ARTICOLUL DE STUDIU 36

Ce trebuie să ducem cu noi în cursa pentru viață

Ce trebuie să ducem cu noi în cursa pentru viață

„Să dăm și noi la o parte orice greutate . . . și să alergăm cu perseverență cursa care ne este pusă înainte.” (EVR. 12:1)

CÂNTAREA 44 Rugăciunea celui mâhnit

PREZENTARE a

1. Ce trebuie să facem pentru a trece linia de sosire în cursa pentru viață? (Evrei 12:1)

 BIBLIA compară viața creștină cu o cursă la finalul căreia putem primi viață veșnică. (2 Tim. 4:7, 8) Cu toții trebuie să ne străduim din răsputeri să continuăm alergarea, îndeosebi întrucât linia de sosire este mai aproape ca oricând. Apostolul Pavel, un creștin care a încheiat cu succes cursa pentru viață, a arătat ce trebuie să facem pentru a trece linia de sosire. El a spus „să dăm și noi la o parte orice greutate . . . și să alergăm cu perseverență cursa care ne este pusă înainte”. (Evrei 12:1)

2. La ce s-a referit Pavel când a spus „să dăm . . . la o parte orice greutate”?

2 Când Pavel a scris că trebuie „să dăm . . . la o parte orice greutate”, a vrut el să spună că în cursa pentru viață n-ar trebui să ducem cu noi absolut nimic? Nu. El s-a referit doar la greutățile inutile. Din cauza lor, am putea să încetinim ritmul și să obosim. Pentru a rămâne în cursa pentru viață, trebuie să identificăm și să înlăturăm imediat orice ne-ar putea îngreuna alergarea. Totuși, nu vrem să ne debarasăm și de sarcinile pe care trebuie să le purtăm în timp ce alergăm. În caz contrar, am putea fi descalificați. (2 Tim. 2:5) În continuare, vom vedea ce sarcini trebuie să purtăm.

3. a) Potrivit cu Galateni 6:5, ce trebuie să purtăm? b) Ce vom analiza în acest articol și de ce?

3 Prin cuvintele „fiecare își va purta propria sarcină”, apostolul Pavel a arătat că în cursa pentru viață există ceva ce trebuie să luăm cu noi. (Gal. 6:5) El s-a referit la responsabilitățile pe care fiecare le avem în fața lui Dumnezeu și de care nimeni nu se poate achita în locul nostru. În acest articol, vom vedea ce presupune „propria sarcină” și cum o putem purta. De asemenea, vom identifica unele greutăți pe care le-am putea purta în mod inutil și vom vedea ce putem face pentru a ne debarasa de ele. Pentru a ajunge la linia de sosire în cursa pentru viață, trebuie să ne purtăm propria sarcină și să dăm la o parte orice greutate inutilă.

SARCINI PE CARE TREBUIE SĂ LE PURTĂM

A ne purta propria sarcină presupune a ne respecta promisiunea pe care am făcut-o la dedicare, a ne îndeplini obligațiile familiale și a ne asuma răspunderea pentru deciziile luate (Vezi paragrafele 4-9)

4. De ce promisiunea făcută la dedicare nu este o povară? (Vezi și imaginea.)

4 Promisiunea dedicării. Când ne-am dedicat lui Iehova, i-am promis că îi vom aduce închinare și că vom înfăptui voința sa. Trebuie să respectăm această promisiune solemnă. Ea implică o responsabilitate serioasă, dar nu este o povară. De ce? Deoarece Iehova ne-a creat pentru a face voința sa. (Rev. 4:11) El ne-a făcut după chipul său și ne-a înzestrat cu necesități spirituale. Prin urmare, putem să avem o relație strânsă de prietenie cu el și să găsim bucurie în timp ce îi slujim. (Ps. 40:8) Într-adevăr, când acționăm astfel și urmăm exemplul Fiului său, simțim înviorare. (Mat. 11:28-30)

(Vezi paragrafele 4, 5)

5. Ce te poate ajuta să-ți respecți promisiunea solemnă a dedicării? (1 Ioan 5:3)

5 Cum poți purta această sarcină? În primul rând, este important să-ți intensifici iubirea față de Iehova. Cum anume? Meditând la toate lucrurile bune pe care el le-a făcut pentru tine și la binecuvântările pe care ți le-a pregătit. Cu cât îl vei iubi mai mult pe Dumnezeu, cu atât îți va fi mai ușor să asculți de el. (1 Ioan 5:3) În al doilea rând, urmează exemplul lui Isus. El a reușit să îndeplinească voința lui Dumnezeu deoarece i-a cerut ajutorul și nu a pierdut din vedere răsplata. (Evr. 5:7; 12:2) La fel ca Isus, roagă-l pe Iehova să îți dea putere și nu pierde din vedere premiul vieții veșnice. Îți va fi mai ușor să respecți promisiunea pe care i-ai făcut-o lui Iehova la dedicare dacă îți vei adânci iubirea față de Dumnezeu și vei urma exemplul Fiului său.

6. De ce trebuie să ne achităm de obligațiile pe care le avem față de membrii familiei? (Vezi și imaginea.)

6 Obligațiile familiale. În cursa pentru viață, trebuie să-i iubim pe Iehova și pe Isus mai mult decât pe membrii familiei noastre. (Mat. 10:37) Însă acest lucru nu înseamnă că ne putem sustrage de la obligațiile familiale ca și cum acestea ne-ar împiedica să le fim plăcuți lui Dumnezeu și lui Cristos. Din contră, dacă vrem să obținem aprobarea lor, trebuie să ne îndeplinim rolul pe care îl avem în familie. (1 Tim. 5:4, 8) Acest lucru ne va face mai fericiți. În fond, Iehova a creat familia astfel încât să prospere atunci când soțul și soția își arată reciproc iubire și respect, când părinții le oferă copiilor iubire și instruire și când copiii ascultă de părinți. (Ef. 5:33; 6:1, 4)

(Vezi paragrafele 6, 7)

7. Cum îți poți îndeplini rolul în familie?

7 Cum poți purta această sarcină? Indiferent care ar fi rolul tău în familie, bazează-te în primul rând pe sfaturile înțelepte din Biblie, nu pe sentimente, pe obiceiuri locale sau pe îndrumările așa-zișilor experți. (Prov. 24:3, 4) Fă cercetări în publicațiile bazate pe Biblie. Acestea conțin sfaturi practice referitoare la modul în care putem aplica principiile biblice. De exemplu, seria de articole „Ajutor pentru familii” abordează probleme specifice cuplurilor, părinților și adolescenților. b Fii hotărât să aplici sfaturile Bibliei, chiar dacă membrii familiei tale nu o fac. Astfel, întreaga familie va avea de câștigat, iar tu te vei bucura de binecuvântarea lui Iehova. (1 Pet. 3:1, 2)

8. În ce fel ne influențează deciziile pe care le luăm?

8 Asumarea responsabilității pentru deciziile luate. Iehova ne-a oferit darul liberului-arbitru și dorește să luăm decizii bune care să ne facă fericiți. Dar, dacă ne folosim liberul-arbitru pentru a lua decizii greșite, el nu ne scutește de consecințe. (Gal. 6:7, 8) De aceea, ne asumăm răspunderea când facem alegeri greșite, spunem cuvinte necugetate sau acționăm în mod pripit. În funcție de gravitatea greșelii, am putea chiar avea mustrări de conștiință. Știind că suntem răspunzători pentru deciziile noastre, ne simțim îndemnați să ne mărturisim păcatele, să ne corectăm greșelile și să nu le mai repetăm. Aceste acțiuni ne ajută să nu fim descalificați din cursa pentru viața veșnică.

(Vezi paragrafele 8, 9)

9. Ce poți face după ce ai luat o decizie greșită? (Vezi și imaginea.)

9 Cum poți purta această sarcină? În cazul în care nu poți schimba o decizie greșită, acceptă situația. După cum știm, timpul nu poate fi dat înapoi. Nu-ți irosi energia mintală și emoțională căutându-ți scuze, dar nici învinuindu-te pe tine sau învinuindu-i pe alții. Mai degrabă, recunoaște-ți greșelile și încearcă să faci tot ce poți în situația în care te afli. Dacă ai sentimente de vinovăție din cauza unei greșeli, roagă-te cu umilință lui Iehova, mărturisește-i greșeala și imploră-l să te ierte. (Ps. 25:11; 51:3, 4) Cere-ți iertare și de la cei pe care i-ai rănit și, dacă este necesar, apelează la bătrâni pentru ajutor. (Iac. 5:14, 15) Învață din greșeli și încearcă să nu le repeți. Astfel, poți fi sigur că Iehova îți va arăta îndurare și îți va da sprijinul de care ai nevoie. (Ps. 103:8-13)

GREUTĂȚI PE CARE TREBUIE ‘SĂ LE DĂM LA O PARTE’

10. De ce așteptările nerealiste sunt o povară grea? (Galateni 6:4)

10 Așteptări nerealiste. Am putea să ne împovărăm cu așteptări nerealiste atunci când ne comparăm cu alții. (Gal. 6:4) Dacă facem acest lucru constant, am putea deveni invidioși și competitivi. (Gal. 5:26) În efortul de a avea aceleași realizări ca alții, ne-am putea propune obiective imposibil de atins, fără să ținem cont de propriile capacități sau circumstanțe. Biblia arată că „o așteptare prelungită” poate crea descurajare. (Prov. 13:12, n.s.) Cu cât mai descurajator este deci să așteptăm ceva ce nu vom obține niciodată! Acest lucru ar putea să ne secătuiască de puteri și să ne încetinească ritmul în cursa pentru viață. (Prov. 24:10)

11. Ce poți face pentru a nu avea așteptări nerealiste?

11 Cum poți da la o parte această greutate? Nu aștepta de la tine mai mult decât așteaptă Iehova. El nu pretinde niciodată să oferi ceea ce nu ai. (2 Cor. 8:12) Fii sigur că el nu te compară cu alții. (Mat. 25:20-23) Iehova prețuiește serviciul tău, fidelitatea ta și perseverența ta. Acceptă cu modestie că, din cauza vârstei, a sănătății și a situației în care te afli, nu mai poți face la fel de mult ca înainte. Urmând exemplul lui Barzilai, fii dispus să renunți la privilegii atunci când boala sau vârsta îți impun limite. (2 Sam. 19:35, 36) La fel ca Moise, acceptă ajutorul și deleagă responsabilități când este cazul. (Ex. 18:21, 22) Fiind modest, nu vei avea așteptări nerealiste, care te-ar putea epuiza în cursa pentru viață.

12. Suntem responsabili pentru deciziile greșite ale altora? Explicați.

12 Sentimente de vinovăție pentru greșelile altora. Nu putem lua decizii în locul altora și nici nu-i putem ocroti întotdeauna de consecințele deciziilor greșite pe care le iau. De exemplu, un fiu sau o fiică ar putea decide la un moment dat să-l părăsească pe Iehova – alegere care le poate produce părinților o durere de nedescris. Totuși, părinții care se învinovățesc pentru decizia greșită a copilului iau asupra lor o povară grea. Însă Iehova nu dorește ca ei să poarte această greutate. (Rom. 14:12)

13. Ce trebuie să aibă în vedere un părinte al cărui copil ia o decizie greșită?

13 Cum poți da la o parte această greutate? Iehova le-a acordat tuturor darul liberului-arbitru. El ne lasă pe fiecare să facem propriile alegeri, inclusiv aceea de a-i sluji. Iehova știe că nu ești un părinte perfect și nici nu îți cere asta. El vrea să faci doar ce depinde de tine. Dumnezeu nu te consideră pe tine responsabil de alegerile copilului tău, ci pe el. (Prov. 20:11) Totuși, poate că regreți unele greșeli pe care le-ai făcut ca părinte. În acest caz, vorbește-i lui Iehova despre sentimentele tale și roagă-l să te ierte. El știe că nu poți schimba trecutul. În același timp însă, Iehova nu așteaptă să-ți ocrotești copilul de consecințele acțiunilor lui greșite. În mod inevitabil, el va secera ceea ce a semănat. Dar, dacă va face toate eforturile să se întoarcă la Iehova, El va fi gata oricând să-l primească înapoi. (Luca 15:18-20)

14. De ce sentimentele exagerate de vinovăție sunt o greutate pe care trebuie să o dăm la o parte?

14 Sentimente persistente de vinovăție. Este firesc să ne simțim vinovați când păcătuim, totuși, vinovăția exagerată este o greutate prea mare pentru un om. De aceea, trebuie dată la o parte. Însă de unde știm că sentimentele noastre de vinovăție sunt exagerate? Dacă ne-am mărturisit păcatul, ne-am căit și am luat măsuri pentru a evita repetarea lui, putem fi siguri că Iehova ne-a iertat. (Fap. 3:19) După ce am urmat acești pași, Iehova nu dorește să continuăm să ne simțim vinovați. El știe cât de dăunătoare sunt sentimentele persistente de vinovăție. (Ps. 31:10) Dacă ne lăsăm copleșiți de tristețe, am putea renunța să alergăm în cursa pentru viață. (2 Cor. 2:7)

După ce te-ai căit cu sinceritate, Iehova nu se mai gândește la păcatele tale și la fel ar trebui să faci și tu (Vezi paragraful 15)

15. Ce poți face dacă ești copleșit de sentimente de vinovăție? (1 Ioan 3:19, 20) (Vezi și imaginea.)

15 Cum poți da la o parte această greutate? Dacă ești copleșit de sentimente de vinovăție, gândește-te la „adevărata iertare”, pe care o acordă Dumnezeu. (Ps. 130:4) El le promite celor care se căiesc cu sinceritate: „Nu-mi voi mai aduce aminte de păcatul lor”. (Ier. 31:34) Cu alte cuvinte, Iehova nu se mai gândește la păcatele pe care le-a iertat. Prin urmare, nu privi consecințele păcatelor tale ca pe o dovadă că Dumnezeu nu te-a iertat. De asemenea, nu fi prea aspru cu tine dacă greșelile din trecut îți limitează serviciul. Iehova nu se mai gândește la păcatele tale și la fel ar trebui să faci și tu. (Citește 1 Ioan 3:19, 20.)

SĂ ALERGĂM ÎN AȘA FEL ÎNCÂT SĂ CÂȘTIGĂM

16. Ce este important să identificăm în cursa pentru viață?

16 Care ar trebui să fie obiectivul nostru în timp ce alergăm în cursa pentru viață? Pavel a scris: „Alergați în așa fel încât să câștigați [premiul]”. (1 Cor. 9:24) Pentru a atinge acest obiectiv, este important să identificăm diferența dintre sarcinile pe care trebuie să le purtăm și greutățile la care trebuie să renunțăm. În acest articol, am analizat unele lucruri la care nu putem renunța și unele de care trebuie să ne debarasăm în cursa pentru viață. Dar acestea nu sunt singurele. Isus a spus că ar putea ‘să ni se îngreuneze inimile cu mâncare și băutură în exces și cu îngrijorările vieții’. (Luca 21:34) Versetele din acest paragraf, precum și altele ne pot ajuta să stabilim schimbările pe care ar trebui să le facem în timp ce alergăm.

17. De ce putem fi siguri că vom câștiga cursa pentru viață?

17 Putem fi siguri că vom câștiga cursa pentru viață deoarece Iehova ne va da puterea de care avem nevoie. (Is. 40:29-31) Prin urmare, să nu încetinim ritmul! Să urmăm exemplul apostolului Pavel, care s-a străduit din răsputeri să câștige premiul promis. (Filip. 3:13, 14) În această cursă, nimeni nu poate alerga în locul nostru. Dar, cu ajutorul lui Iehova, putem ieși învingători. Iehova ne poate ajuta să ne purtăm sarcinile și să dăm la o parte orice greutate inutilă. (Ps. 68:19) Având sprijinul lui, vom trece, cu siguranță, linia de sosire.

CÂNTAREA 128 Să perseverăm până la sfârșit!

a În acest articol, vom găsi sugestii utile care ne vor ajuta să alergăm în cursa pentru viață. Ca alergători, trebuie să purtăm anumite sarcini, sau responsabilități. Printre ele se numără respectarea promisiunii pe care am făcut-o când ne-am dedicat, îndeplinirea obligațiilor familiale și asumarea răspunderii pentru deciziile pe care le luăm. Însă trebuie să înlăturăm orice greutate inutilă, care ne-ar putea încetini. Ce presupune acest lucru? În continuare, vom găsi răspunsul.

b Seria de articole „Ajutor pentru familii” se găsește pe site-ul jw.org.