ARTICOLUL DE STUDIU 49
Putem trăi pentru totdeauna
„Aceasta înseamnă viața veșnică.” (IOAN 17:3)
CÂNTAREA 147 Iah ne-a promis viață fără sfârșit
PREZENTARE a
1. Ce sentimente avem când medităm la promisiunea vieții veșnice?
IEHOVA promite că le va da celor loiali un dar minunat: „viața veșnică”. (Rom. 6:23) Când medităm la această promisiune, iubirea noastră pentru Dumnezeu se adâncește. Să ne gândim la semnificația acestui dar: Iehova ne iubește atât de mult, încât dorește să nu fim separați de el niciodată, să trăim veșnic.
2. Cum ne ajută promisiunea că vom trăi veșnic?
2 Perspectiva vieții veșnice ne ajută să perseverăm în încercările din prezent. Chiar dacă dușmanii ne amenință cu moartea, noi nu facem compromis. De ce? Un motiv este acela că, rămânându-i fideli lui Iehova până la moarte, avem garanția că el ne va învia, cu perspectiva de a nu muri niciodată. (Ioan 5:28, 29; 1 Cor. 15:55-58; Evr. 2:15) Însă de unde știm că speranța de a trăi veșnic este sigură? Să analizăm în continuare câteva motive.
IEHOVA ESTE VEȘNIC
3. De ce putem fi siguri că Iehova ne poate păstra în viață pentru totdeauna? (Psalmul 90:2)
3 Știm că Iehova poate să ne păstreze în viață pentru totdeauna deoarece el este Sursa vieții și el însuși este veșnic. (Ps. 36:9) Să analizăm câteva pasaje biblice care confirmă că Iehova există dintotdeauna și va exista pentru totdeauna. În Psalmul 90:2, se spune că Iehova există „din veșnicie în veșnicie”, idee care se regăsește și în Psalmul 102. (Ps. 102:12, 24, 27) De asemenea, profetul Habacuc a zis despre Tatăl nostru ceresc: „Nu ești tu din veșnicie, o, Iehova? O, Dumnezeul meu, Sfântul meu, tu nu mori!”. (Hab. 1:12)
4. Ar trebui să ne îngrijorăm dacă ne este greu să înțelegem că Iehova a existat dintotdeauna? Explicați.
4 Îți este greu să cuprinzi cu mintea ideea că Iehova este „un Dumnezeu veșnic”, că nu a avut un început? (Is. 40:28) Dacă da, nu ești singurul. Elihu a spus despre Dumnezeu: „Numărul anilor lui nu poate fi pătruns”. (Iov 36:26) Însă, doar pentru că nu înțelegem o idee, nu înseamnă că aceasta este falsă. De exemplu, chiar dacă nu înțelegem pe deplin natura luminii, înseamnă aceasta că lumina nu există? Nicidecum! În mod asemănător, probabil că nu vom înțelege niciodată pe deplin cum este posibil ca Iehova să nu aibă nici început, nici sfârșit. Dar asta nu înseamnă că această idee este falsă. Adevărul despre Creator nu depinde de limitele înțelegerii noastre! (Rom. 11:33-36) Iehova a existat cu mult înainte de apariția universului material, inclusiv a surselor de lumină, precum soarele. Iehova ne asigură că „el este Cel care a făcut pământul prin puterea sa” și că tot el este cel care „a întins cerurile prin priceperea sa”. (Ier. 51:15; Fap. 17:24) Care este un alt motiv care ne întărește încrederea că putem trăi veșnic?
AM FOST CREAȚI SĂ TRĂIM PENTRU TOTDEAUNA
5. Ce perspectivă a avut primul cuplu uman?
5 Iehova a creat toate ființele vii de pe pământ cu o durată de viață limitată, excepție făcând oamenii. Acestora, Iehova le-a dat perspectiva unică de a nu vedea moartea. Totuși, Iehova l-a avertizat pe Adam: „Din pomul cunoașterii binelui și răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, în mod sigur vei muri”. (Gen. 2:17) Dacă Adam și Eva ar fi ascultat de Iehova, ei nu ar fi murit niciodată. Este logic să credem că, la un moment dat, Iehova le-ar fi permis să mănânce din ‘pomul vieții’. Aceasta ar fi fost o garanție din partea sa că ei urmau „să trăiască veșnic”. b (Gen. 3:22)
6, 7. a) Ce alte dovezi avem că oamenii nu au fost creați pentru a muri? b) Ce tânjești să faci în lumea nouă? (Vezi imaginile.)
6 Unii cercetători au arătat, pe baza unor dovezi științifice, că potențialul de stocare al creierului este mult mai mare decât poate folosi un om într-o viață de 70 sau 80 de ani. În 2010, într-un articol din revista Scientific American Mind, se spunea despre creierul uman că are o capacitate de stocare de aproximativ 2,5 milioane de gigabyți, echivalentul a 3 milioane de ore (peste 300 de ani) de emisiuni TV înregistrate. Este posibil însă ca potențialul creierului să fie mult subestimat. Totuși, aceste cifre arată că Iehova a proiectat creierul uman pentru a stoca mult mai multe informații decât reușim să acumulăm în 70 sau 80 de ani. (Ps. 90:10)
7 De asemenea, Iehova ne-a creat cu o dorință puternică de a trăi. Biblia spune că el „a pus veșnicia în inima oamenilor”. (Ecl. 3:11) Acesta este unul dintre motivele care ne determină să privim moartea ca pe un dușman. (1 Cor. 15:26) De exemplu, dacă ne îmbolnăvim grav, acceptăm pur și simplu situația și așteptăm să încetăm din viață? Nu. De obicei, mergem la medic și urmăm, probabil, un tratament medical pentru a ne vindeca. Facem tot ce depinde de noi pentru a nu muri. Iar când cineva drag moare, indiferent de vârsta pe care o are, nu simțim o durere profundă și de durată? (Ioan 11:32, 33) Cu siguranță, Creatorul nostru iubitor nu ne-ar fi înzestrat cu dorința și capacitatea de a trăi veșnic dacă nu ar fi dorit ca oamenii să aibă această posibilitate. Însă există și alte motive solide care ne conving că putem avea o viață fără sfârșit. Atât în trecut, cât și în prezent, Iehova a oferit dovezi că scopul său nu s-a schimbat. În continuare, vom analiza câteva dintre ele.
SCOPUL LUI IEHOVA NU S-A SCHIMBAT
8. Ce asigurare găsim în Isaia 55:11 despre scopul lui Iehova cu privire la noi?
8 Deși Adam și Eva s-au răzvrătit, iar urmașii lor au moștenit păcatul și moartea, Iehova nu a renunțat la scopul său. (Isaia 55:11) El dorește în continuare să le dea celor fideli viață veșnică. Această idee reiese cu claritate când ne gândim la ceea ce a spus și a făcut Iehova pentru a-și îndeplini scopul.
9. Ce promisiune a făcut Dumnezeu? (Daniel 12:2, 13)
9 Iehova a promis că îi va învia pe cei care au murit și le va da posibilitatea de a trăi veșnic. (Fap. 24:15; Tit 1:1, 2) Iov, un bărbat fidel, era sigur că lui Iehova îi este dor de cei care au adormit în moarte și că dorește să-i învie. (Iov 14:14, 15) Profetul Daniel știa că oamenii au perspectiva de a fi înviați, cu posibilitatea de a trăi veșnic. (Ps. 37:29; Daniel 12:2, 13) În timpul lui Isus, evreii știau că Iehova le poate dărui „viața veșnică” slujitorilor săi fideli. (Luca 10:25; 18:18) Iar Isus a vorbit de repetate ori despre această promisiune, el însuși fiind înviat de Tatăl său. (Mat. 19:29; 22:31, 32; Luca 18:30; Ioan 11:25)
10. Ce demonstrează învierile din trecut? (Vezi imaginea.)
10 Iehova este Sursa vieții. El are capacitatea de a-i readuce pe oameni la viață. În trecut, Dumnezeu le-a dat și unor oameni puterea de a face învieri. De exemplu, Ilie l-a înviat pe fiul unei văduve din Sarepta. (1 Regi 17:21-23) Mai târziu, cu ajutorul lui Iehova, profetul Elisei l-a readus la viață pe fiul unei femei din Sunem. (2 Regi 4:18-20, 34-37) Aceste relatări, precum și altele, sunt dovezi clare că Iehova are capacitatea de a-i readuce pe oameni la viață. Când a fost pe pământ, Isus a demonstrat că Tatăl său îi dăduse puterea de a face învieri. (Ioan 11:23-25, 43, 44) În prezent, Isus este în cer, având „toată autoritatea . . . în cer și pe pământ”. Astfel, el este cel mai în măsură să îndeplinească promisiunea că „toți cei din mormintele de amintire” vor reveni la viață, cu perspectiva de a se bucura de aceasta la nesfârșit. (Mat. 28:18; Ioan 5:25-29, n.s.)
11. Cum ne dă răscumpărarea posibilitatea de a trăi pentru totdeauna?
11 De ce a permis Iehova ca Fiul său să aibă o moarte chinuitoare? Isus a dezvăluit motivul spunând: „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său unic-născut, pentru ca oricine manifestă credință în el să nu fie distrus, ci să aibă viață veșnică”. (Ioan 3:16) Iehova l-a dat pe Fiul său ca răscumpărare pentru a ne fi iertate păcatele, astfel încât să avem posibilitatea de a trăi veșnic. (Mat. 20:28) Apostolul Pavel a rezumat acest aspect important al scopului său astfel: „Având în vedere că moartea a venit printr-un om, învierea morților vine tot printr-un om. Fiindcă, așa cum toți mor prin Adam, tot așa toți vor fi readuși la viață prin Cristos”. (1 Cor. 15:21, 22)
12. Ce rol va avea Regatul în îndeplinirea scopului lui Iehova cu privire la noi?
12 Isus și-a învățat discipolii să se roage pentru venirea Regatului lui Dumnezeu și pentru îndeplinirea voinței Sale. (Mat. 6:9, 10) Scopul lui Dumnezeu include și darul vieții veșnice pe pământ pentru oamenii ascultători. În acest sens, Iehova l-a numit pe Fiul său Rege al Regatului mesianic și a stabilit ca 144 000 de oameni aleși de pe pământ să colaboreze cu el pentru a îndeplini voința lui Dumnezeu. (Rev. 5:9, 10)
13. Ce se realizează în prezent sub îndrumarea lui Iehova și ce rol ne revine nouă?
13 În prezent, Iehova strânge „o mare mulțime” de oameni și îi instruiește pentru a fi supuși ai Regatului său. (Rev. 7:9, 10; Iac. 2:8) Deși trăiesc într-o lume divizată de teamă și război, ei se străduiesc să elimine din inima lor ura de rasă și naționalitate, precum și orice altă formă de ură. Încă de pe acum, ei își transformă în mod simbolic săbiile în brăzdare. (Mica 4:3) Ei nu iau parte la războaie, care seceră vieți, ci îi ajută pe oameni să obțină „adevărata viață” învățându-i despre adevăratul Dumnezeu și scopurile sale. (1 Tim. 6:19) Chiar dacă membrii familiei li se opun sau suferă pierderi financiare pentru că susțin Regatul lui Dumnezeu, Iehova se asigură că au întotdeauna lucrurile necesare. (Mat. 6:25, 30-33; Luca 18:29, 30) Toate acestea ne dau certitudinea că Regatul lui Dumnezeu este o realitate și că el va continua să îndeplinească scopul lui Iehova.
UN VIITOR MINUNAT
14, 15. Cum se va împlini în cele din urmă promisiunea lui Iehova de a elimina moartea pentru totdeauna?
14 În prezent, Isus este Rege în cer. El va îndeplini toate promisiunile făcute de Iehova. (2 Cor. 1:20) Din 1914, Isus domnește în mijlocul dușmanilor săi. (Ps. 110:1, 2) Isus și cei care guvernează împreună cu el își vor desăvârși, în curând, victoria și îi vor distruge pe cei răi. (Rev. 6:2)
15 În timpul Domniei de O Mie de Ani a lui Isus, morții vor fi înviați, iar oamenii ascultători vor deveni perfecți. După testul final, cei pe care Iehova îi va considera drepți „vor stăpâni pământul și vor trăi pentru totdeauna pe el”. (Ps. 37:10, 11, 29) Ce fericiți vom fi când ‘ultimul dușman, moartea, va fi redus la nimic’! (1 Cor. 15:26)
16. Care ar trebui să fie principala motivație cu care îi slujim lui Iehova?
16 În urma acestei analize, cu siguranță, suntem mai convinși că speranța noastră de a trăi pentru totdeauna nu este nefondată, ci are o bază biblică solidă. Speranța pe care o avem ne poate ajuta să rămânem loiali în timpurile dificile în care trăim. Însă, pentru a-i fi plăcuți lui Iehova, nu trebuie să fim motivați doar de dorința de a rămâne în viață. Principala noastră motivație trebuie să fie iubirea profundă pentru Iehova și pentru Fiul său. (2 Cor. 5:14, 15) Ea ne motivează să-i imităm și să le vorbim altora despre speranța noastră. (Rom. 10:13-15) Pe măsură ce învățăm să fim mai altruiști și mai generoși, devenim genul de prieteni pe care Iehova dorește să-i aibă alături pentru totdeauna. (Evr. 13:16)
17. Ce responsabilitate avem fiecare dintre noi? (Matei 7:13, 14)
17 Vei fi și tu printre cei ce vor primi viață veșnică? Această posibilitate pe care ți-a oferit-o Iehova este ca o ușă deschisă. Depinde de tine dacă vei rămâne pe calea care duce la viață. (Matei 7:13, 14) Însă cum va fi viața în Paradis? Acest subiect va fi aprofundat în articolul următor.
CÂNTAREA 140 În curând, vom trăi veşnic!
a Cât de mult aștepți timpul când vom trăi pentru totdeauna? Iehova ne promite că va veni o zi când vom trăi fără să ne temem că viața noastră va lua sfârșit. În acest articol, vom analiza câteva dovezi incontestabile că Iehova își va îndeplini această promisiune.
b Vezi chenarul „ Termenul «veșnic» în Biblie”.
c DESCRIEREA IMAGINILOR: Un frate în vârstă meditează la unele activități pe care ar vrea să le facă în viitorul veșnic care îl așteaptă.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)