ARTICOLUL DE STUDIU 5
„Capul oricărui bărbat este Cristos”
„Capul oricărui bărbat este Cristos.” (1 COR. 11:3)
CÂNTAREA 12 Ce Dumnezeu măreț ești, Iehova!
PREZENTARE *
1. Ce factori ar putea influența modul în care un cap de familie își exercită autoritatea?
CE ÎNSEAMNĂ pentru tine a avea autoritate? Unii bărbați permit ca tradiția, cultura sau mediul familial în care au crescut să influențeze modul în care se poartă cu soția și cu copiii lor. Yanita, o soră din Europa, spune: „În zona în care locuiesc, există mentalitatea adânc înrădăcinată că femeile sunt inferioare bărbaților și că ar trebui tratate ca niște servitoare”. Iar Luke, un frate din Statele Unite, afirmă: „Unii tați își învață fiii că femeia trebuie să fie un membru tăcut al familiei pentru că părerea ei nu contează”. Aceste atitudini nu sunt în armonie cu modul în care Iehova dorește ca soții să-și exercite autoritatea. (Compară cu Marcu 7:13.) Cum poate învăța un bărbat să fie un cap de familie bun?
2. Ce trebuie să știe un cap de familie și de ce?
2 Pentru a fi un cap de familie bun, un bărbat trebuie mai întâi să știe ce așteaptă Iehova de la el. De asemenea, trebuie să înțeleagă de ce a stabilit Iehova principiul autorității și cum poate imita exemplul său și al lui Isus. De ce este important să cunoască toate acestea? Deoarece Iehova le-a dat capilor de familie o măsură de autoritate și dorește să o folosească în mod potrivit. (Luca 12:48b)
ÎN CE CONSTĂ PRINCIPIUL AUTORITĂȚII?
3. Ce învățăm din 1 Corinteni 11:3?
3 Citește 1 Corinteni 11:3. Acest verset descrie principiul după care Iehova și-a organizat familia universală, principiu care cuprinde două elemente esențiale: autoritatea și responsabilitatea. Iehova este „capul”, sau autoritatea supremă, și toți copiii săi, atât îngerii, cât și oamenii, trebuie să răspundă înaintea lui. (Rom. 14:10; Ef. 3:14, 15) Iehova i-a dat lui Isus autoritate peste congregație, însă Isus răspunde înaintea Sa pentru modul în care o tratează. (1 Cor. 15:27) De asemenea, Iehova i-a acordat soțului autoritate peste soție și copii, iar el, la rândul său, este răspunzător înaintea lui Iehova și a lui Isus pentru modul în care se poartă cu familia sa. (1 Pet. 3:7)
4. Ce autoritate au Iehova și Isus?
4 Întrucât este Capul familiei sale universale, Iehova are autoritatea de a le stabili copiilor săi reguli și de a se asigura că sunt respectate. (Is. 33:22) Și Isus, capul congregației creștine, a primit acest drept. (Gal. 6:2; Col. 1:18-20)
5. Ce autoritate are un cap de familie și între ce limite trebuie să o exercite?
5 În armonie cu modelul stabilit de Iehova și de Isus, capul unei familii creștine are autoritatea de a face reguli pentru familia sa. (Rom. 7:2; Ef. 6:4) Însă el trebuie să-și exercite autoritatea între anumite limite. De exemplu, când stabilește reguli, trebuie să țină cont de principiile din Cuvântul lui Dumnezeu. (Prov. 3:5, 6) În plus, el nu are autoritatea de a stabili reguli pentru cei care nu fac parte din familia sa. (Rom. 14:4) De asemenea, când copiii săi devin adulți și pleacă de acasă, ei nu se mai află sub autoritatea sa, dar continuă să-l respecte. (Mat. 19:5)
DE CE A STABILIT IEHOVA PRINCIPIUL AUTORITĂȚII?
6. De ce a stabilit Iehova principiul autorității?
6 Principiul autorității este un dar pe care Iehova l-a dat familiei sale din iubire. Acesta asigură pacea și ordinea în cadrul ei. (1 Cor. 14:33, 40) Dacă autoritatea nu ar fi clar delimitată, familia lui Iehova ar fi dezorganizată și nefericită. De exemplu, nimeni nu ar ști cine trebuie să ia deciziile finale și cine trebuie să se asigure că ele sunt puse în aplicare.
7. Potrivit cu Efeseni 5:25, 28, cum trebuie soții să se poarte cu soțiile lor?
7 Dacă principiul autorității este atât de benefic, de ce multe femei se simt oprimate de soții lor? Deoarece mulți dintre ei ignoră normele lui Iehova cu privire la familie și aleg să respecte obiceiuri și tradiții locale. De asemenea, unii soți ar putea abuza de autoritatea lor din motive egoiste. De exemplu, un soț poate avea o atitudine autoritară față de soția lui pentru a compensa un respect de sine scăzut sau pentru a le dovedi altora că este un „bărbat adevărat”. El și-ar putea spune: „Nu-i pot impune să mă iubească, dar o pot face să-i fie frică de mine și, astfel, o pot ține sub control”. * O femeie supusă unui asemenea tratament este privată de onoarea și de respectul care i se cuvin. Iehova dezaprobă categoric un comportament de acest gen. (Citește Efeseni 5:25, 28.)
CUM POATE ÎNVĂȚA UN BĂRBAT SĂ FIE UN CAP DE FAMILIE BUN?
8. Cum poate învăța un soț să fie un cap de familie bun?
8 Un bărbat poate învăța să fie un cap de familie bun imitând modul în care Iehova și Isus își exercită autoritatea. Mai întâi, vom analiza două calități demonstrate de Iehova și de Isus și apoi vom vedea cum poate un cap de familie să manifeste aceste calități în relațiile cu soția și cu copiii lui.
9. Cum manifestă Iehova umilință?
9 Umilința. Iehova este mult mai înțelept decât oricine altcineva, însă el ascultă opiniile slujitorilor săi. (Gen. 18:23, 24, 32) El le permite celor aflați sub autoritatea lui să-i dea sugestii. (1 Regi 22:19-22) Deși este perfect, Iehova nu așteaptă perfecțiune de la noi. Dimpotrivă, ne ajută să reușim în tot ce facem, în pofida imperfecțiunii. (Ps. 113:6, 7) De fapt, Biblia spune despre Iehova că este „ajutorul” nostru. (Ps. 27:9; Evr. 13:6) Regele David a recunoscut că a putut îndeplini uriașa lucrare ce i-a fost încredințată deoarece Iehova a fost umil și l-a ajutat. (2 Sam. 22:36)
10. Cum a manifestat Isus umilință?
10 Să analizăm acum exemplul lui Isus. Deși pentru discipoli era Domnul și Învățătorul lor, el le-a spălat picioarele. De ce a dorit Iehova ca această relatare să fie consemnată în Biblie? Printre altele, ca să stabilească un model pentru capii de familie, dar și pentru alții. Isus însuși a spus: „V-am dat un exemplu, pentru ca, așa cum v-am făcut eu, așa să faceți și voi”. (Ioan 13:12-17) Deși avea o mare autoritate, Isus nu a așteptat să i se slujească, ci le-a slujit el altora. (Mat. 20:28)
11. Ce poate învăța un cap de familie din modul în care Iehova și Isus manifestă umilință?
11 Lecții. Un cap de familie poate arăta că este umil în numeroase moduri. De exemplu, nu așteaptă perfecțiune de la soție și de la copii. El le ascultă părerea, chiar dacă este diferită de a lui. Marley, din Statele Unite, spune: „Uneori, eu și soțul meu avem opinii diferite, dar simt că mă respectă deoarece îmi cere părerea și o analizează cu atenție înainte de a lua o decizie”. În plus, un soț umil nu consideră că este sub demnitatea lui să facă treburi casnice, chiar dacă în comunitate este promovată ideea că acestea le revin femeilor. De ce este greu ca un soț să-și păstreze o astfel de atitudine? O soră pe nume Rachel spune: „În zona noastră, dacă un soț își ajută soția să spele vasele sau să facă curățenie, vecinii și rudele spun că nu este cu adevărat bărbat și că nu el deține autoritatea în casă”. Dacă această gândire este răspândită și în zona ta, nu uita că Isus le-a spălat discipolilor picioarele, deși aceasta era considerată o muncă de sclav. Un cap de familie bun nu dorește să atragă atenția asupra puterii și a importanței sale, ci este preocupat de fericirea și de binele familiei. Ce altă calitate trebuie să manifeste un cap de familie bun?
12. Cum își demonstrează Iehova și Isus iubirea față de noi?
12 Iubirea. Tot ceea ce face Iehova are la bază iubirea. (1 Ioan 4:7, 8) El ne satisface cu iubire necesitățile spirituale prin intermediul Cuvântului său scris, Biblia, și al organizației sale. Iehova se îngrijește de necesitățile noastre afective asigurându-ne de iubirea sa. De asemenea, ne poartă de grijă și din punct de vedere material, dându-ne „din belșug toate lucrurile de care ne bucurăm”. (1 Tim. 6:17) Când facem greșeli, ne corectează, însă continuă să ne iubească. Din iubire, Iehova l-a dat pe Fiul său ca răscumpărare pentru noi. Și Isus ne iubește foarte mult întrucât și-a dat viața pentru noi. (Ioan 3:16; 15:13) Nimic nu-i poate împiedica pe Iehova și pe Isus să-i iubească pe cei ce le sunt loiali. (Ioan 13:1; Rom. 8:35, 38, 39)
13. De ce este important ca un cap de familie să-și iubească soția și copiii? (Vezi și chenarul „ Cum poate un soț căsătorit de puțin timp să câștige respectul soției sale?”.)
13 Lecții. Tot ceea ce face un cap de familie trebuie să aibă la bază iubirea. Apostolul Ioan a arătat de ce este important acest lucru: „Fiindcă cine nu-și iubește fratele [sau familia], pe care îl vede, nu-l poate iubi pe Dumnezeu, pe care nu-l vede”. (1 Ioan 4:11, 20) Un bărbat care-și iubește familia se va îngriji de necesitățile spirituale, afective și materiale ale acesteia imitând exemplul lui Iehova și al lui Isus. (1 Tim. 5:8) El își va instrui și își va disciplina copiii. De asemenea, se va strădui să ia mereu decizii care îl onorează pe Iehova și care sunt spre folosul familiei sale. În continuare, vom analiza fiecare din aceste cerințe și vom vedea cum poate un cap de familie să-i imite pe Iehova și pe Isus.
CE AR TREBUI SĂ FACĂ UN CAP DE FAMILIE?
14. Cum se poate îngriji un cap de familie de necesitățile spirituale ale familiei sale?
14 Să se îngrijească de necesitățile spirituale ale familiei. Imitându-l pe Tatăl său, Isus a avut grijă ca discipolii lui să fie bine hrăniți din punct de vedere spiritual. (Mat. 5:3, 6; Mar. 6:34) În mod asemănător, pentru un cap de familie, satisfacerea necesităților spirituale ale familiei trebuie să fie pe primul loc. (Deut. 6:6-9) Astfel, se va asigura că atât el, cât și familia sa citesc și studiază Cuvântul lui Dumnezeu, participă la întruniri și la predicare și au o prietenie strânsă cu Iehova.
15. Cum se poate îngriji un cap de familie de necesitățile afective ale familiei sale?
15 Să se îngrijească de necesitățile afective ale familiei. Iehova și-a exprimat deschis iubirea față de Fiul său. (Mat. 3:17) Isus le-a arătat deseori discipolilor că îi iubește, atât prin acțiuni, cât și prin cuvinte. Și discipolii și-au exprimat iubirea față de el. (Ioan 15:9, 12, 13; 21:16) Un cap de familie poate arăta că-și iubește soția și copiii prin diverse acțiuni, de exemplu studiind Biblia împreună cu ei. De asemenea, trebuie să le spună cât de mult îi iubește și îi prețuiește și, când este potrivit, să nu se rețină să-i laude în prezența altora. (Prov. 31:28, 29)
16. Ce altceva trebuie să facă un cap de familie și cum poate el să dea dovadă de echilibru?
16 Să se îngrijească de necesitățile materiale ale familiei. Iehova s-a îngrijit ca israeliții să aibă lucrurile materiale de strictă necesitate chiar și atunci când au fost pedepsiți din cauza neascultării. (Deut. 2:7; 29:5) El se îngrijește și în prezent de necesitățile slujitorilor săi. (Mat. 6:31-33; 7:11) În mod asemănător, Isus i-a hrănit pe cei care-l urmau. (Mat. 14:17-20) Totodată, s-a îngrijit de sănătatea lor fizică. (Mat. 4:24) Pentru a avea aprobarea lui Iehova, un cap de familie trebuie să-și întrețină familia. Totuși, trebuie să păstreze un echilibru între timpul petrecut la locul de muncă și cel petrecut cu soția și copiii, pentru ca ei să nu sufere din punct de vedere spiritual sau afectiv.
17. Cum ne instruiesc și ne disciplinează Iehova și Isus?
17 Să-și instruiască familia. Iehova ne instruiește și ne disciplinează deoarece ne vrea binele. (Evr. 12:7-9) La fel ca Tatăl său, Isus îi instruiește cu iubire pe cei aflați sub autoritatea sa. (Ioan 15:14, 15) El este ferm și, totodată, bun. (Mat. 20:24-28) Știe că suntem imperfecți și că avem tendința să greșim. (Mat. 26:41)
18. Ce nu trebuie să uite un cap de familie?
18 Un cap de familie care îi imită pe Iehova și pe Isus nu uită că membrii familiei sale sunt imperfecți. El nu se ‘mânie amarnic’ pe ei. (Col. 3:19) Dimpotrivă, aplică principiul din Galateni 6:1 încercând să-i corecteze „în spiritul blândeții”, fără a uita că și el este imperfect. La fel ca Isus, știe că cea mai eficientă metodă de instruire este propriul exemplu. (1 Pet. 2:21)
19, 20. Cum poate un cap de familie să-i imite pe Iehova și pe Isus când ia decizii?
19 Să ia decizii altruiste. Deciziile pe care le ia Iehova vizează binele altora. De exemplu, el a ales să creeze viața nu dintr-o motivație egoistă, ci pentru a le oferi și altora bucuria de a trăi. Nimeni nu l-ar fi putut forța pe Iehova să-și sacrifice Fiul în folosul nostru. El însuși a luat această decizie deoarece a vrut să ne vină în ajutor. Și Isus a demonstrat altruism prin deciziile pe care le-a luat. (Rom. 15:3) De exemplu, în loc să se odihnească, a ales să învețe o mare mulțime de oameni. (Mar. 6:31-34)
20 Un cap de familie bun înțelege că una dintre cele mai importante și dificile responsabilități ale sale este aceea de a lua decizii înțelepte pentru cei aflați în grija sa. El face tot posibilul să nu ia decizii arbitrare sau bazate doar pe sentimente. Dimpotrivă, se lasă instruit de Iehova pentru a lua decizii în armonie cu voința sa. * (Prov. 2:6, 7) Astfel, el urmărește întotdeauna binele altora. (Filip. 2:4)
21. Ce vom analiza în articolul următor?
21 Iehova le-a încredințat capilor de familie o responsabilitate importantă și dorește ca ei să se achite cât mai bine de ea. Un soț va fi un cap de familie bun dacă se va strădui să urmeze exemplul lui Iehova și al lui Isus. Însă o căsnicie va fi fericită și dacă soția își va îndeplini rolul care i-a fost încredințat. Cum ar trebui o soție să privească autoritatea soțului ei și cu ce obstacole s-ar putea confrunta? La aceste întrebări se va răspunde în articolul următor.
CÂNTAREA 16 Să-l lăudăm pe Iehova pentru Fiul său uns!
^ par. 5 Când un bărbat se căsătorește, el devine cap de familie. În acest articol, vom vedea în ce constă principiul autorității, de ce l-a stabilit Iehova și ce pot învăța bărbații din exemplul său și al lui Isus. Din al doilea articol, vom înțelege ce pot învăța soțul și soția de la Isus și de la alte personaje biblice. În al treilea articol, vom vedea cum se aplică principiul autorității în congregație.
^ par. 7 Ideea că un soț se poate comporta abuziv cu soția sa, inclusiv din punct de vedere fizic, este promovată, uneori, în filme, în spectacole și în benzi desenate. În acest fel, a fost alimentată ideea că nu este greșit ca un bărbat să se poarte tiranic cu soția lui.
^ par. 20 Pentru mai multe informații, vezi articolul „Să luăm decizii care îl onorează pe Dumnezeu”, publicat în Turnul de veghe din 15 aprilie 2011, p. 13-17.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)