ARTICOLUL DE STUDIU 3

Cum ne putem păzi inima?

Cum ne putem păzi inima?

„Păzește-ți inima mai mult decât orice trebuie păzit.” (PROV. 4:23)

CÂNTAREA 52 Să ne păzim inima!

PREZENTARE *

1, 2. De ce l-a iubit Iehova pe Solomon și cum l-a binecuvântat?

SOLOMON a devenit rege al Israelului când era tânăr. La începutul domniei sale, Iehova i-a apărut într-un vis și i-a spus: „Cere ce vrei să-ți dau!”. Solomon a răspuns: „Eu nu sunt decât un copil. . . . Dă-i slujitorului tău o inimă ascultătoare ca să judece poporul tău”. (1 Regi 3:5-10) Dând dovadă de modestie, el a cerut „o inimă ascultătoare”. Nu-i de mirare că Iehova l-a iubit pe Solomon! (2 Sam. 12:24) Dumnezeul nostru a fost foarte mulțumit de răspunsul regelui și i-a dat „o inimă înțeleaptă și pricepută”. (1 Regi 3:12)

2 Cât timp a fost fidel, Solomon a primit multe binecuvântări. A avut privilegiul de a construi un templu „pentru numele lui Iehova, Dumnezeul lui Israel”. (1 Regi 8:20) De asemenea, a devenit renumit pentru înțelepciunea primită de la Dumnezeu. Iar lucrurile pe care le-a spus sub inspirație divină sunt consemnate în trei cărți biblice, una dintre acestea fiind cartea Proverbele.

3. La ce întrebări se va răspunde în acest articol?

3 Cuvântul „inimă” este menționat de aproape o sută de ori în Proverbele. De exemplu, în Proverbele 4:23 citim: „Păzește-ți inima mai mult decât orice trebuie păzit”. Cu ce sens este folosit aici cuvântul „inimă”? Acest articol va răspunde la această întrebare, precum și la alte două întrebări: Cum încearcă Satan să ne îmbolnăvească, sau să ne corupă, inima? Și cum o putem păzi? Pentru a-i rămâne fideli lui Dumnezeu, trebuie să înțelegem răspunsurile la aceste întrebări importante.

LA CE SE REFERĂ CUVÂNTUL „INIMĂ”?

4. la ce se referă cuvântul „inimă” din Proverbele 4:23?

4 În Proverbele 4:23, cuvântul „inimă” simbolizează persoana lăuntrică, sau eul ascuns. Cu alte cuvinte, „inima” se referă la gândurile, sentimentele, motivațiile și dorințele noastre. Ea reprezintă ceea ce suntem în interior, nu ceea ce se vede în exterior.

5. Ce asemănare există între îngrijirea sănătății fizice și a sănătății spirituale?

5 Să ne gândim la relația dintre procesele din corpul nostru și sănătatea fizică. În primul rând, dacă vrem ca organismul nostru să funcționeze bine, trebuie să alegem o dietă sănătoasă și să facem cu regularitate exerciții fizice. În mod asemănător, dacă vrem ca inima noastră spirituală să fie în formă, trebuie să alegem o hrană spirituală sănătoasă și să ne antrenăm cu regularitate credința în Iehova. Acest antrenament presupune să aplicăm ceea ce învățăm și să le vorbim altora despre credința noastră. (Rom. 10:8-10; Iac. 2:26) În al doilea rând, deși uneori credem că suntem sănătoși pentru că arătăm bine în exterior, este posibil ca inima să fie bolnavă. În mod asemănător, chiar dacă ni se pare că avem o credință puternică pentru că respectăm un program de activități spirituale, în inima noastră ar putea apărea dorințe greșite. (1 Cor. 10:12; Iac. 1:14, 15) Să nu uităm că Satan vrea să ne contamineze gândirea. Ce ar putea face el în mod concret? Și cum ne putem apăra?

CUM ÎNCEARCĂ SATAN SĂ NE CORUPĂ INIMA?

6. Care este scopul lui Satan și cum încearcă el să-l atingă?

6 Satan vrea să ajungem ca el: niște răzvrătiți care desconsideră normele lui Iehova și sunt motivați de egoism. Satan nu ne poate obliga să adoptăm modul său de gândire și de acțiune. De aceea, încearcă să-și atingă scopul în alte moduri. De exemplu, ne aduce în preajmă oameni a căror gândire este deja pervertită de el. (1 Ioan 5:19) Satan speră că vom alege să petrecem timp cu ei, chiar dacă știm că prieteniile rele „strică”, sau corup, modul în care gândim și acționăm. (1 Cor. 15:33) Această metodă a fost eficientă în cazul regelui Solomon. El s-a căsătorit cu multe femei păgâne, care au avut o mare influență asupra lui și „i-au abătut treptat inima” de la Iehova. (1 Regi 11:3)

Cum ne putem ocroti inima pentru a nu fi coruptă de gândirea lui Satan? (Vezi paragraful 7) *

7. Ce altă metodă folosește Satan pentru a răspândi modul său de gândire și de ce trebuie să fim prudenți?

7 Pentru a-și răspândi modul de gândire, Satan se folosește de filme și de emisiuni TV. El știe că o poveste captivantă face mai mult decât să ne distreze. Ea ne modelează felul în care gândim, simțim și acționăm. Isus a dat o bună utilizare acestei metode de predare. De exemplu, să ne gândim la parabola bunului samaritean și la cea a fiului risipitor. (Mat. 13:34; Luca 10:29-37; 15:11-32) Totuși, cei a căror minte este contaminată de gândirea lui Satan se pot folosi de arta de a povesti pentru a ne influența. Trebuie să dăm dovadă de echilibru. Filmele și emisiunile TV pot fi distractive și educative, fără a ne contamina gândirea. Dar trebuie să fim prudenți! Când alegem o emisiune, este bine să ne întrebăm: Transmite acest film sau program TV ideea că este normal să dau frâu liber dorințelor carnale? (Gal. 5:19-21; Ef. 2:1-3) Ce trebuie să facem dacă ne dăm seama că un anumit program promovează o gândire satanică? Să ne ferim de el așa cum ne ferim de o boală contagioasă!

8. Ce pot face părinții pentru a-și ajuta copiii să-și păzească inima?

8 Părinți, aveți o mare responsabilitate, aceea de a vă ocroti copiii de mijloacele prin care Satan încearcă să le corupă inima! Fără îndoială că faceți tot posibilul să vă ocrotiți copiii de boli fizice. Păstrați curățenia în casă și aruncați lucrurile care vă pot pune în pericol sănătatea. În același mod, trebuie să vă ocrotiți copiii de filme, programe TV, jocuri video și site-uri care ar putea să le contamineze gândirea. Iehova v-a încredințat responsabilitatea de a vă îngriji de sănătatea spirituală a copiilor voștri. (Prov. 1:8; Ef. 6:1, 4) De aceea, nu ezitați să stabiliți în familia voastră reguli bazate pe principii biblice. Spuneți-le copiilor la ce programe au voie și la ce programe nu au voie să se uite și ajutați-i să înțeleagă motivele deciziilor voastre. (Mat. 5:37) Pe măsură ce copiii cresc, învățați-i să discearnă ce este corect și ce este greșit din punctul de vedere al lui Iehova. (Evr. 5:14) Și nu uitați, copiii învață mult din ceea ce le spuneți, dar și mai mult din ceea ce văd că faceți! (Deut. 6:6, 7; Rom. 2:21)

9. Care este una dintre ideile promovate de Satan și de ce este ea periculoasă?

9 De asemenea, Satan încearcă să ne corupă inima făcându-ne să ne bazăm mai degrabă pe înțelepciunea umană decât pe gândirea lui Iehova. (Col. 2:8) Să analizăm doar una dintre ideile promovate de Satan, și anume că scopul nostru în viață trebuie să fie acumularea de bogății. Chiar dacă unii dintre cei ce gândesc astfel ajung bogați, acest mod de gândire este periculos. În goana după bani, ei sunt dispuși să sacrifice orice: sănătate, relații de familie sau chiar prietenia cu Dumnezeu. (1 Tim. 6:10) Îi putem fi recunoscători înțeleptului nostru Tată ceresc că ne ajută să avem un punct de vedere echilibrat cu privire la bani. (Ecl. 7:12; Luca 12:15)

CUM NE PUTEM PĂZI INIMA?

Asemenea străjerilor și portarilor din vechime, fii vigilent și treci la acțiune pentru ca influențele corupătoare să nu-și facă loc în inima ta (Vezi paragrafele 10 și 11) *

10, 11. a) Ce trebuie să facem pentru a ne apăra? b) Ce făceau străjerii din vechime și cum poate îndeplini conștiința noastră rolul unui străjer?

10 Dacă vrem să ne păzim inima, trebuie să identificăm pericolele și să reacționăm imediat pentru a ne ocroti. Cuvântul tradus în Proverbele 4:23 „păzește” ne amintește de responsabilitățile unui străjer. În zilele regelui Solomon, străjerii stăteau pe zidurile unei cetăți și o păzeau, iar dacă observau un pericol dădeau alarma. Această imagine ne ajută să înțelegem ce avem de făcut pentru a-l împiedica pe Satan să ne corupă gândirea.

11 În vechime, străjerii colaborau strâns cu portarii. (2 Sam. 18:24-26) Împreună, ei aveau grijă ca porțile să fie închise când se apropia dușmanul. (Neem. 7:1-3) Conștiința noastră instruită cu ajutorul Bibliei * poate să îndeplinească rolul unui străjer și să ne atenționeze când Satan încearcă să pătrundă în inima noastră, încercând să ne influențeze gândurile, sentimentele, motivațiile și dorințele. Ori de câte ori conștiința noastră dă alarma, trebuie să ascultăm și să închidem, figurativ vorbind, porțile.

12, 13. Ce anume am putea fi tentați să facem, dar cum ar trebui să reacționăm?

12 Să analizăm un exemplu care arată cum ne putem proteja de gândirea lui Satan. Iehova ne-a învățat că ‘fornicația și necurăția de orice fel nici nu trebuie să fie amintite printre noi’. (Ef. 5:3) Dar ce vom face în cazul în care colegii de muncă sau de școală încep să poarte discuții imorale pe teme sexuale? Știm că trebuie „să respingem tot ce este lipsit de pietate și dorințele lumești”. (Tit 2:12) Străjerul, sau conștiința noastră, ar putea să dea alarma. (Rom. 2:15) Dar îl vom asculta? Poate că suntem tentați să-i ascultăm pe colegii noștri sau să ne uităm la fotografiile pe care le distribuie. Acum este însă momentul să închidem, ca să zicem așa, porțile cetății schimbând subiectul sau plecând.

13 Este nevoie de curaj pentru a ne împotrivi presiunilor exercitate de colegi ca să gândim nepotrivit sau ca să facem lucruri greșite. Putem fi siguri că Iehova ne vede eforturile și că ne va da puterea și înțelepciunea de care avem nevoie pentru a ne împotrivi gândirii lui Satan. (2 Cron. 16:9; Is. 40:29; Iac. 1:5) Ce trebuie să mai facem pentru a ne păzi inima?

SĂ RĂMÂNEM VIGILENȚI!

14, 15. a) La ce trebuie să ne deschidem inima și cum putem face aceasta? b) Cum ne ajută Proverbele 4:20-22 să beneficiem cât mai mult din citirea Bibliei? (Vezi și chenarul „ Cum să medităm”.)

14 Pentru a ne păzi inima, nu este suficient să respingem influențele greșite, trebuie să fim deschiși la influențele pozitive. Să revenim la ilustrarea despre cetatea înconjurată cu ziduri. Portarul închidea porțile cetății pentru a opri invazia dușmanului, dar cu alte ocazii le deschidea pentru ca în cetate să fie aduse alimente și alte lucruri necesare. Dacă porțile n-ar fi fost deschise niciodată, locuitorii cetății ar fi murit de foame. În mod asemănător, trebuie să ne deschidem inima cu regularitate pentru a ne lăsa influențați de gândirea lui Dumnezeu.

15 Biblia conține gândurile lui Iehova. De aceea, când citim din ea, îi permitem lui Iehova să ne influențeze modul în care gândim, simțim și acționăm. Cum putem beneficia cât mai mult din citirea Bibliei? Rugăciunea este esențială. O soră creștină a spus: „Înainte de a citi Biblia, îl rog pe Iehova să mă ajute să înțeleg bine «lucrările minunate» din Cuvântul său”. (Ps. 119:18) De asemenea, trebuie să medităm la ceea ce citim. Când ne rugăm, când citim și când medităm, Cuvântul lui Dumnezeu pătrunde „în adâncul inimii” noastre, iar noi ajungem să iubim modul de gândire al lui Iehova. (Proverbele 4:20-22) (Ps. 119:97)

16. Ce foloase au tras mulți vizionând materialele video de pe JW Broadcasting?

16 Un alt mod prin care îl lăsăm pe Dumnezeu să ne influențeze gândirea este vizionarea materialelor video de pe JW Broadcasting®. Un cuplu spune: „Programele lunare sunt cu adevărat un răspuns la rugăciunile noastre! Ele ne întăresc și ne încurajează când ne simțim triști sau singuri. Iar noile cântări se aud cu regularitate la noi în casă. Le ascultăm când gătim, când facem curat sau când bem ceaiul”. Aceste programe ne ajută să ne păzim inima. Ele ne învață să gândim ca Iehova și să ne împotrivim eforturilor lui Satan de a ne corupe gândirea.

 17. Care este rezultatul dacă aplicăm ceea ce ne învață Iehova, așa cum reiese din 1 Regi 8:61?

17 Ori de câte ori vedem foloasele pe care le avem când facem ce este drept, credința noastră devine mai puternică. (Iac. 1:2, 3) Ne simțim bine la gândul că Iehova este mândru să ne numească fiii săi, iar dorința noastră de a-l bucura crește. (Prov. 27:11) Fiecare încercare a credinței este o ocazie de a demonstra că îi slujim din toată inima iubitorului nostru Tată. (Ps. 119:113) Arătăm că suntem hotărâți să respectăm poruncile sale și să facem voința sa. (Citește 1 Regi 8:61.)

18. a) Ce putem învăța de la regele Ezechia? b) În armonie cu rugăciunea lui David din Psalmul 139:23, pentru ce ne putem ruga?

18 Vom face și greșeli? Da, pentru că suntem imperfecți. Dacă ne poticnim, să ne amintim de regele Ezechia. El a făcut greșeli, dar s-a căit și a continuat să-i slujească lui Iehova „cu o inimă întreagă”. (Is. 38:3-6; 2 Cron. 29:1, 2; 32:25, 26) De aceea, să ne împotrivim încercărilor lui Satan de a ne contamina gândirea. Să ne rugăm pentru „o inimă ascultătoare”. (1 Regi 3:9) (Citește Psalmul 139:23.) Îi putem rămâne fideli lui Iehova dacă, mai presus de orice, ne păzim inima.

CÂNTAREA 65 „Iată calea!”

^ par. 5 Îi vom rămâne fideli lui Iehova sau ne vom lăsa înșelați de Satan și ne vom îndepărta de Dumnezeu? Răspunsul depinde de cât de bine ne păzim inima și nu de cât de grele sunt încercările. La ce se referă cuvântul „inimă”? Ce face Satan pentru a ne corupe inima? Și cum o putem păzi? În continuare se va răspunde la toate aceste întrebări.

^ par. 11 NOTĂ EXPLICATIVĂ: Iehova ne-a înzestrat cu capacitatea de a ne analiza propriile gânduri, sentimente și acțiuni pentru a ne judeca pe noi înșine. Această capacitate este numită în Biblie conștiință. (Rom. 2:15; 9:1) Conștiința instruită cu ajutorul Bibliei folosește normele din Biblie ale lui Iehova pentru a evalua dacă ceea ce gândim, facem sau spunem este corect sau greșit.

^ par. 59 LEGENDA IMAGINII: Un frate botezat se uită la televizor, iar pe ecran apare o scenă imorală. El trebuie să decidă ce va face în continuare.

^ par. 61 LEGENDA IMAGINII: Un străjer din vechime vede un pericol apropiindu-se de cetate. El strigă la portari, iar aceștia trec imediat la acțiune închizând porțile cetății și încuindu-le pe dinăuntru.