ARTICOLUL DE STUDIU 8
Să urmărim pacea luptând împotriva invidiei
„Să urmărim deci lucrurile care duc la pace și lucrurile care duc la zidire reciprocă.” (ROM. 14:19)
CÂNTAREA 113 Ne bucurăm de pacea lui Dumnezeu
PREZENTARE *
1. Cum a afectat invidia familia lui Iosif?
IACOB îi iubea pe toți copiii lui, dar avea o afecțiune deosebită față de fiul său Iosif, un tânăr de 17 ani. Cum au reacționat frații lui Iosif? Ei au devenit invidioși pe el, iar invidia i-a făcut să-l urască, deși Iosif nu merita să fie tratat astfel. L-au vândut ca sclav și l-au mințit pe tatăl lor, spunându-i că fiul său mult iubit a fost omorât de un animal. Orbiți de invidie, ei au tulburat pacea familiei și l-au întristat peste măsură pe Iacob. (Gen. 37:3, 4, 27-34)
2. Potrivit cu Galateni 5:19-21, de ce este invidia atât de periculoasă?
2 În Scripturi, invidia * este menționată printre „lucrările cărnii”, care ne-ar putea împiedica să intrăm în Regatul lui Dumnezeu. (Citește Galateni 5:19-21.) Deseori, invidia aduce multe roade amare precum dușmănii, disensiuni și izbucniri de mânie.
3. Ce vom discuta în acest articol?
3 Exemplul fraților lui Iosif arată cum poate invidia să distrugă relațiile dintre oameni și să tulbure pacea familiei. Deși nu dorim să imităm faptele fraților lui Iosif, inima noastră este imperfectă și trădătoare. (Ier. 17:9) Nu e de mirare că uneori ne putem lupta cu sentimente de invidie. În continuare vom analiza câteva exemple negative din Biblie și vom identifica unele cauze ale invidiei. Apoi vom examina câteva modalități de a lupta împotriva invidiei și de a promova pacea.
CE POATE DA NAȘTERE INVIDIEI?
4. De ce îl invidiau filistenii pe Isaac?
4 Prosperitatea materială. Isaac era bogat, iar filistenii invidiau prosperitatea de care se bucura. (Gen. 26:12-14) Ei chiar au astupat fântânile de care Isaac avea nevoie pentru a-și adăpa turmele și cirezile. (Gen. 26:15, 16, 27) La fel ca acei filisteni, unii oameni de astăzi devin invidioși pe cei care au mai multe lucruri materiale decât ei. Nu doar că își doresc ceea ce au alții, ci și vor să îi deposedeze de acele bunuri.
5. De ce îl invidiau conducătorii religioși pe Isus?
5 Aprecierea primită. Conducătorii religioși evrei îl invidiau pe Isus deoarece era foarte apreciat de oameni. (Mat. 7:28, 29) Isus era reprezentantul lui Dumnezeu și preda adevărul. Chiar și așa, acei lideri religioși răspândeau zvonuri răutăcioase despre el și îl calomniau. (Mar. 15:10; Ioan 11:47, 48; 12:12, 13, 19) Ce învățăm din această relatare? Trebuie să luptăm împotriva tendinței de a-i invidia pe cei care sunt apreciați în congregație datorită calităților frumoase pe care le au. Mai degrabă, trebuie să încercăm să le imităm faptele bune. (1 Cor. 11:1; 3 Ioan 11)
6. Cum s-a manifestat invidia lui Diotref?
6 Privilegiile teocratice. În primul secol, Diotref îi invidia pe cei care erau în fruntea congregației creștine. Întrucât voia „să aibă locul întâi” între frați, el a răspândit calomnii la adresa apostolului Ioan și a altor creștini cu responsabilități. (3 Ioan 9, 10) Deși nu am face ce a făcut Diotref, am putea să invidiem un frate care primește o responsabilitate pe care speram s-o primim noi – îndeosebi dacă simțim că suntem la fel de calificați pentru a ne achita de ea.
7. Cum ne poate afecta invidia?
7 Invidia este ca o buruiană otrăvitoare. Odată ce prinde rădăcini în inima noastră, poate fi foarte dificil de eliminat. Ea este alimentată de alte sentimente negative, precum gelozia, mândria și egoismul. De asemenea, invidia poate înăbuși creșterea unor calități precum iubirea, compasiunea și bunătatea. Când vedem primele semne că invidia începe să încolțească în inima noastră, trebuie să luăm măsuri. Cum putem lupta împotriva invidiei?
SĂ CULTIVĂM UMILINȚĂ ȘI UN SENTIMENT DE MULȚUMIRE
8. Ce calități ne ajută să luptăm împotriva invidiei?
8 Putem lupta împotriva invidiei cultivând umilință și un sentiment de mulțumire. Când în inima noastră domnesc aceste sentimente, invidia nu își poate face loc. Umilința ne va ajuta să nu avem o părere prea bună despre noi. O persoană umilă nu va considera că merită mai mult decât ceilalți. (Gal. 6:3, 4) A fi mulțumiți înseamnă a fi bucuroși cu ceea ce avem și a nu ne compara cu alții. (1 Tim. 6:7, 8) Când o persoană umilă și mulțumită observă că cineva primește un lucru bun, ea se bucură.
9. Potrivit cu Galateni 5:16 și Filipeni 2:3, 4, ce ne va ajuta spiritul sfânt să facem?
9 Dacă dorim să nu fim influențați de invidie, ci să cultivăm umilință și mulțumire, avem nevoie de ajutorul spiritului sfânt al lui Dumnezeu. (Citește Filipeni 2:3, 4.) Spiritul sfânt al lui Iehova ne poate ajuta să ne examinăm cele mai profunde gânduri și motivații. (Gal. 5:16) Cu ajutorul spiritului lui Dumnezeu, putem înlocui gândurile și sentimentele dăunătoare cu unele ziditoare. (Ps. 26:2; 51:10) Să analizăm exemplul lui Moise și al lui Pavel, care au luptat cu succes împotriva tendinței spre invidie.
10. Ce situație l-ar fi putut pune la încercare pe Moise? (Vezi imaginea de copertă.)
10 Moise a primit multă autoritate peste poporul lui Dumnezeu, însă el nu și-a păzit cu egoism privilegiile. De exemplu, într-o ocazie, Iehova a luat o parte din spiritul sfânt de la Moise și a dat-o unui grup de bătrâni israeliți care stăteau lângă cortul întâlnirii. La scurt timp după aceea, Moise aude că doi bătrâni care nu au fost prezenți la cortul întâlnirii, au primit și ei spiritul sfânt și au început să se poarte ca niște profeți. Cum a reacționat Moise când Iosua i-a cerut să îi oprească pe cei doi bătrâni? El nu a invidiat atenția pe care o primeau aceștia din partea lui Iehova. Moise a fost umil și s-a bucurat împreună cu ei pentru privilegiul pe care l-au primit. (Num. 11:24-29) Ce putem învăța de la Moise?
11. Cum îl pot imita bătrânii pe Moise?
11 Dacă ești un bătrân de congregație, ai fost vreodată rugat să instruiești pe cineva pentru a prelua o responsabilitate la care țineai foarte mult? Probabil că prețuiești foarte mult privilegiul de a conduce studiul Turnului de veghe în fiecare săptămână. Dar, dacă ești umil ca Moise, nu îți vei simți amenințată poziția când ești rugat să instruiești un alt frate care să preia, în timp, această sarcină. Dimpotrivă, te vei bucura pentru că îl poți ajuta pe fratele tău.
12. Cum demonstrează mulți creștini din prezent mulțumire și umilință?
12 Să analizăm o altă situație cu care se confruntă mulți frați în vârstă. Timp de câteva decenii, unii au fost coordonatori ai corpului de bătrâni. Însă, când împlinesc 80 de ani, ei acceptă fără rețineri să predea unui alt frate sarcina de coordonator. Supraveghetorii de circumscripție care împlinesc 70 de ani renunță cu umilință la acest privilegiu și acceptă să fie repartizați într-o altă formă a serviciului. Și, în ultimii ani, mulți membri ai familiei Betel din întreaga lume au primit repartiții în teritoriu. Acești creștini fideli nu au resentimente față de cei care au preluat responsabilitățile lor.
13. De ce i-ar fi putut invidia Pavel pe cei doisprezece apostoli?
13 Apostolul Pavel este un alt exemplu de mulțumire și umilință. Pavel nu a permis ca invidia să prindă rădăcini în inima lui. El a făcut multe eforturi în predicare, dar a spus cu umilință: „Eu sunt cel mai mic dintre apostoli și nu sunt vrednic să fiu numit apostol”. (1 Cor. 15:9, 10) Cei doisprezece apostoli l-au urmat pe Isus cât timp a fost pe pământ, dar Pavel nu a devenit creștin decât după moartea și învierea lui Isus. Deși a fost numit, în cele din urmă, „apostol al națiunilor”, Pavel nu se califica pentru privilegiul special de a fi printre cei doisprezece apostoli. (Rom. 11:13; Fap. 1:21-26) Însă el nu a invidiat poziția lor, nici prietenia pe care au avut-o cu Isus. Pavel a fost mulțumit cu ce avea.
14. Ce vom face dacă suntem umili și mulțumiți cu ceea ce avem?
14 Dacă suntem umili și mulțumiți cu ceea ce avem, vom fi asemenea lui Pavel și vom respecta autoritatea pe care Dumnezeu le-a dat-o altora. (Fap. 21:20-26) Iehova s-a asigurat că vor exista bărbați numiți care să fie în fruntea congregației creștine. Deși sunt imperfecți, el îi consideră pe acești oameni „daruri”. (Ef. 4:8, 11) Când îi respectăm pe bărbații numiți și urmăm cu umilință îndrumarea lor, rămânem aproape de Iehova și ne bucurăm de pace cu colaboratorii noștri.
‘SĂ URMĂRIM LUCRURILE CARE DUC LA PACE’
15. Ce trebuie să facem?
15 Pacea nu poate exista în același timp cu invidia. Trebuie să smulgem rădăcinile invidiei din inima noastră și să nu le sădim în inima altora. Trebuie să facem acest lucru dacă vrem să respectăm porunca lui Iehova de a ‘urmări lucrurile care duc la pace și lucrurile care duc la zidire reciprocă’. (Rom. 14:19) Ce putem face pentru a-i ajuta pe alții să lupte împotriva invidiei și cum putem promova pacea?
16. Cum îi putem ajuta pe alții să lupte împotriva invidiei?
16 Atitudinea și acțiunile noastre pot avea o influență puternică asupra altora. Lumea ne îndeamnă ‘să ne etalăm ostentativ’ bunurile materiale. (1 Ioan 2:16) Însă această atitudine generează invidie. Putem evita să trezim în ceilalți astfel de sentimente dacă alegem să nu vorbim în permanență despre lucrurile pe care le deținem sau pe care vrem să le cumpărăm. O altă modalitate de a preîntâmpina apariția invidiei este de a ne păstra modestia când primim privilegii în congregație. Dacă atragem atenția asupra lor, putem crea un mediu propice pentru dezvoltarea invidiei. În schimb, dacă arătăm un interes sincer față de alții și remarcăm lucrurile bune pe care le fac, îi vom ajuta să aibă un sentiment de mulțumire și vom promova pacea și unitatea în congregație.
17. La ce au putut contribui frații lui Iosif și de ce?
17 Lupta împotriva invidiei poate fi câștigată! Să analizăm din nou exemplul fraților lui Iosif. La mulți ani după ce l-au vândut pe Iosif, ei l-au întâlnit în Egipt, însă nu l-au recunoscut. Înainte de a le spune cine este cu adevărat, Iosif i-a testat ca să vadă dacă se schimbaseră. A pregătit o masă la care i-a dat fratelui lor mai mic, Beniamin, mult mai multă atenție decât celorlalți. (Gen. 43:33, 34) Însă nimic nu lasă să se înțeleagă că frații lui Beniamin au devenit invidioși pe el. Dimpotrivă, ei au manifestat o grijă sinceră față de fratele lor și față de tatăl lor, Iacob. (Gen. 44:30-34) Întrucât frații lui renunțaseră la invidie, ei au putut contribui la restabilirea unor relații pașnice în familia lor. (Gen. 45:4, 15) În mod similar, dacă înlăturăm orice urmă de invidie din inima noastră, vom contribui la păstrarea păcii în familie și în congregație.
18. Potrivit cu Iacov 3:17, 18, care vor fi rezultatele dacă vom contribui la crearea unui mediu pașnic?
18 Iehova se așteaptă să luptăm împotriva invidiei și să urmărim pacea. Trebuie să depunem multe eforturi pentru a atinge aceste două obiective. După cum am observat în acest articol, tendința noastră este de a manifesta invidie. (Iac. 4:5) În plus, suntem înconjurați de oameni care promovează invidia. Dar dacă vom cultiva umilință, precum și sentimente de mulțumire și de apreciere, nu-i vom permite invidiei să prindă rădăcini. În schimb, vom contribui la crearea unui mediu pașnic în care se pot dezvolta calități frumoase. (Iac. 3:17, 18)
CÂNTAREA 130 Să iertăm!
^ par. 5 Organizația lui Iehova se bucură de pace. Dar pacea poate fi tulburată dacă îi permitem invidiei să se dezvolte în mijlocul nostru. În acest articol vom vorbi despre cauzele invidiei, vom vedea cum putem lupta împotriva ei și cum putem promova pacea.
^ par. 2 NOTĂ EXPLICATIVĂ: După cum se arată în Biblie, invidia poate determina pe cineva să-și dorească ceea ce au alții și, mai mult, să încerce să îi deposedeze de ceea ce au.
^ par. 61 LEGENDA IMAGINILOR: În timpul unei întruniri cu bătrânii, un bătrân de congregație înaintat în vârstă, care conduce studiul Turnului de veghe în congregație, este rugat să instruiască un frate mai tânăr pentru a se achita de această responsabilitate. Deși fratele în vârstă își prețuiește privilegiul, el susține din toată inima decizia corpului de bătrâni, îi dă fratelui mai tânăr sugestii practice și îl laudă sincer.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)