De ce trebuie să fim modești?

De ce trebuie să fim modești?

„Înțelepciunea este cu cei modești.” (PROV. 11:2)

CÂNTĂRILE: 57, 69

1, 2. De ce a fost respins de Dumnezeu un om care cândva a fost modest? (Vezi imaginea de la începutul articolului.)

SAUL era o persoană modestă și respectată când a fost ales rege al Israelului. (1 Sam. 9:1, 2, 21; 10:20-24) Însă, la puțin timp după aceea, el s-a înfumurat. Cu o anumită ocazie, filistenii au pornit la luptă împotriva israeliților. Samuel, profetul lui Dumnezeu, îi spusese lui Saul că va veni la Ghilgal pentru a-i aduce o jertfă lui Iehova, însă nu a sosit la momentul stabilit. Israeliții erau speriați și mulți dintre ei au început să-l abandoneze pe rege. Pierzându-și răbdarea, Saul s-a gândit, probabil, că trebuia să acționeze imediat. Astfel, el a oferit o jertfă, deși nu avea această autoritate, atrăgându-și dezaprobarea lui Iehova. (1 Sam. 13:5-9)

2 Când a sosit la Ghilgal, Samuel l-a mustrat pe rege. Dar, în loc să accepte corectarea, Saul a căutat scuze, a aruncat vina pe alții și a minimalizat gravitatea faptei sale. (1 Sam. 13:10-14) Acesta a fost începutul unui șir de fapte condamnabile, din cauza cărora Saul a pierdut tronul și, lucrul cel mai important, aprobarea lui Iehova. (1 Sam. 15:22, 23) Deși a avut un început promițător, viața lui Saul s-a sfârșit în mod dezastruos. (1 Sam. 31:1-6)

3. a) Ce cred mulți oameni cu privire la modestie? b) La ce întrebări vom găsi răspuns?

3 În lumea competitivă în care trăim, mulți consideră că, pentru a urca pe scara succesului, trebuie să se facă remarcați. Ei sacrifică modestia pe altarul succesului. De exemplu, un celebru actor de film, care a devenit politician, a spus: „Modestia nu este un cuvânt care mă caracterizează în vreun fel și sper că nu mă va caracteriza niciodată”. Dar de ce este important să fim modești? Ce este și ce nu este modestia? Și cum putem rămâne modești chiar și atunci când lucrul acesta nu este ușor? În articolul de față vom răspunde la primele două întrebări, iar în articolul următor vom analiza cea de-a treia întrebare.

DE CE ESTE IMPORTANT SĂ FIM MODEȘTI?

4. Ce este o faptă de înfumurare?

4 Biblia arată că înfumurarea este opusul modestiei. (Citește Proverbele 11:2.) Dând dovadă de înțelepciune, David l-a rugat pe Iehova: „Păzește-l pe slujitorul tău de faptele de înfumurare”. (Ps. 19:13) În Biblie, expresia „faptă de înfumurare” se referă la o faptă comisă cu impertinență sau cu nesăbuință de cineva care își depășește sfera de autoritate. Din cauză că am moștenit păcatul, cu toții ne purtăm uneori cu înfumurare. Dar, așa cum reiese din exemplul lui Saul, dacă ne facem un obicei din a acționa cu înfumurare, mai devreme sau mai târziu, relația noastră cu Dumnezeu va fi grav afectată. Psalmul 119:21 spune că Iehova ‘îi ceartă pe înfumurați’. De ce?

5. De ce faptele de înfumurare sunt greșeli grave?

5 Faptele de înfumurare nu sunt simple greșeli. În primul rând, când ne purtăm cu înfumurare, nu îi aducem lui Iehova onoarea care i se cuvine în calitate de Suveran. În al doilea rând, când depășim limitele autorității noastre, este posibil să intrăm în conflict cu alții. (Prov. 13:10) Și, în al treilea rând, când alții observă că am acționat cu înfumurare, am putea fi puși într-o situație jenantă sau umilitoare. (Luca 14:8, 9) Cei ce se poartă cu înfumurare nu vor avea parte de rezultate bune. De aceea, Biblia ne îndeamnă să urmăm mereu calea modestiei.

CE ÎNSEAMNĂ A FI MODEST?

6, 7. Ce este umilința și ce legătură există între umilință și modestie?

6 Modestia și umilința sunt calități strâns înrudite. O persoană umilă nu este mândră, ci consideră că ceilalți îi sunt superiori. (Filip. 2:3) Ea este, în general, modestă și capabilă să își evalueze corect propriile capacități și realizări, să își recunoască greșelile și să accepte sugestii și idei noi. Iehova prețuiește mult persoanele umile.

7 În plus, Biblia arată că a fi modest înseamnă a avea o părere realistă despre propria persoană, a fi conștient de propriile limite. După cât se pare, termenul grecesc redat prin modestie accentuează modul în care conștientizarea propriilor limite ar trebui să ne influențeze comportamentul față de alții.

8. Cum ne putem da seama dacă am început să gândim sau să acționăm într-un mod lipsit de modestie?

8 Cum ne putem da seama dacă am început să gândim sau să acționăm într-un mod lipsit de modestie? De exemplu, am putea începe să ne considerăm mai importanți decât alții pentru că noi sau apropiații noștri avem anumite responsabilități în congregație. (Rom. 12:16) Sau am putea începe să atragem atenția asupra noastră într-un mod nepotrivit. (1 Tim. 2:9, 10) De asemenea, le-am putea impune altora părerile noastre doar pentru că noi sau cunoscuții noștri avem o anumită poziție sau pentru că ne bazăm pe propria gândire. (1 Cor. 4:6) Deseori, când acționăm în felul acesta, s-ar putea să nu ne dăm seama că am depășit granița dintre modestie și înfumurare.

9. De ce s-au înfumurat unii? Dați exemple din Biblie.

9 Oricine poate ajunge să acționeze într-un mod lipsit de modestie dacă se lasă stăpânit, fie și pentru scurt timp, de dorințele cărnii. Ambițiile egoiste, invidia și mânia necontrolată i-au împins pe mulți la fapte de înfumurare. Personaje biblice, precum Absalom, Ozia și Nebucadnețar, au căzut pradă acestor lucrări ale cărnii și au fost umilite de Iehova pentru că s-au înfumurat. (2 Sam. 15:1-6; 18:9-17; 2 Cron. 26:16-21; Dan. 5:18-21)

10. De ce nu trebuie să judecăm motivațiile altora? Dați exemple din Biblie.

10 Există totuși și alte motive pentru care unii ar putea acționa uneori într-un mod lipsit de modestie. Să ne gândim, de exemplu, la Abimelec și la Petru. (Gen. 20:2-7; Mat. 26:31-35) Erau ei oameni înfumurați? Deși faptele lor păreau să trădeze lucrul acesta, au fost ei în realitate motivați de dorințe păcătoase? Sau, pur și simplu, n-au cunoscut detaliile ori au fost luați prin surprindere? Întrucât nu putem citi inima oamenilor, este înțelept și iubitor să nu le judecăm motivațiile. (Citește Iacov 4:12.)

SĂ NE ACCEPTĂM LOCUL

11. Ce legătură există între modestie și acceptarea locului pe care îl avem în organizația lui Dumnezeu?

11 O persoană modestă înțelege care este locul ei în organizația lui Iehova. Fiind Dumnezeul ordinii, Iehova ne-a dat fiecăruia un anumit loc, sau rol, în poporul său, dar toți suntem necesari. În bunătatea sa nemeritată, Iehova ne-a oferit fiecăruia anumite daruri, capacități sau talente, pe care le putem folosi spre gloria lui și pentru a le sluji altora. (Rom. 12:4-8) Oferindu-ne aceste daruri, Iehova ne-a acordat onoare și încredere, dar și o responsabilitate. (1 Petru 4:10)

Cum ne ajută exemplul lui Isus când primim o responsabilitate în organizația lui Iehova? (Vezi paragrafele 12-14)

12, 13. Ce ar trebui să ne amintim când locul nostru în organizația lui Iehova se schimbă?

12 În timp, locul nostru în organizația lui Dumnezeu se poate schimba. Să ne gândim la Isus. La început, numai el era cu Iehova în cer. (Prov. 8:22) Apoi, el l-a ajutat pe Tatăl său să aducă în existență alte creaturi spirituale, universul fizic și, în final, omul. (Col. 1:16) Mai târziu a primit alt rol, fiind trimis pe pământ, unde s-a născut ca om și a devenit adult. (Filip. 2:7) După moartea sa de jertfă, Isus s-a întors la cer ca spirit, iar în 1914 a devenit Regele Regatului lui Dumnezeu. (Evr. 2:9) Iar aceasta nu este ultima schimbare în ce privește însărcinările sale. După Domnia sa de O Mie de Ani, Isus îi va preda lui Iehova Regatul, „pentru ca Dumnezeu să fie totul pentru toți”. (1 Cor. 15:28)

13 Și noi am putea trece în viață prin numeroase schimbări. Uneori, responsabilitățile noastre se pot schimba în urma deciziilor pe care le luăm. De exemplu, poate că am decis să ne căsătorim. Poate că am devenit părinți sau poate că, în ultimii ani, ne-am simplificat viața pentru a începe serviciul cu timp integral. Fiecare dintre aceste decizii a adus cu sine anumite privilegii și responsabilități. Schimbările din viață fie ne limitează, fie ne lărgesc sfera de activitate. Indiferent că suntem tineri sau înaintați în vârstă, că avem o sănătate bună sau o sănătate șubredă, Iehova știe cum să ne folosească în cel mai bun mod posibil în serviciul său. El are mereu așteptări realiste de la noi și apreciază orice efort pe care îl facem. (Evr. 6:10)

14. Cum ne ajută modestia să fim mulțumiți și bucuroși în orice situație?

14 Asemenea lui Isus, putem găsi bucurie în orice însărcinare primită. (Prov. 8:30, 31) O persoană modestă nu este nemulțumită de însărcinările sau responsabilitățile pe care le are în congregație. Ea nu este permanent preocupată de obținerea unor noi privilegii sau de privilegiile pe care le primesc alții. Dimpotrivă, ea se străduiește să-și îndeplinească rolul cu bucurie, convinsă fiind că cel care i l-a încredințat este Iehova. Totodată, ea respectă din toată inima rolul, sau locul, pe care Iehova li l-a încredințat altora. O persoană modestă le arată onoare altora și este dornică să ajute. (Rom. 12:10)

CE NU ESTE MODESTIA

15. Ce putem învăța de la Ghedeon?

15 Ghedeon este un exemplu remarcabil de modestie. Când îngerul lui Iehova i s-a arătat prima dată, Ghedeon a spus fără ezitare că provenea dintr-o familie neînsemnată și că era cel mai mic din familia sa. (Jud. 6:15) După ce a acceptat misiunea încredințată de Iehova, Ghedeon s-a asigurat că a înțeles bine ce i se cerea și l-a rugat pe Iehova să-l îndrume. (Jud. 6:36-40) Ghedeon a fost un bărbat puternic și curajos. Totuși, el a acționat cu înțelepciune și prudență. (Jud. 6:11, 27) El nu s-a folosit de însărcinarea primită pentru a se scoate în evidență. Dimpotrivă, de îndată ce a fost posibil, el s-a întors bucuros acasă. (Jud. 8:22, 23, 29)

16, 17. Ce analiză trebuie să-și facă o persoană modestă cu privire la progresul său spiritual?

16 A fi modest nu înseamnă a nu aspira niciodată la privilegii de serviciu sau a nu le accepta. Biblia ne îndeamnă pe toți să facem progrese. (1 Tim. 4:13-15) Dar, pentru a progresa, trebuie în mod obligatoriu să primim o nouă responsabilitate? Nu neapărat. Cu ajutorul lui Iehova, putem progresa spiritualicește indiferent de rolul pe care îl avem în prezent în organizația sa. Putem continua să ne șlefuim personalitatea creștină și să ne folosim cât mai bine darurile pe care ni le-a dat Iehova, făcând lucrări bune.

17 Înainte de a accepta o responsabilitate, o persoană modestă va dori să știe ce se așteaptă de la ea, apoi își va analiza cu onestitate situația. De exemplu, va putea accepta o responsabilitate fără să neglijeze alte lucruri importante? Pentru a se putea achita de noua însărcinare, este posibil ca o parte din munca pe care o face în prezent să fie preluată de altcineva? Dacă răspunsul la una dintre cele două întrebări sau la ambele întrebări este negativ, atunci poate că este mai bine ca, pentru moment, altcineva să preia însărcinarea respectivă. Dacă ne vom analiza situația în mod realist și sub rugăciune, vom putea ține cont de propriile capacități și limite. Modestia ne va îndemna să spunem „nu” când este cazul.

18. a) Ce ne va determina modestia să facem când primim o responsabilitate? b) Cum ne ajută Romani 12:3 să fim modești?

18 Când primim o responsabilitate, vom păstra viu în minte exemplul lui Ghedeon, fiind conștienți că nu ne vom putea achita de ea fără îndrumarea și binecuvântarea lui Iehova. Dumnezeu vrea ‘să umblăm modest’ cu el. (Mica 6:8) Prin urmare, ori de câte ori acceptăm o responsabilitate, să reflectăm sub rugăciune la ceea ce ne spune Iehova prin intermediul Cuvântului său și al organizației sale. Trebuie să învățăm să-l lăsăm pe Iehova să ne îndrume pașii. Să nu uităm că tot ce facem în serviciul său se datorează nu capacităților noastre, ci lui Iehova, a cărui umilință ‘ne face mari’. (Ps. 18:35) Dacă alegem să umblăm modest cu Dumnezeu, ‘nu vom gândi despre noi înșine mai mult decât trebuie’. (Citește Romani 12:3.)

19. De ce trebuie să cultivăm modestie?

19 O persoană modestă îi acordă lui Iehova onoarea care i se cuvine, întrucât Iehova este Creatorul nostru și Suveranul universului. (Rev. 4:11) Modestia ne ajută să fim mulțumiți cu locul primit în organizația lui Iehova și să progresăm. Modestia ne ajută să manifestăm considerație față de sentimentele și opiniile colaboratorilor noștri și, astfel, să promovăm unitatea în rândul poporului lui Iehova. Modestia ne îndeamnă să-i considerăm pe alții superiori nouă și să fim prudenți pentru a evita greșelile grave. De aceea, toți slujitorii lui Iehova trebuie să fie modești. Dar cum putem rămâne modești chiar și atunci când lucrul acesta nu este ușor? În articolul următor se va răspunde la această întrebare.

CUM AȚI RĂSPUNDE?

De ce este important să fim modești?

Ce legătură există între modestie și umilință?

De ce trebuie să fim mulțumiți cu locul pe care îl avem în organizația lui Iehova?