ARTICOLUL DE STUDIU 9
Să-l imităm pe Isus slujindu-le altora
„Este mai multă fericire în a da decât în a primi.” (FAP. 20:35)
CÂNTAREA 17 „Vreau!”
PREZENTARE *
1. Ce atitudine demnă de laudă au slujitorii lui Iehova?
CU MULT timp în urmă, Biblia a profețit că poporul lui Dumnezeu „se va oferi de bunăvoie” pentru a-i sluji sub îndrumarea Fiului său. (Ps. 110:3) Este evident că această profeție se împlinește în prezent. În fiecare an, slujitorii zeloși ai lui Iehova petrec sute de milioane de ore în lucrarea de predicare. Ei fac aceasta în mod voluntar și pe propria cheltuială. De asemenea, își rezervă timp pentru a-i susține pe colaboratorii lor din punct de vedere fizic, emoțional și spiritual. Frații numiți alocă nenumărate ore pentru a-și pregăti temele la întruniri și pentru a-i păstori pe colaboratorii lor. Ce anume îi motivează pe toți aceștia? Iubirea – iubirea pentru Iehova și iubirea pentru aproapele. (Mat. 22:37-39)
2. Potrivit cu Romani 15:1-3, ce exemplu ne-a lăsat Isus?
2 Isus ne-a lăsat un exemplu remarcabil de altruism, pe care dorim să-l urmăm cât mai bine. (Romani 15:1-3) Cei care îl imită vor culege roade bune. Isus a spus: „Este mai multă fericire în a da decât în a primi”. (Fap. 20:35)
3. Ce vom analiza în continuare?
3 În continuare, vom vedea unele sacrificii pe care le-a făcut Isus pentru a le sluji altora și cum îi putem urma exemplul. De asemenea, vom analiza ce putem face pentru a ne dori mai mult să le slujim altora.
SĂ URMĂM EXEMPLUL LUI ISUS
4. Cum a pus Isus necesitățile celorlalți înaintea propriilor necesități?
4 Isus i-a ajutat pe alții, chiar dacă era obosit. Să ne gândim cum a reacționat Isus când mulțimi de oameni au venit la el pe un munte, probabil, în apropiere de Capernaum. Isus și-a petrecut întreaga noapte rugându-se și trebuie să fi fost foarte obosit. Însă, când i-a văzut pe cei săraci și pe cei bolnavi, inima lui a fost mișcată. El i-a vindecat pe cei care sufereau de diferite boli. Mai mult, cu acea ocazie, a prezentat unul dintre cele mai încurajatoare discursuri din toate timpurile: Predica de pe munte. (Luca 6:12-20)
5. Cum îl imită capii de familie pe Isus când sunt obosiți?
5 Cum îl imită pe Isus capii de familie. Să ne imaginăm că, după o zi grea de muncă, un cap de familie ajunge acasă epuizat. Poate se gândește să nu mai țină închinarea în familie programată pentru seara respectivă. Însă îl imploră pe Iehova să-i dea puterea de a conduce studiul. Iehova îi răspunde la rugăciune, iar închinarea este ținută ca de obicei. În acea seară, copiii învață o lecție importantă, și anume că, pentru părinții lor, activitățile spirituale sunt prioritare.
6. Menționați un episod în care Isus le-a dăruit altora din timpul său.
6 Isus a dăruit cu generozitate din timpul său. Să ne imaginăm cât de îndurerat a fost Isus când a aflat că prietenul său, Ioan Botezătorul, a fost omorât. Biblia spune: „Auzind aceasta [vestea despre moartea lui Ioan], Isus a plecat de acolo cu barca într-un loc retras, ca să fie singur”. (Mat. 14:10-13) Motivul pentru care a vrut să fie singur este evident. Și noi preferăm, probabil, să plângem moartea cuiva drag departe de privirile altora. Însă Isus nu a putut face acest lucru. Mulțimile au ajuns în acel loc izolat înaintea lui. Cum a reacționat Isus? El s-a gândit la necesitățile celor din mulțime și „i s-a făcut milă de ei”. Ei aveau atât de multă nevoie de înviorare spirituală, încât Isus le-a venit imediat în ajutor. De fapt, el „a început să-i învețe multe lucruri”, nu doar câteva. (Mar. 6:31-34; Luca 9:10, 11)
7. Dați un exemplu care arată cum urmează bătrânii iubitori modelul lui Isus.
7 Cum îl imită pe Isus bătrânii iubitori. Apreciem nespus de mult munca și sacrificiile pe care le fac bătrânii în folosul nostru. O bună parte a muncii lor nu este văzută de cei din congregație. De exemplu, membrii comitetelor de legătură cu spitalele vin cu promptitudine în ajutorul fraților când aceștia au o urgență medicală. De multe ori, ei sunt solicitați în miezul nopții. Ce îi determină să facă astfel de sacrificii? Compasiunea față de frații și surorile care sunt în necaz. Acești bătrâni dragi, împreună cu familiile lor, pun necesitățile celorlalți mai presus de propriile necesități.
8. Dați un exemplu care arată cum urmează bătrânii iubitori modelul lui Isus.
8 De asemenea, bătrânii iau parte la construirea sălilor Regatului și a altor clădiri ale organizației, precum și la operațiuni de ajutorare în caz de dezastru. Însă eforturile lor nu se opresc aici. Ei petrec nenumărate ore pentru a-i instrui, a-i încuraja și a-i susține pe frații din congregație. Toți acești frați și familiile lor merită prețuirea noastră sinceră. Ne dorim ca Iehova să fie cu spiritul pe care îl manifestă. Însă bătrânii, la fel ca ceilalți frați, trebuie să fie echilibrați. Ei nu ar trebui să aloce atât de mult timp activităților teocratice, încât să-și neglijeze familia.
CUM SĂ DEZVOLTĂM SPIRIT DE SACRIFICIU
9. Potrivit cu Filipeni 2:4, 5, ce mod de gândire ar trebui să dezvolte toți creștinii?
9 Nu doar bătrânii de congregație, ci toți putem da dovadă de spirit de sacrificiu, asemenea lui Isus. (Filipeni 2:4, 5) Biblia spune despre Isus că „a luat chip de sclav”. (Filip. 2:7) Ce idee transmit aceste cuvinte? Un sclav, sau un slujitor, bun făcea tot ce putea pentru a fi pe placul stăpânului său. Ca sclav al lui Iehova și ca slujitor al fraților tăi, fără îndoială că îți dorești să faci mai mult pentru Iehova și pentru aceștia. Ai putea ține cont de următoarele sugestii.
10. Ce autoanaliză ne-am putea face?
10 Analizează-ți atitudinea. Ți-ai putea pune unele întrebări, precum: „Cât de dispus sunt să fac sacrificii pentru a-i ajuta pe alții? De exemplu, cum reacționez când mi se cere să vizitez un frate în vârstă aflat la azil sau să duc o soră în vârstă la întruniri? Sunt gata să-mi ofer cu promptitudine ajutorul la curățarea unui loc de congres sau la întreținerea sălii Regatului?”. Iehova este bucuros când dăruim cu altruism din timpul, energia și bunurile noastre, pe care, de altfel, i le-am dedicat lui. Dar ce putem face în cazul în care constatăm că sunt necesare unele îmbunătățiri?
11. Cum te poate ajuta rugăciunea să cultivi spirit de sacrificiu?
11 Roagă-te fierbinte lui Iehova. Probabil, înțelegi că trebuie să faci unele îmbunătățiri, însă îți lipsește motivația necesară. Ce ai putea face în această situație? Roagă-te fierbinte și cu sinceritate lui Iehova. Spune-i ce simți și cere-i „atât dorința, cât și puterea de a acționa”. (Filip. 2:13)
12. Cum poate ajuta un frate tânăr organizația?
12 Dacă ești un frate tânăr, roagă-l pe Iehova să-ți dea dorința de a le sluji într-o măsură mai mare celor din congregație. În unele țări, numărul bătrânilor de congregație este mai mare decât al slujitorilor auxiliari, iar mulți dintre aceștia din urmă sunt de vârstă mijlocie sau mai în vârstă. Întrucât organizația noastră crește din punct de vedere numeric, este nevoie de mai mulți frați tineri care să ne ajute să ne îngrijim de poporul lui Iehova. Dacă ești dispus să faci orice este nevoie, vei fi fericit. De ce? Deoarece îi vei fi plăcut lui Iehova, îți vei face o bună reputație și vei simți bucuria de a-i fi ajutat pe alții.
13. Ce lucruri practice au facut crestinii din Iudeea pentru a se ajuta reciproc? (Vezi imaginea de copertă.)
13 Fii atent la necesitățile celorlalți. Apostolul Pavel le-a dat evreilor următorul îndemn: „Nu uitați să faceți binele și să împărțiți cu alții ce aveți, căci lui Dumnezeu îi plac astfel de jertfe”. (Evr. 13:16) Cât de practic s-a dovedit acest sfat! La scurt timp după ce au primit această scrisoare, creștinii din Iudeea au trebuit să-și lase în urmă casele, afacerile și rudele care nu deveniseră creștine și „să fugă la munți”. (Mat. 24:16) Evident, în acea perioadă, a fost vital să se ajute unii pe alții. Dacă aplicau deja sfatul dat de Pavel de a împărți cu alții ce aveau, acum le era mai ușor să se adapteze la noua lor viață.
14. Ce lucruri practice putem face pentru a-i ajuta pe colaboratorii noștri?
14 Probabil că frații și surorile noastre nu ne spun întotdeauna ce necesități au. Să ne gândim, de exemplu, la un frate care este foarte îndurerat din cauza pierderii soției sale. Are el nevoie de ajutor la pregătirea hranei, la transport sau la diferite treburi casnice? Poate că nu apelează la noi de teamă să nu ne deranjeze. Dar, probabil, ar fi foarte recunoscător dacă am lua noi inițiativa și ne-am oferi să-l ajutăm. N-ar trebui să ne gândim că, într-un fel sau altul, se va descurca sau că ne va spune când va avea nevoie de noi. Întreabă-te: „Dacă eu aș fi într-o astfel de situație, ce ajutor aș dori să primesc?”.
15. Ce anume trebuie să facem pentru a manifesta spirit de sacrificiu?
15 Fii abordabil. Cu siguranță că și în congregația ta există frați și surori mereu gata să-i ajute pe alții. Ei nu se simt niciodată deranjați de cererile noastre. Știm că ne putem baza pe ei ori de câte ori avem nevoie și dorim să le urmăm exemplul. Alan, un bătrân de congregație care are 45 de ani, și-a propus să fie mai abordabil. Alan a meditat la exemplul lui Isus. El spune: „Deși era ocupat, Isus era abordabil, iar oameni de toate vârstele îl iubeau și nu se rețineau să-i ceară ajutor. Ei simțeau că lui Isus îi păsa cu adevărat de ei. Îmi doresc din toată inima să am aceeași atitudine ca Isus și să fiu cunoscut drept un frate abordabil, cald și iubitor”.
16. În ce fel ne ajută aplicarea Psalmului 119:59, 60 să urmăm cât mai exact modelul lui Isus?
16 Nu ar trebui să ne descurajăm dacă nu reușim să-l imităm în mod perfect pe Isus. (Iac. 3:2) În primii ani de studiu, un artist nu poate reproduce lucrările maestrului său. Dar, învățând din propriile greșeli și străduindu-se să-și însușească tehnicile acestuia cât mai bine posibil, va face progrese constante. În mod asemănător, dacă aplicăm ceea ce am învățat în urma studierii Bibliei, străduindu-ne să facem schimbările necesare, putem urma modelul pe care ni l-a lăsat Isus. (Ps. 119:59, 60)
FOLOASE PE CARE LE ADUCE SACRIFICIUL DE SINE
17, 18. Ce foloase avem dacă manifestăm spirit de sacrificiu, asemenea lui Isus?
17 Spiritul de sacrificiu de sine poate fi molipsitor. Un bătrân de congregație pe nume Tim spune: „Avem în congregație frați tineri, chiar foarte tineri, care au progresat și au devenit slujitori auxiliari. Aceasta s-a datorat și dispoziției de a sluji pe care au văzut-o la alții. Acești frați altruiști sunt un ajutor pentru congregație și îi susțin mult pe bătrâni”.
18 O trăsătură predominantă a oamenilor în mijlocul cărora trăim este egoismul. Însă slujitorii lui Iehova sunt diferiți. Exemplul de altruism al lui Isus ne mișcă inima și ne determină să cultivăm același spirit. Știm că nu-i putem urma în mod perfect exemplul, însă putem ‘călca cât mai exact pe urmele lui’. (1 Pet. 2:21) Așadar, să facem tot ce putem ca să manifestăm spirit de sacrificiu, asemenea lui Isus. Astfel, vom simți bucuria de a avea aprobarea lui Iehova.
CÂNTAREA 13 Cristos este modelul nostru
^ Isus a pus întotdeauna binele altora mai presus de al său. În acest articol, vom vedea cum îi putem urma exemplul. De asemenea, vom înțelege ce foloase pe termen lung vom avea dacă manifestăm sacrificiu de sine, la fel ca Isus.
^ LEGENDA IMAGINILOR: Un frate tânăr, pe nume Dan, observă eforturile pe care le fac doi bătrâni de congregație pentru a-l vizita pe tatăl său la spital. Exemplul de iubire al bătrânilor îl impresionează pe Dan și îl motivează să fie atent la necesitățile celor din congregație. Ben, un alt frate tânăr, remarcă atitudinea plină de considerație pe care Dan o are față de alții. Exemplul lui Dan îl încurajează pe Ben să dea o mână de ajutor la curățenia de la sala Regatului.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)