ARTICOLUL DE STUDIU 34

Fiecare dintre noi are un loc în congregația lui Iehova

Fiecare dintre noi are un loc în congregația lui Iehova

„Așa cum corpul este unul, deși are multe părți, și așa cum toate părțile corpului, deși multe, formează un singur corp, tot așa este și Cristosul.” (1 COR. 12:12)

CÂNTAREA 101 Să slujim în unitate

PREZENTARE *

1. Ce privilegiu avem?

ESTE un privilegiu inestimabil să facem parte din congregația lui Iehova! Trăim într-un paradis spiritual, în care domnesc pacea și fericirea. Ce rol avem fiecare în congregație?

2. Ce ilustrare a folosit Pavel în câteva dintre scrisorile sale inspirate?

2 O ilustrare pe care apostolul Pavel a folosit-o în câteva dintre scrisorile sale inspirate ne ajută să înțelegem mai bine acest aspect. În fiecare scrisoare, Pavel a comparat congregația cu corpul uman, iar pe cei ce o alcătuiesc, cu părțile corpului. (Rom. 12:4-8; 1 Cor. 12:12-27; Ef. 4:16)

3. Care sunt cele trei lecții pe care le vom analiza în acest articol?

3 În acest articol vom analiza trei lecții importante care se desprind din ilustrarea lui Pavel. Mai întâi, vom înțelege că fiecare dintre noi are un loc * în congregația lui Iehova. Apoi vom vedea ce putem face când nu înțelegem ce loc avem în congregație. Și, în final, vom afla de ce este important să ne îndeplinim cu conștiinciozitate rolul pe care Iehova ni l-a încredințat în congregație.

FIECARE DINTRE NOI ARE UN ROL ÎN CONGREGAȚIA LUI IEHOVA

4. Ce lecție desprindem din Romani 12:4, 5?

4 Prima lecție pe care o desprindem din ilustrarea lui Pavel este aceea că fiecare dintre noi are un loc important în familia lui Iehova. Pavel își începe ilustrarea prin cuvintele: „Așa cum un corp are multe părți, dar nu toate au același rol, tot așa și noi, deși suntem mulți, suntem un singur corp în unitate cu Cristos, iar, în mod individual, suntem părți ale corpului care depind unele de altele”. (Rom. 12:4, 5) Prin aceste cuvinte, Pavel transmite ideea că fiecare dintre noi are un anumit rol în congregație și că, indiferent de rolul pe care îl avem, toți suntem prețioși.

Deși avem roluri diferite în congregație, fiecare dintre noi este prețios (Vezi paragrafele 5 la 12) *

5. Ce „daruri” a dat Iehova congregației sale?

5 Probabil că, atunci când vorbim despre cei care au un rol în congregație, ne gândim în primul rând la frații aflați în frunte. (1 Tes. 5:12; Evr. 13:17) Este adevărat că, prin intermediul lui Cristos, Iehova a dat congregației Sale „oameni ca daruri”. (Ef. 4:8) Printre aceștia se numără membrii Corpului de Guvernare, asistenții Corpului de Guvernare, membrii comitetelor filialelor, supraveghetorii de circumscripție, instructorii de la școlile teocratice, bătrânii de congregație și slujitorii auxiliari. Toți acești frați sunt numiți de spiritul sfânt să se îngrijească de oile prețioase ale lui Iehova și să întărească congregația. (1 Pet. 5:2, 3)

6. Potrivit cu 1 Tesaloniceni 2:6-8, ce se străduiesc să facă frații numiți de spiritul sfânt?

6 Frații numiți de spiritul sfânt îndeplinesc diverse responsabilități. Așa cum părțile corpului, de exemplu mâinile și picioarele, lucrează în folosul întregului corp, tot așa frații numiți de spiritul sfânt lucrează din greu pentru binele întregii congregații. Ei nu caută glorie personală, ci se străduiesc să-și încurajeze frații și surorile de credință. (1 Tes. 2:6-8) Îi mulțumim lui Iehova pentru acești bărbați altruiști și maturi spiritualicește!

7. Ce binecuvântări au mulți slujitori cu timp integral?

7 Unii frați și surori slujesc ca misionari, pionieri speciali sau pionieri regulari. Pe întregul glob există evanghelizatori cu timp integral, care au făcut din lucrarea de predicare și de facere de discipoli cariera vieții lor. Ei ajută multe persoane să devină discipoli ai lui Cristos Isus. Deși, în general, au puține lucruri materiale, Iehova îi răsplătește cu multe binecuvântări. (Mar. 10:29, 30) Îi prețuim pe acești frați și surori dragi și suntem recunoscători că îi avem în congregație!

8. De ce este prețios pentru Iehova fiecare vestitor al veștii bune?

8 Dar numai bătrânii numiți și cei aflați în serviciul cu timp integral au un loc în congregație? Nicidecum! Fiecare vestitor al veștii bune este important pentru Dumnezeu și pentru congregație. (Rom. 10:15; 1 Cor. 3:6-9) De fapt, unul dintre cele mai importante obiective ale congregației este acela de a face discipoli ai Domnului nostru Isus Cristos. (Mat. 28:19, 20; 1 Tim. 2:4) Toți cei ce predică, atât vestitorii botezați, cât și cei nebotezați, se străduiesc să pună pe primul loc în viață lucrarea de predicare. (Mat. 24:14)

9. De ce le prețuim pe surorile noastre creștine?

9 Iehova le acordă surorilor creștine un loc onorabil în congregație și le prețuiește. Ele sunt soții, mame, văduve sau celibatare, care îi slujesc cu loialitate. Biblia menționează multe femei deosebite care s-au bucurat de aprobarea lui Dumnezeu. Ele sunt exemple extraordinare de înțelepciune, credință, zel, curaj, generozitate și bunătate. (Luca 8:2, 3; Fap. 16:14, 15; Rom. 16:3, 6; Filip. 4:3; Evr. 11:11, 31, 35) Îi suntem recunoscători lui Iehova că avem în congregație surori cu astfel de calități frumoase!

10. De ce îi prețuim pe colaboratorii noștri în vârstă?

10 Numeroșii frați și surori în vârstă sunt și ei o binecuvântare. În unele congregații există frați și surori în vârstă care i-au slujit cu loialitate lui Iehova întreaga viață. Alte persoane vârstnice au aflat adevărul de puțin timp. Ambele grupuri se confruntă, poate, cu diverse probleme de sănătate asociate vârstei înaintate. De aceea, acești frați și surori nu pot fi foarte activi în congregație și în lucrarea de predicare. Totuși, ei fac tot ce pot în predicare și își folosesc întreaga energie pentru a-i încuraja și a-i instrui pe alții. Experiența lor ne este foarte utilă. Ei sunt deosebit de frumoși pentru Iehova și pentru noi! (Prov. 16:31)

11, 12. Cum ne încurajează exemplul tinerilor din congregație?

11 Să ne gândim, de asemenea, la tineri. Ei se confruntă cu multe provocări deoarece cresc în această lume influențată de Satan Diavolul și de filozofiile lui greșite. (1 Ioan 5:19) Cu toate acestea, ne simțim încurajați când îi vedem dând răspunsuri la întruniri, participând la lucrarea de predicare și apărându-și neînfricați convingerile. Dragi tineri, aveți un loc important în congregația lui Iehova! (Ps. 8:2)

12 Totuși, unora le este greu să creadă că au un rol important în congregație. Ce ne poate ajuta pe fiecare dintre noi să ne simțim valoroși în congregație?

SĂ ÎNȚELEGEM CE LOC AVEM ÎN CONGREGAȚIE

13, 14. De ce consideră unii că nu sunt prețioși pentru congregație?

13 Să remarcăm a doua lecție care se desprinde din ilustrarea lui Pavel. Ilustrarea ne trimite cu gândul la o problemă cu care mulți se confruntă în prezent, și anume aceea că le este greu să creadă că sunt prețioși pentru congregație. Pavel a scris: „Dacă piciorul ar zice: «Fiindcă nu sunt mână, nu fac parte din corp», asta nu înseamnă că el nu face parte din corp. Și, dacă urechea ar zice: «Fiindcă nu sunt ochi, nu fac parte din corp», asta nu înseamnă că ea nu face parte din corp”. (1 Cor. 12:15, 16) Ce voia să spună Pavel prin aceste cuvinte?

14 Dacă ne comparăm cu alții din congregație, s-ar putea să nu ne vedem propria valoare. Poate că unii frați sunt învățători iscusiți, buni organizatori sau păstori capabili, iar tu consideri că nu ești la fel de bun ca ei. Acest mod de gândire demonstrează umilință și modestie din partea ta. (Filip. 2:3) Însă ai grijă! Dacă te compari mereu cu cei care au talente remarcabile, vei fi dezamăgit de propria persoană. Ai putea chiar ajunge să crezi, așa cum a spus Pavel, că nu ai niciun rol în congregație. Ce te-ar putea ajuta să învingi astfel de sentimente?

15. Potrivit cu 1 Corinteni 12:4-11, ce trebuie să recunoaștem cu privire la orice dar pe care îl avem?

15 Să ne gândim la următorul aspect: În secolul I, Iehova i-a înzestrat pe unii creștini cu daruri miraculoase ale spiritului sfânt, însă nu le-a dat tuturor aceleași daruri. (1 Cor. 12:4-11) Deși primiseră de la Iehova daruri și capacități diferite, fiecare dintre ei era prețios. În prezent nu suntem înzestrați cu darurile miraculoase ale spiritului sfânt, însă principiul rămâne valabil: Chiar dacă nu avem toți aceleași talente, toți suntem prețioși în ochii lui Iehova.

16. Ce sfat dat de apostolul Pavel trebuie să aplicăm?

16 În loc să ne comparăm cu alți creștini, trebuie să aplicăm sfatul inspirat al apostolului Pavel: „Fiecare să-și examineze propriile acțiuni și atunci va avea motiv să se bucure cu privire la sine, nu comparându-se cu alții”. (Gal. 6:4)

17. Cum ne ajută aplicarea sfatului dat de Pavel?

17 Dacă urmăm sfatul inspirat al lui Pavel și ne examinăm acțiunile, s-ar putea să constatăm că avem daruri și talente pe care alții nu le au. De exemplu, poate că un bătrân nu excelează când predă în public, dar este foarte eficient în lucrarea de facere de discipoli. Sau poate că nu este atât de bine organizat ca alți bătrâni de congregație, dar este cunoscut drept un păstor iubitor, pe care vestitorii îl abordează cu ușurință când au nevoie de sfaturi biblice sănătoase. Sau poate că se remarcă prin ospitalitate. (Evr. 13:2, 16) Când suntem conștienți de darurile și de punctele noastre forte, ne simțim bucuroși că ne putem aduce contribuția la zidirea congregației. În plus, nu vom fi tentați să-i invidiem pe frații care au daruri diferite de ale noastre.

18. Cum ne putem îmbunătăți abilitățile de predare?

18 Indiferent de locul pe care-l avem în congregație, cu toții ar trebui să ne dorim să ne îmbunătățim serviciul sacru și abilitățile de predare. În acest scop, Iehova ne asigură o instruire extraordinară prin intermediul organizației sale. De exemplu, la întrunirea din timpul săptămânii primim îndrumări care ne ajută să fim mai eficienți în predicare. Tragem foloase maxime din acest program de instruire?

19. Cum poți atinge obiectivul de a participa la Școala pentru Evanghelizatori ai Regatului?

19 Un alt program de instruire deosebit de util îl constituie Școala pentru Evanghelizatori ai Regatului. La această școală pot participa frați și surori aflați în serviciul cu timp integral, cu vârsta cuprinsă între 23 și 65 de ani. Poate că și tu ai dori să participi la această școală, dar consideri că nu vei putea niciodată să atingi acest obiectiv. În loc să faci o listă cu motivele pentru care nu poți participa, întocmește o listă cu motivele pentru care vrei să participi. Apoi fă-ți un plan care să te ajute să întrunești cerințele necesare pentru a deveni cursant al acestei școli. Cu ajutorul lui Iehova și cu eforturi susținute din partea ta, imposibilul poate deveni posibil.

SĂ NE FOLOSIM DARURILE PENTRU A ZIDI CONGREGAȚIA

20. Ce lecție se desprinde din Romani 12:6-8?

20 A treia lecție care se desprinde din ilustrarea lui Pavel se găsește în Romani 12:6-8. Aici, Pavel arată din nou că slujitorii lui Iehova au daruri diferite. De data aceasta însă, el subliniază că trebuie să folosim darurile pe care le avem, oricare ar fi acestea, pentru a zidi congregația.

21. Ce putem învăța de la Robert?

21 Să analizăm exemplul unui frate căruia îi vom spune Robert. El a slujit un timp într-o țară străină, după care a fost repartizat la Betelul din țara natală. Deși a fost asigurat că schimbarea de repartiție nu s-a datorat vreunei greșeli făcute de el, Robert a spus: „Luni la rând am fost măcinat de sentimente de vinovăție; îmi reproșam că nu mă achitasem cum trebuie de responsabilitățile din fosta repartiție. Au fost momente când am vrut să plec de la Betel”. Cum și-a recâștigat acest frate bucuria? Un bătrân de congregație i-a spus că Iehova ne-a pregătit în repartițiile anterioare pentru actuala repartiție. Robert a înțeles că nu trebuia să mai privească în trecut, ci să se concentreze la ceea ce putea face în prezent.

22. Ce putem învăța de la Felice?

22 Fratele Felice Episcopo s-a confruntat cu o situație asemănătoare. El și soția lui au absolvit Școala Galaad în 1956 și au slujit în Bolivia în lucrarea de circumscripție. În 1964 li s-a născut un copil. Felice a spus: „Ne-a fost foarte greu să plecăm din acea repartiție, pentru că ne plăcea foarte mult. Mărturisesc că mi-am plâns de milă aproape un an. Dar, cu ajutorul lui Iehova, am reușit să-mi schimb atitudinea și să mă concentrez la responsabilitatea de părinte”. Te regăsești în situația lui Robert sau a lui Felice? Ești descurajat pentru că nu mai ai privilegiile de serviciu din trecut? Vei fi mai fericit dacă îți vei schimba optica și te vei concentra la ceea ce poți face în prezent pentru a le sluji lui Iehova și fraților de credință. Folosește-ți din plin darurile și talentele pentru a-i ajuta pe alții. Astfel, vei găsi bucurie în timp ce contribui la zidirea congregației.

23. Asupra cărui lucru trebuie să medităm și ce vom analiza în articolul următor?

23 Fiecare dintre noi este prețios în ochii lui Iehova. El dorește să simțim că aparținem familiei sale. Dacă medităm la ceea ce putem face pentru a-i zidi pe colaboratorii noștri de credință și trecem la acțiune, nu vom simți că nu avem un loc în congregație. Dar ce putem spune despre modul în care îi privim pe ceilalți din congregație? Cum putem arăta că îi prețuim? În articolul următor vom analiza acest subiect important.

CÂNTAREA 113 Ne bucurăm de pacea lui Dumnezeu

^ par. 5 Cu toții dorim să facem parte din familia lui Iehova. Totuși, uneori poate că ne întrebăm dacă avem vreun rol în congregație. Acest articol ne va ajuta să înțelegem că fiecare dintre noi are un rol important în congregație.

^ par. 3 NOTĂ EXPLICATIVĂ: Locul nostru în congregația lui Iehova se referă la rolul pe care îl avem în zidirea congregației. Acesta nu depinde de factori precum rasa, etnia, statutul economic, social sau cultural ori nivelul de instruire.

^ par. 63 LEGENDA IMAGINII: Cele trei imagini prezintă ce se întâmplă înainte, în timpul și după o întrunire a congregației. Imaginea 1: Un bătrân de congregație îl întâmpină cu căldură pe un vizitator, un frate tânăr se ocupă de sonorizare, iar o soră tânără discută cu o soră în vârstă. Imaginea 2: Tineri și vârstnici participă cu răspunsuri la studiul Turnului de veghe. Imaginea 3: Un cuplu ia parte la curățenia de la sala Regatului. O mamă își ajută fetița să pună o donație în cutia de donații. Un frate tânăr face curățenie la dulapul cu literatură, iar un alt frate încurajează o soră în vârstă.