ARTICOLUL DE STUDIU 8

„Rămâneți lucizi, vegheați!”

„Rămâneți lucizi, vegheați!”

„Rămâneți lucizi, vegheați!” (1 PET. 5:8)

CÂNTAREA 140 În curând, vom trăi veşnic!

PREZENTARE a

1. Ce le-a spus Isus discipolilor săi cu privire la momentul în care avea să vină sfârșitul și ce îndemn le-a dat?

 CU CÂTEVA zile înainte ca Isus să moară, patru dintre discipolii săi l-au întrebat: „Care va fi semnul . . . încheierii sistemului?”. (Mat. 24:3) Probabil că acei discipoli se întrebau cum aveau să-și dea seama că sistemul iudaic se apropia de sfârșit. În răspunsul său, Isus a vorbit nu numai despre sfârșitul sistemului iudaic, ci și despre încheierea sistemului actual. Însă, cu privire la momentul în care avea să vină sfârșitul, Isus a spus: „Ziua sau ora aceea nimeni nu le știe, nici îngerii din cer, nici Fiul, doar Tatăl”. Apoi i-a îndemnat pe toți discipolii lui ‘să rămână treji’ și ‘să vegheze’. (Mar. 13:32-37)

2. De ce trebuiau să fie vigilenți creștinii din primul secol?

2 Pentru a supraviețui, creștinii iudei din primul secol trebuiau să rămână vigilenți. Isus le-a dat continuatorilor săi unele indicii, cu ajutorul cărora puteau să-și dea seama că sistemul iudaic se apropia de sfârșit. El a spus: „Când veți vedea Ierusalimul înconjurat de armate campate, să știți că pustiirea lui s-a apropiat”. În acele momente, ei trebuiau să respecte cuvintele lui Isus și „să fugă la munți”. (Luca 21:20, 21) Cei care au dat ascultare acestui avertisment au supraviețuit distrugerii Ierusalimului de către romani.

3. Ce vom analiza în acest articol?

3 În prezent, trăim chiar înainte de sfârșitul acestui sistem rău. Așadar, și noi trebuie să rămânem lucizi și să veghem. În acest articol, vom vedea: 1) cum ne putem păstra echilibrul în timp ce urmărim cu viu interes derularea evenimentelor mondiale, 2) cum putem să fim atenți la noi înșine și 3) cum putem să folosim cu înțelepciune timpul rămas.

SĂ DĂM DOVADĂ DE ECHILIBRU CÂND URMĂRIM EVENIMENTELE MONDIALE

4. De ce ar trebui să fim interesați de modul în care evenimentele mondiale împlinesc profețiile biblice?

4 Avem motive întemeiate să fim atenți la evenimentele mondiale care împlinesc profețiile biblice. De exemplu, Isus a vorbit despre o serie de evenimente care ne ajută să ne dăm seama că sistemul lui Satan se apropie de sfârșit. (Mat. 24:3-14) Apostolul Petru ne-a îndemnat să urmărim cu atenție împlinirea profețiilor pentru a avea o credință puternică. (2 Pet. 1:19-21) Iar ultima carte a Bibliei începe prin cuvintele: „O revelație de la Isus Cristos, pe care i-a dat-o Dumnezeu ca să le arate sclavilor săi lucrurile care trebuie să se întâmple în curând”. (Rev. 1:1) De aceea, urmărim cu mult interes evenimentele mondiale pentru a vedea cum împlinesc ele profețiile biblice. Probabil că suntem nerăbdători să vorbim cu frații noștri despre aceste evenimente.

Ce ar trebui să evităm și ce ar trebui să facem când vorbim cu alții despre profețiile biblice? (Vezi paragraful 5) b

5. Ce ar trebui să evităm și ce ar trebui să facem? (Vezi și imaginile.)

5 Când discutăm despre profețiile biblice, ar trebui să evităm speculațiile. Nu am dori ca, printr-o afirmație pe care o facem, să punem în pericol unitatea congregației. De exemplu, i-am putea auzi pe unii lideri ai lumii vorbind despre modul în care pot să rezolve un anumit conflict și să aducă pacea și securitatea. Însă nu ar trebui să facem speculații considerând că astfel de afirmații împlinesc profeția din 1 Tesaloniceni 5:3. Mai degrabă, trebuie să fim la zi cu ultimele informații publicate de organizația lui Iehova. Când discuțiile pe care le purtăm se bazează pe aceste informații, congregația rămâne unită „în aceeași opinie”. (1 Cor. 1:10; 4:6)

6. Ce învățăm din 2 Petru 3:11-13?

6 Apostolul Petru ne ajută să dăm dovadă de echilibru când analizăm profețiile Bibliei. (2 Petru 3:11-13) El ne îndeamnă ‘să păstrăm vie în minte prezența zilei lui Iehova’. De ce? Nu pentru că am vrea să aflăm „ziua și ora” când Iehova va aduce Armaghedonul, ci pentru că dorim să folosim timpul care ne-a mai rămas pentru a face ‘acte de conduită sfântă și fapte de devoțiune sfântă’. (Mat. 24:36; Luca 12:40) Cu alte cuvinte, vrem să avem o conduită dreaptă și să ne asigurăm că eforturile noastre în serviciul lui Iehova sunt o reflectare a iubirii noastre profunde față de el. Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să fim atenți la noi înșine.

CE ÎNSEAMNĂ SĂ FIM ATENȚI LA NOI ÎNȘINE?

7. Cum arătăm că suntem atenți la noi înșine? (Luca 21:34)

7 Isus le-a spus discipolilor săi să fie atenți nu numai la evenimentele mondiale, ci și la ei înșiși. Acest lucru reiese cu claritate din avertismentul menționat de el în Luca 21:34. Să remarcăm cuvintele lui Isus: „Fiți . . . atenți la voi înșivă”. A fi atenți la noi înșine înseamnă a sesiza orice pericol care ne-ar putea amenința relația cu Iehova și a lua măsuri pentru a-l evita. Astfel, ne păstrăm în iubirea lui Dumnezeu. (Prov. 22:3; Iuda 20, 21)

8. Ce îndemn le-a dat Pavel creștinilor?

8 Și apostolul Pavel i-a îndemnat pe creștini să fie atenți la ei înșiși. De exemplu, el le-a spus fraților săi din Efes: „Fiți foarte atenți cum umblați, nu ca niște neînțelepți, ci ca niște înțelepți”. (Efes. 5:15, 16) Întrucât spiritualitatea noastră este supusă unor atacuri constante, Biblia ne sfătuiește: „Înțelegeți care este voința lui Iehova”. (Efes. 5:17) Astfel, vom putea face față oricărui atac al lui Satan.

9. Cum putem discerne voința lui Iehova cu privire la noi?

9 Biblia nu menționează toate pericolele care ne-ar putea periclita prietenia cu Iehova. Deseori, trebuie să luăm decizii în privința unor chestiuni despre care Biblia nu spune nimic în mod direct. Prin urmare, pentru a face alegeri înțelepte, trebuie să discernem „voința lui Iehova”. Ce ne poate ajuta în această privință? Studierea cu regularitate a Cuvântului lui Dumnezeu și meditarea. Dacă ne străduim să înțelegem cât mai bine voința lui Iehova și să ne însușim „mintea lui Cristos”, ‘vom umbla ca niște înțelepți’ chiar și în situațiile în care nu avem reguli concrete care să ne îndrume. (1 Cor. 2:14-16) Unele pericole pot fi sesizate mai ușor, în timp ce altele sunt mai subtile.

10. Care sunt unele pericole pe care trebuie să le evităm?

10 Printre pericolele pe care trebuie să le evităm se numără flirtul, beția, excesul de mâncare, vorbirea jignitoare, precum și divertismentele violente, pornografia și alte lucruri asemănătoare. (Ps. 101:3) Dușmanul nostru, Diavolul, caută în permanență ocazii de a ne ataca prietenia cu Iehova. (1 Pet. 5:8) Dacă nu suntem vigilenți, el poate semăna în mintea și în inima noastră semințe ale unor plante otrăvitoare precum invidia, necinstea, lăcomia, ura, mândria și resentimentele. (Gal. 5:19-21) La început, aceste înclinații ar putea părea inofensive. Însă, dacă nu luăm imediat măsuri pentru a le înlătura, ele vor prinde rădăcini, vor crește și ne vor cauza necazuri. (Iac. 1:14, 15)

11. Ce pericol subtil trebuie să evităm și de ce?

11 Un pericol subtil sunt prieteniile nepotrivite. Să analizăm o situație care scoate în evidență această capcană. La locul de muncă, ai un coleg care nu-ți împărtășește convingerile. Bineînțeles, dorești ca el să-și facă o impresie bună despre Martorii lui Iehova, așa că ești amabil și-l ajuți. Uneori, poate că ești de acord să luați prânzul împreună. Nu după mult timp însă, acesta devine un obicei. Din când în când, el aduce în discuție subiecte imorale, pe care la început încerci să le ignori. Dar, cu timpul, te obișnuiești cu ele și nu te mai deranjează. Apoi, într-o zi, colegul tău te invită să beți ceva împreună după muncă, iar tu accepți. În cele din urmă, începi să gândești ca el. Din acest moment, cât timp crezi că va mai trece până când te vei comporta asemenea lui? Desigur, dorim să fim buni și respectuoși cu toți oamenii, însă nu trebuie să uităm că cei cu care alegem să ne petrecem timpul ne vor influența în mod profund. (1 Cor. 15:33) Dacă suntem atenți la noi înșine, așa cum ne-a îndemnat Isus, nu vom petrece mai mult timp decât este necesar cu cei care nu trăiesc potrivit normelor lui Iehova. (2 Cor. 6:15) Vom sesiza pericolul și vom sta cât mai departe de el.

SĂ FOLOSIM TIMPUL ÎN CEL MAI BUN MOD

12. Ce trebuiau să facă discipolii lui Isus în timp ce așteptau distrugerea Ierusalimului și a templului?

12 Discipolii lui Isus nu trebuiau să aștepte pasivi venirea sfârșitului. Isus le-a încredințat o lucrare importantă poruncindu-le să predice vestea bună „în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria și până în cea mai îndepărtată parte a pământului”. (Fap. 1:6-8) Ce lucrare uriașă le stătea în față continuatorilor săi! Făcând tot posibilul să-și îndeplinească misiunea primită, ei își foloseau timpul în cel mai bun mod.

13. De ce ar trebui să ne folosim timpul cât mai bine? (Efeseni 5:15, 16)

13 A fi atenți la noi înșine presupune a ne gândi cu seriozitate la modul în care ne folosim timpul. (Ef. 5:15, 16) ‘Evenimentele neprevăzute ne pot ajunge pe toți.’ (Ecl. 9:11) Viața noastră s-ar putea sfârși brusc.

Cum ne putem folosi cel mai bine timpul? (Vezi paragrafele 14, 15)

14, 15. Cum putem să ne folosim timpul în cel mai înțelept mod? (Evrei 6:11, 12) (Vezi și imaginea.)

14 Ne folosim timpul în cel mai înțelept mod când îndeplinim voința lui Iehova și ne consolidăm prietenia cu el. (Ioan 14:21) Trebuie să fim „statornici, de neclintit, având întotdeauna multe de făcut în lucrarea Domnului”. (1 Cor. 15:58) Dacă vom acționa astfel, când va veni sfârșitul – fie al vieții noastre, fie al sistemului în care trăim – , nu vom avea niciun regret. (Mat. 24:13; Rom. 14:8)

15 Așa cum a promis, Isus își îndrumă și în prezent discipolii în lucrarea mondială de predicare a Regatului lui Dumnezeu. Prin intermediul organizației lui Iehova, Isus ne instruiește și ne pune la dispoziție instrumentele de care avem nevoie pentru a răspândi vestea bună. (Mat. 28:18-20) La rândul nostru, ne facem partea predicând și predând neobosit și rămânând vigilenți în timp ce așteptăm ca Iehova să aducă sfârșitul acestui sistem. Dacă aplicăm sfatul din Evrei 6:11, 12, ne vom putea păstra speranța „până la sfârșit”. (Citește.)

16. Care este hotărârea noastră?

16 Ziua și ora când Iehova va aduce sfârșitul sistemului lui Satan sunt deja fixate în calendarul Său. Când va veni acel timp, Iehova va împlini toate profețiile referitoare la lumea nouă. Uneori am putea considera că sfârșitul acestui sistem nu vine suficient de repede. În realitate însă, ziua lui Iehova „nu va întârzia”. (Hab. 2:3) Să fim hotărâți ‘să rămânem vigilenți în așteptarea lui Iehova’, ‘să-l așteptăm cu răbdare pe Dumnezeul salvării noastre’! (Mica 7:7)

CÂNTAREA 147 Iah ne-a promis viaţă fără sfârşit

a În acest articol, vom analiza modul în care ne putem păstra echilibrul și vigilența pe plan spiritual. De asemenea, vom vedea cum putem să fim atenți la noi înșine și să ne folosim cu eficiență timpul.

b DESCRIEREA IMAGINILOR: (Sus) Un cuplu urmărește știrile. Mai târziu, după o întrunire a congregației, ei își exprimă opiniile categorice cu privire la semnificația evenimentelor prezentate la știri. (Jos) Un cuplu urmărește un raport al Corpului de Guvernare pentru a fi la curent cu înțelegerea profețiilor biblice. Ei le oferă altora publicații biblice puse la dispoziție de sclavul fidel.