ARTICOLUL DE STUDIU 9

Să prețuim darul divin al vieții

Să prețuim darul divin al vieții

„Căci la tine este izvorul vieţii” (PS. 36:9)

CÂNTAREA 5 Minunatele lucrări ale lui Dumnezeu

PREZENTARE a

1. Cât de prețioasă este pentru Iehova viața noastră?

 IMAGINEAZĂ-ȚI că un prieten îți face cadou o pictură foarte veche și foarte scumpă, o capodoperă. Deși are unele zone decolorate, pete și zgârieturi, valorează milioane de dolari. Cu siguranță, ai prețui mult această operă de artă și ai avea grijă de ea. În mod asemănător, Iehova ne-a dat un dar valoros: viața. El prețuiește atât de mult viața noastră, încât a fost dispus să-și dea Fiul ca răscumpărare pentru noi. (Ioan 3:16)

2. Potrivit cu 2 Corinteni 7:1, ce așteaptă Iehova de la noi?

2 Iehova este Izvorul vieții. (Ps. 36:9) Apostolul Pavel a exprimat astfel acest adevăr: „Prin el avem viață, ne mișcăm și existăm”. (Fap. 17:25, 28) Este deci potrivit să considerăm că viața este un dar de la Dumnezeu. El ne oferă cu multă iubire ceea ce avem nevoie ca să putem trăi. (Fap. 14:15-17) Totuși, Iehova nu ne ocrotește în mod miraculos. El dorește să facem tot ce putem pentru a ne îngriji sănătatea fizică și spirituală. (2 Corinteni 7:1) De ce ar trebui să ne ocrotim sănătatea și viața și cum putem face lucrul acesta?

SĂ PREȚUIM DARUL VIEȚII

3. Menționați un motiv pentru care trebuie să ne îngrijim sănătatea.

3 Dorim să ne îngrijim sănătatea deoarece astfel putem să-i slujim lui Iehova cu toată puterea. (Mar. 12:30) Vrem să ne prezentăm „corpurile ca o jertfă vie, sfântă și plăcută lui Dumnezeu”, de aceea evităm lucrurile care știm că ne-ar putea periclita sănătatea. (Rom. 12:1) E adevărat, oricât de mult ne-am îngriji, nu avem garanția că nu ne vom îmbolnăvi. Cu toate acestea, facem tot ce depinde de noi pentru a-i arăta Tatălui nostru ceresc că prețuim viața, darul oferit de el.

4. Ce își dorea regele David?

4 Regele David a prețuit nespus de mult darul divin al vieții, iar din următoarele întrebări puse de el reiese motivul: „La ce ar folosi moartea mea, la ce ar folosi să cobor în groapă? Te va lăuda țărâna? Va vesti ea fidelitatea ta?”. (Ps. 30:9) Din câte se pare, David a scris aceste cuvinte spre sfârșitul vieții sale. Totuși, el dorea să rămână în viață cât mai mult și să aibă o sănătate bună pentru a-i aduce laude lui Iehova. Fără îndoială, cu toții ne dorim același lucru.

5. Ce putem face, chiar dacă suntem bolnavi sau în vârstă?

5 Probabil că, din cauza bolii sau a vârstei înaintate, nu mai putem face la fel de mult ca înainte. Această situație ar putea genera sentimente de tristețe și de frustrare. Însă nu ar trebui să nu ne mai îngrijim deloc sănătatea. De ce? Deoarece, chiar dacă suntem bolnavi sau în vârstă, putem continua să-i aducem laude lui Iehova, la fel ca regele David. Așadar, dorim să facem tot ce depinde de noi pentru a ne ocroti sănătatea și viața. Cât de consolator este gândul că Iehova ne prețuiește, chiar dacă suntem bolnavi sau în vârstă! (Mat. 10:29-31) Iar dacă am muri, îi va fi dor de noi și ne va învia. (Iov 14:14, 15)

SĂ EVITĂM OBICEIURILE DĂUNĂTOARE

6. Cum dorește Iehova să privim obiceiurile legate de mâncare și de băutură?

6 Chiar dacă Biblia nu este un manual de medicină sau de nutriție, ea dezvăluie punctul de vedere al lui Iehova referitor la aceste domenii. De exemplu, el ne îndeamnă să înlăturăm „tot ce este dăunător” corpului nostru, adică ceea ce ne-ar periclita sănătatea. (Ecl. 11:10) Biblia condamnă abuzul de mâncare și de alcool. (Prov. 23:20) Aceste obiceiuri ne pot pune în pericol sănătatea, chiar și viața. Iehova dorește să manifestăm stăpânire de sine când decidem ce și cât să mâncăm și să bem. (1 Cor. 6:12; 9:25)

7. Cum ne ajută sfatul din Proverbele 2:11 să luăm decizii înțelepte referitoare la sănătatea noastră?

7 Putem lua decizii care să reflecte o profundă apreciere pentru darul divin al vieții dacă ne folosim capacitatea de gândire. (Ps. 119:99, 100; Prov. 2:11) De exemplu, suntem atenți când alegem ceea ce mâncăm. Dacă ne place un anumit aliment, dar știm că ne face rău, vom avea grijă să-l evităm. De asemenea, dăm dovadă de înțelepciune dacă dormim suficient, dacă avem un program de exerciții fizice și o bună igienă personală și dacă ne păstrăm locuința curată.

SĂ ACORDĂM IMPORTANȚĂ SIGURANȚEI

8. Ce dezvăluie Biblia despre modul în care Iehova privește siguranța?

8 Legea dată de Iehova israeliților conținea reguli care îi ajutau să prevină accidentele grave acasă și la locul de muncă. (Ex. 21:28, 29; Deut. 22:8) O persoană care provoca accidental moartea cuiva suporta consecințe serioase. (Deut. 19:4, 5) Potrivit Legii, trebuiau pedepsiți chiar și cei care îi provocau în mod neintenționat un rău unui copil nenăscut. (Ex. 21:22, 23) Biblia arată cât se poate de clar că Iehova dorește să acordăm importanță siguranței.

Cum putem manifesta respect față de viață în aceste situații? (Vezi paragraful 9)

9. Ce măsuri de siguranță trebuie să luăm pentru a evita accidentele? (Vezi și imaginile.)

9 Arătăm că apreciem darul divin al vieții dacă ne luăm măsuri de siguranță acasă și la locul de muncă. De exemplu, aruncăm în mod corespunzător obiectele ascuțite, substanțele toxice sau medicamentele și ne asigurăm că toate acestea nu sunt la îndemâna copiilor. Suntem atenți când lucrăm cu foc deschis, cu lichide fierbinți și cu unelte electrice și nu le lăsăm nesupravegheate. Nu ne urcăm la volan în cazul în care capacitatea de a conduce ne este afectată de medicamente, de alcool sau de lipsa somnului, iar în timp ce șofăm, nu ținem în mână dispozitive mobile pentru a nu fi distrași.

CÂND APARE O SITUAȚIE DE URGENȚĂ

10. Ce putem face înainte de apariția unei situații de urgență, dar și în timpul ei?

10 Unele evenimente care ne pun viața în pericol nu pot fi prevenite. Este vorba îndeosebi despre dezastre naturale, epidemii și conflicte violente. Totuși, când au loc astfel de evenimente, ne putem crește șansele de supraviețuire dacă respectăm restricțiile de deplasare, ordinele de evacuare și alte măsuri luate în caz de urgență. (Rom. 13:1, 5-7) Unele pericole pot fi prevăzute. De aceea, este bine să respectăm instrucțiunile date de autoritățile locale în ce privește pregătirea pentru un dezastru. De exemplu, ar putea fi practic să avem o rezervă de apă și de alimente neperisabile, precum și o trusă de prim ajutor.

11. Ce ar trebui să facem când izbucnește o epidemie?

11 Ce ar trebui să facem dacă în zona în care locuim izbucnește o epidemie? Ar trebui să respectăm regulile impuse de autorități, cum ar fi spălarea mâinilor, distanțarea fizică, purtarea măștii și carantinarea. Seriozitatea cu care respectăm aceste reguli arată cât de mult prețuim darul divin al vieții.

12. Cum ne ajută principiul din Proverbele 14:15 într-o situație de urgență?

12 În timpul unei situații de urgență, informațiile false pot circula cu rapiditate. Le putem auzi de la prieteni, de la vecini și din media. În loc ‘să credem orice cuvânt’, este bine să luăm în considerare informații din surse medicale și guvernamentale de încredere. (Prov. 14:15) Corpul de Guvernare și filialele fac eforturi mari ca să obțină informații exacte înainte de a da îndrumări referitoare la întrunirile congregației și lucrarea de predicare. (Evr. 13:17) Ascultând de aceste îndrumări, ne ocrotim atât pe noi, cât și pe alții. De asemenea, am putea pune într-o lumină pozitivă congregația în comunitatea în care locuim. (1 Pet. 2:12)

PREGĂTIȚI PENTRU A RESPECTA CARACTERUL SACRU AL SÂNGELUI

13. Cum arătăm că prețuim darul divin al vieții într-o situație de urgență medicală?

13 Mulți oameni cunosc poziția noastră referitoare la sânge. Noi ne supunem legii lui Iehova referitoare la sânge refuzând transfuzia chiar și într-o situație de urgență. (Fap. 15:28, 29) Dar înseamnă aceasta că vrem să murim? Nu. Dimpotrivă, noi prețuim foarte mult darul divin al vieții. Astfel, apelăm la ajutorul specialiștilor din domeniul medical care sunt dispuși să ofere o îngrijire de calitate ce nu implică o transfuzie de sânge.

14. Cum putem reduce posibilitatea de a fi supuși unei intervenții chirurgicale majore?

14 Dacă respectăm sugestiile referitoare la păstrarea sănătății menționate în acest articol, vom reduce riscul de a suporta o intervenție chirurgicală majoră. Cu cât suntem mai sănătoși, cu atât vom face față mai bine unei operații și ne vom recupera mai ușor. Probabilitatea de a suferi o intervenție chirurgicală de urgență este mult mai mică dacă ținem cont de măsurile de siguranță atât acasă, cât și la locul de muncă și dacă respectăm cu strictețe regulile de circulație.

Dacă prețuim darul vieții, vom completa declarația de voință și o vom avea mereu la noi (Vezi paragraful 15) c

15. a) De ce este important să avem la noi declarația de voință? (Vezi și imaginile.) b) Potrivit materialului video, cum putem lua decizii informate în ce privește folosirea sângelui?

15 Deoarece prețuim darul vieții, completăm declarația de voință privind îngrijirea medicală și ne asigurăm că o avem mereu la noi. Acest document exprimă dorința noastră referitoare la transfuziile de sânge și la unele tratamente medicale. Conține declarația ta informații actualizate? Dacă trebuie s-o completezi sau s-o actualizezi, nu amâna. Exprimarea clară și în scris a voinței noastre ne va ajuta să primim cât mai repede tratamentul necesar. De asemenea, în acest document, personalul medical va găsi informații referitoare la medicamentele sau tratamentele care ne dăunează. b

16. Ce putem face dacă nu știm să completăm declarația de voință?

16 Chiar dacă suntem tineri și sănătoși, ne putem îmbolnăvi sau putem deveni victima unor accidente. (Ecl. 9:11) De aceea, este înțelept să completăm declarația de voință. Dacă nu știi să completezi acest document, cere-i ajutorul unui bătrân din congregația ta. Bătrânii se străduiesc să fie la curent cu modul în care se completează acest document, însă nu vor lua decizii medicale în locul tău. Această responsabilitate îți revine ție. (Gal. 6:4, 5) Totuși, ei te pot ajuta să înțelegi ce opțiuni ai și să-ți exprimi voința în scris.

SĂ FIM REZONABILI

17. Cum putem da dovadă de rezonabilitate în ce privește îngrijirea sănătății?

17 Conștiința noastră instruită pe baza Bibliei ne îndrumă în multe dintre deciziile pe care le luăm în ce privește îngrijirea sănătății și alegerea tratamentelor medicale. (Fap. 24:16; 1 Tim. 3:9) Când luăm decizii și le discutăm cu alții, este înțelept să aplicăm principiul din Filipeni 4:5: „Rezonabilitatea voastră să fie cunoscută de toți oamenii”. Rezonabilitatea ne va ajuta să nu fim exagerat de preocupați de sănătatea fizică și să nu le impunem altora părerile noastre în ce privește îngrijirea sănătății. Noi continuăm să ne iubim și să ne respectăm colaboratorii în credință, chiar dacă deciziile lor sunt diferite de ale noastre. (Rom. 14:10-12)

18. Cum putem dovedi că suntem recunoscători pentru darul vieții?

18 Arătăm recunoștință față de Iehova, Izvorul vieții, prețuind darul încredințat și slujindu-i cu toată puterea. (Rev. 4:11) În prezent, ne confruntăm cu boli și cu evenimente neprevăzute. Însă nu aceasta este viața pe care Creatorul nostru dorește să o trăim. În curând, el ne va oferi o viață fără durere și fără sfârșit. (Rev. 21:4) Până atunci, ne bucurăm mult că trăim și îi slujim Tatălui nostru ceresc, Iehova.

CÂNTAREA 140 În curând, vom trăi veșnic!

a Acest articol ne va ajuta să apreciem mai mult darul divin al vieții. Vom vedea ce măsuri concrete putem lua pentru a ne ocroti sănătatea și viața în caz de dezastru, precum și ce putem face pentru a reduce la minimum riscul de a ne accidenta. De asemenea, vom înțelege cum ne putem pregăti pentru o urgență medicală.

c DESCRIEREA IMAGINILOR: Un tânăr completează declarația de voință și se asigură că o ia cu el.