ARTICOLUL DE STUDIU 2

Să devenim un ajutor care întărește

Să devenim un ajutor care întărește

„Ei sunt colaboratorii mei pentru regatul lui Dumnezeu și au devenit un ajutor care mă întărește.” (COL. 4:11)

CÂNTAREA 90 Să ne încurajăm reciproc

PREZENTARE *

1. Cu ce situații stresante se confruntă mulți slujitori fideli ai lui Iehova?

 PRETUTINDENI în lume, mulți slujitori ai lui Iehova trec prin situații stresante, chiar dureroase. Sunt și în congregația ta astfel de frați? Unii creștini au probleme grave de sănătate sau au pierdut în moarte pe cineva drag. Alții suferă profund din cauză că un membru al familiei sau un prieten apropiat a părăsit adevărul, în timp ce alții suportă urmările unor dezastre naturale. Toți acești frați și surori au nevoie de ajutor și întărire. Ce am putea face pentru ei?

2. De ce a avut nevoie uneori apostolul Pavel de încurajare?

2 Apostolul Pavel s-a confruntat cu mai multe situații care i-au amenințat viața. (2 Cor. 11:23-28) De asemenea, el a avut de suportat și „un spin în carne”, probabil o problemă de sănătate. (2 Cor. 12:7) El a trebuit să treacă și peste dezamăgirea cauzată de Dima, cândva un colaborator apropiat, care l-a părăsit deoarece „a iubit actualul sistem”. (2 Tim. 4:10) Pavel a fost un creștin uns plin de curaj, care i-a ajutat cu altruism pe alții, dar care, uneori, s-a simțit și el descurajat. (Rom. 9:1, 2)

3. De la cine a primit Pavel susținere și încurajare?

3 Pavel a primit ajutorul și susținerea de care avea nevoie. În mod cert, Iehova a folosit spiritul sfânt pentru a-l întări. (2 Cor. 4:7; Filip. 4:13) Iehova l-a încurajat și prin intermediul fraților de credință. Pavel i-a numit pe unii dintre aceștia ‘un ajutor care întărește’. (Col. 4:11) Printre cei pe care i-a menționat cu numele s-au numărat și Aristarh, Tihic și Marcu. Ei l-au întărit pe Pavel, ajutându-l să persevereze. Ce calități i-au ajutat pe acești creștini să-l încurajeze pe Pavel? Și cum putem și noi să le urmăm exemplul când trebuie să-i încurajăm și să-i consolăm pe alții?

LOIALI, ASEMENEA LUI ARISTARH

Asemenea lui Aristarh, putem fi prieteni loiali dacă rămânem alături de frații noștri în timp de necaz (Vezi paragrafele 4 și 5) *

4. Cum s-a dovedit Aristarh un prieten loial pentru Pavel?

4 Aristarh, un creștin macedonean din Tesalonic, a fost un prieten loial pentru Pavel. Îl întâlnim pentru prima oară în relatarea despre vizita lui Pavel în Efes, cu ocazia celei de-a treia călătorii misionare. În timp ce-l însoțea pe Pavel, Aristarh a fost prins de o mulțime. (Fap. 19:29) După ce a fost eliberat, el nu a fugit pentru a scăpa de pericol, ci, din loialitate, a rămas lângă Pavel. Câteva luni mai târziu, în Grecia, Aristarh îl însoțea încă pe Pavel, căruia împotrivitorii încercau în continuare să-i ia viața. (Fap. 20:2-4) În jurul anului 58 e.n, Pavel a fost trimis ca deținut la Roma. Aristarh l-a însoțit în această călătorie lungă, în timpul căreia au suferit un naufragiu. (Fap. 27:1, 2, 41) Se pare că, după ce au ajuns la Roma, Aristarh a fost închis o vreme împreună cu apostolul Pavel. (Col. 4:10) Cu siguranță că loialitatea acestui prieten devotat a fost o sursă de mângâiere și de încurajare pentru Pavel!

5. În armonie cu Proverbele 17:17, cum putem fi prieteni loiali?

5 Asemenea lui Aristarh, și noi putem fi prieteni loiali, stând lângă frații și surorile noastre nu numai în timpuri bune, ci și în „ziua necazului”. (Proverbele 17:17) Frații și surorile aflate în suferință pot avea nevoie de noi mult timp după ce au trecut printr-o problemă. Frances, * ai cărei părinți au murit de cancer într-un interval de trei luni, spune: „Încercările grele ne produc durere multă vreme. Le sunt recunoscătoare prietenilor mei loiali, care nu uită că eu sufăr încă, deși a trecut mult timp de la moartea părinților mei”.

6. Ce ne va impulsiona loialitatea să facem?

6 Prietenii loiali își folosesc timpul și energia pentru a-i ajuta pe cei care suferă. De exemplu, un frate pe nume Peter a fost diagnosticat cu o boală agresivă, aflată în fază terminală. Soția sa, Kathryn, spune: „Un cuplu din congregație ne-a dus la medicul care a descoperit boala lui Peter. În acele momente, ei au decis să nu ne lase să trecem singuri prin acea situație dureroasă și au fost alături de noi ori de câte ori am avut nevoie de ajutorul lor”. Prietenii adevărați, care ne ajută să purtăm povara încercărilor, sunt o mare alinare!

DEMNI DE ÎNCREDERE, ASEMENEA LUI TIHIC

Asemenea lui Tihic, le putem fi prieteni demni de încredere celor care trec prin necazuri (Vezi paragrafele 7-9) *

7, 8. Cum s-a dovedit Tihic un prieten de încredere?

7 Tihic, un creștin din provincia romană Asia, s-a dovedit a fi și el un prieten loial pentru Pavel. (Fap. 20:4) În jurul anului 55 e.n., Pavel a organizat o strângere de fonduri pentru creștinii iudei și se pare că l-a trimis pe Tihic să ajute la îndeplinirea acestei sarcini importante. (2 Cor. 8:18-20) Mai târziu, în timpul primei detenții a lui Pavel la Roma, Tihic a fost mesagerul său personal. El le-a dus congregațiilor din Asia scrisorile lui Pavel și mesajele sale de încurajare. (Col. 4:7-9)

8 Tihic a fost întotdeauna un prieten demn de încredere pentru Pavel. (Tit 3:12) Dar nu toți creștinii din secolul I erau de încredere ca Tihic. În jurul anului 65 e.n., în timpul celei de-a doua detenții, Pavel a scris că mulți creștini din provincia Asiei evitau să aibă legături cu el, probabil pentru că le era teamă de împotrivitori. (2 Tim. 1:15) Însă Pavel putea conta pe ajutorul lui Tihic, motiv pentru care i-a mai dat o sarcină. (2 Tim. 4:12) Cu siguranță că el a apreciat mult prietenia statornică a lui Tihic.

9. Cum îl putem imita pe Tihic?

9 Putem să urmăm exemplul lui Tihic fiind prieteni demni de încredere. De exemplu, noi nu numai că le promitem sprijin fraților și surorilor noastre aflați în nevoie, ci și facem lucruri practice pentru ei. (Mat. 5:37; Luca 16:10) Când cei care au nevoie de ajutor știu că pot conta pe noi se simt foarte încurajați. O soră spune: „Sunt liniștită deoarece știu că persoana care s-a oferit să mă ajute va veni la timp pentru a face lucrul pe care mi l-a promis”.

10. Așa cum reiese din Proverbele 18:24, unde pot găsi alinare cei care suferă din cauza unei încercări sau a unei dezamăgiri?

10 Cei care suferă din cauza unei încercări sau a unei dezamăgiri găsesc alinare când se destăinuie unui prieten de încredere. (Proverbele 18:24) După ce a simțit dezamăgirea de a-și vedea fiul exclus, Bijay a spus: „Simțeam nevoia de a vorbi despre sentimentele mele cu cineva de încredere”. Din cauza unei greșeli personale, Carlos a pierdut un privilegiu în congregație pe care îl prețuia mult. El afirmă: „Aveam nevoie de «un refugiu» unde să mă pot exprima deschis, fără să-mi fie teamă că voi fi judecat”. Pentru el, acest refugiu au fost bătrânii, care l-au ajutat să depășească problema. Convingerea că bătrânii erau discreți și că păstrau confidențială discuția dintre ei i-a adus alinare.

11. Cum putem arăta că suntem prieteni demni de încredere?

11 Pentru a fi confidenți și prieteni demni de încredere, trebuie să învățăm să fim răbdători. După ce a fost părăsită de soț, Zhanna a vorbit cu prietenii apropiați despre ceea ce simțea. Aceste discuții au încurajat-o mult. Ea spune: „M-au ascultat cu răbdare, chiar dacă, probabil, am spus aceleași lucruri de mai multe ori”. Dacă ascultăm cu răbdare, și noi putem deveni prieteni adevărați.

DISPUȘI SĂ SLUJIM, ASEMENEA LUI MARCU

Faptele de bunătate ale lui Marcu l-au ajutat pe Pavel să suporte necazurile; și noi ne putem ajuta frații când trec prin mari suferințe (Vezi paragrafele 12-14) *

12. Cine a fost Marcu și cum a arătat el că era dornic să le slujească altora?

12 Marcu a fost un creștin evreu din Ierusalim. Vărul său Barnaba era un misionar bine-cunoscut. (Col. 4:10) Chiar dacă familia lui Marcu pare să fi fost înstărită, Marcu nu s-a concentrat asupra bunurilor materiale. Pe parcursul întregii sale vieți, lui i-a făcut plăcere să le vină în ajutor altora, să le slujească. De exemplu, i-a ajutat de mai multe ori pe apostolul Pavel și pe apostolul Petru să-și îndeplinească responsabilitățile, probabil ocupându-se de cumpărarea hranei, de găsirea unui loc unde să înnopteze ș.a.m.d. (Fap. 13:2-5; 1 Pet. 5:13) Pavel a spus că Marcu era ‘unul dintre colaboratorii săi pentru regatul lui Dumnezeu și un ajutor care îl întărea’. (Col. 4:10, 11)

13. Cum reiese din 2 Timotei 4:11 că Pavel aprecia serviciul fidel al lui Marcu?

13 Marcu a devenit unul dintre prietenii apropiați ai lui Pavel. În timpul ultimei sale detenții la Roma, în jurul anului 65 e.n., Pavel i-a scris lui Timotei cea de-a doua scrisoare, în care îl roagă să vină la Roma și să-l aducă și pe Marcu. (2 Tim. 4:11) Fără îndoială că Pavel îl aprecia pe Marcu pentru serviciul său fidel și dorea ca el să-i fie aproape în acele momente decisive. Marcu îl ajutase în mod practic aducându-i, probabil, mâncare sau furnizându-i suluri și cerneală. După cât se pare, susținerea și încurajarea pe care le-a primit l-au ajutat pe Pavel să îndure zilele dinaintea execuției sale.

14, 15. Cum ne ajută versetul din Matei 7:12 să găsim modalități practice de a-i întări pe alții?

14 Citește Matei 7:12. Când trecem prin momente grele, le suntem deosebit de recunoscători celor care se oferă să ne ajute! „Sunt o mulțime de lucruri obișnuite, de zi cu zi, pe care nu le poți face atunci când suferi”, spune Ryan, al cărui tată a murit pe neașteptate într-un accident tragic. „Ajutorul practic, oricât de nesemnificativ ar părea, te ajută să mergi mai departe.”

15 Dacă avem spirit de observație, vom putea găsi modalități practice de a-i ajuta pe alții. De exemplu, o soră a luat inițiativa de a-i ajuta pe Peter și pe Kathryn, menționați anterior, să ajungă la toate consultațiile medicale. Întrucât Peter și Kathryn nu mai puteau conduce, sora a întocmit o programare cu frații din congregație care să le asigure transportul. Cu ce rezultat? Kathryn spune: „Am simțit că ni s-a luat o povară de pe umeri”. Prin urmare, să nu minimalizăm niciodată valoarea unui act simplu de bunătate!

16. Ce lecție importantă învățăm de la Marcu?

16 Cu siguranță că Marcu a fost un creștin foarte ocupat. El a avut responsabilități teocratice importante, inclusiv aceea de a scrie evanghelia care îi poartă numele. Cu toate acestea, și-a făcut timp să-l încurajeze pe Pavel, iar Pavel s-a simțit liber să apeleze la ajutorul lui. Angela, care și-a pierdut un membru al familiei în urma unei crime, a apreciat dorința altora de a-i aduce alinare. Ea spune: „Ți-e mai ușor să le vorbești prietenilor sinceri, care vor să te ajute. Ei nu sunt reticenți față de mine și nici nu ezită să-mi vină în ajutor”. Prin urmare, ar fi bine să ne întrebăm: Sunt cunoscut drept o persoană dornică să-mi ajut colaboratorii creștini în moduri practice?

SĂ-I ÎNCURAJĂM PE ALȚII

17. Cum ne impulsionează cuvintele din 2 Corinteni 1:3, 4 să le aducem alinare altora?

17 Nu trebuie să căutăm mult ca să găsim frați și surori care au nevoie de ajutor, ei sunt chiar lângă noi. Le-am putea împărtăși aceleași idei încurajatoare pe care și alții ni le-au împărtășit. Nino, o soră care și-a pierdut bunica în moarte, spune: „Iehova poate să le aline durerea altora prin noi, cu condiția să ne lăsăm folosiți de el”. (Citește 2 Corinteni 1:3, 4.) Iar Frances, menționată anterior, explică: „Cuvintele din 2 Corinteni 1:4 sunt deosebit de adevărate. Îi putem alina pe alții prin aceleași acțiuni și cuvinte cu care am fost și noi alinați”.

18. a) Ce ne-ar putea reține să încurajăm pe cineva? b) Cum îi putem încuraja cu adevărat pe alții? Exemplificați.

18 Chiar dacă avem rețineri sau temeri, trebuie să trecem la acțiune. De exemplu, poate că ne este teamă deoarece nu știm ce să spunem sau ce să facem pentru cineva care trece printr-un necaz. Un bătrân de congregație pe nume Paul își amintește de eforturile pe care le-au făcut unii frați pentru a-l susține după moartea tatălui său: „Mi-am dat seama că nu le-a fost ușor să mă abordeze. Nu-și găseau cuvintele. Dar am apreciat mult dorința lor de a mă alina și de a mă susține”. Iată ce spune un frate pe nume Tajon, care a supraviețuit unui cutremur puternic: „Nu-mi amintesc toate mesajele de încurajare pe care mi le-au trimis frații în zilele de după cutremur. Ceea ce îmi amintesc însă este că s-au gândit la mine și s-au asigurat că sunt teafăr”. Când arătăm că suntem sensibili la suferința altora, putem fi cu adevărat surse de alinare.

19. De ce suntem hotărâți ‘să devenim un ajutor care întărește’?

19 Cu cât ne vom apropia mai mult de sfârșitul acestui sistem, cu atât situația lumii se va înrăutăți, iar viața va deveni mai dificilă. (2 Tim. 3:13) De asemenea, păcatul moștenit și imperfecțiunea ne vor cauza în continuare probleme. Prin urmare, vom avea mereu nevoie de încurajare și susținere. Apostolul Pavel a putut să persevereze cu fidelitate până la sfârșitul vieții și datorită încurajării pe care a primit-o de la colaboratorii săi creștini. Așadar, să ne străduim să fim persoane loiale asemenea lui Aristarh, demne de încredere ca Tihic și gata să le vină în ajutor altora la fel ca Marcu. În felul acesta, vom putea să le întărim credința fraților și surorilor noastre. (1 Tes. 3:2, 3)

^ par. 5 Apostolul Pavel a trecut prin multe greutăți pe parcursul vieții. În timpul încercărilor sale, unii dintre colaboratorii lui în credință l-au ajutat și l-au întărit. În articolul de față vom vorbi despre trei calități speciale care i-au impulsionat pe acești colaboratori să vină în ajutorul lui Pavel, precum și despre modul practic în care i-am putea ajuta și noi pe alții.

^ par. 5 Unele nume din articol au fost schimbate.

CÂNTAREA 111 Avem motive de bucurie!

^ par. 56 LEGENDA IMAGINII: Aristarh și Pavel au supraviețuit unui naufragiu.

^ par. 58 LEGENDA IMAGINII: Tihic a dus la congregații scrisorile lui Pavel.

^ par. 60 LEGENDA IMAGINII: Marcu l-a ajutat pe Pavel în moduri practice.