ARTICOLUL DE STUDIU 8

De ce să ne exprimăm aprecierea?

De ce să ne exprimăm aprecierea?

„Fiți recunoscători!” (COL. 3:15)

CÂNTAREA 2 Îți mulțumim, Iehova!

PREZENTARE *

1. Cum și-a manifestat aprecierea samariteanul vindecat de Isus?

VIITORUL celor zece bărbați bolnavi de lepră părea cum nu se poate mai sumbru. Într-o zi, ei l-au zărit apropiindu-se pe Isus, Marele Învățător. Auziseră că el vindeca orice fel de boli și erau siguri că îi putea vindeca și pe ei, așa că au strigat: „Isus, Învățătorule, îndură-te de noi!”. Isus i-a vindecat complet. Fără îndoială că toți au fost recunoscători pentru bunătatea care le-a fost arătată. Unul dintre ei însă nu s-a rezumat la sentimente, ci și-a exprimat aprecierea. * Acel om care fusese vindecat, un samaritean, a dorit să-l glorifice pe Dumnezeu „cu glas tare”. (Luca 17:12-19)

2, 3. a) Ce ne-ar putea împiedica să ne exprimăm aprecierea? b) Ce vom analiza în acest articol?

2 Asemenea samariteanului, și noi vrem să ne exprimăm recunoștința față de cei care ne fac bine. Totuși, poate că uneori uităm să dăm glas sentimentelor noastre sau să ne manifestăm aprecierea prin acțiuni.

3 În acest articol, vom învăța de ce este important să ne exprimăm aprecierea prin cuvinte și fapte. Vom vorbi despre unele personaje din Biblie care au manifestat recunoștință și despre altele care nu au manifestat această calitate. Apoi vom analiza câteva modalități concrete de a ne exprima aprecierea.

DE CE TREBUIE SĂ NE EXPRIMĂM APRECIEREA?

4, 5. De ce trebuie să ne exprimăm aprecierea?

4 Iehova este modelul nostru. El își arată aprecierea față de cei care îi sunt plăcuți răsplătindu-i. (2 Sam. 22:21; Ps. 13:6; Mat. 10:40, 41) Biblia ne îndeamnă: „Fiți deci imitatori ai lui Dumnezeu, ca niște copii iubiți”. (Ef. 5:1) Așadar, dorința de a-l imita pe Iehova reprezintă un motiv important de a ne exprima aprecierea.

5 Să analizăm un alt motiv pentru care dorim să arătăm apreciere. Aprecierea este ca o mâncare bună: simți mai multă bucurie când o împarți cu alții. Când ne simțim apreciați, suntem noi fericiți, dar când ne exprimăm aprecierea, îi facem pe alții fericiți. Cel căruia îi arătăm apreciere înțelege că ajutorul pe care ni l-a oferit a meritat efortul. Drept urmare, prietenia dintre noi se întărește.

6. Ce asemănare există între cuvintele de apreciere și niște mere de aur?

6 Cuvintele prin care ne exprimăm aprecierea sunt foarte valoroase. În Biblie citim: „Ca niște mere de aur în vase de argint sculptate, așa este un cuvânt spus la momentul potrivit”. (Prov. 25:11) Să ne imaginăm cât de frumoase și de valoroase ar fi asemenea mere de aur. Cum te-ai simți dacă ai primi un astfel de cadou? Cuvintele tale de apreciere pot fi la fel de valoroase. Mai mult, un măr de aur nu e perisabil. În mod similar, cuvintele noastre de apreciere nu vor fi uitate de cel care le aude. El le poate prețui pentru tot restul vieții.

EI ȘI-AU EXPRIMAT APRECIEREA

7. Potrivit cu Psalmul 27:4, cum și-au exprimat David și alți scriitori ai Psalmilor aprecierea?

7 Mulți slujitori ai lui Iehova din trecut au manifestat recunoștință. Unul dintre ei a fost David. (Psalmul 27:4) El a prețuit cu adevărat închinarea pură, iar sentimentele sale s-au concretizat prin fapte. El a donat o avere pentru construirea templului. Descendenții lui Asaf și-au manifestat aprecierea scriind psalmi, sau cântări de laudă. Într-un psalm, i-au mulțumit lui Dumnezeu și și-au exprimat admirația pentru ‘lucrările sale minunate’. (Ps. 75:1) Cu siguranță, David și descendenții lui Asaf au vrut să-i arate lui Iehova cât de mult apreciau binecuvântările pe care le primiseră de la el. În ce fel îi putem imita pe acești psalmiști?

Ce învățăm din scrisoarea adresată de Pavel romanilor despre exprimarea aprecierii? (Vezi paragrafele 8 și 9) *

8, 9. Cum a arătat apostolul Pavel apreciere față de frați și cu ce rezultat?

8 Apostolul Pavel arăta că își prețuia frații și surorile prin felul în care vorbea despre ei. În rugăciunile sale personale, îi mulțumea întotdeauna lui Dumnezeu pentru colaboratorii săi. El și-a exprimat recunoștința și în scris. În primele 15 versete din Romani 16, Pavel îi menționează cu numele pe 27 dintre colaboratorii săi. El își amintește în mod special de Prisca și Aquila „care și-au pus capul în pericol” pentru sufletul lui și spune despre Fivi că „i-a apărat pe mulți”, inclusiv pe el. Pavel i-a lăudat pe acești frați iubiți, care lucrau din greu. (Rom. 16:1-15)

9 Pavel era conștient că ei erau imperfecți, însă a ales să-și încheie scrisoarea către Romani vorbind despre calitățile lor. Să ne imaginăm cât de încurajați trebuie să se fi simțit acei frați când au auzit cuvintele de apreciere ale lui Pavel citite în auzul întregii congregații. Drept urmare, prietenia lor a devenit mai strânsă. Ai obiceiul de a-ți exprima aprecierea pentru lucrurile bune pe care le spun sau le fac cei din congregația ta?

10. Ce învățăm din felul în care Isus și-a exprimat aprecierea pentru continuatorii săi?

10 În mesajele transmise unor congregații din Asia Mică, Isus și-a exprimat aprecierea pentru activitatea continuatorilor săi. De exemplu, el și-a început mesajul către congregația din Tiatira astfel: „Îți cunosc faptele, iubirea, credința, serviciul și perseverența și știu că faptele tale din urmă sunt mai multe decât cele de altădată”. (Rev. 2:19) El i-a lăudat nu doar pentru progresul făcut, ci și pentru calitățile care îi motivau să acționeze. Deși Isus a trebuit să îi sfătuiască pe unii creștini din Tiatira, începutul și încheierea mesajului său conțineau cuvinte de încurajare. (Rev. 2:25-28) Să ne gândim la autoritatea pe care o are Isus în calitate de cap al congregațiilor. El nu e obligat să ne mulțumească pentru serviciul pe care îl facem, însă vrea să-și exprime aprecierea! Ce exemplu remarcabil este Isus pentru cei ce slujesc ca bătrâni!

EI NU AU ARĂTAT APRECIERE

11. După cum se arată în Evrei 12:16, ce atitudine a avut Esau față de lucrurile sacre?

11 Din nefericire, unele personaje prezentate în Biblie nu au arătat apreciere. Un exemplu este Esau. Deși a fost crescut de părinți care îl iubeau și îl respectau pe Iehova, el nu a prețuit lucrurile sacre. (Evrei 12:16) Cum și-a manifestat el lipsa de recunoștință? Fără să stea pe gânduri, el i-a vândut dreptul de întâi născut fratelui său mai mic, Iacob, pentru o farfurie de mâncare. (Gen. 25:30-34) Mai târziu, Esau a regretat amarnic această alegere. Însă motivul pentru care pierduse ceea ce avea a fost lipsa lui de recunoștință. Drept urmare, nu era îndreptățit să se plângă pentru că nu a primit binecuvântarea rezervată întâiului născut.

12, 13. Cum au manifestat israeliții lipsă de recunoștință și cu ce rezultat?

12 Israeliții aveau multe motive să fie recunoscători. Fuseseră eliberați din sclavie după ce Iehova adusese zece plăgi asupra egiptenilor. Apoi, Dumnezeu i-a salvat de la moarte distrugând întreaga armată egipteană în Marea Roșie. Israeliții au fost atât de bucuroși, încât au compus un cântec de biruință în care îl lăudau pe Iehova. Însă cât a durat recunoștința lor?

13 Când au întâmpinat alte încercări, au uitat repede toate lucrurile bune pe care Iehova le făcuse pentru ei, dovedind o lipsă crasă de apreciere. (Ps. 106:7) „Întreaga adunare a fiilor lui Israel a început să murmure împotriva lui Moise și a lui Aaron”, de fapt, împotriva lui Iehova. (Ex. 16:2, 8) Atitudinea lipsită de respect a poporului l-a dezamăgit pe Iehova. Mai târziu, el a prezis că acea generație de israeliți avea să moară în pustiu, cu excepția lui Iosua și a lui Caleb. (Num. 14:22-24; 26:65) Să observăm în continuare cum putem evita atitudinea personajelor biblice lipsite de recunoștință și cum putem imita exemplele pozitive.

CUM NE PUTEM EXPRIMA APRECIEREA ÎN PREZENT

14. Cum își pot exprima aprecierea partenerii de căsătorie?

14 Față de membrii familiei. Familia are de câștigat dacă fiecare membru al ei manifestă recunoștință. Partenerii de căsătorie se apropie mai mult unul de celălalt când își exprimă aprecierea. De asemenea, le va fi mai ușor să-și ierte reciproc greșelile. Un soț care își apreciază soția nu doar că remarcă lucrurile bune pe care le face sau le spune aceasta, dar și „se ridică și o laudă”. (Prov. 31:10, 28) Iar o soție înțeleaptă îi spune în mod concret soțului ei ce anume prețuiește la el.

15. Cum pot părinții să-și învețe copiii să fie recunoscători?

15 Părinți, cum vă puteți ajuta copiii să arate apreciere? Nu uitați că ei vor imita cuvintele și faptele voastre. Le veți da un exemplu bun dacă le veți mulțumi când fac ceva pentru voi. Mai mult, învățați-i să spună „mulțumesc” când alții le fac unele servicii. Ajutați-i să înțeleagă că exprimarea aprecierii vine din inimă, iar cuvintele lor îi pot încuraja mult pe alții. De exemplu, o femeie pe nume Clary spune: „La 32 de ani mama a rămas singură cu trei copii, o situație pe care nu o anticipase. Când am împlinit și eu 32 de ani, am încercat să-mi imaginez cât de greu trebuie să-i fi fost. I-am spus că apreciez sacrificiile pe care le-a făcut pentru a ne crește, pe mine și pe frații mei. Recent, mi-a zis că păstrează în inimă cuvintele mele, iar atunci când se gândește la ele, primește forța de a persevera”.

Copiii trebuie învățați să își manifeste aprecierea (Vezi paragraful 15) *

16. Dați un exemplu din care să reiasă cum îi putem încuraja pe alții prin cuvinte de apreciere.

16 Față de membrii congregației. Cuvintele de apreciere la adresa fraților noștri au un efect încurajator. Jorge, un bătrân de congregație în vârstă de 28 de ani, s-a îmbolnăvit grav. El nu a putut asista la întruniri timp de o lună. Chiar și după aceea, deși reușea să fie prezent, nu putea ține teme. Jorge recunoaște: „Limitele pe care le aveam și imposibilitatea de a mă achita de sarcinile din congregație mă făceau să mă simt fără valoare. Însă după o întrunire, un frate mi-a spus: «Ești un exemplu pentru familia noastră. Vreau să îți mulțumesc! Nici nu-ți imaginezi cât de mult ne-au încurajat temele tale în ultimii ani. Ne-au ajutat să creștem pe plan spiritual». Am fost copleșit de emoție, iar ochii mi s-au umplut de lacrimi. Cuvintele lui au venit exact la momentul potrivit”.

17. Așa cum reiese din Coloseni 3:15, cum îi putem arăta lui Iehova că apreciem generozitatea sa?

17 Față de Dumnezeul nostru generos. Iehova ne pune la dispoziție hrană spirituală din abundență. Să ne gândim la sfaturile practice pe care le primim la întruniri, prin publicații și pe site-urile noastre. Ni s-a întâmplat să auzim o cuvântare, să citim un articol sau să urmărim un material video și să spunem: „Este exact ceea ce am nevoie”? Cum ne putem arăta aprecierea față de Iehova pentru aceste daruri? (Coloseni 3:15) De exemplu, am putea să-i mulțumim cu regularitate în rugăciune. (Iac. 1:17)

Curățenia de la sala Regatului este o modalitate potrivită de a ne manifesta aprecierea (Vezi paragraful 18)

18. Cum putem arăta că prețuim sala Regatului?

18 Ne arătăm aprecierea pentru ceea ce face Iehova pentru noi și când păstrăm locul nostru de închinare curat și ordonat. Participăm cu regularitate la curățenie și la lucrările de întreținere la sala Regatului. În plus, cei care folosesc echipamentele electronice sunt atenți să nu le deterioreze. Când sălile Regatului sunt întreținute bine, rezistă mai mult și au nevoie de mai puține reparații majore. Astfel, putem economisi bani pentru a construi și a renova alte săli ale Regatului din lume.

19. Ce învățăm din experiența unui supraveghetor de circumscripție și a soției lui?

19 Față de cei care lucrează din greu pentru noi. Cuvintele noastre de apreciere îi pot ajuta pe ceilalți să privească diferit încercările prin care trec. Să analizăm experiența unui supraveghetor de circumscripție și a soției sale. După o zi lungă de iarnă petrecută în predicare, ei s-au întors epuizați la locul în care erau cazați. Era atât de rece, încât soția a dormit cu haina de iarnă pe ea. Dimineața, i-a spus soțului ei că nu mai putea continua lucrarea itinerantă. Mai târziu, în aceeași dimineață, a sosit o scrisoare de la filială ce îi era adresată chiar ei. În scrisoare era lăudată cu căldură pentru serviciul și perseverența ei. De asemenea, frații au asigurat-o că înțelegeau cât de greu este să te muți dintr-un loc în altul în fiecare săptămână. Soțul ei spune: „A fost mișcată profund de acea exprimare a aprecierii și nu a mai vorbit niciodată despre întreruperea serviciului cu timp integral. De câteva ori, chiar ea m-a încurajat pe mine când mă gândeam să renunțăm”. Acest cuplu a slujit în lucrarea itinerantă aproximativ 40 de ani.

20. Ce vrem să facem în fiecare zi și de ce?

20 Să încercăm să ne manifestăm recunoștința în fiecare zi prin ceea ce spunem, dar și prin ceea ce facem. Cuvintele și faptele noastre sincere pot fi exact ajutorul de care fratele sau sora noastră are nevoie pentru a rezista încă o zi în această lume lipsită de recunoștință. Iar exprimarea aprecierii poate duce la legarea unor prietenii care vor dura veșnic. Și, cel mai important, îl vom imita pe Tatăl nostru generos, Iehova, care își exprimă în mod perfect aprecierea.

CÂNTAREA 148 L-ai dat pentru noi pe Fiul tău iubit

^ par. 5 Ce putem învăța despre manifestarea aprecierii de la Iehova, de la Isus și de la un samaritean bolnav de lepră? În acest articol vom examina exemplele lor, precum și ale altora. Vom înțelege de ce este important să ne exprimăm aprecierea și vom identifica unele modalități concrete prin care o putem manifesta.

^ par. 1 NOTĂ EXPLICATIVĂ: A aprecia un lucru sau o persoană înseamnă a-i recunoaște valoarea. Termenul se poate referi și la sentimentele sincere de recunoștință.

^ par. 56 LEGENDA IMAGINII: Scrisoarea lui Pavel este citită congregației din Roma, iar Aquila, Prisca, Fivi și alții sunt încântați când își aud numele.

^ par. 58 LEGENDA IMAGINII: O mamă își ajută fiica să-și manifeste aprecierea pentru exemplul bun al unei surori în vârstă.