ARTICOLUL DE STUDIU 35
CÂNTAREA 123 Să ne supunem loial ordinii teocratice
Cum sunt ajutați cei care au fost înlăturați din congregație?
„Va fi mai multă bucurie în cer pentru un singur păcătos care se căiește decât pentru 99 de oameni drepți care n-au nevoie să se căiască.” (LUCA 15:7)
IDEEA PRINCIPALĂ
Vom observa de ce este necesar ca unele persoane să fie înlăturate din congregație și cum le pot ajuta bătrânii să se căiască și să aibă din nou aprobarea lui Iehova.
1, 2. a) Cum privește Iehova practicarea intenționată a păcatului? b) Ce speră Iehova cu privire la cei care au păcătuit?
IEHOVA nu este un Dumnezeu permisiv; el nu tolerează păcatul. (Ps. 5:4-6) El ne cere să respectăm normele lui drepte, pe care le-a consemnat în Cuvântul său. Bineînțeles, Iehova nu așteaptă perfecțiune de la oameni imperfecți. (Ps. 130:3, 4) În același timp, el nu tolerează ‘oameni lipsiți de pietate, care schimbă bunătatea sa nemeritată într-o scuză pentru o conduită nerușinată’. (Iuda 4) Într-adevăr, Biblia vorbește despre distrugerea „oamenilor lipsiți de pietate” în Armaghedon, războiul lui Dumnezeu. (2 Pet. 3:7; Rev. 16:16)
2 Însă Iehova nu dorește ca vreun om să fie distrus. Așa cum am observat în articolele anterioare, Biblia arată clar că el vrea „ca toți să ajungă la căință”. (2 Pet. 3:9) Bătrânii creștini îl imită pe Iehova ajutându-i cu răbdare pe cei care au păcătuit să își schimbe conduita și să aibă din nou aprobarea Sa. Este adevărat, nu toți cei care au păcătuit reacționează favorabil la ajutor. (Is. 6:9) Unii continuă să practice păcatul în pofida eforturilor repetate pe care le fac bătrânii pentru a-i duce la căință. Cum trebuie să procedeze bătrânii în astfel de situații?
„ÎNLĂTURAȚI-L PE OMUL ACELA RĂU”
3. a) Potrivit Bibliei, ce procedură trebuie urmată când un păcătos nu se căiește? b) De ce putem spune că, într-un anumit sens, cel care păcătuiește alege să fie înlăturat din congregație?
3 Când cel care a păcătuit nu se căiește, bătrânii nu au altă opțiune decât aceea de a urma îndrumarea din 1 Corinteni 5:13: „Înlăturați-l pe omul acela rău din mijlocul vostru!”. Într-un anumit sens, cel care a păcătuit a ales acest deznodământ – seceră ceea ce el însuși a a semănat. (Gal. 6:7) De ce putem spune acest lucru? Deoarece a refuzat ajutorul pe care bătrânii i l-au oferit de repetate ori în încercarea de a-l duce la căință. (2 Regi 17:12-15) Acțiunile sale dovedesc că el a ales să nu se conformeze normelor lui Iehova. (Deut. 30:19, 20)
4. De ce se face un anunț când o persoană care a păcătuit și nu se căiește este înlăturată din congregație?
4 Când o persoană care a păcătuit este înlăturată din congregație, se va face un anunț prin care congregația este informată că ea nu mai este Martoră a lui Iehova. Scopul acestui anunț nu este acela de a-l umili pe cel care a păcătuit. Mai degrabă, este acela de a ajuta congregația să urmeze îndemnul biblic ‘de a nu mai avea legături’ cu acea persoană, ‘nici măcar de a nu mânca’ cu ea. (1 Cor. 5:9-11) La baza acestei îndrumări stau motive întemeiate. Apostolul Pavel a scris: „Puțină plămădeală face să dospească tot aluatul”. (1 Cor. 5:6) Cei care au păcătuit și nu se căiesc pot submina hotărârea creștinilor fideli de a trăi la înălțimea normelor lui Iehova. (Prov. 13:20; 1 Cor. 15:33)
5. Cum ar trebui să privim o persoană care a fost înlăturată din congregație și de ce?
5 Însă cum ar trebui să privim un frate care a fost înlăturat din congregație? Deși nu vom socializa cu el, ar trebui să-l privim ca pe o oaie pierdută, nu ca pe o cauză pierdută. O oaie care s-a îndepărtat de turmă se poate întoarce. Să nu uităm că acea persoană și-a dedicat viața lui Iehova. Din nefericire însă, ea nu mai trăiește la înălțimea dedicării ei, ceea ce o pune într-o situație periculoasă. (Ezec. 18:31) Cu toate acestea, cât timp Iehova încă manifestă îndurare, există speranța ca acea persoană să se întoarcă. Cum reflectă bătrânii această speranță față de cineva care a fost înlăturat din congregație?
CUM ÎI AJUTĂ BĂTRÂNII PE CEI CARE SUNT ÎNLĂTURAȚI DIN CONGREGAȚIE?
6. Ce pași vor face bătrânii pentru a ajuta pe cineva care a fost înlăturat din congregație?
6 Este complet abandonată o persoană care a fost înlăturată din congregație? Trebuie ea să găsească singură drumul de întoarcere la Iehova? Nicidecum. Când îl informează pe cel care nu s-a căit că va fi înlăturat din congregație, comitetul de bătrâni îi va explica ce pași poate să facă pentru a se întoarce în congregație. Dar bătrânii nu se vor rezuma la atât. În cele mai multe cazuri, îl vor informa că ar dori să se întâlnească din nou cu el după câteva luni pentru a vedea dacă și-a schimbat atitudinea. Dacă acceptă să se întâlnească din nou cu bătrânii, la acea întâlnire ulterioară, ei îl vor îndemna cu căldură să se căiască și să se întoarcă în congregație. Chiar dacă persoana nu și-a schimbat atitudinea, bătrânii vor face periodic eforturi pentru a o contacta.
7. Cum imită bătrânii compasiunea lui Iehova când tratează cu o persoană care a fost înlăturată din congregație? (Ieremia 3:12)
7 Bătrânii doresc să imite compasiunea lui Iehova când tratează cu cineva care a fost înlăturat din congregație. De exemplu, în vechime, Iehova nu a așteptat ca israeliții răzvrătiți să facă primul pas pentru a se întoarce la el. Dimpotrivă, el a luat inițiativa de a le veni în ajutor chiar înainte ca ei să arate în vreun fel că se căiau. După cum am văzut în al doilea articol din această serie, Dumnezeu le-a arătat cât de mare este compasiunea sa. El s-a folosit de exemplul profetului Osea, căruia i-a spus să îi ofere soției lui, care încă păcătuia, ocazia de a se împăca. (Os. 3:1; Mal. 3:7) La fel ca Iehova, bătrânii de congregație doresc cu sinceritate ca persoana care a păcătuit să se întoarcă. Bătrânii nu îi îngreunează drumul de întoarcere. (Citește Ieremia 3:12.)
8. Cum ne ajută ilustrarea lui Isus despre fiul pierdut să înțelegem mai bine compasiunea și îndurarea lui Iehova? (Luca 15:7)
8 Să ne amintim de ilustrarea lui Isus despre fiul pierdut, analizată în al doilea articol din această serie. Când l-a zărit pe fiul său întorcându-se acasă, tatăl „a alergat spre el, l-a îmbrățișat și l-a sărutat cu tandrețe”. (Luca 15:20) Să remarcăm că tatăl nu a așteptat ca fiul să implore iertare. Dimpotrivă, a luat inițiativa, așa cum ar fi făcut orice tată iubitor. Bătrânii se străduiesc să manifeste o atitudine asemănătoare față de cei care l-au părăsit pe Iehova. Ei doresc ca aceste oi pierdute „să se întoarcă acasă”. (Luca 15:22-24, 32) Când un păcătos se întoarce, este bucurie nu numai în cer, ci și pe pământ. (Citește Luca 15:7.)
9. Ce mesaj plin de căldură le transmite Iehova celor care au păcătuit?
9 Din analiza pe care am făcut-o până acum, înțelegem că Iehova nu tolerează păcatul. Totuși, el nu le întoarce spatele celor care păcătuiesc, ci dorește ca aceștia să se întoarcă. Sentimentele sale față de cei care se căiesc sunt clar exprimate în Osea 14:4: „Îi voi vindeca de infidelitatea lor. Îi voi iubi din inimă, pentru că mânia mea s-a întors de la ei”. Ce îndemn puternic pentru bătrâni să reacționeze la orice semn de căință! Și ce îndemn puternic pentru cei care l-au părăsit pe Iehova să se întoarcă la el cât mai repede!
10, 11. Cum vor încerca bătrânii să-i ajute pe cei care au fost înlăturați în trecut din congregație?
10 Ce se poate spune despre cei care au fost înlăturați din congregație în trecut, probabil cu mulți ani în urmă? Poate că unii dintre ei nu mai practică păcatul pentru care au fost înlăturați. În unele cazuri, nici nu-și mai amintesc de ce au fost înlăturați. Indiferent cum stau lucrurile, bătrânii vor încerca să găsească aceste persoane și să le viziteze. În timpul acestor vizite, bătrânii chiar se vor oferi să se roage cu ele și le vor invita cu căldură să se întoarcă în congregație. Dacă cineva s-a îndepărtat cu mulți ani în urmă de congregație, foarte probabil că a slăbit mult din punct de vedere spiritual. Prin urmare, dacă persoana respectivă își manifestă dorința de a se întoarce în congregație, bătrânii ar putea stabili ca cineva să studieze Biblia cu ea, chiar dacă nu a fost încă reintegrată. În toate cazurile, bătrânii sunt cei care vor coordona aceste acțiuni.
11 Imitând exemplul de compasiune al lui Iehova, bătrânii doresc să ajungă la cât mai multe persoane care l-au părăsit pe Tatăl lor ceresc și să le asigure că ușa organizației Sale le este larg deschisă. Când cineva care a păcătuit se căiește și renunță la conduita sa greșită, el poate fi reintegrat fără întârziere. (2 Cor. 2:6-8)
12. a) În ce situații trebuie să fie bătrânii deosebit de precauți? b) De ce nu ar trebui să credem că cei care au comis un anumit tip de păcate nu pot avea parte niciodată de îndurarea lui Iehova? (Vezi și nota de subsol.)
12 În unele situații, bătrânii vor trebui să fie deosebit de precauți înainte de a reintegra pe cineva. De exemplu, dacă o persoană s-a făcut vinovată de abuz asupra copilului sau de apostazie ori a uneltit pentru a pune capăt unei căsătorii, bătrânii vor dori să se asigure că aceasta s-a căit cu adevărat. (Mal. 2:14; 2 Tim. 3:6) Ei trebuie să ocrotească turma. În același timp, trebuie să înțelegem că Iehova îl va accepta înapoi pe orice păcătos care manifestă o căință autentică și renunță la conduita sa greșită. Deși bătrânii vor fi atenți cu cei care au trădat în mod intenționat încrederea altora, ei nu vor merge până acolo, încât să afirme că cei care au făcut un anumit tip de păcate nu pot avea parte niciodată de îndurarea lui Iehova. b (1 Pet. 2:10)
CE POATE FACE CONGREGAȚIA?
13. Care este diferența dintre modul în care interacționăm cu o persoană care a fost mustrată și o persoană care a fost înlăturată din congregație?
13 Așa cum s-a menționat în articolul anterior, uneori, în congregație se anunță că un colaborator a fost mustrat. Într-o astfel de situație, putem continua să stăm în compania acelui frate deoarece știm că s-a căit și a renunțat la conduita lui greșită. (1 Tim. 5:20) El face în continuare parte din congregație și are nevoie de încurajarea pe care o poate obține petrecând timp cu ceilalți colaboratori. (Evr. 10:24, 25) Însă situația este foarte diferită în cazul unei persoane care a fost înlăturată din congregație. Cu această persoană ‘nu mai avem legături’, ‘nici măcar nu mâncăm’ cu ea. (1 Cor. 5:11)
14. Cum își pot folosi creștinii conștiința instruită pe baza Bibliei când interacționează cu cei care au fost înlăturați din congregație? (Vezi și imaginile.)
14 Înțelegem din această analiză că ar trebui să ignorăm complet pe cineva care a fost înlăturat din congregație? Nu neapărat. Bineînțeles, nu vom socializa cu acea persoană. Totuși, creștinii își pot folosi conștiința instruită pe baza Bibliei pentru a decide dacă vor invita la o întrunire o persoană care a fost înlăturată din congregație – probabil, o rudă sau cineva cu care au fost prieteni. Însă cum vom proceda dacă persoana dă curs invitației și asistă la întrunire? În trecut, nu salutam o astfel de persoană. În prezent, și în acest caz, fiecare creștin trebuie să-și folosească conștiința instruită pe baza Bibliei. Unii s-ar putea simți liberi să salute persoana sau să-i ureze bun-venit la întrunire. Totuși, nu vom purta o discuție îndelungată și nici nu vom socializa cu ea.
15. La ce fel de păcătoși se face referire în 2 Ioan 9-11? (Vezi și chenarul „ Se refereau Ioan și Pavel la același tip de păcat?”.)
15 Însă unii s-ar putea întreba: „Nu spune Biblia că un creștin care salută o astfel de persoană devine părtaș la faptele ei rele?”. (Citește 2 Ioan 9-11.) Contextul acestor versete arată că îndrumarea dată de Ioan se referă la apostați și la cei care promovează în mod activ o conduită greșită. (Rev. 2:20) Prin urmare, dacă cineva promovează în mod activ învățături apostate sau fapte condamnate de Biblie, bătrânii nu îl vor vizita. Bineînțeles, există posibilitatea ca acea persoană să-și vină în fire și să se căiască. Însă, până atunci, nu o vom saluta și nu o vom invita la întrunirile congregației.
SĂ IMITĂM EXEMPLUL DE COMPASIUNE ȘI DE ÎNDURARE AL LUI IEHOVA
16, 17. a) Ce dorește Iehova să facă cei care au păcătuit? (2 Petru 3:9) b) Cum pot arăta bătrânii că sunt colaboratori cu Iehova?
16 Ce am învățat din această serie de cinci articole? Iehova nu dorește ca cineva să fie distrus. (Citește 2 Petru 3:9.) El vrea ca persoanele care au păcătuit să se împace cu el. (2 Cor. 5:20) De aceea, de-a lungul istoriei, când israeliții, ca popor sau la nivel individual, s-au răzvrătit împotriva sa, Iehova i-a îndemnat să se căiască și să se întoarcă la el. Bătrânii de congregație au privilegiul de a fi colaboratori cu Iehova în timp ce se străduiesc să-i ducă la căință pe cei care au păcătuit. (Rom. 2:4; 1 Cor. 3:9)
17 Să ne imaginăm câtă bucurie este în cer când cei care au păcătuit se căiesc! Însuși Iehova, Tatăl nostru ceresc, simte această bucurie de fiecare dată când una dintre oile sale pierdute se întoarce în congregație. În timp ce medităm la compasiunea, îndurarea și bunătatea sa nemeritată, iubirea noastră pentru Iehova se adâncește tot mai mult. (Luca 1:78)
CÂNTAREA 111 Avem motive de bucurie!
a Despre o astfel de persoană nu vom mai spune că a fost exclusă. Potrivit cuvintelor lui Pavel din 1 Corinteni 5:13, vom spune că a fost înlăturată din congregație.
b Potrivit Bibliei, un păcat de neiertat nu este un anumit tip de păcat, ci un păcat care este făcut cu o inimă împietrită, cu o atitudine care îl situează pe păcătos într-o opoziție permanentă cu Dumnezeu. Nu noi avem responsabilitatea de a decide cine a comis un astfel de păcat. (Mar. 3:29; Evr. 10:26, 27)
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)