ARTICOLUL DE STUDIU 9
Iubirea și dreptatea în Israelul antic
„El iubește dreptatea . . . Pământul este plin de bunătatea iubitoare a lui Iehova.” (PS. 33:5)
CÂNTAREA 152 Ne dai forță, speranță, încredere!
PREZENTARE *
1, 2. a) Ce anume ne dorim cu toții? b) De ce putem fi siguri?
CU TOȚII dorim să fim iubiți și tratați corect. Când suntem privați de afecțiunea de care avem nevoie sau când suntem victime ale nedreptății, ne putem simți fără valoare și deznădăjduiți.
2 Iehova știe că tânjim după iubire și dreptate. (Ps. 33:5) Putem fi siguri că Dumnezeul nostru ne iubește foarte mult și că vrea să fim tratați corect. Vom înțelege mai clar acest lucru pe măsură ce vom aprofunda Legea dată de Iehova națiunii Israel prin Moise. Dacă tânjim după afecțiune sau dacă ne simțim apăsați din cauza nedreptăților suferite, putem găsi mângâiere analizând modul în care Legea mozaică * reflecta grija lui Iehova față de poporul său.
3. a) Potrivit cu Romani 13:8-10, ce învățăm din Legea mozaică? b) La ce întrebări se va răspunde în acest articol?
3 Pe măsură ce studiem Legea mozaică, descoperim sentimentele calde ale Dumnezeului nostru, Iehova. (Romani 13:8-10) În acest articol, vom examina câteva dintre legile date de Iehova Israelului și vom răspunde la următoarele întrebări: De ce putem spune că Legea era fundamentată pe iubire? Cum promova Legea dreptatea? Cum trebuia aplicată Legea de cei aflați în poziții de autoritate? Pe cine proteja în mod deosebit Legea mozaică? Răspunsul la aceste întrebări ne aduce mângâiere, ne dă o speranță sigură de viitor și ne ajută să ne apropiem mai mult de Tatăl nostru iubitor. (Fap. 17:27; Rom. 15:4)
UN COD DE LEGI FUNDAMENTAT PE IUBIRE
4. a) De ce putem spune că Legea mozaică era fundamentată pe iubire? b) În conformitate cu Matei 22:37-39, ce porunci a evidențiat Isus?
4 Putem spune că Legea mozaică era fundamentată pe iubire deoarece toate acțiunile lui Iehova sunt motivate de iubire. (1 Ioan 4:8) Iehova a construit întregul cod de legi pe două porunci simple: iubirea față de el și iubirea față de oameni. (Matei 22:37-39) (Lev. 19:18; Deut. 6:5) Așadar, este normal ca fiecare dintre cele peste 600 de porunci din Lege să ne dezvăluie fațete ale iubirii lui Iehova. Să analizăm câteva exemple.
5. Ce așteaptă Iehova de la cuplurile căsătorite?
5 Loialitatea față de partenerul conjugal și grija față de copii. Iehova vrea ca iubirea dintre partenerii conjugali să fie atât de puternică, încât să dăinuie toată viața. (Gen. 2:24; Mat. 19:3-6) Adulterul este unul dintre păcatele ce vădesc o lipsă crasă de iubire. Pe bună dreptate, cea de-a șaptea dintre Cele zece porunci interzicea adulterul. (Deut. 5:18) Acesta este un păcat „împotriva lui Dumnezeu” și o dovadă de cruzime față de partenerul conjugal. (Gen. 39:7-9) O victimă a adulterului poate resimți zeci de ani consecințele dureroase ale trădării.
6. La ce este Iehova atent? Dați un exemplu.
6 Iehova observă cu atenție modul în care partenerii de căsătorie se poartă unul cu altul. În vechime, el a dorit ca soțiile israelite să fie tratate cu considerație. Un soț care respecta Legea își iubea soția și nu căuta pretexte pentru a divorța de ea. (Deut. 24:1-4; Mat. 19:3, 8) Dar, dacă divorța din cauza unei probleme serioase, trebuia să-i dea un certificat de divorț. Prin acesta femeia era protejată de o eventuală acuzație de imoralitate. Mai mult, înainte de a-i da certificatul, soțul trebuia, după cât se pare, să se consulte cu bătrânii cetății. Cu această ocazie, ei aveau posibilitatea de a-i ajuta pe cei doi să își salveze căsnicia. Iehova nu intervenea întotdeauna când un israelit divorța de soția sa din motive egoiste. Însă el vedea lacrimile acelei femei și îi simțea durerea. (Mal. 2:13-16)
7, 8. a) Ce poruncă le-a dat Iehova părinților? (Vezi imaginea de pe copertă.) b) Ce lecții am învățat până acum din Lege?
7 Legea arăta că Iehova era foarte interesat de bunăstarea copiilor. El le poruncea părinților să se îngrijească de cei mici nu doar din punct de vedere fizic, ci și spiritual. Părinții trebuiau să se folosească de orice ocazie pentru a-și învăța copiii să prețuiască legea lui Iehova și să-l iubească pe Creator. (Deut. 6:6-9; 7:13) Un motiv pentru care Iehova a pedepsit națiunea au fost ororile suferite de unii copii israeliți. (Ier. 7:31, 33) Părinții trebuiau să își considere copiii o moștenire, un dar neprețuit de la Iehova, nu un simplu obiect ce putea fi neglijat sau folosit în mod abuziv. (Ps. 127:3)
8 Lecții: Iehova observă cu atenție modul în care soții se poartă unul cu celălalt. De asemenea, Iehova îi va trage la răspundere pe părinții care își maltratează copiii. El vrea ca cei mici să fie tratați cu iubire.
9-11. De ce le-a poruncit Iehova israeliților să nu-și dorească ceva ce nu le aparținea?
9 Să nu râvnim la ceea ce-i aparține aproapelui nostru. Ultima dintre Cele zece porunci le interzicea israeliților să râvnească, sau să-și dorească în mod egoist, ceva ce nu le aparținea. (Deut. 5:21; Rom. 7:7) Iehova le dăduse această lege pentru a-i învăța o lecție valoroasă: era necesar să-și țină sub control inima, respectiv gândurile, raționamentele și sentimentele. Iehova știe că faptele rele sunt precedate de gânduri și sentimente greșite. (Prov. 4:23) Dacă un israelit permitea ca dorințele nepotrivite să se dezvolte în inima lui, foarte probabil că urma să îi trateze pe alții într-un mod lipsit de iubire. Regele David a căzut în această capcană. Evident, el era un om bun. Însă, la un moment dat, a poftit soția altui bărbat. Dorința sa a dus la păcat. (Iac. 1:14, 15) David a comis adulter, a încercat să îl înșele pe soțul femeii și, în cele din urmă, a dat ordin să fie omorât. (2 Sam. 11:2-4; 12:7-11)
10 Iehova știa de fiecare dată când un israelit dorea ceva ce nu-i aparținea și încălca această lege, întrucât El poate citi inimile. (1 Cron. 28:9) Legea le poruncea israeliților să nu cultive gânduri care îi puteau duce la un comportament greșit. Ce Tată înțelept și iubitor este Iehova!
11 Lecții: Privirea pătrunzătoare a lui Iehova trece dincolo de aparențe. El vede ceea ce suntem în interior, în inima noastră. (1 Sam. 16:7) Înaintea lui Iehova niciun gând și niciun sentiment nu sunt ascunse. El caută binele în noi și ne ajută să-l cultivăm. Însă dorește să identificăm și să ținem sub control gândurile nepotrivite înainte ca acestea să se transforme în acțiuni greșite. (2 Cron. 16:9; Mat. 5:27-30)
UN COD DE LEGI CARE PROMOVA DREPTATEA
12. Ce evidențiază Legea mozaică?
12 Legea mozaică evidențiază iubirea lui Iehova pentru dreptate. (Ps. 37:28; Is. 61:8) Iehova îi tratează corect pe alții, lăsându-ne astfel un model perfect. De exemplu, când israeliții au respectat legile drepte ale lui Iehova, au fost binecuvântați, dar, când le-au ignorat, au avut de suferit. Să analizăm alte două prevederi din Lege.
13, 14. Ce prevedeau primele două porunci din Decalog și ce foloase aveau israeliții când le respectau?
13 Iehova pretinde devoțiune exclusivă. Primele două porunci din Decalog le cereau israeliților să i se dedice lui Iehova și îi avertizau asupra închinării la idoli. (Ex. 20:3-6) Acele porunci nu erau în folosul lui Iehova, ci al poporului. Când israeliții îi rămâneau loiali, prosperau. Când se închinau la idolii națiunilor din jur, sufereau.
14 De exemplu, canaaniții se închinau unor idoli neînsuflețiți, nu Dumnezeului viu și adevărat. Închinarea lor îi aducea într-o stare decăzută. (Ps. 115:4-8) Ritualurile canaaniților implicau acte sexuale degradante și sacrificarea copiilor, o practică revoltătoare. În mod similar, când ignorau îndrumarea lui Iehova și se închinau la idoli, israeliții decădeau și le făceau rău familiilor lor. (2 Cron. 28:1-4) Bărbații cu autoritate respingeau standardele drepte ale lui Iehova. Ei abuzau de puterea încredințată și îi oprimau pe cei slabi și lipsiți de apărare. (Ezec. 34:1-4) Iehova i-a avertizat că urma să-i pedepsească pe aceia care îi maltratau pe copii și pe femei. (Deut. 10:17, 18; 27:19) În schimb, dacă manifestau loialitate și îi tratau corect pe ceilalți, el avea să-i binecuvânteze. (1 Regi 10:4-9)
15. Ce am învățat despre Iehova?
15 Lecții: Iehova nu este de vină când cei care pretind că îi slujesc ignoră normele sale și îi asupresc poporul. El ne iubește, vede nedreptățile pe care le suferim și ne simte durerea chiar mai profund decât simte o mamă durerea copilașului ei. (Is. 49:15) Poate că Iehova nu intervine imediat, dar la momentul potrivit, el îi trage la răspundere pe răufăcătorii care nu se căiesc.
CUM TREBUIA APLICATĂ LEGEA
16-18. Care era rolul Legii mozaice și ce lecții învățăm de aici?
16 Legea mozaică viza multe aspecte ale vieții unui israelit. De aceea, era deosebit de important ca bătrânii să judece cu imparțialitate. Ei trebuiau să analizeze atât chestiunile de natură spirituală, cât și cele de natură civilă sau penală. Iată câteva exemple:
17 Dacă un israelit lua viața cuiva, el nu era omorât automat. Bătrânii din orașul respectiv cercetau cazul pentru a decide dacă ucigașul trebuia pedepsit cu moartea. (Deut. 19:2-7, 11-13) Ei judecau și chestiunile ce țineau de viața cotidiană a israeliților, de la problemele comunității până la divergențele ivite în sânul familiei. (Ex. 21:35; Deut. 22:13-19) Când bătrânii judecau cu dreptate, iar israeliții respectau Legea, națiunea avea numai de câștigat și îl onora pe Iehova. (Lev. 20:7, 8; Is. 48:17, 18)
18 Lecții: Fiecare aspect al vieții noastre este important pentru Iehova. El vrea să fim drepți și iubitori în relațiile cu ceilalți. Iehova remarcă ceea ce spunem și ceea ce facem, chiar și în intimitatea căminului nostru, când nu suntem văzuți de alții. (Evr. 4:13)
19-21. a) Cum trebuiau bătrânii și judecătorii să trateze poporul lui Dumnezeu? b) Ce legi a stabilit Iehova și ce lecții învățăm de aici?
19 Iehova a dorit să-și ocrotească poporul de influența corupătoare a națiunilor din jur. De aceea, le-a cerut bătrânilor și judecătorilor să fie imparțiali în aplicarea legii. Totuși, cei ce judecau nu trebuiau să fie aspri sau rigizi, ci aveau datoria de a iubi dreptatea. (Deut. 1:13-17; 16:18-20)
20 Întrucât avea compasiune față de slujitorii săi, Iehova le-a dat legi care să-i ocrotească de un tratament nedrept. De pildă, Legea limita posibilitatea ca cineva să fie acuzat pe nedrept de un delict. Învinuitul avea dreptul să știe cine îl acuza. (Deut. 19:16-19; 25:1) Și, înainte de a fi condamnat, trebuiau să fie audiați cel puțin doi martori. (Deut. 17:6; 19:15) Dar ce se întâmpla când un israelit care încălca Legea era văzut doar de o persoană? El nu trebuia să creadă că avea să scape nepedepsit, întrucât Iehova văzuse fapta lui. În familie, autoritatea îi era acordată tatălui, dar această autoritate nu era absolută. Totuși, în unele conflicte ce apăreau în sânul familiei, bătrânii orașului aveau responsabilitatea de a se implica și de a emite o decizie finală. (Deut. 21:18-21)
21 Lecții: Iehova este un exemplu perfect: nimic din ceea ce face nu este nedrept. (Ps. 9:7) El îi răsplătește pe cei care îi susțin cu loialitate normele, dar îi pedepsește pe cei ce abuzează de puterea lor. (2 Sam. 22:21-23; Ezec. 9:9, 10) Deși unii dintre aceia care comit nelegiuiri par să scape nepedepsiți, Iehova îi va trage la răspundere la momentul stabilit. (Prov. 28:13) Iar, dacă nu se căiesc, vor afla în curând că „este înfricoșător să cazi în mâinile Dumnezeului celui viu”. (Evr. 10:30, 31)
PE CINE PROTEJA ÎN MOD DEOSEBIT LEGEA
22-24. a) Pe cine ocrotea Legea în mod special și ce lecții învățăm despre Iehova? b) Ce avertisment găsim în Exodul 22:22-24?
22 Legea îi proteja îndeosebi pe cei care nu se puteau apăra singuri, precum orfanii, văduvele și locuitorii străini. Judecătorilor din Israel li se reamintea: „Să nu faci judecată strâmbă locuitorului străin sau orfanului de tată și să nu iei ca zălog veșmântul unei văduve”. (Deut. 24:17) Iehova a arătat că îi păsa cu adevărat de cei neajutorați din comunitate și că avea să-i tragă la răspundere pe cei care îi asupreau. (Citește Exodul 22:22-24.)
23 De asemenea, Legea proteja membrii familiei de infracțiunile de natură sexuală și interzicea orice formă de incest. (Lev. 18:6-30) Națiunile din jurul Israelului tolerau aceste practici și chiar erau de acord cu ele, însă israeliții trebuiau să le privească așa cum le privea Iehova, ca pe ceva detestabil.
24 Lecții: Iehova vrea ca frații cu autoritate să se intereseze cu iubire de toți cei pe care îi au în grijă. El detestă delictele de natură sexuală și vrea ca toți oamenii, îndeosebi cei defavorizați, să fie ocrotiți și tratați echitabil.
LEGEA, „O UMBRĂ A LUCRURILOR BUNE VIITOARE”
25, 26. a) De ce putem spune că iubirea și dreptatea sunt ca respirația și viața? b) Ce vom analiza în următorul articol din această serie?
25 Iubirea și dreptatea sunt ca respirația și viața: pe pământ, ele nu pot exista una fără alta. Când înțelegem că Iehova ne tratează cu dreptate, iubirea noastră pentru el crește. Iar când îl iubim pe Iehova și prețuim normele sale drepte, suntem motivați să-i iubim și pe alții și să îi tratăm cu dreptate.
26 Legământul Legii a dat viață relației dintre Iehova și israeliți. Însă Legea a fost înlăturată după ce Isus a împlinit-o, fiind înlocuită cu ceva mai bun. (Rom. 10:4) Pavel a descris-o drept „o umbră a lucrurilor bune viitoare”. (Evr. 10:1) Următorul articol din această serie va analiza câteva dintre aceste lucruri bune, precum și rolul pe care urmau să îl aibă iubirea și dreptatea în congregația creștină.
CÂNTAREA 73 Să iubim din inimă!
^ par. 5 Acesta este primul articol, dintr-o serie de patru, care va explica de ce putem fi siguri că lui Iehova îi pasă de noi. Următoarele trei articole vor apărea în Turnul de veghe din mai 2019. Al doilea articol ne va arăta cum manifestă Iehova iubire și dreptate în congregație. Al treilea va prezenta modul în care bătrânii protejează congregația, precum și măsurile pe care le pot lua părinții pentru a-și ocroti copiii împotriva abuzurilor sexuale. Iar în al patrulea se va vorbi despre ajutorul pe care li-l putem da victimelor abuzului sexual.
^ par. 2 NOTĂ EXPLICATIVĂ: Cele peste 600 de legi date israeliților prin Moise sunt numite „Legea”, „Legea lui Moise”, „Legea mozaică” și „poruncile”. Mai mult, primele cinci cărți ale Bibliei (de la Geneza la Deuteronomul) sunt numite deseori „Legea”. Uneori acest termen este folosit cu referire la Scripturile ebraice ca întreg.
^ par. 61 LEGENDA IMAGINII: În timp ce pregătește masa, o mamă israelită poartă o conversație însuflețitoare cu fiicele ei. În fundal, tatăl își învață fiul să aibă grijă de oi.
^ par. 65 LEGENDA IMAGINII: Bătrânii de la poarta orașului vin în ajutorul unei văduve și a fiului ei care au fost nedreptățiți de un negustor local.
Te-ar putea interesa și
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)
Iubirea și dreptatea în congregația creștină
Ce este legea lui Cristos și cum promovează ea dreptatea?
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)
Iubirea și dreptatea, arme împotriva răutății
Cum își pot ocroti părinții copiii și ce pot face bătrânii pentru a proteja congregația?
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)
Să le aducem mângâiere victimelor abuzului sexual
Cum pot bătrânii, surorile mature și Cuvântul lui Dumnezeu să le aducă mângâiere victimelor abuzurilor?
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)