ARTICOLUL DE STUDIU 6

Să ne păstrăm integritatea!

Să ne păstrăm integritatea!

„Până la ultima suflare, nu voi renunța la integritatea mea!” (IOV 27:5)

CÂNTAREA 29 Voi umbla în integritate

PREZENTARE *

1. Cum și-au păstrat loialitatea față de Iehova cei trei Martori menționați în paragraf?

SĂ NE imaginăm trei situații în care sunt implicați Martori ai lui Iehova. 1) Unei eleve i se cere să ia parte împreună cu colegii la o sărbătoare. Ea știe că acea sărbătoare nu-i este plăcută lui Dumnezeu și refuză în mod respectuos să participe. 2) Un tânăr timid predică din casă în casă. El își dă seama că la următoarea ușă va întâlni un coleg care îi batjocorește pe Martorii lui Iehova. Însă tânărul se apropie și bate la acea ușă. 3) Un bărbat muncește din greu pentru a se îngriji de familia sa. Într-o zi, șeful îi cere să fie necinstit și să comită o ilegalitate. Chiar dacă și-ar putea pierde locul de muncă, el îi explică șefului că dorește să fie cinstit și să respecte legea deoarece Dumnezeu le cere acest lucru slujitorilor săi. (Rom. 13:1-4; Evr. 13:18)

2. Ce întrebări vom analiza și de ce?

2 Prin ce calitate s-au remarcat acești trei Martori? Ei au manifestat curaj și cinste, dar mai ales integritate. Au refuzat orice compromis și i-au rămas loiali lui Iehova. Integritatea i-a motivat pe cei trei să acționeze. Cu siguranță, Iehova se simte mândru când slujitorii săi rămân integri. Și noi dorim să-l facem pe Tatăl nostru ceresc să fie mândru de noi. În continuare vom analiza următoarele întrebări: Ce este integritatea? De ce avem nevoie de integritate? Și cum ne putem întări hotărârea de a rămâne integri în aceste timpuri grele?

CE ESTE INTEGRITATEA?

3. a) Ce înseamnă pentru slujitorii lui Dumnezeu integritatea? b) Ce exemple arată că pentru noi sunt importante lucrurile întregi, fără defect?

3 Când se referă la slujitorii lui Dumnezeu, termenul „integritate” transmite ideea de iubire sinceră și devoțiune statornică, care îi determină să pună voința lui Iehova pe primul loc în viață. În Biblie, termenul tradus prin „integritate” are sensul de întreg, fără defect, complet. De exemplu, Legea le cerea israeliților să-i jertfească lui Iehova doar animale fără defect. * (Lev. 22:21, 22) Poporul lui Dumnezeu nu trebuia să aducă jertfă animale bolnave ori fără un picior, o ureche sau un ochi. Pentru Iehova era important ca animalul să fie întreg și fără defect. (Mal. 1:6-9) De ce prețuiește Iehova ceea ce este întreg sau complet? Să ilustrăm: când vrem să cumpărăm un fruct, o carte sau o unealtă, nu dorim un produs cu găuri sau cu părți lipsă, ci unul întreg, fără defect. Iehova privește la fel iubirea și loialitatea noastră. Acestea trebuie să fie complete, fără defect.

4. a) De ce poate un om imperfect să-și păstreze integritatea? b) Potrivit Psalmului 103:14, ce așteaptă Iehova de la noi?

4 Înseamnă aceasta că trebuie să fim perfecți ca să ne dovedim integri? În definitiv, știm că suntem imperfecți și că facem multe greșeli. Să analizăm însă două motive pentru a rămâne optimiști. În primul rând, Iehova nu se concentrează asupra greșelilor noastre. Cuvântul său spune: „Dacă te-ai uita la nelegiuiri, o, Iah, o, Iehova, cine ar putea să stea în picioare?”. (Ps. 130:3) El știe că suntem imperfecți și păcătoși și ne iartă cu larghețe. (Ps. 86:5) În al doilea rând, Iehova ne cunoaște limitele și nu așteaptă să facem mai mult decât putem. (Citește Psalmul 103:14.) Atunci în ce sens trebuie să fim ireproșabili, fără defect în ochii săi?

5. De ce au nevoie slujitorii lui Iehova de iubire pentru a-și dovedi integritatea?

5 Iubirea este calitatea care îi ajută pe slujitorii lui Iehova să rămână integri. Iubirea noastră pentru Dumnezeu, adică devoțiunea noastră, trebuie să fie întreagă, completă, fără defect. Dacă iubirea noastră rămâne astfel chiar și atunci când trecem prin încercări, arătăm că suntem integri. (1 Cron. 28:9; Mat. 22:37) Să ne gândim de ce au dovedit integritate cei trei Martori menționați la început. I-ar plăcea oare elevei să refuze ocazia de a se distra? Și-ar dori tânărul să fie ridiculizat de colegul său? Sau ar vrea acel bărbat să își piardă locul de muncă? Bineînțeles că nu. Ei știu că Iehova are norme înalte și se străduiesc să facă voința sa. Iubirea pentru Iehova îi îndeamnă să se gândească întotdeauna la el înainte de a lua o decizie. În acest fel, ei își dovedesc integritatea.

DE CE AVEM NEVOIE DE INTEGRITATE

6. a) De ce avem nevoie de integritate? b) Cum au dovedit Adam și Eva că nu erau integri?

6 De ce avem nevoie cu toții de integritate? Deoarece Satan a lansat o provocare la adresa lui Iehova și la adresa noastră. În grădina Edenului, acest înger rebel a devenit Satan, sau „Împotrivitor”. El a defăimat numele lui Iehova susținând că Dumnezeu este un Conducător rău, egoist și nedrept. Din nefericire, Adam și Eva au trecut de partea lui Satan, răzvrătindu-se împotriva lui Iehova. (Gen. 3:1-6) Viața în Eden le dăduse nenumărate ocazii să-și întărească iubirea pentru Creator. Însă, când au fost încercați de Satan, au demonstrat că iubirea lor nu era întreagă, fără defect. Apoi s-a ridicat următoarea întrebare: îi va rămâne vreun om loial lui Iehova din iubire? Cu alte cuvinte, poate fi un om integru? Această întrebare l-a vizat în mod direct pe Iov.

7. Conform versetelor din Iov 1:8-11, cum a considerat Iehova integritatea lui Iov? Dar Satan?

7 Iov a trăit în perioada în care israeliții erau sclavi în Egipt. În timpul vieții sale, nimeni nu a dovedit o integritate ca a lui. Iov era imperfect și făcea greșeli, la fel ca noi. Totuși, Iehova l-a iubit pentru integritatea sa. După cât se pare, Satan îl batjocorea de mult timp pe Iehova punând la îndoială integritatea oamenilor. De aceea, Iehova i-a îndreptat atenția spre Iov. (Iov 1:8) Modul de viață al acestui om dovedea că Satan era un mincinos. Diavolul a cerut atunci ca integritatea lui Iov să fie testată. Iehova a avut încredere în prietenul său Iov și i-a permis lui Satan să-l pună la încercare. (Citește Iov 1:9-11.)

8. Cum l-a atacat Satan pe Iov?

8 Satan este un ucigaș plin de cruzime. I-a luat lui Iov tot ce avea, i-a ucis slujitorii și i-a distrus reputația. I-a atacat familia, omorându-i cei zece copii. Apoi s-a atins chiar de el, lovindu-l cu bube dureroase din talpa piciorului până în creștetul capului. Soția lui Iov a fost atât de îndurerată și de tulburată, încât l-a îndemnat să renunțe, să-l blesteme pe Dumnezeu și să moară. Chiar și Iov și-a dorit moartea, însă a ținut la integritatea sa. Apoi Satan a încercat o altă metodă. S-a folosit de trei prieteni ai lui Iov, care au venit în vizită. Ei nu l-au consolat deloc, ci i-au ținut predici și l-au criticat, fără să le pese de integritatea sa. Au susținut că Dumnezeu era în spatele problemelor lui, ba chiar au insinuat că Iov era un om rău care merita tot ce i se întâmpla. (Iov 1:13-22; 2:7-11; 15:4, 5; 22:3-6; 25:4-6)

9. În pofida încercărilor, ce nu a făcut Iov?

9 Cum a reacționat Iov la aceste atacuri? Întrucât era imperfect, el s-a mâniat și i-a mustrat cu asprime pe consolatorii săi spunând lucruri pe care mai târziu le-a regretat. În loc să-l declare drept pe Dumnezeu, el s-a declarat drept pe sine. (Iov 6:3; 13:4, 5; 32:2; 34:5) Cu toate acestea, chiar și în cele mai dificile momente, Iov a refuzat să se răzvrătească împotriva lui Iehova și să creadă minciunile falșilor săi prieteni. El a spus: „Departe de mine gândul să vă declar drepți! Până la ultima suflare, nu voi renunța la integritatea mea!”. (Iov 27:5) Aceste cuvinte arată că Iov era hotărât să-și păstreze integritatea. Și noi putem face la fel!

10. Cum suntem și noi implicați în controversa ridicată de Satan cu privire la Iov?

10 Satan pune la îndoială integritatea tuturor oamenilor. De fapt, el susține că nu îl iubim cu adevărat pe Iehova, că nu-i vom mai sluji când trecem prin încercări și că nu ne vom păstra integritatea. (Iov 2:4, 5; Rev. 12:10) Ne dor astfel de acuzații, nu-i așa? Totuși, să ne gândim la următorul aspect: Iehova are atât de multă încredere în noi, încât îi permite lui Satan să ne testeze. Dumnezeu știe că oamenii îi pot rămâne integri, demonstrând, astfel, că Satan este un mincinos. Mai mult, el promite că ne va ajuta. (Evr. 13:6) Ce privilegiu măreț este să știm că Suveranul universului are încredere în noi! Înțelegem, așadar, de ce avem nevoie de integritate! Această calitate ne ajută să respingem acuzațiile false ale lui Satan, să glorificăm numele Tatălui nostru și să susținem guvernarea sa. Cum ne putem păstra integritatea?

CUM NE PUTEM PĂSTRA INTEGRITATEA ÎN PREZENT

11. Ce putem învăța de la Iov?

11 Satan și-a intensificat atacurile în aceste ‘zile din urmă’. (2 Tim. 3:1) Cum ne putem întări hotărârea de a rămâne integri în această perioadă întunecată? Putem învăța multe din exemplul lui Iov. El își consolidase integritatea cu mult timp înainte ca încercările să se abată asupra lui. Să analizăm trei modalități prin care ne putem întări hotărârea de a rămâne integri.

Cum ne putem întări hotărârea de a rămâne integri? (Vezi paragraful 12) *

12. a) În conformitate cu Iov 26:7, 8, 14, cum a cultivat Iov respect și venerație față de Iehova? b) Cum ne putem umple inima de venerație pentru Iehova?

12 Iov și-a adâncit iubirea pentru Dumnezeu cultivând sentimente de venerație față de Iehova. El a contemplat minunile creației. (Iov 26:7, 8, 14) A fost cuprins de venerație când a admirat pământul și cerul și când s-a gândit la nori și la tunet. Totuși, a recunoscut că știa foarte puține lucruri despre diversitatea creației. De asemenea, Iov a prețuit poruncile lui Iehova și a spus despre ele: „Păstrez cuvintele gurii lui ca pe o comoară”. (Iov 23:12) Iov l-a admirat mult și l-a respectat pe Iehova. De asemenea, l-a iubit și a vrut să-i fie plăcut, fiind din ce în ce mai hotărât să-și păstreze integritatea. Și noi trebuie să-i imităm exemplul. Astăzi, cunoaștem mult mai bine creația decât oamenii din vremea lui Iov. În plus, avem la dispoziție întreaga Biblie, care ne ajută să-l cunoaștem cu adevărat pe Iehova. Tot ce învățăm ne umple inima de venerație. Respectul și venerația pentru Iehova ne vor îndemna să-l iubim, să ascultăm de el și să ne întărim hotărârea de a ne păstra integritatea. (Iov 28:28)

Vom fi mai hotărâți să rămânem integri dacă respingem pornografia (Vezi paragraful 13) *

13. Potrivit cu Iov 31:1, cum a dovedit Iov ascultare, și cum îi putem imita exemplul?

13 Iov și-a întărit hotărârea de a rămâne integru fiind ascultător. Iov era conștient că integritatea presupune ascultare. În realitate, fiecare act de ascultare ne întărește hotărârea de a ne păstra integritatea. Iov a făcut mari eforturi ca să asculte de Dumnezeu în fiecare zi. De exemplu, el a fost atent la comportamentul său față de persoanele de sex opus. (Iov 31:1) Întrucât era căsătorit, el știa că nu era potrivit să aibă sentimente romantice pentru o altă femeie. Astăzi trăim într-o lume care ne bombardează cu tentații de natură sexuală. Vom evita, la fel ca Iov, să-i acordăm o atenție nepotrivită unei persoane cu care nu suntem căsătoriți? De asemenea, vom refuza categoric să ne uităm la imagini obscene sau pornografice, indiferent unde ar apărea acestea? (Mat. 5:28) Dacă manifestăm zilnic autocontrol, ne vom întări hotărârea de a ne păstra integritatea.

Vom fi mai hotărâți să rămânem integri dacă avem o perspectivă echilibrată asupra lucrurilor materiale (Vezi paragraful 14) *

14. Cum putem imita exemplul lui Iov în ce privește lucrurile materiale?

14 Iov a împărtășit punctul de vedere al lui Dumnezeu cu privire la lucrurile materiale. El a înțeles că încrederea în bogății constituie un păcat grav ce trebuie pedepsit. (Iov 31:24, 25, 28) În prezent, trăim într-o lume materialistă. Cu ajutorul principiilor biblice, putem dobândi o perspectivă echilibrată asupra lucrurilor materiale și ne putem întări hotărârea de a ne păstra integritatea. (Prov. 30:8, 9; Mat. 6:19-21)

Vom fi mai hotărâți să rămânem integri dacă ne menținem vie speranța (Vezi paragraful 15) *

15. a) Ce speranță l-a ajutat pe Iov să-și păstreze integritatea? b) Cum ne poate ajuta și pe noi speranța pe care ne-o oferă Iehova?

15 Iov și-a păstrat integritatea concentrându-se la speranța sa. El avea încredere că Dumnezeu îi prețuia integritatea. (Iov 31:6) Deși a trecut prin încercări, Iov a fost convins că Iehova avea să-l răsplătească. Putem fi siguri că această încredere l-a ajutat să țină strâns la integritatea lui. Iehova a apreciat atât de mult integritatea lui Iov, încât l-a binecuvântat din plin, chiar dacă Iov era imperfect! (Iov 42:12-17; Iac. 5:11) În plus, Iov va primi binecuvântări mult mai mari în viitor. Suntem și noi convinși că Iehova ne va binecuvânta integritatea? Dumnezeul nostru nu s-a schimbat. (Mal. 3:6) Fiind siguri că el ne prețuiește integritatea, putem păstra în inimă speranța unui viitor luminos. (1 Tes. 5:8, 9)

16. Ce ar trebui să fim hotărâți să facem?

16 În concluzie, fii hotărât să nu renunți niciodată la integritatea ta! Uneori ai putea crede că umbli singur pe calea integrității. Însă pe acest drum nu vei fi niciodată singur. Te afli în compania milioanelor de slujitori fideli ai lui Iehova de pe întregul pământ. De asemenea, te numeri printre bărbații și femeile care și-au păstrat integritatea chiar în fața morții. (Evr. 11:36-38; 12:1) Să fim hotărâți să rămânem fideli, la fel ca Iov, care a exclamat: „Nu voi renunța la integritatea mea!”. Dorim ca integritatea noastră să-i aducă glorie lui Iehova pentru totdeauna!

CÂNTAREA 63 Să fim mereu loiali!

^ par. 5 Ce este integritatea? De ce prețuiește Iehova această calitate la slujitorii săi? De ce este integritatea importantă pentru fiecare dintre noi? Articolul prezintă răspunsul Bibliei la aceste întrebări. De asemenea, vom vedea cum ne putem întări hotărârea de a ne păstra integritatea zi de zi. Făcând așa, ne vom bucura de multe binecuvântări.

^ par. 3 Cuvântul ebraic redat prin „fără defect” folosit cu privire la un animal este înrudit cu cel redat prin „integritate” folosit cu privire la oameni.

^ par. 51 LEGENDA IMAGINII: Tânărul Iov își învață copiii despre minunile creației lui Iehova.

^ par. 53 LEGENDA IMAGINII: Un frate refuză să se uite la materiale pornografice împreună cu colegii de muncă.

^ par. 55 LEGENDA IMAGINII: Un frate rezistă presiunilor de a-și cumpăra un televizor mare și scump de care nu are nevoie și pe care nu și-l poate permite.

^ par. 57 LEGENDA IMAGINII: Un frate își face timp să se roage și să mediteze la speranța Paradisului.