ARTICOLUL DE STUDIU 1
„Nu te uita în jur, căci eu sunt Dumnezeul tău!”
„Nu te teme, căci eu sunt cu tine! Nu te uita în jur [nu te îngrijora], căci eu sunt Dumnezeul tău! Eu te voi întări și te voi ajuta.” (IS. 41:10)
CÂNTAREA 23 Iehova, puterea noastră!
PREZENTARE *
1. Cum a ajutat-o textul din Isaia 41:10 pe sora Yoshiko?
YOSHIKO, o Martoră a lui Iehova, a aflat de la medicul ei că mai avea de trăit doar câteva luni. Cum a reacționat ea? Yoshiko și-a amintit versetul ei preferat, Isaia 41:10. Apoi i-a spus cu calm medicului că nu se teme, deoarece simte că Iehova ‘o sprijină cu mâna lui dreaptă’. * Mesajul mângâietor consemnat de Isaia a ajutat-o pe sora noastră dragă să se încreadă complet în Iehova. Același verset ne poate ajuta și pe noi să ne păstrăm calmul când trecem prin încercări grele. Pentru a înțelege cum putem face acest lucru, să analizăm motivul pentru care Dumnezeu i-a transmis acel mesaj lui Isaia.
2. Cine beneficiază de mesajul încurajator consemnat de Isaia?
2 Prin intermediul lui Isaia, Iehova i-a încurajat, inițial, pe evreii care aveau să fie exilați în Babilon. Totuși, El a păstrat în Biblie aceste cuvinte spre binele tuturor slujitorilor săi. (Is. 40:8; Rom. 15:4) În prezent, trăim ‘timpuri critice cărora cu greu li se face față’ și avem nevoie mai mult ca oricând de încurajarea pe care o găsim în cartea Isaia. (2 Tim. 3:1)
3. a) Ce promisiuni găsim în Isaia 41:10? b) De ce avem nevoie de aceste asigurări?
3 În acest articol vom analiza trei promisiuni ale lui Iehova consemnate în Isaia 41:10. 1) Iehova va fi cu noi, 2) el este Dumnezeul nostru și 3) el ne va ajuta. Aceste asigurări * ne întăresc credința întrucât, la fel ca Yoshiko, fiecare dintre noi avem de înfruntat diferite încercări. În plus, trebuie să facem față și problemelor specifice acestui sistem. De exemplu, unii dintre noi sunt persecutați de guverne puternice. Să analizăm acum, pe rând, cele trei promisiuni.
„EU SUNT CU TINE”
4. a) Care este prima asigurare pe care o vom analiza? (Vezi nota de subsol.) b) Cum își exprimă Iehova sentimentele pe care le are față de noi? c) Ce simți când te gândești la cuvintele lui Dumnezeu?
4 În primul rând, Iehova ne asigură prin cuvintele: „Nu te teme, căci eu sunt cu tine!”. * El demonstrează că este cu noi arătându-ne afecțiune și acordându-ne toată atenția sa. Să observăm cum își exprimă Iehova sentimentele profunde față de noi: „Ai fost prețios în ochii mei, ai fost considerat vrednic de onoare și eu te-am iubit”. (Is. 43:4) Nicio forță din univers nu-l poate face pe Iehova să renunțe la iubirea pe care le-o poartă slujitorilor săi. Loialitatea sa față de noi este de neclintit. (Is. 54:10) Iubirea și prietenia sa ne dau mult curaj. El ne va ocroti așa cum l-a ocrotit pe prietenul său Avram, căruia i-a spus: „Nu te teme, Avram! Eu sunt scutul tău”. (Gen. 15:1)
5, 6. a) De unde știm că Iehova vrea să ne ajute când trecem prin încercări? b) Ce lecții putem învăța din exemplul lui Yoshiko?
5 Suntem siguri că Iehova vrea să ne ajute când trecem prin încercări întrucât el ne spune: „Dacă vei trece prin ape, voi fi cu tine, dacă vei trece prin râuri, ele nu te vor acoperi. Dacă vei umbla prin foc, nu vei fi pârjolit și flacăra nu te va pârli”. (Is. 43:2) Ce semnifică aceste cuvinte?
6 Iehova nu ne spune că va înlătura complet problemele. Însă ne promite că nu va lăsa ca ele să ne înece asemenea unui râu și că nu va permite ca focul încercărilor să ne producă vreun rău iremediabil. El ne asigură că va fi cu noi și că ne va ajuta să trecem cu bine peste orice încercare. Ne va risipi temerile, astfel încât să ne putem păstra integritatea chiar și în fața morții. (Is. 41:13) Yoshiko, amintită anterior, s-a convins de acest lucru. Fiica ei spune: „Am fost impresionați de calmul pe care l-a avut mama. Am văzut că Iehova i-a dat, într-adevăr, pace lăuntrică. Până în ultima clipă a vieții, mama a vorbit cu asistentele și cu ceilalți pacienți despre Iehova și despre promisiunile sale”. Asemenea lui Yoshiko, vom fi curajoși și puternici când trecem prin încercări dacă ne încredem în promisiunea lui Dumnezeu: „Voi fi cu tine”.
„EU SUNT DUMNEZEUL TĂU”
7. Care este a doua asigurare pe care o vom analiza și ce semnifică ea?
7 Să remarcăm a doua asigurare consemnată de Isaia: „Nu te uita în jur [nu te îngrijora], căci eu sunt Dumnezeul tău!”. Ce vrea Iehova să ne transmită prin aceste cuvinte? În limba originară, termenul „îngrijorare” zugrăvește imaginea unei persoane care „se uită peste umăr de teama unui pericol” sau „se uită înspăimântată în jur”.
8. a) De ce le-a spus Iehova evreilor exilați să nu se îngrijoreze? b) Ce cuvinte consemnate în Isaia 46:4 trebuie să-i fi liniștit pe membrii poporului lui Dumnezeu?
8 Iehova le-a spus evreilor care aveau să fie exilați în Babilon să nu se îngrijoreze, deși, spre sfârșitul celor 70 de ani de exil, Babilonul avea să fie atacat de puternicele armate medo-persane. Evreii nu aveau de ce să se teamă de atacul acestor armate, întrucât Iehova urma să se folosească de ele pentru a-și elibera poporul din captivitatea babiloniană. (Is. 41:2-4) În general, când popoarele erau atacate de dușmani, oamenii se încurajau spunându-și unul altuia: „Fii tare!”. De asemenea, își făceau mai mulți idoli sperând că aceștia îi vor ocroti. (Is. 41:5-7) În schimb, Iehova i-a liniștit pe evreii exilați spunându-le: „Tu, Israele, ești slujitorul meu [nu popoarele vecine] . . . Nu te uita în jur, căci eu sunt Dumnezeul tău!”. (Is. 41:8-10) Este interesant că Iehova a spus: „Eu sunt Dumnezeul tău!”. Prin aceste cuvinte Iehova și-a asigurat slujitorii loiali că nu-i uitase, că el era în continuare Dumnezeul lor, iar ei poporul său. Apoi le-a spus: „Eu însumi voi acționa ca să vă port . . . și ca să vă salvez”. Cu siguranță, acele cuvinte reconfortante i-au încurajat pe evreii exilați. (Citește Isaia 46:4.)
9-11. a) De ce nu trebuie să ne fie teamă? Ilustrați. b) Ce lecții putem desprinde din ilustrarea despre cei doi pasageri?
9 În prezent, mai mult ca oricând, oamenii sunt îngrijorați din cauza condițiilor rele din lume. Bineînțeles, și noi ne confruntăm cu aceleași probleme, însă nu avem de ce să ne temem. Iehova ne spune: „Eu sunt Dumnezeul tău”. Ne dă această declarație un motiv întemeiat să ne păstrăm calmul?
10 Să ilustrăm: Vlad și Ștefan se află într-un avion ce se zguduie cu putere din cauza turbulențelor. În timp ce avionul se leagănă în sus și în jos, la difuzoare se aude o voce: „Vă rugăm să vă puneți centurile. Zburăm printr-o zonă cu turbulențe”. Vlad este foarte îngrijorat, dar apoi vocea spune: „Nu vă îngrijorați. Vă vorbește pilotul”. Vlad clatină neîncrezător din cap: „Ce asigurare mai e și asta?”. Apoi îl observă pe Ștefan, care nu pare deloc îngrijorat, și îl întreabă: „Cum poți să fii atât de calm?”. Ștefan zâmbește și îi răspunde: „Îl cunosc foarte bine pe pilot, e tatăl meu! Vreau să-ți spun câteva lucruri despre capacitățile sale. Asta te va ajuta și pe tine să fii calm”.
11 Ce lecții învățăm din această ilustrare? La fel ca Ștefan, noi rămânem calmi deoarece îl cunoaștem foarte bine pe Iehova, Tatăl nostru ceresc. Știm că el ne va conduce în siguranță prin zilele din urmă, care se aseamănă cu o furtună. (Is. 35:4) Noi ne încredem în Iehova și suntem liniștiți, chiar dacă restul lumii este cuprinsă de frică. (Is. 30:15) Iar când le spunem semenilor noștri motivele pentru care pot avea încredere în Dumnezeu ne asemănăm cu Ștefan. Astfel și ei pot fi siguri că indiferent de încercările prin care vor trece, vor fi susținuți de Iehova.
„EU TE VOI ÎNTĂRI ȘI TE VOI AJUTA”
12. a) Care este cea de-a treia asigurare pe care o vom analiza? b) De ce anume ne reamintește expresia „brațul” lui Iehova?
12 Să analizăm acum a treia asigurare consemnată de Isaia: „Eu te voi întări și te voi ajuta”. Isaia spusese deja cum avea Iehova să-și întărească poporul: „Iehova va veni ca un puternic și brațul său va guverna pentru el”. (Is. 40:10) Biblia folosește adesea termenul „braț” ca simbol pentru putere. Așadar, expresia „brațul său va guverna” ne reamintește că Iehova este un rege puternic. El și-a folosit în trecut puterea de neînfrânt pentru a-și susține și a-și apăra slujitorii, iar în prezent continuă să-i protejeze pe cei care se încred în el. (Deut. 1:30, 31; Is. 43:10)
13. a) În special în ce momente își împlinește Iehova promisiunea de a ne întări? b) Ce asigurare ne întărește și ne dă încredere?
13 În special în momentele în care dușmanii ne persecută, Iehova își ține promisiunea: „Eu te voi întări”. În unele părți ale lumii, dușmanii noștri luptă din răsputeri pentru a opri lucrarea de predicare și pentru a scoate în afara legii organizația noastră. Cu toate acestea, nu ne îngrijorăm peste măsură din cauza acestor atacuri. Iehova ne-a dat o asigurare care ne întărește și ne umple de încredere. El promite: „Nicio armă pregătită împotriva ta nu va reuși”. (Is. 54:17) Din această promisiune putem învăța trei lucruri importante.
14. De ce nu suntem surprinși că dușmanii lui Dumnezeu ne atacă?
14 În primul rând, ca discipoli ai lui Cristos, noi ne așteptăm să fim urâți de oameni. Isus a prezis că discipolii săi aveau să fie aspru persecutați în zilele din urmă. (Mat. 10:22; 24:9; Ioan 15:20) În al doilea rând, profeția lui Isaia ne avertizează că dușmanii noștri vor face mai mult decât să ne urască. Ei vor folosi diferite arme împotriva noastră. Printre ele se numără înșelătoriile subtile, minciunile sfruntate și persecuțiile crunte. (Mat. 5:11) Iehova nu-i va împiedica pe cei care ni se opun să folosească aceste arme împotriva noastră. (Ef. 6:12; Rev. 12:17) Însă nu avem motive să ne temem. De ce?
15. Care este al treilea lucru de care trebuie să ținem cont și cum susține Isaia 25:4, 5 această idee?
15 Să analizăm al treilea lucru de care trebuie să ținem cont. Iehova a spus că ‘nicio armă pregătită împotriva noastră nu va reuși’. Așa cum zidurile ne protejează de forța distructivă a unei furtuni, la fel Iehova ne protejează de „suflul tiranilor”. (Isaia 25:4, 5) Dușmanii noștri nu vor reuși să ne cauzeze niciun rău iremediabil. (Is. 65:17)
16. Ce se spune în Isaia 41:11, 12 despre sfârșitul dușmanilor noștri?
16 Iehova ne întărește și mai mult încrederea în el descriind în detaliu sfârșitul celor „ce se aprind de mânie” împotriva noastră. (Isaia 41:11, 12) Indiferent cât de înverșunați ar fi dușmanii poporului lui Dumnezeu, sfârșitul va fi același: toți „vor ajunge un nimic și vor pieri”.
CUM NE PUTEM ÎNTĂRI ÎNCREDEREA ÎN IEHOVA
17, 18. a) Cum ne poate întări citirea Bibliei încrederea în Dumnezeu? Dați un exemplu. b) Cum ne ajută meditarea la textul anului 2019?
17 Ne putem întări încrederea în Iehova străduindu-ne să-l cunoaștem mai bine. Singurul mod în care putem ajunge să-l cunoaștem pe Dumnezeu este să citim Biblia cu atenție, iar apoi să medităm la ceea ce am citit. Biblia conține consemnări demne de încredere despre modul în care Iehova și-a protejat poporul în trecut. Acestea ne dau convingerea că el se va îngriji de noi și în prezent.
18 Să ne gândim la imaginea sugestivă pe care o folosește Isaia pentru a descrie modul în care Iehova ne protejează. El îl compară pe Iehova cu un păstor, iar pe slujitorii lui Dumnezeu cu niște miei. Isaia spune despre Iehova: „Va aduna mieii cu brațul său și-i va purta la sân”. (Is. 40:11) Când simțim în jurul nostru mâinile puternice ale lui Iehova suntem liniștiți și avem un sentiment de siguranță. Pentru a ne ajuta să rămânem calmi în pofida problemelor, sclavul fidel și prevăzător a ales ca text al anului 2019 Isaia 41:10: „Nu te uita în jur, căci eu sunt Dumnezeul tău!”. Să medităm la aceste cuvinte reconfortante. Ele ne vor întări pentru a face față încercărilor care ne așteaptă.
CÂNTAREA 60 Iehova te va întări
^ par. 5 Textul anului pentru 2019 ne dezvăluie trei motive pentru a rămâne calmi chiar și atunci când în lume se întâmplă lucruri rele sau când în viața noastră apar probleme. Articolul de față va analiza aceste motive și ne va ajuta să nu ne îngrijorăm, ci să ne punem încrederea în Iehova. Să medităm la textul anului 2019 și să ne străduim să-l memorăm, întrucât ne va da forța de a înfrunta încercările ce ne așteaptă!
^ par. 1 Vezi revista Turnul de veghe, iulie 2016, p. 18.
^ par. 3 NOTĂ EXPLICATIVĂ: Asigurarea reprezintă o garanție sau o promisiune fermă în virtutea căreia înfăptuirea unui lucru este sigură. Asigurările pe care ni le dă Iehova ne ajută să nu ne îngrijorăm din cauza problemelor care ar putea apărea în viața noastră.
^ par. 4 Expresia „nu te teme” este menționată de trei ori, în Isaia 41:10, 13 și 14. În aceste versete apare deseori cuvântul „eu”, cu referire la Iehova. De ce l-a inspirat Iehova pe Isaia să folosească cuvântul „eu” atât de des? Pentru a sublinia un adevăr important: ne putem ține sub control temerile doar dacă ne încredem în Iehova.
^ par. 54 LEGENDA IMAGINII: Membrii unei familii care au probleme de sănătate, probleme la muncă, la școală și în lucrarea de predicare.
^ par. 56 LEGENDA IMAGINII: O întrunire a Martorilor într-o casă particulară este întreruptă de poliție, însă frații și surorile nu intră în panică.
^ par. 58 LEGENDA IMAGINII: Dacă ținem cu regularitate închinarea în familie vom avea puterea de a persevera.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)