ARTICOLUL DE STUDIU 33
Bucură-te de ceea ce poți face în serviciul lui Iehova!
„Mai bine să te bucuri de ce vezi cu ochii decât să umbli mereu după lucrurile pe care ți le dorești.” (ECL. 6:9)
CÂNTAREA 111 Avem motive de bucurie!
PREZENTARE *
1. Cum și-au propus mulți slujitori ai lui Iehova să-și intensifice activitatea?
ÎNTRUCÂT sfârșitul acestui sistem se apropie, avem tot mai multe lucruri de făcut în serviciul lui Iehova. (Mat. 24:14; Luca 10:2; 1 Pet. 5:2) Toți vrem să-i dăm lui Iehova ce avem mai bun. Astfel, mulți se străduiesc să-și intensifice activitatea. Unii și-au propus să înceapă pionieratul. Alții și-au stabilit ca obiectiv să slujească la Betel sau să participe la proiecte de construcție. De asemenea, mulți frați se străduiesc să progreseze pentru a deveni slujitori auxiliari sau bătrâni de congregație. (1 Tim. 3:1, 8) Cât de bucuros trebuie să fie Iehova când vede zelul poporului său! (Ps. 110:3; Is. 6:8)
2. Ce sentimente am putea avea dacă nu ne atingem unele obiective spirituale?
2 Însă ne-am putea simți descurajați dacă a trecut mult timp, iar noi nu am reușit să ne atingem unele obiective spirituale. Sau, probabil, din cauza vârstei ori din alte motive, nu mai putem primi anumite privilegii. (Prov. 13:12) Acest lucru i s-a întâmplat și Melissei *, care își dorea foarte mult să slujească la Betel sau să participe la cursurile Școlii pentru Evanghelizatori ai Regatului. Ea spune: „Întrucât am depășit limita de vârstă, aceste obiective sunt pentru mine doar un vis. De aceea, uneori mă cuprinde tristețea”.
3. Ce trebuie să facă unii creștini pentru a primi anumite privilegii de serviciu?
3 Însă unii creștini care sunt tineri și se bucură de o sănătate bună trebuie, probabil, să se maturizeze și să dezvolte calitățile necesare primirii unor privilegii de serviciu. Pe de o parte, poate că sunt inteligenți, hotărâți și dornici să slujească, dar, pe de altă parte, poate că trebuie să învețe să fie mai răbdători, mai conștiincioși sau mai respectuoși. Dacă îți concentrezi eforturile pentru a cultiva calitățile necesare, s-ar putea să primești un privilegiu de serviciu când te aștepți mai puțin. Să analizăm experiența lui Nick. Când avea 20 de ani, el a fost profund dezamăgit deoarece nu a primit numirea de slujitor auxiliar. El spune: „Credeam că era ceva în neregulă cu mine”. Dar Nick nu a renunțat. El s-a concentrat la privilegiile pe care le avea. În prezent, el face parte din comitetul unei filiale.
4. Ce vom analiza în acest articol?
4 Ești descurajat pentru că nu ți-ai atins încă un obiectiv spiritual? Dacă da, vorbește-i lui Iehova despre îngrijorările tale. (Ps. 37:5-7) De asemenea, cere-le sugestii fraților maturi cu privire la îmbunătățirile pe care le poți face în serviciul sacru, iar apoi fă tot posibilul să le pui în aplicare. Astfel, vei primi, probabil, privilegiul la care aspiri sau vei atinge obiectivul pe care ți l-ai fixat. Dar cum îți poți păstra bucuria dacă, asemenea Melissei, nu poți primi un anumit privilegiu? Pentru a răspunde la această întrebare, vom vedea: 1) ce îți poate aduce bucurie, 2) cum poți simți mai multă bucurie și 3) ce obiective trebuie să-ți fixezi pentru a sluji cu mai multă bucurie.
CE ÎȚI POATE ADUCE BUCURIE?
5. La ce anume trebuie să ne concentrăm pentru a fi bucuroși? (Eclesiastul 6:9)
5 După cum suntem îndemnați în Eclesiastul 6:9, trebuie să căutăm bucuria în locul potrivit. (Citește.) O persoană care se bucură de ce vede cu ochii este mulțumită cu ceea ce are în situația sa. La polul opus, o persoană care umblă mereu după lucrurile pe care și le dorește tânjește după ceva ce nu poate avea și este mereu nemulțumită. Așadar, pentru a fi bucuroși, trebuie să ne concentrăm la ceea ce avem și să ne fixăm obiective pe care le putem atinge.
6. Ce ilustrare vom analiza în continuare și ce vom învăța din ea?
6 Odată cu trecerea timpului, avem tendința firească de a căuta noi provocări. Prin urmare, este posibil să fim mulțumiți cu ceea ce avem? Bineînțeles. Putem să ne bucurăm de situația actuală, adică de ‘ceea ce vedem cu ochii’, nu doar să o acceptăm cu resemnare. Cum anume? Vom afla răspunsul analizând ilustrarea lui Isus despre talanți, din Matei 25:14-30. Cu ajutorul ei, vom vedea cum putem găsi mai multă bucurie în situația în care ne aflăm.
CUM POȚI SIMȚI MAI MULTĂ BUCURIE?
7. Prezentați pe scurt ilustrarea lui Isus despre talanți.
7 În ilustrarea lui Isus, un om care urma să plece într-o călătorie și-a chemat sclavii și le-a dat talanți pentru a face negoț. * Ținând cont de capacitățile fiecăruia, stăpânul i-a încredințat unui sclav cinci talanți, altuia doi, iar celui de-al treilea un singur talant. Primii doi au lucrat cu conștiinciozitate și au înmulțit banii primiți. Dar cel de-al treilea sclav nu a făcut nimic cu banii și a fost dat afară din slujba stăpânului.
8. Ce motive de bucurie a avut primul sclav?
8 Cu siguranță că primul sclav s-a simțit privilegiat să primească cinci talanți de la stăpânul său. Aceasta era o sumă considerabilă și dovedea cât de multă încredere avea stăpânul în el. Al doilea sclav s-ar fi putut descuraja pentru că nu a primit la fel de mulți talanți ca primul. Dar cum a reacționat el?
9. Ce nu a făcut cel de-al doilea sclav din ilustrare? (Matei 25:22, 23)
9 Citește Matei 25:22, 23. Isus nu a spus că cel de-al doilea sclav a fost supărat sau nemulțumit pentru că primise doar doi talanți. Isus nu l-a descris plângându-se: „Doar atât merit? Sunt la fel de capabil ca sclavul care a primit cinci talanți. Dacă stăpânul meu nu mă apreciază, cel mai bine e să îngrop cei doi talanți și să-mi văd de treburile mele”.
10. Ce a făcut cel de-al doilea sclav cu talanții?
10 Asemenea primului sclav, cel de-al doilea a privit cu multă seriozitate responsabilitatea încredințată și a muncit din greu pentru stăpânul lui. Drept urmare, a dublat suma primită. Hărnicia și priceperea i-au fost din plin răsplătite. Stăpânul lui s-a bucurat și chiar i-a încredințat mai multe responsabilități.
11. Cum putem simți mai multă bucurie?
11 În mod asemănător, poți simți mai multă bucurie lăsându-te absorbit de orice însărcinare spirituală pe care o primești. ‘Dăruiește-te întru totul’ lucrării de predicare și implică-te din plin în activitățile congregației. (Fap. 18:5; Evr. 10:24, 25) Pregătește-te bine pentru întruniri și oferă răspunsuri care să-i încurajeze pe ceilalți. Acordă importanță fiecărei teme pe care o primești în calitate de cursant la întrunirea din timpul săptămânii. Dacă ți se dă o responsabilitate în congregație, fii punctual și demn de încredere. Nu considera că o sarcină nu este atât de importantă, încât să-i acorzi timpul tău, ci străduiește-te să devii cât mai priceput în ceea ce faci. (Prov. 22:29) Cu cât te vei implica mai mult în activitățile spirituale, cu atât vei progresa mai repede și vei fi mai bucuros. (Gal. 6:4) De asemenea, îți va fi mai ușor să te bucuri alături de cei care primesc un privilegiu pe care ți-l dorești și tu. (Rom. 12:15; Gal. 5:26)
12. Ce i-a ajutat pe Melissa și pe Nick să simtă mai multă bucurie?
12 Melissa, menționată anterior, care și-ar fi dorit să slujească la Betel sau să participe la Școala pentru Evanghelizatori ai Regatului, spune: „Mă las absorbită de pionierat și încerc să particip la toate formele de lucrare, ceea ce îmi aduce multă bucurie”. Ce l-a ajutat pe Nick să-și învingă sentimentele de descurajare când nu a fost numit slujitor auxiliar? „M-am concentrat la privilegiile pe care le aveam deja – puteam să particip la lucrarea de predicare și să dau răspunsuri la întruniri. De asemenea, am depus o cerere pentru serviciul la Betel și am fost invitat să slujesc aici chiar în următorul an.”
13. Ce rezultate poți avea dacă te achiți cu conștiinciozitate de responsabilitățile pe care le ai în prezent? (Eclesiastul 2:24)
13 Dacă te achiți cu conștiinciozitate de însărcinările pe care le ai în prezent, înseamnă în mod automat că vei primi responsabilități mai mari? Acest lucru s-ar putea întâmpla, după cum arată exemplul lui Nick. Totuși, așa cum s-a întâmplat în cazul Melissei, poate că nu vei primi unele privilegii mult dorite. Chiar și în această situație, îi poți sluji lui Iehova cu mai multă bucurie și te poți simți împlinit în serviciul său. (Ecl. 2:24) Și, nu în ultimul rând, vei fi foarte bucuros știind că Stăpânul nostru, Isus Cristos, prețuiește eforturile tale.
OBIECTIVE CARE NE ADUC MAI MULTĂ BUCURIE
14. De ce trebuie să ne fixăm obiective spirituale și cum ni le putem atinge?
14 Dacă ne concentrăm asupra însărcinărilor pe care le avem în prezent, înseamnă că n-ar trebui să căutăm modalități de a face mai mult în serviciul lui Iehova? Nicidecum. Putem și chiar ar trebui să ne fixăm obiective spirituale, care ne vor motiva să fim mai eficienți în lucrarea de predicare și mai utili colaboratorilor noștri. Vom reuși să le atingem dacă, dând dovadă de înțelepciune și modestie, ne concentrăm asupra altora, nu asupra noastră. (Prov. 11:2; Fap. 20:35)
15. Ce obiective ți-ai putea fixa?
15 Ce obiective ți-ai putea propune? Roagă-te lui Iehova să-ți dea discernământul necesar pentru a-ți stabili obiective pe care le poți atinge. (Prov. 16:3; Iac. 1:5) Te-ai putea gândi la unele dintre opțiunile menționate în primul paragraf al acestui articol: pionieratul auxiliar sau regular, serviciul la Betel ori participarea la proiecte de construcție. Sau ți-ai putea propune să înveți o altă limbă pentru a predica vestea bună sau chiar să te muți într-un teritoriu de limbă străină. Pentru mai multe informații, poți să revezi capitolul 10 al cărții Organizați pentru a face voința lui Iehova și să vorbești cu bătrânii din congregația ta. * Dacă te străduiești să atingi aceste obiective, progresul tău va fi evident și bucuria ta va crește.
16. Ce ai putea face dacă în prezent nu poți să-ți stabilești un anumit obiectiv?
16 Dar dacă nu îți poți stabili unul dintre obiectivele menționate anterior? Fixează-ți un obiectiv rezonabil, pe care știi că îl poți atinge. În continuare, sunt prezentate câteva sugestii.
17. În armonie cu 1 Timotei 4:13, 15, ce poate face un frate pentru a deveni un învățător mai bun?
17 Citește 1 Timotei 4:13, 15. Dacă ești frate, ți-ai putea propune să devii un orator și un învățător mai eficient. Dacă ‘te vei lăsa absorbit’ de acest obiectiv – străduindu-te să devii un cititor, un orator și un învățător mai bun – vei fi o binecuvântare pentru congregație. Studiază și pune în aplicare fiecare calitate analizată în broșura Dedică-te citirii și predării. Studiază pe rând fiecare calitate, exersează cu conștiinciozitate și străduiește-te să o folosești când prezinți teme. Cere-le sugestii consilierului sau celorlalți bătrâni, care „lucrează din greu în ce privește cuvântul și predarea”. * (1 Tim. 5:17) Încearcă nu doar să-ți însușești tehnica, ci și să-i ajuți pe ascultătorii tăi să-și întărească credința și să-i îndemni la acțiune. Astfel, atât tu, cât și cei care te ascultă veți fi mai bucuroși.
18. Ce ne poate ajuta să ne stabilim obiective în ce privește lucrarea de predicare și să le atingem?
18 Cu toții avem responsabilitatea de a predica și de a face discipoli. (Mat. 28:19, 20; Rom. 10:14) Ți-ar plăcea să-ți perfecționezi abilitățile necesare în această lucrare importantă? Studiază broșura Citire și predare, stabilește-ți obiective concrete, iar apoi pune-le în aplicare. Poți găsi sugestii utile în Caietul pentru întrunirea „Viața creștină și predicarea” și în materialele video ce conțin conversații-model prezentate la întrunirile din timpul săptămânii. Aplică diverse sugestii pentru a vedea ce dă rezultate în teritoriul tău. Astfel, vei avea satisfacția de a fi un învățător mai bun. (2 Tim. 4:5)
19. Cum ai putea dezvolta calități creștine?
19 Să nu uităm că unul dintre cele mai importante obiective pe care ni le-am putea stabili este cultivarea calităților creștine. (Gal. 5:22, 23; Col. 3:12; 2 Pet. 1:5-8) Să presupunem că dorești să ai o credință mai puternică. Pentru a atinge acest obiectiv, poți citi articole din publicațiile noastre care conțin sugestii utile. De asemenea, ai putea viziona unele părți din emisiunile de pe JW Broadcasting® care prezintă exemplul de credință al unor frați și surori. Apoi, gândește-te în ce fel ai putea să le urmezi exemplul.
20. Ce putem face pentru a fi mai bucuroși și pentru a diminua sentimentele de descurajare?
20 Cu siguranță, cu toții ne dorim să facem pentru Iehova mai mult decât reușim în prezent. În lumea nouă, îi vom sluji în mod deplin. Până atunci, dacă profităm de orice ocazie pentru a-i sluji, bucuria noastră va crește, iar sentimentele de descurajare se vor diminua. Și, mai presus de toate, îi vom aduce onoare și laude lui Iehova, ‘fericitul Dumnezeu’. (1 Tim. 1:11) Așadar, să ne bucurăm de ceea ce putem face în serviciul lui Iehova!
CÂNTAREA 82 ‘Să strălucească lumina voastră’
^ par. 5 Cu toții îl iubim pe Iehova foarte mult și vrem să-i dăm tot ce avem mai bun. Drept urmare, ne-am putea dori să dedicăm mai mult timp lucrării de predicare sau să primim mai multe responsabilități în congregație. Dar cum ne putem păstra bucuria și zelul dacă nu ne atingem unele obiective, deși am făcut ce a depins de noi? Vom găsi răspunsul în ilustrarea lui Isus despre talanți.
^ par. 2 Unele nume au fost schimbate.
^ par. 7 NOTĂ EXPLICATIVĂ: Un talant echivala cu salariul unui muncitor obișnuit pentru aproximativ 20 de ani de muncă.
^ par. 15 Frații sunt îndemnați să progreseze ca să întrunească cerințele pentru a fi numiți slujitori auxiliari sau bătrâni de congregație. Aceste cerințe sunt analizate în capitolele 5 și 6 ale cărții Organizați pentru a face voința lui Iehova.
^ par. 17 NOTĂ EXPLICATIVĂ: Consilierul este un bătrân de congregație care le dă sfaturi în particular bătrânilor și slujitorilor auxiliari cu privire la modul în care au ținut o temă.
^ par. 64 LEGENDA IMAGINII: Un frate face cercetări în publicațiile noastre pentru a deveni un învățător mai bun.
^ par. 66 LEGENDA IMAGINII: O soră îi dă o carte de vizită unei chelnerițe deoarece și-a fixat obiectivul de a depune mărturie informală.
^ par. 68 LEGENDA IMAGINII: O soră îi face un cadou unei colaboratoare întrucât dorește să manifeste calități creștine.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)