ARTICOLUL DE STUDIU 7

Cum citești Biblia?

Cum citești Biblia?

„Cum citești?” (LUCA 10:26)

CÂNTAREA 94 Îţi mulţumim, Iehova, pentru Cuvântul tău!

PREZENTARE a

1. De unde știm că Scripturile erau importante pentru Isus?

 IMAGINEAZĂ-ȚI cum era să-l asculți pe Isus în timp ce preda. El cita deseori din memorie pasaje din Sfintele Scripturi. Primele cuvinte rostite de Isus după botez, consemnate în Biblie, precum și ultimele cuvinte pe care le-a spus înainte de a muri au fost citate din Scripturi. b (Deut. 8:3; Ps. 31:5; Luca 4:4; 23:46) În cei trei ani și jumătate care s-au scurs între cele două evenimente, Isus a citit sau a citat deseori în public din Scripturi și le-a explicat. (Mat. 5:17, 18, 21, 22, 27, 28; Luca 4:16-20)

De-a lungul vieții, Isus a demonstrat că prețuia Scripturile și că se lăsa modelat de ele. (Vezi paragraful 2)

2. Ce l-a ajutat pe Isus să se familiarizeze cu Scripturile pe măsură ce creștea? (Vezi imaginea de copertă.)

2 Cu mulți ani înainte de a-și începe serviciul, Isus a citit și a auzit în repetate rânduri Cuvântul lui Dumnezeu. Când era acasă, el i-a auzit, cu siguranță, pe Maria și pe Iosif citând din Scripturi în conversațiile lor zilnice. c (Deut. 6:6, 7) De asemenea, suntem siguri că Isus mergea la sinagogă în fiecare sabat împreună cu familia. (Luca 4:16) Acolo, el trebuie să fi ascultat cu multă atenție citirea Scripturilor. Cu timpul, Isus a învățat să citească, astfel că citea singur Scrierile Sfinte. Drept urmare, a ajuns să le cunoască foarte bine. Mai mult, le-a prețuit și a permis ca acestea să-i influențeze acțiunile. Să ne amintim, de exemplu, că, la 12 ani, stătea în templu, în mijlocul învățătorilor care cunoșteau foarte bine Legea mozaică. Aceștia „erau uimiți de priceperea și de răspunsurile lui”. (Luca 2:46, 47, 52)

3. Ce vom analiza în acest articol?

3 Pe măsură ce citim Biblia, și noi putem ajunge să o cunoaștem și să o prețuim. Dar ce putem face pentru ca citirea noastră să fie cu adevărat utilă? Deosebit de practice sunt cuvintele lui Isus adresate celor ce cunoșteau bine Legea, printre care scribii, fariseii și saducheii. Acei conducători religioși citeau deseori din Scripturi, însă citirea nu le aducea foloase reale. Isus a scos în evidență trei acțiuni pe care aceștia ar fi trebuit să le facă pentru ca citirea să le aducă beneficii. Cuvintele adresate de Isus acestor conducători religioși ne vor ajuta să ne îmbunătățim capacitatea: 1) de a înțelege ceea ce citim, 2) de a găsi comori spirituale și 3) de a ne lăsa modelați de Biblie.

CITEȘTE CU SCOPUL DE A ÎNȚELEGE

4. Ce învățăm din Luca 10:25-29 cu privire la citirea Cuvântului lui Dumnezeu?

4 Pentru ca citirea Cuvântului lui Dumnezeu să ne aducă cu adevărat foloase, este important să înțelegem ceea ce citim. Să analizăm, de exemplu, o conversație pe care Isus a avut-o cu „un expert în Lege”. (Luca 10:25-29) Când bărbatul l-a întrebat ce trebuia să facă pentru a dobândi viață veșnică, Isus i-a îndreptat atenția spre Cuvântul lui Dumnezeu întrebându-l: „Ce este scris în Lege? Cum citești în ea?”. Bărbatul a răspuns corect, citând două pasaje din Scripturi, unul despre iubirea față de Dumnezeu și altul despre iubirea față de aproapele. (Lev. 19:18; Deut. 6:5) Dar să remarcăm ce a întrebat apoi: „Și cine este aproapele meu?”. Prin aceste cuvinte, bărbatul arăta că nu înțelesese ceea ce citise și, prin urmare, nu aplica corect acele pasaje.

Citirea cu scopul de a înțelege este un obicei pe care îl putem cultiva

5. Cum ne pot ajuta rugăciunea și citirea într-un ritm lent să înțelegem mai bine ceea ce citim?

5 Putem înțelege mai bine Cuvântul lui Dumnezeu dacă dezvoltăm obiceiuri bune de citire. În continuare, vom analiza câteva sugestii. Să ne rugăm înainte de a citi. Pentru a înțelege Scripturile, avem nevoie de ajutorul lui Iehova. Prin urmare, este important să-l rugăm să ne dea spirit sfânt ca să ne putem concentra. După aceea, să citim într-un ritm lent. Astfel, vom putea înțelege mai bine materialul citit. Unii au constatat că este practic să citească din Biblie cu voce tare sau să urmărească pasajul respectiv și să asculte în paralel înregistrarea lui. Astfel, cu cât sunt implicate mai multe simțuri, cu atât informațiile ni se fixează mai bine în minte și în inimă. (Ios. 1:8) După ce terminăm de citit, să ne rugăm din nou, mulțumindu-i lui Iehova pentru darul Cuvântului său și cerându-i ajutorul pentru a-l aplica.

De ce notițele ne pot ajuta să înțelegem și să ne amintim cele citite? (Vezi paragraful 6)

6. Cum ne ajută întrebările și însemnările să avem o citire mai eficientă? (Vezi și imaginile.)

6 În continuare, vom vedea alte două sugestii, care ne vor ajuta să înțelegem mai bine Biblia. În timp ce citim o relatare biblică, să ne punem întrebări, precum: „Cine sunt personajele principale? Cine vorbește? Cui i se adresează și de ce? Unde și când se desfășoară acțiunea?”. Astfel de întrebări ne vor ajuta să urmărim ideile principale. De asemenea, în timp ce citim, să facem scurte însemnări. Când scriem, gândurile noastre sunt transpuse în cuvinte, ceea ce ne ajută să ne clarificăm ideile. Scrisul ne ajută și să reținem ce am citit. Am putea să notăm întrebări, să consemnăm rezultatul cercetărilor, să rezumăm ideile principale și să notăm cum putem folosi informațiile citite sau pur și simplu ce sentimente ne-a trezit pasajul citit. Astfel de notițe ne vor ajuta să privim Cuvântul lui Dumnezeu drept un mesaj care ni se adresează nouă, personal.

7. Ce calitate trebuie să manifestăm în timp ce citim și de ce? (Matei 24:15)

7 Isus a spus că o calitate importantă de care avem nevoie pentru a înțelege Cuvântul lui Dumnezeu este discernământul. (Evrei 5:14) Ce este discernământul? Capacitatea de a înțelege legăturile și diferențele dintre idei, precum și de a vedea ceea ce nu este evident. Isus a arătat că avem nevoie de discernământ și pentru a identifica evenimentele care împlinesc profeții biblice. Discernământul ne va ajuta și să obținem foloase maxime în urma citirii unui pasaj biblic.

8. Cum putem dobândi discernământ pentru a înțelege Biblia?

8 Iehova le oferă slujitorilor săi discernământ. De aceea, îl putem ruga să ne ajute să cultivăm această calitate. (Prov. 2:6) Dar ce ne va ajuta să acționăm în armonie cu rugăciunile noastre? Analizarea cu atenție a celor citite și realizarea unor conexiuni între noile informații și cele pe care le cunoaștem deja. Un ajutor în acest sens sunt auxiliarele de studiere a Bibliei, cum ar fi Răspunsuri la întrebări biblice şi Watchtower Bibliotecă Online. Aceste instrumente ne vor ajuta să înțelegem pasajul citit, precum și modurile în care îl putem aplica. (Evr. 5:14) Vom înțelege mai bine Scripturile dacă, atunci când citim un pasaj, ne vom strădui să-i discernem sensul.

CITEȘTE CU SCOPUL DE A GĂSI COMORI SPIRITUALE

9. Ce învățătură de bază treceau cu vederea saducheii?

9 Saducheii cunoșteau foarte bine primele cinci cărți ale Scripturilor ebraice, însă ignorau adevăruri importante menționate în aceste cărți inspirate. Să analizăm ce le-a spus Isus saducheilor când aceștia i-au pus o întrebare despre înviere. El i-a întrebat: „N-ați citit în cartea lui Moise, în relatarea despre tufa de mărăcini, că Dumnezeu i-a zis: «Eu sunt Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacob»?”. (Mar. 12:18, 26) Cu siguranță, saducheii citiseră de multe ori acel pasaj, însă întrebarea lui Isus arăta că ei treceau cu vederea o învățătură de bază a Scripturilor: învierea. (Mar. 12:27; Luca 20:38)

10. Ce ar trebui să căutăm când citim Biblia?

10 Ce lecție se desprinde de aici? Când citim, este important să sesizăm tot ce putem învăța dintr-un verset sau dintr-o relatare biblică. Vrem să descoperim nu doar învățăturile de bază, ci și adevărurile și principiile mai profunde, care așteaptă să fie scoase la lumină. Ele nu pot fi descoperite la o citire de suprafață.

11. Potrivit cu 2 Timotei 3:16, 17, cum putem găsi comori spirituale în Biblie?

11 Cum putem găsi comori spirituale când citim din Biblie? Să remarcăm ce se spune în 2 Timotei 3:16, 17. Potrivit acestor versete, „toată Scriptura este . . . de folos”: 1) ca să învețe, 2) să mustre, 3) să îndrepte lucrurile și 4) să disciplineze. Chiar și cărțile biblice pe care le folosim mai rar pot produce aceste rezultate. Când analizăm o relatare, să vedem ce ne învață ea cu privire la Iehova, la scopul lui sau la principiile divine. De asemenea, să sesizăm modul în care pasajul citit ne mustră. De exemplu, să observăm cum ne ajută să identificăm și să respingem tendințele ori atitudinile greșite pentru a-i rămâne loiali lui Iehova. De asemenea, să remarcăm modul în care pasajul citit îndreaptă, sau corectează, un punct de vedere greșit, probabil o idee întâlnită în lucrarea de predicare. Să observăm cum ne disciplinează versetele respective, astfel încât să privim lucrurile din perspectiva lui Iehova. Dacă, în timp ce vei citi, vei urmări aceste obiective, vei găsi comori spirituale, iar citirea Bibliei va fi o activitate recompensatoare.

PERMITE BIBLIEI SĂ TE MODELEZE

12. De ce le-a pus Isus fariseilor întrebarea „N-ați citit?”?

12 Isus le-a pus și fariseilor întrebarea „N-ați citit?” pentru a scoate în evidență atitudinea greșită cu care citeau Scripturile. (Mat. 12:1-7) d Cu acea ocazie, fariseii îi acuzaseră pe discipolii lui Isus că încălcaseră sabatul. Drept răspuns, Isus a menționat două exemple din Scripturi și a citat un verset din Osea pentru a scoate în evidență că fariseii nu înțelegeau scopul legii sabatului și nu manifestau îndurare. De ce nu se lăsaseră ei modelați de Cuvântul lui Dumnezeu? Pentru că citeau cu o atitudine arogantă, cu scopul de a-i critica pe alții. Drept urmare, ei nu prindeau sensul celor citite. (Mat. 23:23; Ioan 5:39, 40)

13. Cu ce atitudine ar trebui să citim din Biblie și de ce?

13 Cuvintele lui Isus arată cât este de important să citim din Biblie având o atitudine potrivită. Spre deosebire de farisei, trebuie să fim sinceri și dispuși să învățăm. Trebuie să urmăm îndemnul: „Acceptați cu blândețe să fie sădit în voi cuvântul”. (Iac. 1:21) Dacă ‘vom accepta cu blândețe’ Cuvântul lui Dumnezeu, el va prinde rădăcini în inima noastră. Lecțiile din Biblie despre îndurare, compasiune și iubire ne vor modela doar dacă vom evita spiritul critic sau mândru.

Cum ne putem da seama dacă ne lăsăm modelați de Cuvântul lui Dumnezeu? (Vezi paragraful 14) e

14. Cum ne dăm seama dacă permitem Bibliei să ne modeleze? (Vezi și imaginile.)

14 Modul în care ne purtăm cu alții poate arăta dacă permitem Cuvântului lui Dumnezeu să ne modeleze. Fariseii nu au permis Scrierilor Sfinte să le sensibilizeze inima, astfel că ei ‘îi condamnau pe cei nevinovați’. (Mat. 12:7) Și în cazul nostru, modul în care îi privim pe alții și ne purtăm cu ei arată dacă ne-am lăsat modelați de Cuvântul lui Dumnezeu. De exemplu, suntem înclinați să scoatem în evidență calitățile altora sau ne grăbim să atragem atenția asupra defectelor lor? Suntem îndurători și dispuși oricând să iertăm sau suntem critici și păstrăm resentimente? Răspunsul la astfel de întrebări arată dacă Scripturile ne-au modelat gândurile, sentimentele și acțiunile. (1 Tim. 4:12, 15; Evr. 4:12)

CITIREA BIBLIEI NE ADUCE MULTĂ BUCURIE

15. Ce sentimente a avut Isus față de Sfintele Scripturi?

15 Isus a prețuit Sfintele Scripturi, iar sentimentele sale au fost exprimate în mod profetic în cuvintele consemnate în Psalmul 40:8: „Plăcerea mea, o, Dumnezeul meu, este să fac voința ta și legea ta este în adâncul ființei mele”. Drept urmare, el a fost bucuros și a îndeplinit cu succes voința lui Iehova. Și noi vom fi fericiți și îi vom sluji lui Iehova cu succes dacă vom permite Cuvântului său să ne pătrundă în inimă. (Ps. 1:1-3)

16. Ce ai dori să faci pentru ca citirea Bibliei să-ți aducă mai multe foloase? (Vezi chenarul: „ Cuvintele lui Isus pot îmbunătăți calitatea citirii noastre”.)

16 Având în minte cuvintele și exemplul lui Isus, să ne străduim să facem progrese în ce privește citirea Bibliei. Pentru a înțelege mai bine un pasaj biblic, este important să ne rugăm, să citim într-un ritm lent, să ne punem întrebări și să facem scurte însemnări. Ne putem folosi discernământul analizând cu atenție informațiile citite. Publicațiile noastre bazate pe Biblie ne sunt foarte utile în această privință. Putem învăța să folosim Biblia mai eficient, chiar și acele porțiuni pe care le cunoaștem mai puțin, dacă vom căuta comorile spirituale care așteaptă să fie scoase la lumină. Cuvântul lui Dumnezeu ne va modela cu condiția să-l citim cu o atitudine corectă. Dacă vom face tot posibilul să urmăm acești pași, citirea Bibliei va fi o activitate recompensatoare, care ne va apropia tot mai mult de Iehova. (Ps. 119:17, 18; Iac. 4:8)

CÂNTAREA 95 Lumina strălucește tot mai tare

a Ca slujitori ai lui Iehova, ne străduim să citim Cuvântul său în fiecare zi. Și alți oameni citesc Biblia, însă nu o înțeleg cu adevărat. În această situație s-au aflat și unii oameni din timpul lui Isus. Analizând ce le-a spus el acestor persoane, vom desprinde lecții care ne vor ajuta să citim într-un mod mai eficient Biblia.

b La botez, când a fost uns cu spirit sfânt, Isus și-a amintit, din câte se pare, de existența sa preumană. (Mat. 3:16)

c Maria cunoștea bine Scripturile și făcea referire la ele. (Luca 1:46-55) Probabil că ea și Iosif nu-și permiteau copii ale Scripturilor. Ei trebuie să fi ascultat cu atenție când Scripturile erau citite la sinagogă, pentru ca, mai târziu, să-și poată aminti acele informații.

d Vezi și Matei 19:4-6, unde Isus le pune fariseilor aceeași întrebare: „N-ați citit?”. Deși citiseră relatarea despre creație, ei ignorau punctul de vedere al lui Iehova referitor la căsătorie, care reieșea din aceasta.

e DESCRIEREA IMAGINILOR: În timpul unei întruniri de la sala Regatului, unul dintre frații de la audio-video face câteva greșeli. Totuși, după întrunire, ceilalți frați nu amintesc greșelile lui, ci îl laudă pentru eforturile făcute.