ARTICOLUL DE STUDIU 2

Să-l lăudăm pe Iehova în congregație

Să-l lăudăm pe Iehova în congregație

„Te voi lăuda în mijlocul congregației.” (PS. 22:22)

CÂNTAREA 59 Să-l lăudăm pe Dumnezeu!

PREZENTARE *

1. Ce sentimente a avut David pentru Iehova și ce l-au motivat acestea să facă?

REGELE David a scris: „Iehova este mare și foarte demn de laudă”. (Ps. 145:3) El l-a iubit pe Iehova, iar această iubire l-a îndemnat să îl laude „în mijlocul congregației”. (Ps. 22:22; 40:5) Fără îndoială că și tu îl iubești pe Iehova și împărtășești sentimentele lui David, care a spus: „Binecuvântat să fii, o, Iehova, Dumnezeul lui Israel, tatăl nostru, din veșnicie în veșnicie!”. (1 Cron. 29:10-13)

2. a) Cum îl putem lăuda pe Iehova? b) Cu ce problemă se confruntă unii și ce vom analiza în continuare?

2 Astăzi, o modalitate prin care îl lăudăm pe Iehova este aceea de a face comentarii la întruniri. Totuși, mulți frați și surori se confruntă cu o problemă. Ei doresc să răspundă la întruniri, dar le este teamă să facă acest lucru. Cum își pot depăși temerile? Ce sfaturi practice ne pot ajuta pe toți să facem comentarii încurajatoare? Înainte să răspundem la aceste întrebări, să analizăm patru motive pentru care răspundem la întruniri.

DE CE FACEM COMENTARII LA ÎNTRUNIRI

3. Conform cu Evrei 13:15, de ce participăm cu comentarii la întruniri?

3 Iehova ne-a dat tuturor privilegiul de a-l lăuda. (Ps. 119:108) Comentariile la întruniri fac parte din ‘jertfa noastră de laudă’. Nimeni nu poate aduce această jertfă în locul nostru. (Evrei 13:15) Cere Iehova aceeași jertfă, sau același fel de comentariu, de la fiecare dintre noi? Nicidecum!

4, 5. Trebuie să răspundem cu toții la fel? Explicați.

4 Iehova știe că avem capacități și situații diferite și apreciază sincer jertfele pe care reușim să i le aducem. Să ne gândim la jertfele pe care le primea Iehova de la israeliți. Unii israeliți puteau jertfi un miel sau un țap. Însă un israelit sărac putea aduce ca jertfă „două turturele sau doi pui de porumbel domestic”. Iar dacă cineva nu își putea permite două păsări, Iehova accepta „o zecime de efă de floarea făinii”. (Lev. 5:7, 11) Făina era mai puțin costisitoare, dar Iehova aprecia această jertfă, atât timp cât ea era „floarea făinii”.

5 Dumnezeul nostru iubitor nu s-a schimbat. Când răspundem la întruniri, el nu se așteaptă ca toți să fim la fel de elocvenți ca Apolo sau la fel de convingători ca Pavel. (Fap. 18:24; 26:28) Tot ce vrea Iehova de la noi este să răspundem cât de bine putem, în funcție de limitele pe care le avem. Să ne amintim că văduva săracă a fost prețioasă în ochii lui Iehova pentru că a dat tot ce a putut: doi bănuți. (Luca 21:1-4)

Când răspundem la întruniri tragem foloase atât noi, cât și cei care ne ascultă (Vezi paragrafele 6 și 7) *

6. a) Potrivit cu Evrei 10:24, 25, ce simțim când auzim răspunsurile altora? b) Cum putem arăta apreciere pentru răspunsurile care ne încurajează?

6 Ne încurajăm unii pe alții. (Evrei 10:24, 25) Cu toții apreciem diferitele răspunsuri pe care le auzim la întruniri. Ne bucură cuvintele simple și sincere ale unui copilaș. Ne simțim mișcați de entuziasmul cuiva care vorbește despre un adevăr pe care tocmai l-a învățat. Și îi admirăm pe cei care ‘au prins curaj’ să facă un comentariu, cu toate că sunt timizi sau că abia au început să învețe limba locală. (1 Tes. 2:2) Cum ne putem arăta aprecierea pentru eforturile acestor frați? După întrunire, le putem mulțumi pentru comentariul lor încurajator. O altă modalitate ar fi aceea de a da și noi răspunsuri. În felul acesta, îi încurajăm pe alții. (Rom. 1:11, 12)

7. Ce foloase avem când răspundem la întruniri?

7 Tragem personal foloase. (Is. 48:17) Cum anume? În primul rând, dacă ne propunem să răspundem, vom fi mai motivați să ne pregătim bine pentru întrunire. Când studiem temeinic materialul, dobândim o mai bună înțelegere a Cuvântului lui Dumnezeu și, ca urmare, ne este mai ușor să aplicăm ceea ce învățăm. În al doilea rând, fiind activi la întruniri, ne vom simți mai bine. În al treilea rând, întrucât facem eforturi când ne pregătim, reținem mult timp ideea pe care o aducem în discuție.

8, 9. a) În armonie cu Maleahi 3:16, ce crezi că simte Iehova cu privire la comentariile noastre? b) Cu ce provocare s-ar putea confrunta unii?

8 Îl bucurăm pe Iehova. Putem fi siguri că Iehova ne ascultă și că prețuiește mult eforturile noastre de a fi activi la întruniri. (Citește Maleahi 3:16.) El își arată aprecierea binecuvântând eforturile noastre de a-i plăcea. (Mal. 3:10)

9 Cu siguranță, avem motive întemeiate de a face comentarii la întruniri. Totuși, unora le este teamă să ridice mâna. Dacă și tu simți asta, nu te descuraja. Să analizăm câteva principii biblice, unele exemple de persoane, precum și câteva sugestii practice care ne vor ajuta să fim mai activi la întruniri.

SĂ NE DEPĂȘIM TEMERILE

10. a) Ce temeri au mulți dintre noi? b) De ce teama de a răspunde poate fi un semn bun?

10 Simți un gol în stomac numai când te gândești să ridici mâna pentru a da un răspuns? Dacă da, nu ești singurul. Adevărul este că mulți simțim o oarecare teamă când răspundem. Pentru a o depăși, trebuie să-i identificăm cauza. Ți-e teamă că vei uita ce vrei să spui sau că vei spune ceva greșit? Te îngrijorezi că nu vei putea răspunde la fel de bine ca alții? Astfel de sentimente pot fi un lucru bun. Ele dovedesc că ești umil – că îi consideri pe ceilalți superiori –, iar Iehova iubește umilința. (Ps. 138:6; Filip. 2:3) Însă Iehova vrea să îl lauzi și să îi încurajezi pe frați la întruniri. (1 Tes. 5:11) El te iubește și îți va da curajul de care ai nevoie.

11. Ce principii biblice ne pot ajuta?

11 Să analizăm câteva principii din Scripturi. Biblia spune că toți greșim prin ceea ce spunem sau prin modul în care o spunem. (Iac. 3:2) Nici Iehova, nici frații noștri nu așteaptă perfecțiune de la noi. (Ps. 103:12-14) Ei sunt familia noastră spirituală și ne iubesc. (Mar. 10:29, 30; Ioan 13:35) De aceea, ne înțeleg când nu răspundem așa cum ne-am fi dorit.

12, 13. Ce învățăm de la Neemia și de la Iona?

12 Să ne gândim la unele exemple biblice care ne pot ajuta să ne depășim teama, de pildă, la Neemia. El a slujit la curtea unui rege puternic și era trist din cauză că zidurile și porțile Ierusalimului zăceau în ruină. (Neem. 1:1-4) Probabil că și Neemia s-a temut când regele l-a întrebat de ce era trist. Înainte să răspundă, el a făcut repede o rugăciune. Ca urmare, regele a acționat în sprijinul poporului lui Dumnezeu. (Neem. 2:1-8) Un alt exemplu este Iona. Când Iehova i-a cerut să le vorbească locuitorilor din Ninive, Iona a fost atât de înspăimântat, încât a fugit în direcția opusă. (Iona 1:1-3) Totuși, cu ajutorul lui Iehova, Iona și-a dus la îndeplinire misiunea, iar mesajul său le-a fost de mare ajutor niniviților. (Iona 3:5-10) Din exemplul lui Neemia învățăm că este important să ne rugăm înainte să răspundem. Din experiența lui Iona înțelegem că Iehova ne ajută să-i slujim chiar și atunci când temerile ne copleșesc. Și, realist vorbind, există vreo congregație mai intimidantă decât cetatea Ninive?

13 Ce sfaturi practice ne pot ajuta să facem comentarii încurajatoare la întruniri? Să analizăm câteva sugestii.

 

14. De ce trebuie să ne pregătim bine pentru întruniri și când am putea face acest lucru?

14 Să ne pregătim pentru fiecare întrunire. Dacă ne propunem să facem un comentariu și ne pregătim bine, vom avea mai multă încredere în noi. (Prov. 21:5) Desigur, nu toți avem același program de pregătire. Eloise, o văduvă în vârstă de peste 80 de ani, se pregătește pentru studiul Turnului de veghe încă de la începutul săptămânii. Ea spune: „Mă bucur mai mult de întruniri dacă mă pregătesc din timp”. Joy, care lucrează cu normă întreagă, își rezervă timp sâmbăta pentru a studia articolul din Turnul de veghe. „Îmi place să am materialul proaspăt în minte”, afirmă ea. Ike, bătrân de congregație și pionier, are un program încărcat. El spune: „Mi-am dat seama că e mai bine să studiez câte puțin pe parcursul săptămânii, decât mult material o singură dată”.

15. Cum ne putem pregăti temeinic pentru întruniri?

15 Ce presupune o bună pregătire pentru întruniri? Mai întâi, trebuie să ne rugăm lui Iehova pentru spirit sfânt. (Luca 11:13; 1 Ioan 5:14) Apoi, pentru a ne face o imagine de ansamblu asupra articolului, vom analiza titlul, subtitlurile, ilustrațiile și chenarele. În timp ce studiem fiecare paragraf, este bine să citim cât mai multe versete menționate, să medităm și să acordăm o atenție deosebită ideilor pe care vrem să le aducem în discuție. Cu cât ne vom pregăti mai bine, cu atât vom trage mai multe foloase și ne va fi mai ușor să facem comentarii. (2 Cor. 9:6)

16. Ce instrumente avem la dispoziție și cum le folosim?

16 Să folosim instrumentele electronice disponibile în limba noastră. Prin organizația sa, Iehova ne-a pus la dispoziție instrumente electronice care să ne ajute să ne pregătim pentru întruniri. Aplicația JW Library Sign Language® ne permite să descărcăm publicațiile de studiu pe un dispozitiv mobil. Apoi putem să studiem sau cel puțin să citim ori să ascultăm înregistrarea audio a materialului oricând și oriunde. Unii folosesc această aplicație pentru a studia în timpul pauzelor de la muncă sau de la școală ori când călătoresc. Watchtower Library și Watchtower – BIBLIOTECĂ ONLINEsunt instrumente care ne ajută să aprofundăm unele idei din articol.

Când îți faci timp să te pregătești pentru întruniri? (Vezi paragrafele 14-16) *

17. a) De ce este bine să pregătim mai multe răspunsuri? b) Ce putem învăța din materialul video Cum poți să devii prietenul lui Iehova – Pregătește un răspuns?

17 Să ne străduim să pregătim mai multe comentarii la un articol. De ce? Deoarece s-ar putea să nu fim puși să răspundem de fiecare dată când ridicăm mâna. Probabil că și alții vor să răspundă la aceeași întrebare, iar conducătorul studiului ar putea să nu ne aleagă pe noi. Pentru a se încadra în timp, conducătorul ar putea fi nevoit să limiteze numărul de răspunsuri la anumite paragrafe. Prin urmare, să nu ne simțim ofensați sau descurajați dacă nu suntem invitați să răspundem la primele întrebări din articol. Când pregătim mai multe răspunsuri, avem mai multe ocazii să participăm la întrunire. Unele comentarii ar putea presupune citirea unui verset. Dar ar fi bine să pregătim și un comentariu cu propriile cuvinte. *

18. De ce e bine să facem comentarii scurte?

18 Să facem comentarii scurte. Deseori, răspunsurile scurte și simple sunt cele mai încurajatoare. Să ne propunem, așadar, să facem comentarii scurte, de maximum 30 de secunde. (Prov. 10:19; 15:23) Dacă răspunzi de mult timp la întruniri, fii un bun exemplu și fă comentarii concise. Când dai răspunsuri complexe de câteva minute, ceilalți se pot simți intimidați, gândindu-se că nu vor putea răspunde la fel de bine ca tine. În plus, când comentariile sunt scurte, pot răspunde mai multe persoane. Dacă suntem invitați să răspundem primii, trebuie să dăm un răspuns simplu și direct. Nu trebuie să menționăm toate informațiile din paragraf. După ce ideea principală a fost scoasă în evidență, putem aminti și alte idei. (Vezi chenarul „ Ce poate conține comentariul meu?”.)

19. Cum ne poate ajuta conducătorul studiului și ce trebuie să facem?

19 Să-i spunem conducătorului studiului că vrem să răspundem la un anumit paragraf. Dacă alegem să facem asta, trebuie să îl abordăm pe conducătorul studiului din timp. Când se pune întrebarea pentru paragraful respectiv, să ridicăm mâna repede și în așa fel încât fratele să ne vadă.

20. În ce sens sunt întrunirile congregației ca o masă pe care o luăm împreună cu prietenii?

20 Întrunirile congregației sunt ca o masă pe care o luăm împreună cu niște prieteni buni. Imaginează-ți că frații din congregație organizează un picnic și te roagă să pregătești și tu ceva simplu de mâncare. Ai putea fi puțin îngrijorat, dar, cu siguranță, te-ai strădui să duci ceva care să placă tuturor. Iehova, Gazda noastră, ne-a pregătit o masă spirituală bogată la întruniri. (Ps. 23:5; Mat. 24:45) El e bucuros când aducem cel mai bun dar pe care-l putem oferi, oricât de simplu ar fi acesta. Așadar, să ne pregătim bine și să răspundem cât mai mult posibil! În felul acesta, ne vom hrăni la masa lui Iehova și le vom face un cadou tuturor membrilor congregației.

CÂNTAREA 138 Iehova te numești!

^ par. 5 Asemenea psalmistului David, cu toții îl iubim pe Iehova și îi aducem laude cu bucurie. Întrunirile ne oferă ocazia deosebită de a ne exprima iubirea pentru Dumnezeu. Cu toate acestea, unora le este greu să participe cu răspunsuri. Dacă și tu te confrunți cu această problemă, articolul de față te poate ajuta să îți identifici temerile și să le depășești.

^ par. 17 Pe site-ul jw.org, urmărește materialul video Cum poți să devii prietenul lui Iehova – Pregătește un răspuns. Caută la ÎNVĂȚĂTURI BIBLICE > COPII.

^ par. 64 LEGENDA IMAGINII: Membrii unei congregații participă cu bucurie la studiul Turnului de veghe.

^ par. 66 LEGENDA IMAGINII: Câțiva membri ai aceleiași congregații se pregătesc pentru studiul Turnului de veghe. Deși situațiile lor diferă, fiecare își face timp pentru această activitate.