Scopul lui Iehova se va împlini!

Scopul lui Iehova se va împlini!

„Eu am spus și eu voi face să se împlinească. Eu am hotărât și eu voi și împlini.” (IS. 46:11)

CÂNTĂRILE: 147, 149

1, 2. a) Ce ne-a dezvăluit Iehova? b) Ce asigurare găsim în Isaia 46:10, 11 și 55:11?

PRIMUL verset din Biblie constituie o afirmație simplă, dar profundă: „La început Dumnezeu a creat cerurile și pământul”. (Gen. 1:1) E adevărat, noi cunoaștem într-o mică măsură numeroasele lucrări de creație ale lui Dumnezeu, precum spațiul cosmic, lumina sau gravitația, și vedem o parte infimă din univers. (Ecl. 3:11) Totuși, Iehova ne-a dezvăluit scopul cu care a creat pământul și omul. Pământul trebuia să fie locuința ideală pentru oameni, creați după chipul Său. (Gen. 1:26) Ei urmau să fie copiii lui, iar Iehova, Tatăl lor.

2 Așa cum reiese din capitolul trei al cărții Geneza, scopul lui Iehova a întâmpinat un obstacol. (Gen. 3:1-7) Dar acest obstacol nu era de nedepășit, întrucât nimeni nu poate sta în calea lui Iehova. (Is. 46:10, 11; 55:11) De aceea, suntem siguri că scopul pe care l-a avut Dumnezeu la început se va împlini la momentul potrivit.

3. a) Ce adevăruri fundamentale trebuie să cunoaștem pentru a înțelege mesajul Bibliei? b) De ce este important să revedem acum aceste adevăruri? c) Ce întrebări vom analiza?

3 Fără îndoială, noi cunoaștem adevărurile biblice despre scopul pe care îl are Dumnezeu cu pământul și cu omenirea, precum și despre rolul central pe care-l joacă Isus Cristos în realizarea scopului divin. Ele sunt adevăruri fundamentale și, probabil, se numără printre primele învățături pe care ni le-am însușit când am început să studiem Cuvântul lui Dumnezeu. La rândul nostru, vrem să-i ajutăm pe oamenii sinceri să afle și ei aceste adevăruri vitale. Chiar în perioada în care analizăm acest articol în congregație, ne străduim să invităm cât mai multe persoane la Comemorarea morții lui Cristos. (Luca 22:19, 20) Cei care vor asista la acest eveniment vor afla multe lucruri cu privire la scopul lui Dumnezeu. De aceea, în perioada premergătoare Comemorării, este potrivit să medităm la câteva întrebări cu ajutorul cărora le-am putea trezi interesul față de acest eveniment atât celor cu care studiem Biblia, cât și altora. În continuare vom analiza trei întrebări: Care a fost scopul lui Dumnezeu cu privire la pământ și la om? Ce obstacol a apărut în calea realizării acestui scop? Și cum face posibilă jertfa de răscumpărare a lui Isus realizarea scopului lui Dumnezeu?

SCOPUL CREATORULUI

4. Cum îl glorifică creația pe Iehova?

4 Iehova, Creatorul nostru, inspiră o teamă plină de respect. Tot ce creează el este la superlativ. (Gen. 1:31; Ier. 10:12) Ce putem învăța din frumusețea și ordinea evidente în creație? Când privim creația și înțelegem că toate lucrările lui Iehova, mici și mari, slujesc unui scop util, suntem fascinați. Cine nu este profund impresionat văzând complexitatea celulei umane, gingășia unui copil nou-născut sau splendoarea unui superb apus de soare? Admirăm aceste lucrări de creație întrucât am fost înzestrați cu simțul frumosului. (Citește Psalmii 19:1; 104:24.)

5. Ce a făcut Iehova pentru ca toată creația să funcționeze într-un mod armonios?

5 Înțelegem din creație că Iehova a stabilit în mod iubitor anumite limite. El a dat legi fizice și morale pentru ca totul să funcționeze în mod armonios. (Ps. 19:7-9) Așadar, toate lucrările de creație din univers au un loc bine stabilit și îndeplinesc rolul pe care îl au în scopul lui Dumnezeu. De exemplu, forța gravitației menține atmosfera în vecinătatea pământului, controlează mareele și face posibilă viața pe pământ. Toată creația, inclusiv oamenii, se mișcă și funcționează în cadrul limitelor stabilite de Dumnezeu. Evident, ordinea din univers demonstrează că Iehova are un scop clar definit cu pământul și cu omul. Când predicăm, îi putem ajuta pe oameni să-l cunoască pe Autorul acestor legi impresionante, care mențin ordinea în univers. (Rev. 4:11)

6, 7. Menționați câteva dintre lucrurile dăruite de Iehova lui Adam și Evei.

6 Scopul lui Iehova a fost acela ca oamenii să trăiască veșnic pe pământ. (Gen. 1:28; Ps. 37:29) Plin de generozitate, Dumnezeu le-a dăruit lui Adam și Evei nenumărate lucruri care să le facă viața frumoasă. (Citește Iacov 1:17.) Iehova i-a înzestrat cu liber-arbitru, cu rațiune, precum și cu capacitatea de a iubi și de a lega prietenii. El a vorbit cu Adam și i-a explicat cum putea să se dovedească ascultător. De asemenea, Adam a învățat cum să-și satisfacă propriile necesități și cum să se îngrijească de animale și de pământ. (Gen. 2:15-17, 19, 20) Iehova i-a înzestrat pe Adam și pe Eva cu simțuri precum gustul, pipăitul, auzul, mirosul și văzul. Astfel, ei se puteau bucura din plin de frumusețea și de belșugul locuinței lor paradiziace. Adam și Eva puteau face foarte multe lucruri interesante, care să le aducă satisfacție. Ei ar fi putut să descopere și să învețe lucruri noi o eternitate.

7 Dar ce mai includea scopul lui Dumnezeu? Iehova i-a creat pe Adam și pe Eva cu capacitatea de a avea copii perfecți. Copiii lor trebuiau să aibă și ei copii, pentru ca, în cele din urmă, familia umană să umple pământul. Iehova voia ca Adam și Eva, precum și toți părinții de după ei, să-și iubească copiii, așa cum îi iubea și El pe primii doi oameni. Dumnezeu le-a dăruit drept locuință veșnică pământul cu toate bogățiile de pe el. (Ps. 115:16)

UN OBSTACOL ÎN CALEA REALIZĂRII SCOPULUI LUI DUMNEZEU

8. Cărui scop slujea legea consemnată în Geneza 2:16, 17?

8 Dar scopul lui Iehova nu s-a realizat imediat. Iehova le-a dat lui Adam și Evei o lege simplă, care să-i ajute să înțeleagă că libertatea lor avea anumite limite. El a spus: „Din orice pom din grădină poți să mănânci pe săturate. Dar din pomul cunoașterii binelui și răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, în mod sigur vei muri”. (Gen. 2:16, 17) Această poruncă nu era nici greu de înțeles, nici greu de respectat. În fond, Adam și Eva aveau la dispoziție mai multă hrană decât puteau consuma.

9, 10. a) Ce acuzație i-a adus Satan lui Iehova? b) Ce au decis Adam și Eva? (Vezi imaginea de la începutul articolului.)

9 Folosindu-se de un șarpe, Satan Diavolul a înșelat-o pe Eva determinând-o să nu asculte de Tatăl ei, Iehova. (Gen. 3:1-5; Rev. 12:9) Denaturând cuvintele lui Iehova, Satan a exagerat spunând că Dumnezeu, în mod nedrept, nu le dădea voie copiilor săi umani să mănânce „din toți pomii din grădină”. Era ca și cum le-ar fi zis: Chiar nu puteți face ce vreți? El a mințit cu nerușinare spunând: „În mod sigur nu veți muri”. Încercând s-o convingă pe Eva că nu trebuia să asculte de Dumnezeu, Satan a spus: „Dumnezeu știe că în ziua în care veți mânca din el vi se vor deschide ochii”. El a insinuat că Dumnezeu nu voia ca ei să mănânce din fruct ca să nu li se deschidă mintea. Mai mult, Satan a amăgit-o spunându-i: „Veți fi ca Dumnezeu, cunoscând binele și răul”.

10 Adam și Eva trebuiau să decidă: să asculte de Dumnezeu sau de șarpe. Din nefericire, ei au ales să asculte de Satan alăturându-i-se, astfel, în răzvrătire. Ei nu l-au mai considerat pe Iehova Tatăl lor și au pierdut siguranța și ocrotirea de care s-ar fi bucurat dacă ar fi ascultat de El. Acum erau pe cont propriu. (Gen. 3:6-13)

11. De ce nu tolerează Iehova răzvrătirea?

11 Adam și Eva au pierdut perfecțiunea întrucât s-au răzvrătit împotriva lui Iehova. Și mai grav, răzvrătirea i-a înstrăinat de Dumnezeu, deoarece El ‘are ochii prea curați ca să privească ce este rău. El nu poate să se uite la răutate’. (Hab. 1:13) Dacă Iehova ar fi tolerat răutatea, ar fi fost amenințate pacea și unitatea tuturor creaturilor din cer și de pe pământ. Și, mai presus de toate, ar fi fost pusă la îndoială credibilitatea cuvintelor sale. Dar Iehova este fidel normelor sale, el nu le încalcă niciodată. (Ps. 119:142) Prin urmare, faptul că Adam și Eva erau înzestrați cu liber-arbitru nu însemna că puteau să încalce legea lui Dumnezeu fără să suporte consecințele răzvrătirii lor. Ei au murit și s-au întors în țărâna din care fuseseră creați. (Gen. 3:19)

12. Ce au pierdut copiii lui Adam?

12 După ce Adam și Eva au mâncat din fruct, Iehova nu i-a mai considerat membri ai familiei sale universale. El i-a alungat din grădina Edenului, iar ei nu au mai putut să se întoarcă acolo niciodată. (Gen. 3:23, 24) Fiind un Dumnezeu drept, Iehova i-a lăsat să sufere consecințele deciziilor pe care le-au luat. (Deuteronomul 32:4, 5) Omul imperfect nu a mai putut să reflecte în mod perfect calitățile lui Dumnezeu. Adam a pierdut perspectiva unui viitor minunat și le-a lăsat moștenire copiilor săi imperfecțiunea, păcatul și moartea. (Rom. 5:12) El le-a răpit perspectiva de a se bucura de o viață fără sfârșit. În plus, Adam și Eva n-au mai putut avea copii și nepoți perfecți. După ce i-a înstrăinat pe Adam și pe Eva de Dumnezeu, Satan Diavolul a continuat să-i inducă în eroare pe oameni. (Ioan 8:44)

RĂSCUMPĂRAREA ȘI PRIETENIA CU DUMNEZEU

13. Ce a vrut Iehova pentru omenire?

13 Dar Iehova a continuat să-i iubească pe oameni. În pofida răzvrătirii lui Adam și a Evei, Dumnezeu a vrut ca urmașii lor să se bucure de o relație de prietenie cu el. Iehova nu a vrut ca ei să moară. (2 Pet. 3:9) De aceea, fără a face rabat de la normele sale drepte, Dumnezeu a luat imediat măsuri pentru ca oamenii să-și poată restabili relația de prietenie cu el. Cum a făcut Iehova acest lucru?

14. a) Potrivit cu Ioan 3:16, ce măsură a luat Iehova pentru a salva omenirea din păcat și moarte? b) Ce întrebare am putea analiza cu persoanele interesate?

14 Citește Ioan 3:16. Probabil că unii dintre cei pe care îi invităm la Comemorare cunosc acest verset. Dar cum ne ajută jertfa lui Isus să obținem viață veșnică? Campania dinaintea Comemorării, Comemorarea și vizitele pe care li le facem ulterior celor ce asistă la acest eveniment ne dau ocazia de a-i ajuta pe cei sincer interesați de adevăr să găsească răspuns la această întrebare importantă. Când ajung să înțeleagă că jertfa de răscumpărare reflectă iubirea și înțelepciunea lui Iehova, aceste persoane sunt foarte impresionate. Ce idei referitoare la răscumpărare am putea să le aducem în atenție?

15. Prin ce s-a deosebit Isus de Adam?

15 Iehova a oferit un om perfect care să răscumpere omenirea. Acest om perfect trebuia să-i fie loial lui Iehova și dispus să-și dea viața pentru omenirea condamnată la moarte. (Rom. 5:17-19) Iehova a transferat pe pământ viața primei sale creaturi spirituale. (Ioan 1:14) Astfel, Isus a devenit om perfect, așa cum fusese Adam la început. Dar, spre deosebire de Adam, Isus a respectat în mod perfect normele stabilite de Iehova. În pofida încercărilor extreme la care a fost supus, Isus nu a păcătuit niciodată și nu a încălcat nicio lege divină.

16. De ce este răscumpărarea un dar atât de prețios?

16 Ca om perfect, Isus a putut salva omenirea din păcat și moarte dându-și viața pentru ea. El a fost exact ce ar fi trebuit să fie Adam: un om perfect, supus și loial în mod absolut lui Dumnezeu. (1 Tim. 2:6) Isus și-a sacrificat viața pentru noi, oferindu-le tuturor oamenilor, bărbați, femei și copii, perspectiva de a trăi veșnic. (Mat. 20:28) Într-adevăr, jertfa de răscumpărare a lui Isus face posibilă realizarea scopului lui Dumnezeu! (2 Cor. 1:19, 20)

IEHOVA NE-A OFERIT POSIBILITATEA DE A NE ÎNTOARCE ÎN FAMILIA SA

17. Ce perspectivă oferă răscumpărarea?

17 Pentru a oferi această răscumpărare, Iehova a trebuit să facă un sacrificiu imens. (1 Pet. 1:19) El a iubit atât de mult omenirea, încât a permis ca Fiul său unic-născut să moară pentru noi. (1 Ioan 4:9, 10) Într-un anumit sens, Isus a luat locul primului nostru tată uman, Adam. (1 Cor. 15:45) Prin jertfa sa, Isus ne oferă perspectiva de a primi viață veșnică și de a ne întoarce, în cele din urmă, în familia lui Dumnezeu. În virtutea răscumpărării, Iehova poate să-i primească înapoi pe oameni în familia sa fără a-și încălca normele de dreptate. Cât de încurajator este să știm că, într-o zi, toți oamenii fideli vor fi aduși la perfecțiune! Partea cerească și partea pământească a familiei lui Dumnezeu vor fi într-o unitate perfectă. Atunci toți vom fi copii ai lui Dumnezeu în sensul deplin al cuvântului. (Rom. 8:21)

18. Când va deveni Iehova „totul pentru toți”?

18 Răzvrătirea lui Satan nu l-a împiedicat pe Iehova să iubească omenirea, așa cum nici pe noi nu ne împiedică să-i fim loiali lui Dumnezeu. Prin intermediul răscumpărării, Iehova ne va ajuta să devenim cu adevărat drepți. Să ne imaginăm cât de frumoasă va fi viața când toți cei care manifestă credință în Isus Cristos vor primi viață veșnică! (Ioan 6:40) Tatăl nostru iubitor și înțelept va ajuta familia umană să ajungă la perfecțiune și își va duce la îndeplinire scopul. Atunci, el va deveni „totul pentru toți”. (1 Cor. 15:28)

19. a) Ce ar trebui să ne îndemne să facem recunoștința față de răscumpărare? (Vezi chenarul  „Cercetați cine este merituos”.) b) Ce vom analiza în articolul următor?

19 Recunoștința față de răscumpărare ar trebui să ne îndemne să facem tot ce ne stă în putință pentru a-i conștientiza pe oameni că pot beneficia și ei de acest dar neprețuit. Oamenii trebuie să știe că răscumpărarea este mijlocul prin care Iehova le oferă cu iubire tuturor perspectiva de a trăi veșnic. Dar rolul răscumpărării nu se rezumă la atât. În articolul următor vom analiza modul în care jertfa lui Isus soluționează controversele ridicate de Satan în grădina Edenului.