Dragi tineri, Creatorul vostru dorește să fiți fericiți!
“Încrede-te în Iehova din toată inima ta și nu te bizui pe priceperea ta.” (Prov. 3:5)
CÂNTĂRILE: 89, 29
1, 2. De ce este înțelept să ascultăm de Creator când decidem ce să facem în viață? (Vezi imaginile de la începutul articolului.)
EȘTI un tânăr sau o tânără? Probabil că ți se dau multe sfaturi cu privire la viitor. Poate că profesorii, consilierii școlari sau alte persoane te încurajează să mergi la facultate ca să faci carieră într-un anumit domeniu. Însă Iehova îți dă un sfat total diferit. El dorește ca tu să înveți bine la școală pentru a te putea întreține singur după ce o termini. (Col. 3:23) Iar, când trebuie să iei decizii importante în viață, Iehova te îndeamnă să te lași călăuzit de principii sănătoase care să se armonizeze cu scopul și cu voința sa. Acest lucru este deosebit de important acum, având în vedere că trăim în zilele din urmă. (Mat. 24:14)
2 Să ții cont și de faptul că Iehova știe totul. El știe ce se va întâmpla în viitor cu această lume și cât de aproape este sfârșitul ei. (Is. 46:10; Mat. 24:3, 36) El ne cunoaște și pe noi: știe ce ne aduce satisfacție și fericire și ce ne-ar provoca dezamăgire și nefericire. Prin urmare, oricât de bune ar putea părea sfaturile oamenilor, dacă nu au la bază Cuvântul lui Dumnezeu, ele nu sunt sfaturi înțelepte. (Prov. 19:21)
‘NU EXISTĂ NICIO ÎNȚELEPCIUNE CARE SĂ I SE ÎMPOTRIVEASCĂ LUI IEHOVA’
3, 4. Din cauza faptului că au urmat un sfat greșit, ce consecințe au trebuit să suporte Adam și Eva, precum și descendenții lor?
3 Sfaturi neînțelepte au fost date încă de la începutul istoriei omenirii. Satan a fost primul care a dat astfel de sfaturi. Autoproclamându-se consilier, Satan i-a spus plin de mândrie Evei că ea și soțul ei aveau să fie mult mai fericiți dacă decideau singuri cum să trăiască. (Gen. 3:1-6) Motivația lui Satan era însă greșită. El voia ca Adam și Eva, precum și urmașii lor să asculte de el și să i se închine lui, nu lui Iehova. Dar făcuse Satan ceva în folosul oamenilor? Iehova era acela care le dăduse tot ce aveau: un partener de viață, o grădină splendidă drept locuință, corpuri perfecte și perspectiva vieții eterne.
4 Din nefericire, Adam și Eva nu au ascultat de Iehova, desprinzându-se astfel de Sursa vieții. După cum știm, consecințele au fost tragice. Asemenea unor flori desprinse de pe o plantă, Adam și Eva au început ușor, ușor „să se ofilească” și, în cele din urmă, au murit. Și copiii lor au suferit din cauza păcatului. (Rom. 5:12) La fel ca Adam și Eva, majoritatea oamenilor aleg să nu i se supună lui Dumnezeu, ci să trăiască așa cum vor ei. (Ef. 2:1-3) Realitatea demonstrează fără umbră de îndoială că oamenii care i se împotrivesc lui Iehova nu dovedesc înțelepciune. (Prov. 21:30)
5. Ce convingere a avut Iehova cu privire la oameni, și a fost convingerea lui îndreptățită?
5 Cu toate acestea, Iehova a știut că unii oameni, inclusiv mulți tineri de nădejde, îl vor căuta și îi vor sluji. (Ps. 103:17, 18; 110:3) Ce mult îi prețuiește el pe acești tineri! Dacă te numeri printre ei, fără îndoială că și tu ai primit multe „lucruri bune” de la Iehova! (Prov. 3:5; 10:22) Așa cum vom vedea în continuare, aceste „lucruri bune” includ hrană spirituală din belșug, prieteni de calitate, obiective nobile și o libertate autentică.
IEHOVA NE SATISFACE NECESITĂȚILE SPIRITUALE
6. De ce ar trebui să ne îngrijim de necesitățile noastre spirituale și cum ne ajută Iehova în acest sens?
6 Spre deosebire de animale, noi avem necesități spirituale pe care doar Creatorul ni le poate satisface. (Mat. 4:4) Când ascultăm de el, dobândim înțelepciune, perspicacitate și fericire. Isus a spus: „Fericiți sunt cei conștienți de necesitățile lor spirituale”. (Mat. 5:3) Dumnezeu ne satisface aceste necesități prin intermediul Cuvântului său și al hranei spirituale abundente oferite de ‘sclavul fidel și prevăzător’. (Mat. 24:45) Și cât de hrănitoare și de variată este această hrană! (Is. 65:13, 14)
7. Cum ne ajută hrana spirituală?
7 Hrana spirituală pe care ne-o furnizează Iehova ne va da înțelepciune și discernământ, care ne vor ocroti în multe moduri. (Proverbele 2:10-14) De exemplu, aceste calități ne ajută să identificăm învățăturile false, precum aceea că nu există un Creator. Ne protejează împotriva minciunii că banii și lucrurile materiale sunt cheia fericirii. Și ne ajută să identificăm dorințele greșite și obiceiurile nesănătoase și să luptăm împotriva lor. Să continuăm să dobândim înțelepciune divină și discernământ, considerându-le o comoară! Pe măsură ce ne vom însuși aceste calități prețioase, vom ajunge să simțim că Iehova ne iubește și că vrea tot ce este mai bun pentru noi. (Ps. 34:8; Is. 48:17, 18)
8. De ce ar trebui să ne apropiem acum de Dumnezeu și cum ne va ajuta acest lucru în viitor?
8 În curând, fiecare element al lumii lui Satan va fi distrus, iar Iehova va fi singurul nostru refugiu. S-ar putea să vină timpul când ne vom bizui pe el chiar și pentru ceea ce vom mânca la următoarea masă! (Hab. 3:2, 12-19) Da, acum este momentul să ne apropiem de Tatăl nostru ceresc și să ne întărim încrederea în el. (2 Pet. 2:9) Astfel, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, vom simți și noi ca psalmistul David, care a scris: „Îl am mereu pe Iehova înaintea mea. Nu mă voi clătina, fiindcă el este la dreapta mea”. (Ps. 16:8)
IEHOVA NE DĂ PRIETENI DE CALITATE
9. a) Potrivit cu Ioan 6:44, ce face Iehova pentru cei cu inima sinceră? b) De ce este prima întâlnire cu un Martor o experiență unică?
9 Iehova îi atrage la închinarea adevărată pe aceia care au inima sinceră și îi invită să devină membri ai familiei sale spirituale. (Citește Ioan 6:44.) Când întâlnim pentru prima oară pe cineva care nu cunoaște adevărul, știm foarte puține lucruri despre persoana respectivă. Știm, probabil, cum o cheamă, cum arată și cam atât. Dar nu același lucru putem spune când ne întâlnim pentru prima oară cu cineva care îl cunoaște și îl iubește pe Iehova. Chiar dacă se deosebește de noi în privința mediului din care provine, a țării, a etniei sau a culturii, știm deja multe lucruri despre sora sau fratele nostru, iar el sau ea știe deja multe lucruri despre noi.
10, 11. Ce au în comun membrii poporului lui Iehova și cum îi ajută acest lucru?
10 De exemplu, recunoaștem imediat unul la celălalt ‘limba pură’ a adevărului. (Țef. 3:9) Fiecare cunoaște convingerile celuilalt, de exemplu cu privire la Dumnezeu, la normele morale sau la speranța de viitor. Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știm cu privire la cineva și care ne ajută să avem încredere în persoana respectivă. De asemenea, ele pun temelia unor prietenii sănătoase și trainice.
11 Prin urmare, putem spune fără nicio umbră de îndoială că noi, în calitate de închinători ai lui Iehova, avem cei mai buni prieteni. De asemenea, știm că avem potențiali prieteni pretutindeni pe glob, chiar dacă nu-i cunoaștem încă. Cine, în afară de poporul lui Iehova, se bucură de un asemenea cadou prețios?
IEHOVA NE AJUTĂ SĂ NE FIXĂM OBIECTIVE NOBILE
12. Ce obiective spirituale ai putea să-ți stabilești?
12 Eclesiastul 11:9–12:1. Ți-ai fixat anumite obiective spirituale și te străduiești să le atingi? Poate că încerci să citești în fiecare zi câte un pasaj din Biblie sau te străduiești să îți îmbunătățești calitățile de orator sau să predai mai bine adevărul. Cum te simți când observi că faci îmbunătățiri sau când alții te laudă pentru progresul tău? Cu siguranță că te simți împlinit și fericit. Și așa și trebuie, deoarece pui voința lui Iehova mai presus de interesele tale, așa cum a făcut și Isus. (Ps. 40:8; Prov. 27:11)
13. De ce este serviciul nostru sacru special și unic?
13 Când ne concentrăm asupra obiectivelor spirituale, avem o viață plină de satisfacții și de sens. Apostolul Pavel a scris: „Fiți statornici, de neclintit, având întotdeauna multe de făcut în lucrarea Domnului, știind că truda voastră în legătură cu Domnul nu este zadarnică”. (1 Cor. 15:58) Însă cei care urmăresc obiectivele acestei lumi, de exemplu bani sau faimă, nu sunt cu adevărat fericiți. Chiar dacă au succes în viață, ei se simt deseori goi pe dinăuntru. (Luca 9:25) Așa a simțit și regele Solomon. (Rom. 15:4)
14. Ce putem învăța din experiența lui Solomon?
14 Solomon, unul dintre cei mai bogați și mai puternici oameni din istorie, și-a spus: „Vino acum să te încerc cu veselie și bucură-te de lucruri bune”. (Ecl. 2:1-10) El a construit case, grădini și parcuri impunătoare și a făcut tot ce i-a dorit inima. S-a simțit el mulțumit, fericit și împlinit? Privind înapoi, la tot ce făcuse, Solomon a spus: „M-am îndreptat spre toate lucrările pe care le făcuseră mâinile mele . . . și iată că totul era deșertăciune . . . și nimic nu era de folos sub soare”. (Ecl. 2:11) Ce lecție puternică! Suntem dispuși să ne-o însușim?
15. Potrivit Psalmului 32:8, de ce este importantă credința și ce beneficii ne aduce?
15 Iehova vrea să ne scutească de durerea de a învăța din propriile greșeli. El vrea să luăm aminte la poruncile sale și să le punem în practică. Evident, avem nevoie de credință pentru a asculta de Dumnezeu și pentru a pune voința lui mai presus de a noastră. Această credință este neprețuită și nu ne va lăsa niciodată să facem alegeri pe care să le regretăm ulterior. Da, Iehova nu va uita niciodată ‘iubirea pe care am arătat-o pentru numele său’. (Evr. 6:10) Trebuie deci să ne străduim din răsputeri să ne întărim credința și să facem alegeri sănătoase în viață. Astfel vom simți că Iehova, Tatăl nostru ceresc, vrea să ne bucurăm de tot ce e mai bun. (Citește Psalmul 32:8.)
IEHOVA NE DĂ LIBERTATEA AUTENTICĂ
16. De ce ar trebui să prețuim libertatea și s-o folosim cu înțelepciune?
16 „Unde este spiritul lui Iehova, acolo este libertate.” (2 Cor. 3:17) Da, Iehova iubește libertatea și a pus această iubire și în inima noastră. El vrea însă să ne folosim această libertate cu înțelepciune, astfel încât să fim protejați. Probabil, cunoști tineri care se uită la materiale pornografice sau comit imoralitate sexuală, practică sporturi extreme, se droghează ori consumă alcool în exces. Poate că la început aceste lucruri par amuzante sau produc senzații tari, dar, de cele mai multe ori, au consecințe dezastruoase, precum boli, dependență sau chiar moarte. (Gal. 6:7, 8) Evident, așa-zisa lor libertate nu e decât o amăgire. (Tit 3:3)
17, 18. a) În ce sens ne eliberează ascultarea de Dumnezeu? b) Ce diferență există între libertatea de care se bucurau Adam și Eva și libertatea oamenilor de azi?
17 Să ne gândim: câți oameni știm să se fi îmbolnăvit pentru că au pus în practică principiile lui Iehova? Niciunul, întrucât ascultarea de Iehova este sănătoasă și ne eliberează. (Ps. 19:7-11) În plus, când își folosesc libertatea cu înțelepciune, adică în cadrul principiilor și legilor perfecte ale lui Dumnezeu, tinerii le demonstrează părinților, precum și lui Iehova că sunt persoane responsabile, cărora li se poate încredința mai multă libertate. Iar Iehova promite că le va da în curând tuturor slujitorilor săi o libertate perfectă, pe care Biblia o numește „glorioasa libertate a copiilor lui Dumnezeu”. (Rom. 8:21)
18 Adam și Eva au gustat această libertate. În grădina Edenului, Iehova le pusese o singură restricție, aceea de a nu mânca din fructul unui singur pom. (Gen. 2:9, 17) Ai fi considerat acea restricție prea dură sau oprimantă? Bineînțeles că nu! În schimb, oamenii au promulgat o mulțime de legi și le impun altora să le învețe și să le respecte.
19. Cum ne învață Iehova și Isus să devenim oameni liberi?
19 Felul în care Iehova tratează cu slujitorii săi vădește multă înțelepciune. În loc să ne dea legi nesfârșite, el ne învață cu răbdare să urmăm legea iubirii. El vrea să trăim la înălțimea normelor sale și să urâm răul. (Rom. 12:9) În Predica de pe munte, Isus ne ajută să înțelegem care este rădăcina răului. (Mat. 5:27, 28) În calitate de Rege al Regatului lui Dumnezeu, Cristos va continua să ne instruiască și în lumea nouă, astfel încât să ajungem să privim binele și răul la fel ca el. (Evr. 1:9) De asemenea, el ne va da un corp și o minte perfecte. Să ne imaginăm ce bine va fi când nu vom mai simți tentația de a face lucruri rele sau când nu vom mai suferi din cauza consecințelor dezastruoase ale păcatului. Atunci ne vom bucura, în sfârșit, de „glorioasa libertate” pe care ne-a promis-o Iehova.
20. a) Cum își folosește Iehova libertatea? b) Cum îl putem imita pe Iehova?
20 Evident, libertatea noastră nu va fi niciodată absolută. Ea va depinde întotdeauna de iubirea pe care o vom avea față de Iehova și față de semeni. De fapt, Iehova ne cere doar să-l imităm. El are o libertate nelimitată. Totuși, în relațiile sale cu oamenii, el a ales să se lase călăuzit de iubire. (1 Ioan 4:7, 8) Prin urmare, este logic să credem că vom fi cu adevărat liberi doar atunci când ne vom lăsa conduși de o iubire asemănătoare cu cea a lui Iehova.
21. a) Ce sentimente avea David față de Iehova? b) Ce vom analiza în articolul următor?
21 Apreciezi ‘lucrurile bune’ pe care ți le-a dat Iehova, precum hrana spirituală din belșug, prietenii de calitate, obiectivele nobile și perspectiva unei libertăți perfecte? Probabil că simți asemenea psalmistului David, care a spus: „Îmi vei face cunoscută cărarea vieții. Înaintea feței tale este belșug de bucurie, la dreapta ta sunt desfătări eterne”. (Ps. 16:11) În articolul următor, vom analiza și alte nestemate spirituale pe care le găsim în Psalmul 16. Acestea ne vor ajuta să înțelegem cum putem avea o viață plină de satisfacții!
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)