Să colaborăm cu Iehova în fiecare zi!

Să colaborăm cu Iehova în fiecare zi!

„Noi suntem colaboratori ai lui Dumnezeu.” (1 COR. 3:9)

CÂNTĂRILE: 96, 75

1. În ce moduri colaborăm cu Iehova?

IEHOVA a dorit de la bun început ca oamenii să colaboreze cu el pentru a-i îndeplini scopul. Chiar dacă nu sunt perfecți, oamenii fideli pot colabora cu Iehova în fiecare zi. De exemplu, „suntem colaboratori ai lui Dumnezeu” când predicăm vestea bună despre Regat și când facem discipoli. (1 Cor. 3:5-9) Ce privilegiați suntem că atotputernicul Creator al universului ne-a considerat demni de a ne încredința o lucrare atât de importantă! Totuși, predicarea și facerea de discipoli nu sunt singurele modalități prin care colaborăm cu Iehova. În acest articol vom analiza și alte modalități prin care putem colabora cu el: când ne ajutăm familia și frații de credință, când suntem ospitalieri, când ne oferim să susținem anumite proiecte teocratice și când ne extindem serviciul sacru. (Col. 3:23)

2. De ce ar fi neînțelept să comparăm ceea ce putem face noi pentru Iehova cu ceea ce pot face alții?

2 În timp ce studiem acest articol este important să nu ne comparăm cu alții, întrucât suntem diferiți în privința vârstei, a sănătății, a situației personale și a aptitudinilor. Apostolul Pavel a spus: „Fiecare să dovedească ce este lucrarea lui și atunci va avea motiv de exultare numai cu privire la sine, nu comparându-se cu alții”. (Gal. 6:4)

SĂ NE AJUTĂM FAMILIA ȘI FRAȚII DE CREDINȚĂ

3. De ce putem spune că fiecare frate sau soră care se îngrijește de familia sa colaborează cu Dumnezeu?

3 Iehova se așteaptă ca slujitorii săi să se îngrijească de necesitățile familiei lor. De exemplu, trebuie să muncim ca să ne susținem familia din punct de vedere financiar. Multe mame stau acasă pentru a se îngriji de copiii lor. Iar, când părinții noștri nu-și mai pot purta singuri de grijă, trebuie să-i îngrijim noi. Acestea sunt responsabilități de care trebuie să ne achităm. Cuvântul lui Dumnezeu spune: „Dacă cineva nu se îngrijește de ai lui, și mai ales de membrii familiei lui, a renegat credința și este mai rău decât un necredincios”. (1 Tim. 5:8) Dacă și tu ai astfel de responsabilități, probabil că nu poți face pentru Iehova atât cât ai vrea. Dar nu te descuraja! Iehova este fericit când vede că te îngrijești de familia ta. (1 Cor. 10:31)

4. Cum pot părinții să pună interesele Regatului pe primul loc în viață și de ce binecuvântări au parte?

4 Părinții creștini colaborează cu Iehova și atunci când își ajută copiii să-și stabilească obiective teocratice. Mulți părinți care au făcut acest lucru au avut bucuria să-și vadă mai târziu copiii slujindu-i lui Iehova cu timp integral, uneori departe de casă. Unii dintre acești copii sunt misionari, pionieri într-o zonă cu necesitate sau beteliști. Evident, când copiii slujesc departe de casă, părinții nu pot petrece cu ei atât de mult timp cât ar vrea. Cu toate acestea, părinții cu spirit de sacrificiu își încurajează copiii să persevereze în repartițiile lor deoarece sunt foarte fericiți că fiul sau fiica lor pune interesele Regatului pe primul loc în viață. (3 Ioan 4) Poate că mulți dintre acești părinți împărtășesc sentimentele Anei, care a spus că ‘i l-a dăruit’ pe fiul ei Samuel lui Iehova. Ei consideră această colaborare cu Iehova un privilegiu măreț, pe care nu vor să-l piardă. (1 Sam. 1:28)

5. În ce moduri practice am putea să ne ajutăm frații și surorile din congregație? (Vezi imaginea de la începutul articolului.)

5 Dacă nu avem responsabilități familiale urgente, am putea să-i ajutăm pe frații în vârstă, bolnavi sau cu necesități speciale ori pe cei care se îngrijesc de aceste persoane. Să ne interesăm cine are nevoie de ajutor în congregația noastră. De exemplu, poate că o soră din congregație se îngrijește de părinții ei în vârstă. Dacă ne-am oferi să stăm cu părinții ei un timp, ea ar putea să se ocupe de alte lucruri. Iar pe alți frați și surori i-am putea ajuta oferindu-ne să-i luăm la întruniri, să le facem cumpărături sau să mergem împreună pentru a vizita pe cineva internat în spital. Prin toate aceste acțiuni, noi am putea fi răspunsul lui Iehova la anumite rugăciuni ale fraților noștri, colaborând astfel cu el. (Citește 1 Corinteni 10:24.)

SĂ FIM OSPITALIERI

6. Ce presupune ospitalitatea?

6 Colaboratorii lui Iehova se remarcă prin ospitalitate. În Scripturile grecești creștine, termenul tradus prin „ospitalitate” înseamnă „bunătate față de străini”. (Evr. 13:2) Cuvântul lui Dumnezeu conține relatări din care învățăm cum să arătăm ospitalitate. (Gen. 18:1-5) Putem și trebuie să căutăm mereu ocazii de a-i ajuta pe alții, indiferent că sunt sau nu „înrudiți cu noi în credință”. (Gal. 6:10)

7. De ce ar trebui să le arătăm ospitalitate slujitorilor cu timp integral?

7 Colaborăm cu Iehova și atunci când le arătăm ospitalitate slujitorilor cu timp integral care nu au unde să stea. (Citește 3 Ioan 5, 8.) Aceste ocazii ne aduc foloase atât nouă, cât și celor pe care îi găzduim, deoarece „ne încurajăm reciproc”. (Rom. 1:11, 12) Să luăm exemplul lui Olaf. Când Olaf era tânăr, un supraveghetor de circumscripție necăsătorit avea nevoie de cazare și nimeni din congregație nu putea să-l găzduiască. Atunci Olaf i-a întrebat pe părinții lui care nu erau Martori dacă ar fi putut să-l cazeze pe fratele respectiv la ei acasă. Ei au fost de acord, dar i-au spus lui Olaf că va trebui să doarmă pe canapeaua din sufragerie. Olaf a acceptat. El își amintește: „Am avut o săptămână minunată. Și eu, și supraveghetorul de circumscripție ne trezeam devreme în fiecare dimineață și discutam o mulțime de subiecte interesante la micul dejun. Această săptămână încurajatoare m-a făcut să-mi doresc să încep și eu serviciul cu timp integral”. Sunt peste 40 de ani de când Olaf slujește ca misionar în diferite țări.

8. De ce trebuie să fim buni chiar și cu cei care par să nu fie recunoscători? Explicați.

8 Putem arăta bunătate față de străini în multe moduri, chiar dacă, la început, eforturile noastre nu sunt apreciate. Iată un exemplu: O soră din Spania studia Biblia cu Yesica, o femeie din Ecuador. Într-o zi, Yesica nu se putea opri din plâns în timpul studiului. Sora a întrebat-o de ce plânge. Yesica i-a explicat că, înainte să vină în Spania, era atât de săracă, încât, într-o zi, nu i-a putut da nimic de mâncare fiicei ei, ci doar apă. În timp ce își adormea copilul, Yesica a început să se roage, cerându-i ajutor lui Dumnezeu. La scurt timp după aceea, a fost vizitată de două Martore care i-au dat o revistă. Dar ea nu a fost amabilă cu ele, a rupt publicația și le-a zis: „Asta e mâncarea pe care vreți să i-o dau fiicei mele?”. Surorile au încercat s-o aline, dar în zadar. Mai târziu, ele i-au lăsat la ușă un coș cu alimente. Acum, în timpul studiului, ea plângea întrucât îi părea rău că nu sesizase răspunsul lui Dumnezeu la rugăciunea ei. În prezent, Yesica este hotărâtă să-i slujească lui Iehova. Ce efect extraordinar a avut generozitatea acelor Martore! (Ecl. 11:1, 6)

VOLUNTARI LA PROIECTE TEOCRATICE

9, 10. a) Menționați câteva ocazii în care a fost nevoie de voluntari în timpurile biblice. b) La ce activități din congregație pot frații să dea o mână de ajutor?

9 În Israelul antic a fost nevoie de voluntari în anumite ocazii. (Ex. 36:2; 1 Cron. 29:5; Neem. 11:2) Și astăzi există multe ocazii de a ne folosi timpul, lucrurile materiale și aptitudinile pentru a ne ajuta frații și surorile de credință. Dacă ne punem la dispoziția altora, vom fi foarte fericiți și binecuvântați.

10 Cuvântul lui Dumnezeu îi încurajează pe frați să colaboreze cu Iehova punându-se la dispoziția altora în calitate de slujitori auxiliari sau bătrâni. (1 Tim. 3:1, 8, 9; 1 Pet. 5:2, 3) Acești frați sunt dispuși să-și ajute colaboratorii creștini atât în lucruri practice, cât și în lucruri spirituale. (Fap. 6:1-4) Ai fi și tu dispus să slujești ca om de ordine, să te ocupi de literatură, de teritorii sau de întreținere dacă ai fi solicitat? Frații care îndeplinesc astfel de sarcini mărturisesc că le face o mare plăcere să-i ajute pe alții.

Voluntarii care lucrează pe șantierele de construcție au multe ocazii de a-și face prieteni noi (Vezi paragraful 11)

11. Cum a fost ajutată o soră de prietenii pe care și i-a făcut pe șantierele de construcție?

11 Cei care se oferă să ia parte la proiecte teocratice își fac deseori prieteni noi. Să luăm exemplul lui Margie, o soră care participă de 18 ani la construirea de săli ale Regatului. De-a lungul anilor, ea s-a ocupat de multe surori mai tinere și le-a instruit. Margie consideră că aceste proiecte teocratice sunt o modalitate excelentă de a oferi și de a primi încurajare spirituală. (Rom. 1:12) Când a trecut prin momente dificile, ea a fost încurajată de prietenii pe care și i-a făcut pe șantierele de construcție. Te-ai oferit vreodată să participi la un astfel de proiect? Ai putea să-ți dai disponibilitatea pentru acest gen de proiecte, chiar dacă nu ai aptitudini deosebite în domeniu!

12. Cum ai putea și tu să contribui la acțiunile de ajutorare după un dezastru?

12 Când au loc dezastre, avem posibilitatea să colaborăm cu Iehova ajutându-i pe frații noștri sinistrați. De exemplu, putem face donații. (Ioan 13:34, 35; Fap. 11:27-30; 2 Corinteni 9:6, 7) De asemenea, putem participa la curățarea zonelor afectate sau la lucrările de renovare. Gabriela, o soră din Polonia a cărei casă a fost grav avariată de inundații, s-a bucurat foarte mult când frații din congregațiile vecine au venit s-o ajute. „Nu vreau să vorbesc despre lucrurile pe care le-am pierdut, spune ea, ci despre ceea ce am câștigat. Necazul prin care am trecut m-a convins o dată în plus că este un privilegiu unic și o sursă de mare bucurie să faci parte din congregația creștină.” Mulți creștini care au primit ajutor după un dezastru spun că s-au simțit mai bogați spiritualicește după aceea. Iar cei care colaborează cu Iehova pentru a-i ajuta pe acești frați simt și ei multă bucurie și satisfacție. (Citește Faptele 20:35.)

13. Cum poate voluntariatul să ne întărească iubirea pentru Iehova? Dați un exemplu.

13 Stephanie și alți vestitori au avut bucuria să colaboreze cu Iehova dându-le o mână de ajutor fraților care s-au refugiat în Statele Unite din cauza războiului. Ei i-au ajutat să-și găsească locuințe și mobilă. Stephanie spune: „Am fost impresionați de iubirea și de aprecierea pe care au arătat-o frații refugiați când au simțit iubirea fraternității mondiale. . . . Aceste familii consideră că noi i-am ajutat, dar, de fapt, ei sunt cei care ne-au ajutat pe noi. Iubirea, unitatea, credința și încrederea în Iehova pe care le-am văzut în jurul nostru ne-au întărit iubirea pentru Iehova și ne-au ajutat să apreciem și mai mult tot ceea ce primim prin intermediul organizației sale”.

SĂ NE EXTINDEM SERVICIUL SACRU

14. Ce atitudine a avut profetul Isaia?

14 Ți-ar plăcea să colaborezi și mai mult cu Iehova? Ai fi dispus să te muți într-o zonă cu necesitate? Desigur, pentru a-i sluji lui Iehova, nu trebuie neapărat să ne mutăm departe de casă. Dar unii dintre frații și surorile noastre pot și sunt dispuși să facă acest lucru. Atitudinea lor este asemănătoare cu a profetului Isaia. Când Iehova a întrebat: „Pe cine să trimit și cine va merge pentru noi?”, Isaia a răspuns: „Iată-mă! Trimite-mă!”. (Is. 6:8) Ai și tu posibilitatea și dorința de a ajuta organizația lui Iehova la fel ca Isaia? În ce domenii ai putea fi util?

15. Cum ar putea proclamatorii Regatului din prezent să imite atitudinea lui Isaia?

15 Referitor la lucrarea de predicare și de facere de discipoli, Isus a spus: „Secerișul este mare, dar lucrătorii sunt puțini. Rugați-l deci pe Stăpânul secerișului să scoată lucrători la secerișul său”. (Mat. 9:37, 38) Ai putea să slujești, poate ca pionier, într-o zonă cu necesitate? Sau ai putea să ajuți pe altcineva să facă acest lucru? Mulți frați și surori au considerat că cel mai bun mod de a-și arăta iubirea față de semeni este acela de a face pionierat în zone sau în teritorii unde este nevoie de mai mulți proclamatori. Ai putea să-ți extinzi serviciul sacru și în alte moduri? Acest lucru ți-ar aduce multă fericire.

16, 17. Ce alte posibilități de a-ți extinde serviciul pentru Iehova există?

16 Ai fi dispus să slujești la Betel sau să ajuți la construirea unor clădiri teocratice ca slujitor temporar sau ca navetist? Organizația lui Iehova are în permanență nevoie de oameni dispuși să slujească oriunde este nevoie și să presteze orice muncă li se repartizează. Aceasta ar putea pretinde să lucreze într-un domeniu în care nu au experiență sau calificare. Iehova însă îi prețuiește pe toți cei dispuși să facă sacrificii și să slujească oriunde este nevoie. (Ps. 110:3)

17 Ți-ar plăcea să primești mai multă instruire, astfel încât să-i poți sluji mai bine lui Iehova? Dacă îndeplinești condițiile, completează o cerere pentru Școala pentru Evanghelizatori ai Regatului. Această școală îi instruiește pe frații și surorile mature spiritualicește care slujesc deja cu timp integral ca să fie și mai utili în organizația lui Iehova. Cei care fac cerere pentru această școală trebuie să fie dispuși să accepte după absolvire orice repartiție. Ai dori să participi la această școală pentru a face mai mult pentru Iehova? (1 Cor. 9:23)

18. Ce binecuvântări primim când colaborăm zi de zi cu Iehova?

18 Deoarece suntem slujitori ai lui Iehova, ne străduim să fim generoși, manifestând bunătate, amabilitate și iubire. Noi suntem preocupați de binele altora, iar acest lucru ne aduce bucurie, pace și fericire. (Gal. 5:22, 23) Oricare ar fi situația noastră personală, putem fi fericiți atâta vreme cât urmăm exemplul de generozitate al lui Iehova și îi suntem colaboratori fideli! (Prov. 3:9, 10)