Putem rămâne modești chiar și atunci când lucrul acesta nu este ușor

Putem rămâne modești chiar și atunci când lucrul acesta nu este ușor

„Să umbli modest cu Dumnezeul tău.” (MICA 6:8)

CÂNTĂRILE: 48, 1

1-3. Ce nu a făcut un profet din Iuda și care a fost rezultatul? (Vezi imaginea de la începutul articolului.)

IEHOVA a trimis un profet din Iuda ca să-i transmită un aspru mesaj de judecată lui Ieroboam, un rege apostat al lui Israel. Umilul profet a transmis întocmai mesajul, iar Iehova l-a apărat de furia regelui. (1 Regi 13:1-10)

2 Pe drumul de întoarcere acasă, profetul s-a întâlnit pe neașteptate cu un bătrân din Betel. Pretinzând că era un profet al lui Iehova, bătrânul l-a înșelat pe profetul mai tânăr, determinându-l să încalce instrucțiunile clare ale lui Iehova: „Să nu mănânci pâine și să nu bei apă acolo [în Israel]. Să nu te mai întorci pe drumul pe care te-ai dus”. Iehova a dezaprobat această faptă. Astfel, pe drumul de întoarcere, profetul lui Iehova a fost atacat și ucis de un leu. (1 Regi 13:11-24)

3 Nu știm de ce profetul din Iuda, cândva un om modest, a încălcat cu înfumurare cuvântul lui Iehova ascultând de profetul fals. Știm însă că el nu a continuat ‘să umble modest cu Dumnezeu’. (Citește Mica 6:8.) În Biblie, a umbla cu Dumnezeu înseamnă a avea încredere în el, a susține suveranitatea sa și a-l asculta. O persoană modestă este conștientă că trebuie să comunice în permanență cu Tatăl său iubitor și atotputernic. Profetul ar fi putut să-l întrebe pe Iehova dacă instrucțiunile sale se schimbaseră. Totuși, Biblia nu spune că el a făcut lucrul acesta. Uneori, și noi trebuie să luăm decizii grele și nu știm clar ce cale să urmăm. Dar, dacă suntem modești, vom căuta îndrumarea lui Iehova și vom evita greșelile grave.

4. Ce vom analiza în acest articol?

4 Din articolul precedent am înțeles ce înseamnă a fi modest și de ce este important să fim modești. Dar ce situații ar putea arăta dacă suntem cu adevărat modești? Cum putem rămâne modești chiar și atunci când lucrul acesta nu este ușor? Pentru a răspunde la aceste întrebări, vom analiza trei situații des întâlnite, care ne pot pune la încercare modestia, și vom vedea cum putem să acționăm cu înțelepciune în fiecare dintre ele. (Prov. 11:2)

CÂND SITUAȚIA PERSONALĂ SE SCHIMBĂ

5, 6. Cum a manifestat Barzilai modestie?

5 Schimbările din viața personală sau cele legate de repartiție ne pot pune la încercare modestia. David l-a invitat pe Barzilai, un bărbat în vârstă de 80 de ani, să locuiască la curtea regală. Probabil că Barzilai s-a simțit foarte onorat de această invitație. Dacă o accepta, el putea să stea în continuare în preajma regelui. Totuși, Barzilai a refuzat invitația întrucât era înaintat în vârstă și nu voia să fie o povară pentru rege. Astfel, l-a recomandat în locul său pe Chimham, după cât se pare unul dintre fiii săi. (2 Sam. 19:31-37)

6 Modestia l-a ajutat pe Barzilai să ia o decizie înțeleaptă. El nu a refuzat invitația lui David pentru că fugea de responsabilitate sau pentru că voia să se retragă și să ducă o viață tihnită. Barzilai și-a recunoscut limitele și a acceptat că situația lui se schimbase. Fiind rezonabil, el nu a vrut să accepte sarcini de care nu s-ar fi putut achita. (Citește Galateni 6:4, 5.) Dorința de a obține o poziție, proeminență sau recunoaștere alimentează egotismul și spiritul de concurență, iar, în final, duce la dezamăgire. (Gal. 5:26) În schimb, modestia ne ajută să ne unim forțele și să ne folosim capacitățile pentru a-i aduce împreună glorie lui Dumnezeu și a-i ajuta pe alții. (1 Cor. 10:31)

7, 8. Cum ne poate ajuta modestia să nu ne bizuim pe experiența sau pe capacitățile noastre?

7 De obicei, o responsabilitate mai mare aduce cu sine mai multă autoritate, iar lucrul acesta ne poate pune la încercare modestia. Neemia s-a rugat fierbinte lui Iehova când a auzit că locuitorii Ierusalimului se confruntau cu multe probleme. (Neem. 1:4, 11) Iehova i-a răspuns la rugăciune, astfel că regele Artaxerxes l-a numit pe Neemia guvernatorul acelei regiuni. Totuși, deși avea o poziție proeminentă, bogății și multă autoritate, Neemia nu s-a bizuit pe experiența și pe capacitățile lui. El a continuat să umble cu Dumnezeu și a căutat în permanență îndrumarea sa consultând Legea. (Neem. 8:1, 8, 9) Neemia nu și-a folosit autoritatea pentru a-i asupri pe alții. Dimpotrivă, el a slujit poporului folosindu-și propriile resurse materiale. (Neem. 5:14-19)

8 Din exemplul lui Neemia învățăm că, atunci când primim o însărcinare sau mai multă autoritate, modestia ne ajută să nu ne bizuim pe experiența sau pe capacitățile noastre. Cum ar putea acționa cineva într-un mod lipsit de modestie? De pildă, bazându-se doar pe experiență, un bătrân ar putea încerca să rezolve chestiuni legate de congregație fără ca mai întâi să se roage lui Iehova. Un frate sau o soră ar putea să ia o decizie și abia după aceea să-l roage pe Iehova să-i binecuvânteze decizia. În plus, o persoană modestă nu se bazează pe propria experiență nici chiar atunci când știe cum să rezolve o situație sau o problemă cu care s-a confruntat de mai multe ori. Ea nu va uita niciodată care este locul său înaintea lui Dumnezeu și în organizația sa. (Citește Proverbele 3:5, 6.) Ca membri ai poporului lui Dumnezeu, dorim să ne îndeplinim rolul pe care îl avem în familie sau în congregație. Noi nu căutăm să avansăm în funcție sau să urcăm pe o scară ierarhică. (1 Tim. 3:15)

CÂND SUNTEM CRITICAȚI SAU LĂUDAȚI

9, 10. Cum ne poate ajuta modestia când suntem criticați pe nedrept?

9 Nu este ușor să ne stăpânim când suntem criticați pe nedrept. Ana plângea de multe ori pentru că Penina, rivala ei, o necăjea. Deși soțul ei o iubea mult, Ana era nefericită pentru că nu putea avea copii. Într-o zi, când ea se ruga la tabernacol, marele preot Eli a acuzat-o că era beată. Ce nedreptate! Cu toate acestea, Ana și-a păstrat calmul și i-a răspuns lui Eli în mod respectuos. Rugăciunea ei emoționantă, păstrată în paginile Bibliei, conține numeroase exprimări de credință, de laudă și de recunoștință. (1 Sam. 1:5-7, 12-16; 2:1-10)

10 Modestia ne poate ajuta și ‘să învingem răul prin bine’. (Rom. 12:21) Viața în sistemul lui Satan este deseori nedreaptă. Deși conduita oamenilor răi ne-ar putea face să ne aprindem de mânie, trebuie să luptăm împotriva acestui sentiment. (Ps. 37:1) Dar, când problemele apar între frații și surorile de credință, suferința este și mai mare. În astfel de situații, o persoană modestă îl va imita pe Isus. Biblia spune: „Când era insultat, nu răspundea cu insulte . . . , ci întotdeauna se lăsa în grija celui care judecă drept”. (1 Pet. 2:23) Isus știa că răzbunarea este a lui Iehova. (Rom. 12:19) Și creștinii sunt sfătuiți să fie umili și ‘să nu plătească cu rău pentru rău’. (1 Pet. 3:8, 9)

11. Cum putem rămâne modești când suntem flatați sau lăudați în mod excesiv?

11 Faptul de a fi flatați sau lăudați peste măsură ne poate pune la încercare modestia. Să ne gândim la atitudinea remarcabilă pe care a avut-o Estera, o tânără extraordinar de frumoasă, când situația ei s-a schimbat în mod radical. Timp de un an, ea a fost supusă unor tratamente speciale de înfrumusețare. În fiecare zi, ea stătea în compania multor tinere venite de pe tot cuprinsul Imperiului Persan, care doreau să atragă atenția regelui. Cu toate acestea, Estera și-a păstrat o atitudine calmă și plină de respect. Ea nu s-a transformat într-o persoană îngâmfată sau lipsită de modestie nici chiar după ce regele a ales-o să-i fie regină. (Est. 2:9, 12, 15, 17)

Dovedim prin aspectul și vestimentația noastră respect față de Iehova și față de alții sau lipsă de modestie? (Vezi paragraful 12)

12. Cum putem dovedi modestie în ce privește aspectul, vestimentația și conduita noastră?

12 Dacă suntem modești, aspectul, vestimentația și conduita noastră vor reflecta decență și respect. (Ier. 9:23, 24) Suntem conștienți că nu câștigăm inima oamenilor lăudându-ne sau încercând să impresionăm, ci manifestând ‘un spirit blând și liniștit’. (Citește 1 Petru 3:3, 4.) Părerea pe care o avem despre noi înșine se va reflecta în cele din urmă în vorbirea sau în acțiunile noastre. De exemplu, am putea face anumite afirmații lăsând să se înțeleagă că ne bucurăm de privilegii speciale, că deținem informații confidențiale sau că suntem în relații apropiate cu frați aflați în poziții de răspundere. Sau am putea prezenta o situație în așa fel încât să ne atribuim în întregime meritul pentru ideile sau realizările la care au contribuit, de fapt, și alții. Totuși, să ne gândim la Isus. De multe ori, el a citat din Scripturile ebraice sau a făcut referire la acestea. Plin de modestie, el a vorbit în așa fel încât ascultătorii lui să știe că ceea ce spunea provenea de la Iehova și că nu era rodul inteligenței sau al înțelepciunii sale. (Ioan 8:28)

CÂND LUĂM DECIZII

13, 14. Cum ne poate ajuta modestia să luăm decizii bune?

13 Modestia ne este pusă la încercare și când trebuie să luăm decizii. Când apostolul Pavel se afla în Cezareea, profetul Agab i-a spus că, dacă va merge la Ierusalim, va fi arestat. El putea fi chiar ucis. Temându-se pentru Pavel, frații l-au implorat să nu plece. Totuși, Pavel nu s-a răzgândit. El nu a fost nici exagerat de încrezător în propriile puteri, nici paralizat de frică. Pavel și-a pus toată încrederea în Iehova și a fost gata să-și ducă la îndeplinire însărcinarea oriunde permitea Dumnezeu. Dând dovadă de modestie, frații nu s-au mai opus hotărârii lui Pavel de a merge la Ierusalim. (Fap. 21:10-14)

14 Modestia ne poate ajuta și pe noi să luăm decizii bune chiar și atunci când nu știm sau nu putem controla modul în care vor evolua lucrurile. De exemplu, poate că intenționăm să începem serviciul cu timp integral și ne gândim: Ce vom face dacă ne vom îmbolnăvi? Dacă părinții noștri în vârstă vor avea nevoie să-i ajutăm? Cum ne vom descurca la bătrânețe? Oricât de mult ne-am ruga și ne-am gândi, nu vom găsi un răspuns concret la aceste întrebări. (Ecl. 8:16, 17) Încrederea în Iehova ne va ajuta nu numai să ne recunoaștem limitele, ci și să le acceptăm. După ce ne analizăm situația, le cerem altora sfatul și ne rugăm pentru îndrumare, trebuie să ne îndreptăm în direcția în care ne conduce spiritul lui Dumnezeu. (Eclesiastul 11:4-6) Astfel, Iehova ne poate binecuvânta decizia sau ne poate ajuta să ne schimbăm planurile. (Prov. 16:3, 9)

SĂ CULTIVĂM MODESTIE

15. Cum ne ajută să rămânem umili faptul de a reflecta la poziția și la calitățile lui Iehova?

15 Având în vedere numeroasele avantaje de care ne bucurăm dacă suntem modești, cum putem să cultivăm modestie într-o măsură și mai mare? Să analizăm patru modalități. În primul rând, vom cultiva mai multă modestie și mai mult respect pentru Iehova dacă reflectăm cu recunoștință la poziția și la calitățile sale infinit superioare. (Is. 8:13) Să nu uităm că noi umblăm cu Dumnezeul Atotputernic, nu cu un înger sau cu un om. Înțelegerea acestui lucru ne va îndemna ‘să ne umilim sub mâna puternică a lui Dumnezeu’. (1 Pet. 5:6)

16. Cum ne îndeamnă să fim modești meditarea la iubirea lui Dumnezeu?

16 În al doilea rând, meditarea la iubirea lui Iehova ne va ajuta să cultivăm modestie. Apostolul Pavel a scris că Iehova a înconjurat părțile mai puțin onorabile ale corpului uman „cu mai multă onoare”. (1 Cor. 12:23, 24) În mod asemănător, Iehova ne prețuiește pe fiecare, în pofida limitelor noastre. El nu ne compară cu alții și continuă să ne iubească chiar și atunci când greșim. Datorită iubirii lui Iehova, ne putem simți în siguranță oriunde slujim în organizația sa.

17. Ce foloase avem dacă ne concentrăm asupra calităților altora?

17 În al treilea rând, cultivăm modestie când ne concentrăm asupra calităților altora. Astfel, îl vom imita pe Iehova și vom aprecia rolul pe care îl avem fiecare în organizația sa. În loc să încercăm să fim în lumina reflectoarelor sau să intervenim tot timpul pentru a prelua controlul, vom cere mai des sfatul altora și vom urma cu modestie sugestiile lor. (Prov. 13:10) Când frații și surorile noastre primesc privilegii, ne vom bucura cu ei. De asemenea, îi aducem laude lui Iehova pentru binecuvântările pe care le revarsă peste ‘întreaga comunitate a fraților noștri din lume’. (1 Pet. 5:9)

18. În ce fel instruirea conștiinței ne ajută să fim mai modești?

18 În al patrulea rând, devenim mai modești când ne instruim conștiința potrivit principiilor Bibliei. Acestea ne ajută să vedem lucrurile așa cum le vede Iehova și, astfel, să avem o judecată sănătoasă. Când studiem cu regularitate, ne rugăm și punem în practică ceea ce învățăm, conștiința noastră devine mai puternică. (1 Tim. 1:5) De asemenea, învățăm să fim altruiști. Dacă ne vom face partea, Iehova promite că „va desăvârși el însuși formarea” noastră, ajutându-ne să cultivăm modestie, precum și alte calități divine. (1 Pet. 5:10)

19. Ce ne va ajuta să rămânem modești?

19 Pe profetul anonim din Iuda, un singur gest de înfumurare l-a costat viața și aprobarea lui Dumnezeu. Totuși, putem rămâne modești chiar și atunci când lucrul acesta nu este ușor. Exemplul multor slujitori fideli ai lui Iehova, din trecut și din prezent, este o dovadă în acest sens. Cu cât umblăm mai mult cu Iehova, cu atât ar trebui să devenim mai modești. (Prov. 8:13) Indiferent ce loc avem în prezent în poporul lui Iehova, faptul de a umbla cu Dumnezeu este în sine un privilegiu unic și măreț. Să prețuim această onoare și să facem tot ce putem ca să umblăm cu Iehova pentru totdeauna plini de modestie!

CUM NE POATE AJUTA MODESTIA:

să ne achităm de însărcinările primite?

să avem o atitudine echilibrată când suntem criticați sau lăudați?

să luăm decizii corecte?