ARTICOLUL DE STUDIU 6
Iehova, Tatăl nostru, ne iubește mult
„Voi așa să vă rugați: «Tatăl nostru».” (MAT. 6:9)
CÂNTAREA 135 Iehova te roagă: „Fiul meu, fii înțelept”
PREZENTARE *
1. Ce trebuia să facă cineva pentru a se prezenta înaintea regelui Persiei?
IMAGINEAZĂ-ȚI că trăiești în Persia cu 2 500 de ani în urmă. Călătorești în orașul regal, Susa, deoarece vrei să aduci în atenția regelui o problemă. Însă este de neconceput să te prezinți înaintea monarhului fără a avea permisiunea lui. Nerespectarea acestei reguli te-ar putea costa viața. (Est. 4:11)
2. Cum dorește Iehova să fie comunicarea dintre noi și el?
2 Cât de recunoscători suntem că Iehova nu se aseamănă cu un rege persan! El este mult superior oricărui rege uman, totuși ne permite să îi vorbim oricând. Iehova vrea să ne simțim liberi să comunicăm cu el. De exemplu, deși poartă titluri precum Mare Creator, Cel Atotputernic și Domn Suveran, Iehova vrea să i ne adresăm într-un mod familiar spunându-i „Tată”. (Mat. 6:9) Cât de bucuroși suntem că Iehova dorește să ne simțim atât de aproape de el!
3. De ce îl putem numi pe Iehova „Tată” și ce vom analiza în acest articol?
3 Îl putem numi pe Iehova „Tată” pe bună dreptate, deoarece el este Sursa vieții noastre. (Ps. 36:9) Întrucât este Tatăl nostru, avem responsabilitatea de a-l asculta. Când facem ceea ce ne cere, avem parte de binecuvântări extraordinare, precum viață veșnică în cer sau pe pământ. (Evr. 12:9) De asemenea, ne bucurăm de foloase încă de pe acum. În continuare vom vedea cum acționează Iehova ca un Tată iubitor în prezent și de ce putem fi siguri că el va rămâne alături de noi în viitor. Dar să observăm, mai întâi, de ce putem avea certitudinea că Tatăl nostru ceresc ne iubește mult și se îngrijește de noi.
IEHOVA ESTE UN TATĂ IUBITOR CARE SE ÎNGRIJEȘTE DE NOI
4. De ce ne-ar putea fi greu să îl privim pe Iehova ca pe un Tată?
4 Îți este greu să îl privești pe Dumnezeu ca pe un Tată? Unii se simt, probabil, mici și neînsemnați în comparație cu Iehova și se gândesc că Dumnezeul Atotputernic nu ține cont de fiecare om în parte. Însă Tatăl nostru iubitor nu dorește să ne simțim astfel. El ne-a dat viață și vrea să-i fim prieteni. Acest adevăr a fost menționat de Pavel în fața ascultătorilor săi din Atena, cărora le-a spus că Iehova „nu este departe de niciunul dintre noi”. (Fap. 17:24-29) Dumnezeu vrea să ne apropiem de el, așa cum un copil se apropie, instinctiv, de un părinte iubitor și atent.
5. Ce învățăm din experiența unei surori?
5 Altora le poate fi greu să îl privească pe Iehova ca pe un Tată, deoarece tatăl lor le-a arătat puțină afecțiune și bunătate sau chiar deloc. Să remarcăm ce a spus o soră: „Tatăl meu a avut un comportament agresiv din punct de vedere verbal. Când am început să studiez Biblia, îmi era greu să îl privesc pe Dumnezeu ca pe un Tată. Însă după ce am ajuns să îl cunosc pe Iehova, totul s-a schimbat”. Ai și tu astfel de sentimente? Dacă da, fii sigur că poți ajunge să îl privești pe Iehova ca pe cel mai bun Tată posibil.
6. Potrivit cu Matei 11:27, care este o modalitate prin care Iehova ne-a ajutat să îl vedem ca pe un Tată iubitor?
6 Iehova a consemnat în Biblie cuvintele și acțiunile lui Isus. Aceasta este o modalitate prin care ne-a ajutat să îl vedem ca pe un Tată iubitor. (Citește Matei 11:27.) Isus a reflectat perfect personalitatea lui Iehova, astfel că a putut spune: „Cine m-a văzut pe mine l-a văzut și pe Tatăl”. (Ioan 14:9) Isus l-a descris deseori pe Iehova ca pe un Tată. În cele patru evanghelii, Isus folosește termenul „Tată” de aproximativ 165 de ori cu referire la Iehova. De ce a vorbit Isus atât de mult despre Tatăl său? Un motiv este că a dorit să fim convinși că Iehova e un Tată iubitor. (Ioan 17:25, 26)
7. Ce învățăm despre Iehova din modul în care l-a tratat pe Fiul său?
7 Să observăm ce putem învăța despre Iehova din modul în care l-a tratat pe Fiul său, Isus. Iehova a ascultat întotdeauna rugăciunile lui Isus. Nu numai că le-a ascultat, dar a și răspuns la ele. (Ioan 11:41, 42) Indiferent prin ce încercări a trecut, Isus a simțit iubirea și sprijinul Tatălui său. (Luca 22:42, 43)
8. Cum l-a susținut Iehova pe Isus?
8 Isus a recunoscut că Tatăl său era Sursa și Susținătorul vieții sale când a afirmat: „Eu trăiesc datorită Tatălui”. (Ioan 6:57) Isus a avut încredere deplină în Tatăl său, iar Iehova s-a îngrijit de el din punct de vedere fizic și, cel mai important, din punct de vedere spiritual. (Mat. 4:4)
9. Cum s-a dovedit Iehova un Tată iubitor și plin de grijă pentru Isus?
9 Asemenea unui Tată iubitor, Iehova l-a asigurat pe Isus că se bucura de ajutorul Lui. (Mat. 26:53; Ioan 8:16) Deși Iehova nu l-a protejat pe Isus de toate pericolele, el l-a ajutat să suporte încercările. Isus știa că orice rău pe care îl putea suferi nu ar fi fost decât temporar. (Evr. 12:2) Iehova a dovedit că îl iubește pe Isus ascultându-l, oferindu-i cele necesare, instruindu-l și susținându-l. (Ioan 5:20; 8:28) Să vedem cum ne ajută Tatăl nostru ceresc în moduri similare.
CUM NE POARTĂ DE GRIJĂ TATĂL NOSTRU IUBITOR
10. În conformitate cu Psalmul 66:19, 20, cum arată Iehova că ne iubește?
10 Iehova ne ascultă rugăciunile. (Citește Psalmul 66:19, 20.) El nu vrea să ne reținem să-i vorbim, ci ne îndeamnă să ne rugăm deseori. (1 Tes. 5:17) Îi putem vorbi cu respect Dumnezeului nostru oricând și oriunde ne-am afla. El nu este niciodată prea ocupat pentru a ne asculta – este întotdeauna disponibil și atent. Cu cât înțelegem mai bine dispoziția lui Iehova de a ne asculta rugăciunile, cu atât iubirea noastră pentru el crește. Psalmistul a spus: „Îl iubesc pe Iehova, pentru că aude glasul meu”. (Ps. 116:1)
11. Cum ne răspunde Iehova la rugăciuni?
11 Tatăl nostru nu numai că ne ascultă rugăciunile, dar ne și răspunde la ele. Apostolul Ioan ne asigură: „Indiferent ce am cere după voința [lui Dumnezeu], El ne ascultă”. (1 Ioan 5:14, 15) Este posibil ca Iehova să nu ne răspundă la rugăciuni în modul în care dorim. El știe ce este cel mai bine pentru noi. Uneori, ar putea fi nevoie să mai așteptăm, alteori, răspunsul său ar putea fi negativ. (2 Cor. 12:7-9)
12, 13. Cum se îngrijește Iehova de noi?
12 Iehova se îngrijește de noi. Iehova face ceea ce așteaptă din partea oricărui tată să facă. (1 Tim. 5:8) El se îngrijește de necesitățile materiale ale copiilor săi. Dumnezeu nu dorește să ne îngrijorăm cu privire la hrană, îmbrăcăminte sau adăpost. (Mat. 6:32, 33; 7:11) Întrucât este un Părinte plin de iubire, Iehova a făcut demersuri pentru a ne satisface necesitățile și în viitor.
13 Cel mai important, Iehova are grijă de noi din punct de vedere spiritual. Prin Cuvântul lui, el ne-a dezvăluit adevărul despre el, despre scopul său, despre sensul vieții și despre viitor. El ne-a observat când am învățat adevărul și i-a folosit pe părinții noștri sau pe alți creștini pentru a ne ajuta să îl cunoaștem. De asemenea, el continuă să ne ajute prin bătrânii de congregație iubitori și prin alți colaboratori maturi. Iehova ne oferă hrană spirituală și la întruniri, unde suntem instruiți alături de frații și surorile noastre. În aceste moduri și în multe altele, Iehova arată un interes patern față de fiecare dintre noi. (Ps. 32:8)
14. De ce ne instruiește Iehova și cum face el acest lucru?
14 Iehova ne instruiește. Spre deosebire de Isus, noi suntem imperfecți. Așadar, ca parte a instruirii, Tatăl nostru iubitor ne disciplinează când este necesar. Cuvântul său ne amintește: „Iehova îl disciplinează pe cel pe care-l iubește”. (Evr. 12:6, 7) Iehova ne disciplinează în multe moduri. Ne poate corecta printr-o idee pe care o citim în Biblie sau pe care o auzim la întruniri. De asemenea, ajutorul de care avem nevoie ar putea veni de la bătrâni. Indiferent de forma pe care o ia, disciplinarea de la Iehova are întotdeauna la bază iubirea. (Ier. 30:11)
15. Cum ne ocrotește Iehova?
15 Iehova ne susține în încercări. Un tată iubitor își susține copiii când trec prin momente grele. În mod similar, Tatăl nostru ceresc ne susține în încercări. El ne dă spiritul său sfânt pentru a ne ocroti de pericolele de natură spirituală. (Luca 11:13) Iehova ne oferă ocrotire și din punct de vedere emoțional. De exemplu, el ne dă o speranță minunată. Speranța ne ajută să suportăm încercările. Indiferent de greutățile prin care trecem, Tatăl nostru iubitor va vindeca complet orice rană pe care acestea ne-o cauzează. Necazurile, oricare ar fi ele, sunt temporare, însă binecuvântările pe care ni le va da Iehova vor fi veșnice. (2 Cor. 4:16-18)
TATĂL NOSTRU NU NE VA ABANDONA NICIODATĂ
16. Ce s-a întâmplat după ce Adam a nesocotit îndrumarea Tatălui său iubitor?
16 Vedem iubirea lui Iehova față de noi din modul în care a reacționat la neascultarea lui Adam. După ce acesta a nesocotit îndrumarea Tatălui său ceresc, el și urmașii săi nu au mai putut face parte din familia fericită a lui Iehova. (Rom. 5:12; 7:14) Însă Iehova a luat inițiativa pentru a-i ajuta pe descendenții lui Adam.
17. Ce a făcut Iehova imediat după răzvrătirea lui Adam?
17 Iehova l-a pedepsit pe Adam, însă nu i-a lăsat fără speranță pe descendenții săi. Chiar în acele momente, el a promis că oamenii ascultători urmau să fie primiți în familia sa. (Gen. 3:15; Rom. 8:20, 21) Iehova a făcut posibil acest lucru prin moartea de jertfă a Fiului său iubit, Isus. Când l-a dat pe Fiul său în folosul nostru, Iehova a arătat cât de mult ne iubește. (Ioan 3:16)
18. De ce putem fi siguri că Iehova vrea să fim copiii săi, chiar dacă ne-am îndepărtat de el?
18 Deși suntem imperfecți, Iehova vrea să facem parte din familia sa și nu ne consideră o povară. Chiar dacă îl dezamăgim sau ne îndepărtăm de el o perioadă, Iehova nu renunță la noi. Isus ne-a dezvăluit profunzimea iubirii părintești a lui Iehova în ilustrarea despre fiul care a fost pierdut. (Luca 15:11-32) Tatăl din ilustrare nu a încetat să spere că fiul lui se va întoarce. În cele din urmă, când s-a întors acasă, tatăl l-a primit cu bucurie. Dacă ne-am îndepărtat de Iehova, dar ne căim, putem fi siguri că Tatăl nostru iubitor este gata să ne primească înapoi.
19. Cum va remedia Iehova răul cauzat de Adam?
19 Tatăl nostru va remedia răul cauzat de Adam. După răzvrătirea lui Adam, Iehova a hotărât să adopte 144 000 de persoane care să fie regi și preoți alături de Fiul său în cer. Isus și cei care vor guverna alături de el îi vor ajuta pe oamenii ascultători să ajungă la perfecțiune în lumea nouă. După ce ascultarea le va fi supusă unui ultim test, Iehova le va da slujitorilor săi fideli viață veșnică. Tatăl nostru va privi cu bucurie cum pământul va fi plin de fiii și fiicele lui perfecte. Ce momente minunate vom trăi atunci!
20. Cum ne-a arătat Iehova că ne iubește foarte mult și ce vom analiza în articolul următor?
20 Iehova a arătat că ne iubește foarte mult. El este un Tată ideal. Ne ascultă rugăciunile și ne dă lucrurile necesare, atât în plan material, cât și spiritual. El ne instruiește și ne susține. De asemenea, ne-a pregătit binecuvântări extraordinare. Ne bucurăm să vedem iubirea și grija pe care Tatăl nostru ceresc ni le poartă. Următorul articol va analiza unele modalități prin care noi, copiii săi, putem răspunde la iubirea lui.
CÂNTAREA 105 „Dumnezeu este iubire”
^ par. 5 Iehova este Creatorul și Suveranul nostru. Însă avem motive temeinice să îl considerăm un Tată iubitor și atent. În continuare vom analiza aceste motive și vom vedea de ce putem fi siguri că Iehova nu ne va părăsi niciodată.
^ par. 59 LEGENDA IMAGINILOR: Fiecare scenă prezintă un tată cu copilul său: un tată care își ascultă cu atenție fiul, un tată care se îngrijește de necesitățile fiicei sale, un tată care își instruiește fiul și un tată care își consolează băiatul. Mâna lui Iehova, desenată pe fundal, ne amintește că el se îngrijește de noi în moduri similare.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)