. (Citește Evrei 13:7, 17.) Însă, probabil că nu ne este întotdeauna ușor. De ce? Deoarece bătrânii sunt imperfecți. Cu toate acestea, dacă ne concentrăm asupra trăsăturilor lor negative și nu asupra calităților pe care le au, am putea susține, fără să ne dăm seama, interesele dușmanilor noștri. În ce fel? Când încrederea noastră în organizația lui Iehova slăbește, îi ajutăm pe împotrivitori să-și atingă scopul. Însă ce putem face pentru a identifica și a respinge propaganda celor care ni se opun?

NU LE PERMITE ALTORA SĂ-ȚI SLĂBEASCĂ ÎNCREDEREA ÎN ORGANIZAȚIE

13. Cum încearcă dușmanii lui Iehova să discrediteze organizația sa?

13 Dușmanii lui Iehova încearcă să pună într-o lumină negativă aspectele pozitive legate de organizația noastră. De exemplu, conform Scripturilor, noi ne păstrăm curați din punct de vedere fizic, moral și spiritual. Iehova dorește ca o persoană care practică păcatul și nu se căiește să fie exclusă din congregație. (1 Cor. 5:11-13; 6:9, 10) Întrucât respectăm această poruncă biblică, împotrivitorii noștri ne cataloghează drept persoane intolerante, aspre și neiubitoare.

14. Care este sursa minciunilor spuse despre organizația noastră?

14 Să identificăm sursa atacurilor. În spatele neadevărurilor spuse despre organizația noastră se află Satan Diavolul. El este „tatăl minciunii”. (Ioan 8:44; Gen. 3:1-5) Așadar, nu ne mirăm când vedem că Satan îi folosește pe slujitorii săi pentru a răspândi știri neadevărate despre organizația lui Iehova. Așa s-a întâmplat și în secolul I.

15. Cum i-au tratat conducătorii religioși pe Isus și pe continuatorii săi?

15 În secolul I, susținătorii lui Satan au spus minciună după minciună despre Fiul lui Dumnezeu, deși acesta era perfect și înfăptuia miracole extraordinare. De exemplu, conducătorii religioși spuneau că Isus scotea demoni cu puterea primită de la ‘conducătorul demonilor’. (Mar. 3:22) Iar în timpul procesului său, preoții principali și bătrânii poporului l-au acuzat de blasfemie și au incitat mulțimile să ceară condamnarea lui la moarte. (Mat. 27:20) Ulterior, și continuatorii lui Cristos au fost ținta persecuției deoarece predicau vestea bună. Împotrivitorii ‘îi instigau pe oamenii din națiuni și îi întărâtau împotriva fraților’. (Fap. 14:2, 19) Cu privire la Faptele 14:2, Turnul de veghe din 1 decembrie 1998 explica: „Nemulțumindu-se doar cu faptul că respinseseră mesajul, împotrivitorii evrei au adus acuzații false, încercând să determine populația de neevrei să-și facă o impresie greșită cu privire la creștini”.

16. Ce ar trebui să ne amintim când auzim informații denigratoare la adresa organizației?

16 Satan nu a răspândit minciuni doar în secolul I. El continuă și astăzi ‘să inducă în eroare întregul pământ locuit’. (Rev. 12:9) Dacă auzi afirmații denigratoare la adresa organizației sau a fraților cu răspundere, amintește-ți cum i-au tratat dușmanii lui Dumnezeu pe Isus și pe discipolii săi din secolul I. Slujitorii lui Iehova din prezent sunt persecutați și calomniați, așa cum a fost prezis în Biblie. (Mat. 5:11, 12) Informațiile false nu ne vor induce în eroare, cu condiția să recunoaștem sursa lor și să luăm imediat măsuri.

17. Cum putem evita pericolul pe care îl prezintă informațiile neadevărate? (2 Timotei 1:13) (Vezi și chenarul „ Cum să reacționăm la informațiile false”.)

17 Să respingem istorisirile neadevărate. Apostolul Pavel ne-a spus cum să acționăm când auzim informații false. El i-a scris lui Timotei ‘să respingă istorisirile neadevărate care dezonorează ce este sfânt’ și ‘să le poruncească unora să nu le dea atenție’. (1 Tim. 1:3, 4; 4:7) În inocența lui, un copilaș bagă în gură tot ce găsește pe jos, însă un adult nu ar face așa ceva deoarece anticipează pericolul. În mod asemănător, noi respingem afirmațiile false deoarece înțelegem că provin dintr-o sursă periculoasă. Noi acordăm atenție doar „cuvintelor sănătoase” ale adevărului. (Citește 2 Timotei 1:13.)

18. Cum putem arăta că avem încredere în organizația lui Iehova?

18 În acest articol, am analizat doar trei moduri în care organizația lui Iehova imită exemplul lui Isus. Însă există multe altele. Le poți descoperi în timp ce studiezi Biblia. Ajută-i și pe alți frați din congregație să aibă mai multă încredere în organizația lui Iehova. Continuă să-ți manifești încrederea în această organizație rămânând aproape de ea și slujindu-i cu loialitate Dumnezeului nostru iubitor. (Ps. 37:28) Așadar, să prețuim privilegiul de a ne număra printre cei care i se închină lui Iehova!

CUM AȚI RĂSPUNDE?

  • Care sunt câteva moduri în care poporul lui Iehova urmează exemplul lui Isus?

  • Cum putem arăta că avem încredere în organizația lui Iehova?

  • Ce ar trebui să facem dacă suntem expuși la istorisiri neadevărate?

CÂNTAREA 103 Păstorii – oameni ca daruri

 

a DESCRIEREA IMAGINILOR: După o întrunire în care bătrânii au analizat îndrumările legate de mărturia publică, supraveghetorul unei grupe de serviciu le spune unor surori aflate în această formă de predicare că, din motive de siguranță, este important să stea cu spatele la un perete.