ARTICOLUL DE STUDIU 6
Ai încredere că modul în care acționează Iehova este drept?
„Stânca – lucrările sale sunt perfecte, căci toate căile sale sunt drepte. Un Dumnezeu al fidelității, care niciodată nu este nedrept; el este drept și corect.” (DEUT. 32:4)
CÂNTAREA 3 Ne dai forță, speranță, încredere!
PREZENTARE *
1, 2. a) De ce multora le este greu să aibă încredere în cei cu autoritate? b) Ce vom analiza în continuare?
ÎN PREZENT, multor oameni le e greu să aibă încredere în cei cu autoritate. Ei constată că, la nivel politic și juridic, cei bogați și influenți tind să fie favorizați în detrimentul celor săraci. Biblia descrie situația actuală în mod realist: „Un om stăpânește peste alt om spre paguba lui”. (Ecl. 8:9) În plus, conduita unor conducători religioși lasă mult de dorit. Din acest motiv, unii oameni și-au pierdut încrederea în Dumnezeu. Drept urmare, când o persoană începe să studieze Biblia, avem sarcina dificilă de a o ajuta să dobândească încredere în Iehova și în reprezentanții săi de pe pământ.
2 Bineînțeles, nu doar cei care studiază Biblia trebuie să învețe să se încreadă în Iehova și în organizația sa. Chiar și aceia dintre noi care sunt la adevăr de mulți ani trebuie să păstreze mereu în minte că modul în care acționează Iehova este întotdeauna cel mai bun. Uneori, vom trece prin situații care ne-ar putea pune la încercare această încredere. În continuare, vom vedea cum ne poate fi testată credința: 1) când citim anumite relatări biblice, 2) când primim îndrumare din partea organizației lui Iehova și 3) când ne vom confrunta cu încercări în viitor.
SĂ NE ÎNCREDEM ÎN IEHOVA CÂND CITIM DIN BIBLIE
3. Cum ne-ar putea pune la încercare încrederea în Iehova anumite relatări biblice?
3 Unele relatări biblice ne-ar putea face să ne punem anumite întrebări cu privire la modul în care a acționat Iehova în cazul unor oameni și la deciziile pe care le-a luat. De exemplu, din cartea Numerele aflăm că Iehova a condamnat la moarte un israelit deoarece a adunat lemne în sabat. Iar din 2 Samuel aflăm că, secole mai târziu, Iehova l-a iertat pe regele David, care comisese adulter și crimă. (Num. 15:32, 35; 2 Sam. 12:9, 13) Prin urmare, ne-am putea întreba: „De ce l-a iertat Iehova pe David pentru crimă și adulter, dar l-a condamnat la moarte pe acel om pentru un păcat aparent mai puțin grav?”. Pentru a răspunde la această întrebare, să analizăm trei factori pe care ar trebui să-i luăm în considerare când citim din Biblie.
4. Cum ne ajută Geneza 18:20, 21 și Deuteronomul 10:17 să avem mai multă încredere că Iehova este un judecător drept?
4 Biblia nu prezintă mereu toate detaliile unei relatări. De exemplu, despre David știm că a regretat profund faptele sale. (Ps. 51:2-4) Dar ce știm despre bărbatul care a încălcat legea referitoare la sabat? Ce fel de persoană era? I-a părut rău pentru fapta sa? Încălcase și în trecut legile lui Iehova? Ignorase sau chiar respinsese și până atunci unele avertismente? Biblia nu ne oferă aceste detalii. Însă de un lucru putem fi siguri: Iehova „nu este nedrept” niciodată. (Deut. 32:4) Când ia o decizie, Iehova ține cont de toate faptele. Spre deosebire de oameni, el nu este influențat de informații neverificate, de prejudecăți sau de alți factori asemănători. (Citește Geneza 18:20, 21; Deuteronomul 10:17.) Cu cât învățăm mai mult despre Iehova și despre normele sale, cu atât suntem mai convinși că este un judecător drept. E adevărat, unele relatări biblice dau naștere unor întrebări la care nu avem răspuns în prezent. Însă ceea ce știm despre Dumnezeu este mai mult decât suficient pentru a fi siguri că el „este drept în toate căile sale”. (Ps. 145:17)
5. Cum ne afectează imperfecțiunea simțul dreptății? (Vezi și chenarul „ Imperfecțiunea ne deformează optica asupra dreptății”.)
5 Simțul dreptății ne este deformat de imperfecțiune. Dumnezeu ne-a creat după chipul său, de aceea, ne dorim din toată inima ca semenii noștri să fie tratați corect. (Gen. 1:26) Însă, întrucât suntem imperfecți, putem judeca greșit lucrurile chiar și atunci când considerăm că avem toate datele problemei. Să ne gândim, de exemplu, cât de dezamăgit a fost Iona când Iehova a decis să le arate îndurare oamenilor din Ninive. (Iona 3:10–4:1) Însă care au fost rezultatele deciziei sale? Mai bine de 120 000 de niniviți au fost salvați! În cele din urmă, a devenit evident că Iona era cel care judecase greșit lucrurile, nu Iehova.
6. De ce nu trebuie Iehova să-și justifice acțiunile înaintea noastră?
6 Iehova nu trebuie să-și justifice deciziile în fața oamenilor. E adevărat, Iehova le-a permis slujitorilor săi din trecut să-și exprime îngrijorarea cu privire la unele decizii pe care le luase sau pe care urma să le ia. (Gen. 18:25; Iona 4:2, 3) Au fost și situații în care Iehova a explicat de ce a luat o anumită decizie. (Iona 4:10, 11) Cu toate acestea, Iehova nu le datorează oamenilor explicații. În calitate de Creator, el nu are nevoie de permisiunea sau de aprobarea noastră înainte sau după ce acționează. (Is. 40:13, 14; 55:9)
SĂ NE ÎNCREDEM ÎN IEHOVA CÂND PRIMIM ÎNDRUMARE
7. Ce dificultate am putea avea și de ce?
7 Cu toții recunoaștem, fără rețineri, că Iehova este întotdeauna drept. Totuși, lucrurile ar putea sta cu totul altfel când vine vorba de încrederea noastră în reprezentanții săi de pe pământ. Ne-am putea întreba dacă frații aflați în poziții de autoritate în organizația lui Iehova acționează într-adevăr potrivit îndrumării lui Iehova sau potrivit propriilor preferințe. Acest mod de gândire l-ar fi putut avea și unii israeliți din vechime. Să revenim la cele două situații menționate în paragraful 3. O rudă a celui care a încălcat legea referitoare la sabat s-ar fi putut întreba dacă Moise îl consultase pe Iehova înainte de a fi pronunțată condamnarea la moarte. Iar un prieten al lui Urie hetitul, a cărui soție a comis adulter cu David, s-ar fi putut gândi că David s-a folosit de poziția lui de rege pentru a scăpa de pedeapsa pe care o merita. Purul adevăr este că nu putem susține că ne încredem în Iehova dacă nu ne încredem în reprezentanții săi de pe pământ, cei în care Iehova are încredere.
8. Ce asemănare există între congregațiile din secolul I și cele din prezent în ce privește modul de funcționare? (Faptele 16:4, 5)
8 În prezent, Iehova îndrumă partea pământească a organizației sale prin intermediul ‘sclavului fidel și prevăzător’. (Mat. 24:45) Asemenea corpului de guvernare din secolul I, acest sclav supraveghează poporul lui Dumnezeu și le dă îndrumări bătrânilor de congregație de pe întregul pământ. (Faptele 16:4, 5) La rândul lor, bătrânii implementează îndrumările în congregații. Arătăm că avem încredere în modul lui Iehova de a acționa respectând instrucțiunile pe care le primim de la organizația sa și de la bătrâni.
9. Când ne-ar putea fi greu să susținem unele decizii luate de bătrâni și de ce?
9 Uneori, ne-ar putea fi greu să susținem deciziile bătrânilor. De exemplu, în ultimii ani, au fost reorganizate multe congregații și circumscripții. În anumite situații, bătrânii i-au îndemnat pe unii vestitori să slujească într-o altă congregație pentru ca sălile Regatului să fie folosite la capacitate maximă. Dacă am fost rugați să ne mutăm într-o nouă congregație, probabil că ne este greu să lăsăm în urmă prietenii și familia. Dar poate ne întrebăm: „Sunt îndrumați bătrânii în mod direct de Dumnezeu unde să-i repartizeze pe vestitori?”. Nu. Prin urmare, ne-ar putea fi greu să respectăm îndrumarea primită. Însă Iehova le-a încredințat bătrânilor responsabilitatea de a lua astfel de decizii, iar el are încredere în ei. De aceea, și noi trebuie să avem încredere în ei. *
10. Potrivit cu Evrei 13:17, de ce trebuie să colaborăm cu bătrânii?
10 De ce este important să colaborăm cu bătrânii și să le susținem deciziile, chiar dacă acestea nu sunt cele pe care le-am fi preferat? Deoarece astfel contribuim la păstrarea unității în poporul lui Dumnezeu. (Ef. 4:2, 3) Când toți acceptăm cu umilință deciziile luate de corpul de bătrâni, congregația prosperă. (Citește Evrei 13:17.) Și, mai important, dovedim că avem încredere în Iehova, colaborând cu cei cărora el le-a acordat încredere și pe care i-a numit să se îngrijească de noi. (Fap. 20:28)
11. Ce ne poate ajuta să avem mai multă încredere în îndrumarea bătrânilor?
11 Putem avea mai multă încredere în îndrumarea primită de la bătrâni amintindu-ne că ei cer spirit sfânt în rugăciune ori de câte ori analizează chestiuni ce țin de congregație. De asemenea, examinează cu atenție principiile biblice care se aplică la o anumită situație și consultă îndrumările date de organizația lui Iehova. Dorința lor sinceră este să-i fie plăcuți lui Iehova și să se îngrijească de poporul său în cel mai bun mod. Acești bărbați fideli sunt conștienți că răspund înaintea lui Iehova pentru modul în care își îndeplinesc responsabilitățile. (1 Pet. 5:2, 3) Să ne gândim la următorul aspect: Într-o lume divizată pe criterii rasiale, religioase și politice, poporul lui Iehova este unit în închinarea adusă singurului Dumnezeu adevărat. Acest lucru este posibil pentru că Iehova își binecuvântează organizația.
12. Ce factori iau în considerare bătrânii când stabilesc dacă o persoană s-a căit?
12 Iehova le-a încredințat bătrânilor responsabilitatea dificilă de a păstra curată congregația. Când un colaborator păcătuiește grav, Iehova dorește ca bătrânii să stabilească dacă acesta poate rămâne în congregație sau nu. Printre altele, ei trebuie să afle dacă persoana s-a căit cu adevărat. Deși ar putea pretinde că se căiește, urăște ea cu adevărat fapta sa? Este hotărâtă să nu o repete? Dacă a ajuns să păcătuiască din cauza unor prietenii nepotrivite, este dispusă să renunțe la acel anturaj? Bătrânii se roagă și analizează dovezile în lumina Scripturilor, luând în considerare atitudinea celui care a păcătuit față de fapta sa. Apoi, hotărăsc dacă acesta poate fi în continuare Martor al lui Iehova. În unele cazuri însă, el trebuie exclus. (1 Cor. 5:11-13)
13. Ce ne-am putea întreba dacă un prieten sau o rudă au fost excluși?
13 Cum ne-ar putea fi pusă la încercare încrederea în bătrânii de congregație? Dacă persoana exclusă nu este un prieten apropiat sau o rudă, am putea accepta mai ușor decizia bătrânilor. Dar, dacă cel exclus este o persoană la care ținem mult, ne-am putea întreba dacă bătrânii au analizat suficient de bine cazul. Sau ne-am putea întreba dacă la fel ar fi judecat Iehova lucrurile. Ce putem face pentru a accepta decizia bătrânilor cu o atitudine corectă?
14. Ce nu ar trebui să uităm când bătrânii decid să excludă o persoană apropiată nouă?
14 Este important să nu uităm că excluderea este o măsură stabilită de Iehova. Ea este spre binele congregației și îi poate aduce foloase și celui care a greșit. Dacă unei persoane care a păcătuit și nu se căiește i s-ar permite să rămână în congregație, ea ar putea fi o influență rea. (Gal. 5:9) De asemenea, ar putea să nu conștientizeze gravitatea păcatului său și nu s-ar simți suficient de motivată să-și corecteze modul de gândire și acțiunile pentru a recâștiga favoarea lui Iehova. (Ecl. 8:11) Putem fi siguri că bătrânii tratează cu toată seriozitatea decizia de a exclude o persoană. Ei înțeleg că, asemenea judecătorilor din Israelul antic, ‘nu judecă pentru un om, ci pentru Iehova’. (2 Cron. 19:6, 7)
ÎNCREDEREA ÎN IEHOVA NE PREGĂTEȘTE PENTRU VIITOR
15. De ce trebuie să avem încredere în îndrumarea lui Iehova acum mai mult ca oricând?
15 Întrucât acest sistem se apropie de sfârșit, trebuie să ne încredem în modul lui Iehova de a acționa mai mult ca oricând. De ce? Pe parcursul marelui necaz, am putea primi instrucțiuni care ni se vor părea, probabil, ciudate, nerealiste sau ilogice. Bineînțeles, Iehova nu ni le va transmite în mod personal, ci, foarte probabil, prin reprezentanții săi de pe pământ. Atunci nu va fi timpul să punem la îndoială îndrumarea primită sau să o privim cu scepticism, gândindu-ne: „Oare vine de la Iehova sau frații cu răspundere acționează după bunul lor plac?”. Este important să ne întrebăm: „Ce atitudine voi avea în acel timp decisiv din istoria omenirii?”. Răspunsul ar putea depinde de modul în care privim îndrumările teocratice acum. Dacă avem încredere în instrucțiunile pe care le primim în prezent și le aplicăm cu promptitudine, foarte probabil că vom face la fel și în timpul marelui necaz. (Luca 16:10)
16. Cum ne va fi pusă la încercare încrederea în hotărârile judecătorești ale lui Iehova?
16 De asemenea, trebuie să ne gândim cu seriozitate la modul în care vom reacționa când Iehova va judeca omenirea la sfârșitul acestui sistem. Acum, înainte de sfârșit, sperăm ca unii oameni care nu îi slujesc lui Iehova, inclusiv rude ale noastre, să devină închinători ai săi. Însă, la Armaghedon, Iehova, prin Isus, va decide care va fi viitorul lor. (Mat. 25:31-33; 2 Tes. 1:7-9) Nu noi vom hotărî cine va beneficia de îndurarea lui Iehova și cine nu. (Mat. 25:34, 41, 46) Vom avea încredere în hotărârile judecătorești ale lui Iehova sau ne vom poticni din cauza lor? Evident, pentru a avea încredere deplină în Iehova în viitor, trebuie să ne întărim încrederea în el acum.
17. Care vor fi rezultatele deciziilor lui Iehova?
17 Să ne imaginăm cum va fi în lumea nouă, când vom simți rezultatele deciziilor lui Iehova! Religia falsă nu va mai fi și nici sistemul comercial lacom împreună cu puterile politice, care de-a lungul istoriei i-au oprimat pe oameni și au fost cauza unor suferințe de nedescris. Bolile, bătrânețea și moartea celor dragi nu vor mai fi o constantă a vieții noastre. Satan și demonii vor fi închiși pentru o mie de ani. Iar consecințele răzvrătirii lor nu se vor mai face simțite. (Rev. 20:2, 3) Cât de bucuroși vom fi atunci că am avut încredere în modul lui Iehova de a acționa!
18. Ce lecții putem învăța din exemplul israeliților menționat în Numerele 11:4-6 și 21:5?
18 Ar putea exista și în lumea nouă situații care să ne pună la încercare încrederea în modul lui Iehova de a acționa? Să ne gândim, de exemplu, la ce s-a întâmplat la scurt timp după ce israeliții au fost eliberați din Egipt. Unii dintre ei au început să se plângă deoarece tânjeau după hrana proaspătă din Egipt și erau nemulțumiți de mană, pe care le-o dădea Iehova. (Numerele 11:4-6; 21:5) Am putea avea și noi o astfel de atitudine după necazul cel mare? Nu știm ce volum de muncă va fi necesar pentru a curăța pământul și pentru a-l transforma treptat în paradis. Probabil, vom avea mult de muncă și vor fi unele inconveniente la început. Vom îndrăzni să ne plângem cu privire la ce ne va oferi Iehova atunci? Un lucru este sigur: Dacă apreciem acum măsurile luate de Iehova în folosul nostru, mult mai probabil le vom aprecia și atunci.
19. Care sunt ideile principale ale acestui articol?
19 Modul în care acționează Iehova este întotdeauna cel mai bun. Nu trebuie să avem nicio îndoială că așa stau lucrurile. De asemenea, trebuie să avem încredere în cei în care Iehova are încredere și pe care i-a numit să implementeze instrucțiunile sale. Să păstrăm vii în minte cuvintele lui Iehova transmise prin profetul Isaia: „Dacă vă păstrați calmul și aveți încredere, veți fi puternici”. (Is. 30:15)
CÂNTAREA 94 Îţi mulţumim, Iehova, pentru Cuvântul tău!
^ Acest articol ne va ajuta să înțelegem de ce este important să avem mai multă încredere în Iehova și în reprezentanții săi de pe pământ. De asemenea, vom vedea de ce este util să facem acest lucru acum și cum ne vom pregăti astfel pentru încercările din viitor.
^ Uneori, ar putea exista situații din cauza cărora un vestitor sau o familie nu se poate muta într-o altă congregație.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)