Cine conduce în prezent poporul lui Dumnezeu?

Cine conduce în prezent poporul lui Dumnezeu?

„Amintiți-vă de cei care sunt în fruntea voastră.” (EVR. 13:7)

CÂNTĂRILE: 125, 17

1, 2. Ce s-au întrebat, probabil, apostolii după înălțarea lui Isus la cer?

APOSTOLII se aflau pe Muntele Măslinilor și priveau spre cer. Tocmai îl văzuseră pe Isus, stăpânul și prietenul lor, cum se înălțase și fusese ascuns de un nor. (Fap. 1:9, 10) Aproximativ doi ani, el îi învățase, îi încurajase și îi îndrumase. Acum nu mai era cu ei. Ce aveau să facă fără el?

2 Isus le dăduse continuatorilor săi misiunea de a-i fi „martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria și până în cea mai îndepărtată parte a pământului”. (Fap. 1:8) Cum aveau ei să-și ducă la îndeplinire misiunea? Isus îi asigurase că, în scurt timp, urmau să primească spirit sfânt. (Fap. 1:5) Totuși, cine avea să conducă și să organizeze lucrarea de predicare mondială? Apostolii știau că, în vechime, Iehova folosise anumiți oameni pentru a-și conduce și organiza poporul. De aceea, poate că s-au întrebat: Va numi Iehova un nou conducător?

3. a) Ce decizie importantă au luat apostolii fideli după înălțarea lui Isus la cer? b) Ce vom analiza în acest articol?

3 După aproape două săptămâni de la acest eveniment, discipolii lui Isus au analizat Scripturile, s-au rugat pentru îndrumare divină și l-au ales pe Matia să fie al doisprezecelea apostol, în locul lui Iuda Iscariot. (Fap. 1:15-26) De ce era această alegere atât de importantă pentru ei și pentru Iehova? Apostolii au înțeles că trebuiau să fie în număr de doisprezece. Isus îi alesese pe apostoli nu doar ca să-l însoțească în serviciul sacru, ci și ca să îndeplinească un rol vital în poporul lui Dumnezeu. Care era acest rol și cum i-a pregătit Iehova prin intermediul lui Isus ca să-l îndeplinească? Ce asemănări există între modul de organizare a poporului lui Dumnezeu din prezent și cel din secolul I? Și cum putem să ne ‘amintim de cei care sunt în fruntea noastră’, în special de „sclavul fidel și prevăzător”? (Evr. 13:7; Mat. 24:45).

Din câte se pare, Iehova stabilise că doisprezece apostoli aveau să formeze cele „douăsprezece pietre de temelie” ale Noului Ierusalim. (Rev. 21:14) De aceea, niciunul dintre apostolii fideli care și-a încheiat mai târziu cursa pământească nu a trebuit să fie înlocuit.

ISUS CONDUCE CORPUL DE GUVERNARE

4. Ce rol au avut apostolii și câțiva bătrâni din Ierusalim în congregația din secolul I?

4 La Penticosta din 33 e.n., apostolii au început să-și exercite rolul de conducere în congregația creștină. Cu acea ocazie, „Petru s-a ridicat în picioare cu cei unsprezece” și a împărtășit unei mari mulțimi de iudei și de prozeliți adevăruri vitale. (Fap. 2:14, 15) Mulți au devenit credincioși. Ulterior, acești creștini nou-botezați ‘au perseverat în învățătura apostolilor’. (Fap. 2:42) Apostolii s-au ocupat și de gestionarea resurselor financiare ale congregației. (Fap. 4:34, 35) Ei s-au îngrijit de necesitățile spirituale ale poporului lui Dumnezeu, fapt ce reiese din următoarele cuvinte: „Noi vom stărui în rugăciune și în serviciul cuvântului”. (Fap. 6:4) Apostolii au numit creștini cu experiență care să promoveze lucrarea de evanghelizare în teritorii noi. (Fap. 8:14, 15) Cu timpul, apostolilor li s-au alăturat și alți bătrâni unși, care au contribuit la supravegherea activității congregațiilor. În calitate de corp de guvernare, ei ofereau îndrumări tuturor congregațiilor. (Fap. 15:2)

5. În ce fel a fost corpul de guvernare ajutat de spiritul sfânt?

5 Creștinii din secolul I știau că Iehova Dumnezeu îndruma corpul de guvernare prin intermediul lui Isus, Conducătorul lor. Ce dovezi aveau ei în acest sens? În primul rând, corpul de guvernare primise spirit sfânt. (Ioan 16:13) Deși spiritul fusese turnat peste toți creștinii unși, acesta le-a dat putere îndeosebi apostolilor și câtorva bătrâni din Ierusalim ca să-și îndeplinească rolul de supraveghetori. De exemplu, în anul 49 e.n., spiritul sfânt a ajutat corpul de guvernare să ia o decizie referitoare la circumcizie. Întrucât au respectat îndrumarea dată de corpul de guvernare, „congregațiile se întăreau în credință și creșteau la număr zi de zi”. (Fap. 16:4, 5) De asemenea, din scrisoarea prin care a fost transmisă decizia reiese că membrii corpului de guvernare manifestau rodul spiritului sfânt, inclusiv calități precum iubirea și credința. (Fap. 15:11, 25-29; Gal. 5:22, 23)

6. În ce fel a fost corpul de guvernare ajutat de: a) îngeri și b) Cuvântul lui Dumnezeu?

6 În al doilea rând, corpul de guvernare era ajutat de îngeri. De exemplu, un înger i-a spus lui Corneliu să-l caute pe apostolul Petru. După ce Petru le-a predicat lui Corneliu și rudelor sale, aceștia au primit spirit sfânt, deși bărbații nu erau circumciși. Astfel, Corneliu a fost primul bărbat necircumcis din națiuni care a devenit creștin. Acest eveniment i-a determinat pe apostoli și pe alți frați să se supună voinței lui Dumnezeu și să accepte în congregația creștină oameni din națiuni, care erau necircumciși. (Fap. 11:13-18) În plus, îngerii au avut un rol important în extinderea și accelerarea lucrării de predicare, supravegheată de corpul de guvernare. (Fap. 5:19, 20) În al treilea rând, corpul de guvernare era îndrumat de Cuvântul lui Dumnezeu. Indiferent că trebuiau să clarifice chestiuni doctrinale sau să ofere îndrumări de natură organizatorică, bătrânii unși cu spirit se lăsau călăuziți de Scripturi. (Fap. 1:20-22; 15:15-20)

7. De ce putem spune că Isus i-a condus pe primii creștini?

7 Deși membrii corpului de guvernare aveau autoritate în congregația din secolul I, ei au înțeles că Isus Cristos era Conducătorul lor. De unde știm acest lucru? Apostolul Pavel a spus: „El [Cristos] i-a dat pe unii ca apostoli”. Pavel a mai spus: „Să creștem prin iubire în toate lucrurile în cel care este capul, Cristos”. (Ef. 4:11, 15) În loc să poarte numele vreunui apostol proeminent, ‘discipolii s-au numit creștini prin îngrijire divină’. (Fap. 11:26) Pavel a înțeles că era important ‘să țină cu tărie la tradiții’, adică la învățăturile bazate pe Scripturi, predate de apostoli și de alți bărbați aflați în fruntea congregației. Totuși, el a spus: „Dar vreau să știți aceasta: capul oricărui bărbat [inclusiv al fiecărui membru al corpului de guvernare] este Cristos . . . și capul lui Cristos este Dumnezeu”. (1 Cor. 11:2, 3) Într-adevăr, Cristos Isus, aflat în glorie cerească, conducea congregația sub autoritatea Capului său, Iehova Dumnezeu.

„ACEASTA NU ESTE LUCRAREA OMULUI!”

8, 9. Ce rol important a avut fratele Russell?

8 Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, Charles Taze Russell și câțiva colaboratori ai săi s-au străduit să restabilească închinarea adevărată. Pentru ca adevărul biblic să poată fi răspândit în mai multe limbi, în 1884 a fost înființată Zion’s Watch Tower Tract Society, avându-l ca președinte pe fratele Russell. El a studiat cu multă sârguință Biblia și a demascat fără teamă doctrine precum Trinitatea și nemurirea sufletului. De asemenea, a înțeles că întoarcerea lui Cristos avea să fie invizibilă și că „timpurile fixate ale națiunilor” urmau să se sfârșească în 1914. (Luca 21:24) Fratele Russell și-a folosit din plin timpul, energia și resursele materiale pentru a le împărtăși altora aceste adevăruri. Este clar că, în acea perioadă crucială, fratele Russell a fost folosit de Iehova și de Isus Cristos.

Din 1955, această societate poartă numele Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania.

9 Fratele Russell nu a vrut să fie glorificat, sau onorat, de oameni. În 1896, el a scris: „Nu dorim omagiu, nici reverență pentru noi înșine sau pentru scrierile noastre; nici nu dorim să fim numiți Reverend sau Rabi. Nici nu dorim ca cineva să fie numit după numele nostru”. Ulterior, el a spus: „Aceasta nu este lucrarea omului!”.

10. a) Când a numit Isus „sclavul fidel și prevăzător”? b) Explicați cum s-a înțeles treptat că Watch Tower Society este diferită de Corpul de Guvernare.

10 În 1919, la trei ani după moartea fratelui Russell, Isus a numit „sclavul fidel și prevăzător”. Cu ce scop? Ca să le dea servitorilor „hrană la timpul potrivit”. (Mat. 24:45) În acei ani de început, un grup mic de frați unși de la sediul mondial din Brooklyn, New York, pregătea hrană spirituală pentru continuatorii lui Isus. Expresia „corpul de guvernare” a început să apară în publicațiile noastre după 1940, când se credea că făcea referire la consiliul de administrație al Watch Tower Bible and Tract Society. Totuși, în 1971, Watch Tower Society, care era doar un instrument juridic, s-a diferențiat de Corpul de Guvernare. De atunci, Corpul de Guvernare este alcătuit din frați unși, care nu fac parte din consiliul de administrație al Societății. În ultimii ani, în consiliul de administrație al Societății, precum și în consiliile de administrație ale celorlalte persoane juridice folosite de Martorii lui Iehova slujesc frați din clasa „alte oi”. Acest lucru îi permite Corpului de Guvernare să se concentreze asupra activității de instruire și îndrumare spirituală. (Ioan 10:16; Fap. 6:4) În Turnul de veghe din 15 iulie 2013 s-a explicat că „sclavul fidel și prevăzător” este micul grup de creștini unși care formează Corpul de Guvernare.

Corpul de guvernare în anii ’50

11. Cum funcționează Corpul de Guvernare?

11 Membrii Corpului de Guvernare iau decizii importante ca grup. Ei se întâlnesc săptămânal, ceea ce îi ajută să aibă o bună comunicare și să fie uniți. (Prov. 20:18) Întrucât niciunul dintre ei nu este mai important decât ceilalți, fiecare membru prezidează câte un an întrunirile Corpului de Guvernare. (1 Pet. 5:1) Și cele șase comitete ale Corpului de Guvernare funcționează după același principiu. Niciunul dintre membrii Corpului de Guvernare nu se consideră conducătorul fraților săi, ci un ‘servitor’ care este hrănit de sclavul fidel și care se supune îndrumării acestuia.

De la numirea sa în 1919, sclavul fidel pregătește hrană spirituală pentru poporul lui Dumnezeu (Vezi paragrafele 10, 11)

„CINE ESTE SCLAVUL FIDEL ȘI PREVĂZĂTOR?”

12. Întrucât Corpul de Guvernare nu este nici inspirat, nici infailibil, ce întrebări se ridică?

12 Corpul de Guvernare nu este nici inspirat, nici infailibil. De aceea, el poate face greșeli de natură doctrinală sau organizatorică. De fapt, în Indexul publicațiilor Watch Tower există titlul „Clarificări în înțelegere”, unde sunt enumerate schimbările care s-au făcut în înțelegerea Scripturilor din 1870 încoace. Adevărul este că Isus nu a spus că sclavul fidel avea să pregătească o hrană spirituală perfectă. Așadar, care este răspunsul la întrebarea: „Cine este sclavul fidel și prevăzător”? (Mat. 24:45) De unde știm că Corpul de Guvernare îndeplinește acest rol? Să luăm în considerare cei trei factori pe care i-am analizat și cu privire la corpul de guvernare din secolul I.

13. Cum ajută spiritul sfânt Corpul de Guvernare?

13 Spiritul sfânt. Spiritul sfânt ajută Corpul de Guvernare să înțeleagă adevăruri spirituale care înainte nu erau înțelese. De exemplu, să ne gândim la lista cu clarificări în înțelegere, amintită în paragraful anterior. Cu siguranță, niciunui om nu îi revine meritul pentru înțelegerea și explicarea acestor ‘lucruri profunde ale lui Dumnezeu’! (Citește 1 Corinteni 2:10.) Corpul de Guvernare reflectă punctul de vedere al apostolului Pavel, care a scris: „Vorbim despre aceste lucruri nu prin cuvinte învățate de la înțelepciunea umană, ci prin cuvinte învățate de la spirit”. (1 Cor. 2:13) După secole de apostazie și întuneric spiritual, progresul rapid înregistrat din 1919 în ce privește înțelegerea Bibliei nu se poate explica decât prin acțiunea spiritului sfânt.

14. Potrivit cu Revelația 14:6, 7, cum îi ajută îngerii pe membrii poporului lui Dumnezeu?

14 Îngerii. În prezent, Corpul de Guvernare are uriașa sarcină de a supraveghea lucrarea de predicare mondială, la care participă peste opt milioane de evanghelizatori. De ce are această lucrare atât de mult succes? În parte, datorită îngerilor care o susțin. (Citește Revelația 14:6, 7.) În multe cazuri, vestitorii au sunat la ușa unor oameni care tocmai se rugaseră pentru ajutor. De asemenea, creșterea înregistrată chiar și în țări în care lucrarea de predicare și de facere de discipoli întâmpină opoziție aprigă nu s-ar fi putut realiza fără ajutorul îngerilor.

Vezi cartea Să depunem „o mărturie temeinică” despre Regatul lui Dumnezeu, paginile 58, 59

15. Ce deosebire există între Corpul de Guvernare și conducătorii creștinătății? Dați un exemplu.

15 Cuvântul lui Dumnezeu. (Citește Ioan 17:17.) În Turnul de veghe din 1 iunie 1973 se punea următoarea întrebare: „Se califică pentru botez persoanele care nu au renunțat încă la fumat?”. Răspunsul a fost: „Din Biblie reiese că nu”. După ce au fost citate câteva versete relevante, în Turnul de veghe s-a explicat că un fumător care nu se căiește trebuie să fie exclus. (1 Cor. 5:7; 2 Cor. 7:1) În revistă se mai spunea: „Măsura nu este luată în mod arbitrar sau dictatorial. În realitate, această rigurozitate este impusă de Dumnezeu, care își face cunoscută voința prin intermediul Cuvântului său scris”. Mai există vreo organizație religioasă dispusă să adere la Cuvântul lui Dumnezeu chiar și atunci când unora dintre membrii acesteia le este greu să se conformeze lui? Într-o carte despre religiile din Statele Unite se spune: „Conducătorii creștini și-au adaptat mereu învățăturile la convingerile și părerile împărtășite de adepții lor și de societate în general”. Membrii Corpului de Guvernare nu se lasă influențați de opiniile larg răspândite. Ei își bazează deciziile pe Cuvântul lui Dumnezeu, ceea ce demonstrează că Iehova este cel care își conduce în prezent poporul.

„AMINTIȚI-VĂ DE CEI CARE SUNT ÎN FRUNTEA VOASTRĂ”

16. Menționați o modalitate prin care putem arăta că ne amintim de Corpul de Guvernare.

16 Citește Evrei 13:7. Cuvântul redat prin „a-și aminti” poate fi tradus și prin „a menționa”. Astfel, o modalitate prin care ne putem ‘aminti de cei care sunt în fruntea noastră’ este aceea de a menționa Corpul de Guvernare în rugăciunile noastre. (Ef. 6:18) Să ne gândim la responsabilitățile pe care le au frații din Corpul de Guvernare, cum ar fi furnizarea hranei spirituale, supravegherea lucrării de predicare mondiale și gestionarea donațiilor. Într-adevăr, este necesar să ne rugăm în permanență pentru ei!

17. Cum putem arăta că susținem Corpul de Guvernare?

17 Putem arăta că ne gândim la Corpul de Guvernare nu numai prin cuvinte, ci și susținând îndrumările acestuia. Corpul de Guvernare ne oferă îndrumări prin intermediul publicațiilor, al întrunirilor și al congreselor. În plus, el numește supraveghetori de circumscripție, care, la rândul lor, numesc bătrâni de congregație. Supraveghetorii de circumscripție și bătrânii ‘își amintesc’ de Corpul de Guvernare respectând cu strictețe îndrumările date lor. Cu toții arătăm respect față de Conducătorul nostru, Isus, dacă ascultăm de frații pe care el îi folosește pentru a ne îndruma. (Evr. 13:17)

18. Cum arătăm că îi sprijinim pe Isus și sclavul fidel în lucrarea de predicare?

18 O altă modalitate prin care ne ‘amintim’ de Corpul de Guvernare este aceea de a fi zeloși în lucrarea de predicare. Pavel i-a îndemnat pe creștini să imite credința celor ce se află în fruntea lor. Sclavul fidel manifestă o credință remarcabilă promovând și răspândind cu zel vestea bună despre Regat. Îl sprijinim și noi în această lucrare vitală? Ce bucuroși vom fi când Isus, Conducătorul nostru, va spune: „Întrucât i-ați făcut lucrul acesta unuia din cei mai mici dintre acești frați ai mei, mie mi l-ați făcut”. (Mat. 25:34-40)

19. De ce suntem hotărâți să-l urmăm pe Conducătorul nostru, Isus?

19 Isus nu și-a părăsit continuatorii după ce s-a întors la cer. (Mat. 28:20) El a știut din proprie experiență cât de mult l-au ajutat spiritul sfânt, îngerii și Cuvântul lui Dumnezeu să-și îndeplinească sarcina de Conducător când a fost pe pământ. De aceea, el îi oferă Corpului de Guvernare din prezent același ajutor. În calitate de creștini unși, membrii sclavului „îl urmează neîncetat pe Miel oriunde merge”. (Rev. 14:4) Așadar, când urmăm îndrumările lor, noi îl urmăm, de fapt, pe Conducătorul nostru, Isus. În curând, el ne va conduce la viață veșnică. (Rev. 7:14-17) Niciun conducător uman nu ne poate promite viață veșnică!