ARTICOLUL DE STUDIU 8

CÂNTAREA 123 Să ne supunem loial ordinii teocratice

Să urmăm neîncetat îndrumarea lui Iehova

Să urmăm neîncetat îndrumarea lui Iehova

„Eu, Iehova, sunt . . . Cel care te îndrumă.” (IS. 48:17)

IDEEA PRINCIPALĂ

Vom înțelege cum își conduce Iehova poporul în prezent și ce binecuvântări avem dacă urmăm îndrumarea sa.

1. De ce avem nevoie de îndrumarea lui Iehova? Ilustrați.

 IMAGINEAZĂ-ȚI că ești într-o pădure și te-ai pierdut. Pericolele pândesc la tot pasul: animale sălbatice, insecte care transmit boli, plante otrăvitoare și poteci accidentate. Cât de recunoscător ai fi dacă te-ar însoți un ghid cu experiență, care ar ști unde sunt pericolele și cum le poți evita! Lumea în care trăim este asemenea unei păduri pline de pericole, în special de ordin spiritual. Însă nu o traversăm singuri. Alături de noi este cel mai bun Ghid, Iehova. El ne conduce departe de pericole, pe un drum care are ca destinație lumea nouă, unde vom trăi veșnic.

2. Cum ne îndrumă Iehova?

2 Cum ne îndrumă Iehova? În principal, prin Cuvântul său scris, Biblia. Însă el se folosește și de oameni. De exemplu, prin intermediul ‘sclavului fidel și prevăzător’, el ne dă hrană spirituală, care ne ajută să luăm decizii înțelepte. (Mat. 24:45) În plus, Iehova alege și alți bărbați capabili pentru a ne îndruma. De exemplu, supraveghetorii de circumscripție și bătrânii de congregație ne oferă sfaturile și încurajarea de care avem nevoie în momente dificile. Cât de prețioasă este îndrumarea lor în aceste timpuri grele pe care le traversăm! Cu ajutorul ei, putem să avem în continuare aprobarea lui Iehova și să rămânem pe drumul care duce la viață.

3. Ce vom analiza în acest articol?

3 Totuși, uneori ne-ar putea fi greu să acceptăm îndrumarea lui Iehova, cu atât mai mult cu cât este transmisă prin intermediul oamenilor imperfecți. De ce? Deoarece sfaturile primite ar putea să nu fie pe placul nostru. Sau am putea considera că îndrumarea primită nu este înțeleaptă și, prin urmare, nu poate să provină de la Iehova. În astfel de situații, e mai important ca oricând să avem încredere că Iehova este cel care își conduce poporul și că respectarea îndrumării sale aduce binecuvântări. Pentru a ne consolida încrederea în îndrumarea lui Iehova, în acest articol vom analiza trei idei: 1) Cum și-a îndrumat Iehova poporul în trecut? 2) Cum ne îndrumă în prezent? și 3) Ce foloase avem dacă respectăm îndrumarea sa?

Din vechime și până în prezent, Iehova și-a îndrumat poporul prin intermediul reprezentanților săi de pe pământ (Vezi paragraful 3)


CUM A ÎNDRUMAT IEHOVA ISRAELUL?

4, 5. Cum le-a arătat Iehova israeliților că îi îndruma prin intermediul lui Moise? (Vezi imaginea.)

4 Iehova l-a numit pe Moise să-i elibereze pe israeliți din Egipt. De asemenea, le-a dat dovezi clare că el îi îndruma prin intermediul lui Moise. De exemplu, ziua îi conducea prin intermediul unui stâlp de nor, iar noaptea, prin intermediul unui stâlp de foc. (Ex. 13:21) După ieșirea din Egipt, urmând direcția indicată de stâlp, Moise i-a condus pe israeliți la Marea Roșie. Când au observat că egiptenii erau pe urmele lor, israeliții au intrat în panică, simțindu-se prinși ca într-o capcană între mare și armata egipteană. Astfel, ei au tras concluzia că Moise făcuse o mare greșeală ducându-i în acel loc. Însă nu era vorba despre o greșeală. Prin intermediul lui Moise, Iehova îi adusese acolo intenționat. (Ex. 14:2) Apoi, el i-a eliberat într-un mod cu totul surprinzător. (Ex. 14:26-28)

Moise a condus poporul lui Dumnezeu prin pustiu urmând stâlpul de nor (Vezi paragrafele 4, 5)


5 În următorii 40 de ani, Moise a continuat să conducă poporul lui Dumnezeu prin pustiu urmând stâlpul de nor și de foc. a O perioadă, Iehova a așezat stâlpul deasupra cortului lui Moise, de unde putea fi văzut de toți israeliții. (Ex. 33:7, 9, 10) Iehova îi vorbea lui Moise din acel stâlp, iar Moise, la rândul lui, transmitea poporului instrucțiunile lui Iehova. (Ps. 99:7) Așadar, israeliții aveau dovezi incontestabile că Iehova îi îndruma prin intermediul lui Moise.

Moise și succesorul său, Iosua (Vezi paragrafele 5, 7)


6. Ce atitudine au avut israeliții față de îndrumarea lui Iehova? (Numerele 14:2, 10, 11)

6 Din păcate, majoritatea israeliților nu au acceptat dovezile evidente că Moise era reprezentantul lui Iehova. (Citește Numerele 14:2, 10, 11.) De fapt, de repetate ori, i-au contestat autoritatea. Drept urmare, Iehova nu a permis ca acea generație de israeliți să intre în Țara Promisă. (Num. 14:30)

7. Dați exemple de persoane care au urmat îndrumarea lui Iehova. (Numerele 14:24) (Vezi și imaginea.)

7 Însă au existat și israeliți care au respectat îndrumarea lui Iehova. De exemplu, iată ce a spus Iehova despre Caleb: „M-a urmat cu toată inima”. (Citește Numerele 14:24.) Dumnezeu l-a răsplătit pe Caleb, dându-i chiar posibilitatea de a alege unde să locuiască în Canaan. (Ios. 14:12-14) De asemenea, următoarea generație de israeliți a ascultat îndrumarea dată de Iehova prin intermediul lui Iosua, succesorul lui Moise. „Ei au avut un respect profund față de [Iosua] în toate zilele vieții lui.” (Ios. 4:14) Drept urmare, Iehova i-a binecuvântat dându-le Țara Promisă. (Ios. 21:43, 44)

8. Prin intermediul cui și-a îndrumat Iehova poporul în perioada regilor? (Vezi și imaginea.)

8 Ani mai târziu, Iehova și-a îndrumat poporul prin intermediul judecătorilor, iar apoi, în perioada regilor, prin intermediul profeților. Regii fideli urmau sfatul profeților. De exemplu, când profetul Natan l-a mustrat pe regele David, acesta a acceptat cu umilință corectarea. (2 Sam. 12:7, 13; 1 Cron. 17:3, 4) Regele Iosafat s-a bazat pe sfaturile profetului Iahaziel și i-a îndemnat pe cei din Iuda să se încreadă în profeții lui Dumnezeu. (2 Cron. 20:14, 15, 20) Într-o perioadă tulbure din istoria regatului său, regele Ezechia a apelat la profetul Isaia pentru ajutor. (Is. 37:1-6) Ori de câte ori respectau îndrumarea lui Iehova, regii din Iuda și Israel aveau parte de binecuvântări, iar națiunea era ocrotită. (2 Cron. 20:29, 30; 32:22) Oricine ar fi putut să vadă că Iehova își îndruma poporul prin intermediul profeților. Însă, din nefericire, majoritatea regilor și a israeliților nu au ascultat de profeții lui Iehova. (Ier. 35:12-15)

Regele Ezechia și profetul Isaia (Vezi paragraful 8)


CUM A ÎNDRUMAT IEHOVA CONGREGAȚIA CREȘTINĂ DIN SECOLUL I?

9. Cum îi îndruma Iehova pe creștinii din secolul I? (Vezi și imaginea.)

9 După învierea lui Isus, Iehova a întemeiat congregația creștină. Însă cum îi îndruma el atunci pe slujitorii săi? Iehova l-a numit pe Isus cap al congregației. (Ef. 5:23) Însemna acest lucru că Isus îl îndruma pe fiecare creștin în parte? Nu. El își exercita conducerea prin intermediul apostolilor și al bătrânilor din Ierusalim. (Fap. 15:1, 2) În plus, în fiecare congregație, slujeau bătrâni care ofereau îndrumare. (1 Tes. 5:12; Tit 1:5)

Apostolii și bătrânii din Ierusalim (Vezi paragraful 9)


10. a) Cum au reacționat majoritatea creștinilor din secolul I la îndrumarea primită? (Faptele 15:30, 31) b) De ce în trecut unii nu au recunoscut autoritatea reprezentanților lui Iehova? (Vezi chenarul „ De ce resping unii dovezile clare?”.)

10 Au urmat creștinii din secolul I îndrumarea primită? Da, majoritatea s-au supus instrucțiunilor. De fapt, ei chiar s-au bucurat să primească îndrumare și să o aplice. (Citește Faptele 15:30, 31.) Însă cum își îndrumă Iehova poporul în timpurile moderne?

CUM ÎȘI ÎNDRUMĂ IEHOVA POPORUL ÎN PREZENT?

11. Arătați printr-un exemplu cum își îndrumă Iehova poporul în timpurile moderne.

11 Și în prezent, Iehova își îndrumă poporul prin intermediul Cuvântului său scris și al Fiului său, capul congregației creștine. Există însă dovezi că El continuă să își îndrume poporul și prin oameni? Da. Un exemplu în această privință sunt câteva evenimente care au avut loc la finalul anilor 1800. Charles Taze Russell și colaboratorii săi și-au dat seama, la un moment dat, că avea să existe o legătură între anul 1914 și instaurarea Regatului lui Dumnezeu. (Dan. 4:25, 26) Ei au ajuns la această concluzie studiind unele profeții biblice. I-a îndrumat Iehova în activitatea lor de cercetare? Fără îndoială că da. Evenimentele care au avut loc la nivel mondial în 1914 au confirmat că Regatul lui Dumnezeu începuse să guverneze. Atunci a izbucnit Primul Război Mondial, după care au avut loc epidemii, cutremure și lipsuri de alimente. (Luca 21:10, 11) Era cât se poate de clar că Iehova își îndruma poporul prin intermediul acelor creștini sinceri.

12, 13. Ce măsuri s-au luat în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial pentru extinderea activității de predicare și predare?

12 Să analizăm un alt eveniment ce a avut loc în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial. Frații cu responsabilitate de la sediul mondial au analizat versetul 8 din Revelația, capitolul 17 și au înțeles că războiul nu avea să se încheie cu Armaghedonul, ci avea să fie urmat de o perioadă de pace relativă. Aceasta le dădea slujitorilor lui Iehova ocazia de a-și intensifica activitatea de predicare. În perioada următoare, frații au luat unele decizii care, la prima vedere, nu păreau practice. A fost înființat Colegiul Biblic Galaad al Societății Watchtower b cu scopul de a instrui misionari care să predice și să predea în toate colțurile pământului. Aceștia au primit repartiții chiar și în timpul războiului. De asemenea, sclavul fidel a organizat Cursul superior de minister teocratic c pentru a-i instrui pe vestitorii din congregații să-și îmbunătățească deprinderile de predicare și predare. Astfel, slujitorilor lui Iehova li se oferea instruirea necesară pentru lucrarea ce le stătea în față.

13 Privind în urmă, nu avem nicio îndoială că Iehova își conducea poporul prin acea perioadă dificilă. După Al Doilea Război Mondial, slujitorii lui Iehova din multe țări s-au bucurat, într-o anumită măsură, de pace și libertate, context care a fost favorabil lucrării de predicare. Această activitate a avut un succes uimitor.

14. De ce putem avea încredere în îndrumarea primită din partea organizației lui Iehova și a bătrânilor numiți? (Revelația 2:1) (Vezi și imaginea.)

14 În prezent, membrii Corpului de Guvernare continuă să caute îndrumarea lui Cristos. Ei doresc ca îndrumările pe care le oferă fraților să reflecte punctul de vedere al lui Iehova și al lui Cristos. La rândul lor, supraveghetorii de circumscripție și bătrânii oferă îndrumare congregațiilor. d Bătrânii unși cu spirit – și, prin extensie, toți bătrânii – sunt „în mâna dreaptă” a lui Cristos. (Citește Revelația 2:1.) Desigur, ei sunt imperfecți și fac greșeli. Așa au stat lucrurile și în cazul lui Moise și al lui Iosua, precum și al apostolilor. (Num. 20:12; Ios. 9:14, 15; Rom. 3:23) Cu toate acestea, Cristos îndrumă cu atenție sclavul fidel și bătrânii numiți și va continua să facă acest lucru „în toate zilele până la încheierea sistemului”. (Mat. 28:20) Așadar, avem toate motivele să urmăm cu încredere îndrumarea oferită prin intermediul celor numiți în fruntea organizației.

Corpul de Guvernare în prezent (Vezi paragraful 14)


RESPECTAREA ÎNDRUMĂRII LUI IEHOVA NE ADUCE FOLOASE

15, 16. Ce învățăm de la cei care au respectat îndrumarea divină?

15 Respectarea îndrumării lui Iehova ne aduce binecuvântări încă din prezent. De exemplu, Andy e și Rose au urmat îndemnul de a duce o viață simplă. (Vezi nota de studiu de la Matei 6:22.) Ca urmare, ei au putut lua parte la unele proiecte de construcție ale organizației. Rose spune: „Uneori, am stat în locuințe foarte mici, care nu aveau nici măcar o bucătărie. Cu lacrimi în ochi, mi-am vândut o parte din echipamentul foto, cu toate că sunt pasionată de fotografie. Dar, la fel ca Sara, soția lui Avraam, am fost hotărâtă să privesc înainte cu optimism, nu înapoi cu regret”. Ce binecuvântări a avut acest cuplu în urma deciziei de a-și simplifica viața? Rose spune: „Suntem profund mulțumiți fiindcă îi oferim lui Iehova tot ce avem mai bun. Participarea la proiectele teocratice este o anticipare la scară mică a vieții pe care o vom avea în lumea nouă”. Andy confirmă: „Gândul că investim toate resursele noastre în lucrarea lui Iehova ne aduce multă satisfacție”.

16 Ce alte binecuvântări avem dacă urmăm îndrumarea lui Iehova? Să analizăm un exemplu. După ce a absolvit liceul, Marcia a dorit să respecte îndemnul de a urma o carieră în serviciul lui Iehova. (Mat. 6:33; Rom. 12:11) Ea explică: „Mi s-a oferit posibilitatea să urmez timp de patru ani cursurile unei universități fără să plătesc nicio taxă. Însă eu doream să fac mai mult pentru Iehova, așa că m-am înscris la o școală tehnică, unde am învățat o meserie care m-a ajutat să mă întrețin și să fac pionierat. Nu am regretat niciodată decizia luată. În prezent, sunt pionieră regulară și, deoarece am un program de lucru flexibil, reușesc să slujesc ca navetistă la Betel și să mă bucur și de alte privilegii”.

17. Ce alte binecuvântări avem când respectăm îndrumarea lui Iehova? (Isaia 48:17, 18)

17 Uneori, primim sfaturi care ne avertizează cu privire la materialism sau la unele acțiuni care ne-ar putea determina să încălcăm legile lui Dumnezeu. Și în acest caz, dacă urmăm îndrumarea lui Iehova, vom simți binecuvântarea sa. În plus, ne vom bucura de o conștiință curată și vom evita necazuri inutile. (1 Tim. 6:9, 10) Drept urmare, îi putem sluji lui Iehova din toată inima. Nimic nu ne poate aduce mai multă bucurie și pace. (Citește Isaia 48:17, 18.)

18. De ce ești hotărât să continui să respecți îndrumarea lui Iehova?

 

18 Fără îndoială că Iehova va continua să ofere îndrumare prin intermediul reprezentanților săi de pe pământ în timpul marelui necaz și apoi, în timpul Domniei de O Mie de Ani. (Ps. 45:16) Vom continua să respectăm îndrumarea lui Iehova, chiar dacă acest lucru va presupune să lăsăm deoparte unele preferințe personale? Răspunsul depinde în mare măsură de modul în care reacționăm în prezent la îndrumarea divină. Așadar, să respectăm mereu îndrumările lui Iehova, inclusiv îndrumările oferite prin intermediul bărbaților numiți să vegheze asupra noastră. (Is. 32:1, 2; Evr. 13:17) Avem toate motivele să ne încredem în Iehova, Ghidul nostru care ne conduce departe de pericole, pe un drum care are ca destinație lumea nouă, unde vom trăi veșnic.

CUM AȚI RĂSPUNDE?

  • Cum a îndrumat Iehova națiunea Israel?

  • Cum i-a îndrumat Iehova pe creștinii din secolul I?

  • Ce foloase avem dacă respectăm îndrumarea lui Iehova în prezent?

CÂNTAREA 48 Să umblăm zilnic cu Iehova!

a În plus, Iehova a numit un înger care „mergea înaintea taberei Israelului” conducând națiunea către Țara Promisă. Evident, acel înger era Mihael, adică Isus în existența lui preumană. (Ex. 14:19; 32:34)

b Numit ulterior Școala Biblică Galaad.

c Numit ulterior Școala de Minister Teocratic. În prezent, primim această instruire în cadrul întrunirii din timpul săptămânii.

d Vezi chenarul „Rolul Corpului de Guvernare”, apărut în Turnul de veghe din februarie 2021, p. 18.

e Unele nume au fost schimbate.