ARTICOLUL DE STUDIU 1
„Duceți-vă deci și faceți discipoli”
TEXTUL ANULUI 2020: „Duceți-vă deci și faceți discipoli . . . botezându-i.” (MAT. 28:19)
CÂNTAREA 79 Să-i ajutăm să rămână fermi!
PREZENTARE *
1, 2. Ce le spune un înger femeilor de la mormânt și ce îndemn le dă Isus?
ESTE dimineața zilei de 16 nisan, anul 33 e.n. Cu inimile pline de tristețe, câteva femei temătoare de Dumnezeu se îndreaptă spre locul unde fusese înmormântat trupul lui Isus în urmă cu aproape două zile. Când ajung la mormânt pentru a-i unge corpul cu uleiuri parfumate și cu mirodenii, sunt uimite să vadă că mormântul este gol. Un înger le spune că Isus fusese înviat, după care adaugă: „El merge înaintea voastră în Galileea. Acolo îl veți vedea”. (Mat. 28:1-7; Luca 23:56; 24:10)
2 După ce femeile pleacă de la mormânt, Isus însuși se apropie de ele și le dă următorul îndemn: „Duceți-vă și istorisiți-le fraților mei, ca să se ducă în Galileea, și acolo mă vor vedea”. (Mat. 28:10) Primul lucru pe care îl face Isus după înviere este să organizeze o întrunire cu discipolii săi. Cu siguranță, el vrea să le transmită instrucțiuni importante.
CUI I-A FOST DATĂ PORUNCA DE A FACE DISCIPOLI?
3, 4. De ce putem spune că porunca din Matei 28:19, 20 nu le-a fost dată doar apostolilor? (Vezi imaginea de copertă.)
3 La acea întrunire, Isus a scos în evidență lucrarea vitală pe care discipolii săi aveau să o desfășoare în secolul I – aceeași lucrare pe care o desfășurăm și noi în prezent. (Matei 28:16-18) Isus a spus: „Duceți-vă deci și faceți discipoli din oamenii tuturor națiunilor, . . . învățându-i să respecte tot ce v-am poruncit”. (Matei 28:19, 20)
4 Isus dorește ca toți continuatorii lui să predice. El nu le-a dat această poruncă doar celor unsprezece apostoli fideli. De unde știm acest lucru? Când Isus a dat porunca de a face discipoli, pe acel munte din Galileea nu erau prezenți doar apostolii. Să ne amintim că îngerul le-a spus femeilor: „Acolo îl veți vedea”. Așadar, și unele femei fidele trebuie să fi fost prezente cu acea ocazie.
5. Ce înțelegem din 1 Corinteni 15:6?
5 Apostolul Pavel a spus că Isus „li s-a arătat la peste cinci sute de frați odată”. (1 Cor. 15:6) Unde s-a întâmplat acest lucru? Avem motive întemeiate să credem că Pavel se referea chiar la întrunirea din Galileea, descrisă în Matei, capitolul 28. În primul rând, majoritatea discipolilor lui Isus erau din Galileea. Prin urmare, un munte din Galileea era un loc mai potrivit pentru întrunirea unui număr mare de persoane decât o casă din Ierusalim. În al doilea rând, după învierea sa, Isus se întâlnise deja cu cei unsprezece apostoli într-o casă din Ierusalim. Dacă Isus ar fi dorit să le poruncească doar lor să predice și să facă discipoli, le-ar fi putut da această poruncă atunci. În schimb, el le-a spus apostolilor, femeilor și altora să meargă în Galileea. (Luca 24:33, 36)
6. Cum reiese din Matei 28:20 că porunca de a face discipoli este încă valabilă și cum este ea îndeplinită în prezent?
6 În al treilea rând, porunca lui Isus de a face discipoli nu le-a fost adresată doar creștinilor din acea vreme. Isus a încheiat instrucțiunile date continuatorilor săi spunând: „Eu sunt cu voi în toate zilele până la încheierea sistemului”. (Mat. 28:20) Ca împlinire a promisiunii lui Isus, lucrarea de facere de discipoli este astăzi în plin avânt. Aproape 300 000 de persoane se botează în fiecare an ca Martori ai lui Iehova, devenind discipoli ai lui Isus Cristos.
7. Ce vom analiza în acest articol și de ce?
7 Mulți oameni care studiază cu regularitate Biblia progresează până la pasul botezului. Cu toate acestea, alții se rețin să devină discipoli. Deși studiază cu plăcere, nu fac progrese. Dacă studiem cu o astfel de persoană, cu siguranță că dorim să o ajutăm să pună în practică cele învățate și să devină discipol al lui Cristos. În acest articol vom vedea cum putem atinge inima elevului nostru și cum îl putem ajuta să se maturizeze pe plan spiritual. De ce trebuie să analizăm aceste aspecte? Deoarece, la un moment dat, poate că va trebui să decidem dacă să continuăm sau nu studiul.
SĂ SENSIBILIZĂM INIMA ELEVULUI
8. De ce poate fi dificil să sensibilizăm inima unui elev?
8 Iehova vrea ca oamenii să îi slujească din iubire. De aceea, scopul nostru este să îi ajutăm pe elevi să înțeleagă că Iehova se interesează cu adevărat de ei și că îi iubește mult. Dorim să-i ajutăm să îl considere pe Dumnezeu „tată al orfanilor de tată și judecător al văduvelor”. (Ps. 68:5) Pe măsură ce elevii ajung să aprecieze iubirea lui Iehova, inima le va fi sensibilizată și iubirea lor pentru el va crește. Unora le-ar putea fi greu să vadă în Iehova un Tată iubitor, întrucât nu au simțit, probabil, iubirea și afecțiunea unui tată. (2 Tim. 3:1, 3) În timp ce studiem cu elevii noștri, să evidențiem calitățile impresionante ale lui Iehova. Să-i ajutăm să înțeleagă că Dumnezeul nostru iubitor vrea ca ei să trăiască veșnic și că este gata să-i susțină. În ce fel îi mai putem ajuta?
9, 10. Ce publicații ar trebui să folosim la un studiu biblic și de ce?
9 Să folosim cărțile Ce ne învață Biblia? și Păstrați-vă în iubirea lui Dumnezeu. Aceste publicații sunt special concepute pentru a ne ajuta să atingem inima elevilor noștri. De exemplu, capitolul 1 din cartea Ce ne învață răspunde la următoarele întrebări: „Îi pasă lui Dumnezeu de noi sau este el crud?”, „Ce simte Dumnezeu când oamenii suferă?” și „Poți fi prietenul lui Iehova?”. Cartea Iubirea lui Dumnezeu îi ajută pe elevi să înțeleagă în ce mod aplicarea principiilor biblice le îmbunătățește viața și îi apropie de Iehova. Chiar dacă am mai studiat aceste cărți cu alte persoane, trebuie să ne pregătim bine înainte de fiecare studiu și să ținem cont de necesitățile fiecărui elev.
10 Să presupunem, totuși, că elevul este interesat de un subiect tratat într-o publicație care nu este inclusă în secțiunea „Instrumente de predare”. În acest caz, l-am putea încuraja să citească singur publicația respectivă, iar noi vom continua studiul folosind unul dintre cele două auxiliare menționate anterior.
11. Când ar trebui să introducem rugăciunea la un studiu și cum putem sublinia importanța ei?
11 Să începem studiul cu o rugăciune. De obicei, este bine să introducem rugăciunea la studiu cât mai repede posibil, poate chiar în primele săptămâni. Trebuie să-l ajutăm pe elev să conștientizeze că nu putem înțelege Cuvântul lui Dumnezeu fără ajutorul spiritului sfânt. Unii frați deschid subiectul despre rugăciune citind Iacov 1:5, unde se spune: „Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înțelepciunea, să i-o ceară neîncetat lui Dumnezeu”. Conducătorul studiului îl întreabă apoi pe elev: „Cum îi putem cere înțelepciune lui Dumnezeu?”. Astfel, elevul va înțelege, probabil, rolul rugăciunii.
12. Cum am putea folosi Psalmul 139:2-4 pentru a ajuta un elev să-și îmbunătățească rugăciunile?
12 Să-l învățăm pe elev cum să se roage. Să-l asigurăm că Iehova dorește să-i asculte rugăciunile sincere. Putem să-i explicăm că, în rugăciunile personale, avem ocazia de a ne deschide inima față de Iehova, spunându-i lucruri pe care probabil că nu i le-am spune altcuiva. (Psalmul 139:3, 4) În realitate, Iehova ne cunoaște deja cele mai intime gânduri. (Psalmul 139:2) De asemenea, îl putem încuraja să îi ceară lui Dumnezeu ajutorul pentru a-și corecta gândurile greșite și pentru a renunța la practicile nepotrivite. Să ne imaginăm că unei persoane care studiază de un timp îi place foarte mult o sărbătoare cu origini păgâne. Ea știe că sărbătoarea este greșită, însă îi plac anumite aspecte ale acesteia. Trebuie să o încurajăm să-i spună concret lui Iehova ceea ce simte și să-l roage s-o ajute să iubească numai ce iubește El. (Ps. 97:10)
13. a) De ce ar trebui să-i invităm pe elevi la întruniri cât mai repede posibil? b) Cum îl putem ajuta pe elev să se simtă în largul lui la sala Regatului?
13 Să-l invităm pe elev la întruniri cât mai repede posibil. Ceea ce vede și aude la întrunirile creștine îi poate atinge inima și îl poate ajuta să progreseze. Îi putem arăta materialul video Ce activități se desfășoară la o sală a Regatului? și îl putem invita cu căldură la întruniri, oferindu-ne să mergem împreună cu el, dacă este posibil. Este bine să chemăm la studiu vestitori diferiți. În felul acesta, elevul va cunoaște mai mulți frați din congregație și se va simți în largul lui atunci când va veni la întruniri.
SĂ-L AJUTĂM PE ELEV SĂ PROGRESEZE PE PLAN SPIRITUAL
14. Ce îl poate motiva pe un elev să progreseze pe plan spiritual?
14 Obiectivul nostru este să-l ajutăm pe elev să progreseze pe plan spiritual. (Ef. 4:13) Când acceptă să studieze Biblia, ar putea fi interesat mai ales de beneficiile pe care i le aduce studiul. Însă, pe măsură ce iubirea sa pentru Iehova va crește, el va începe să se gândească la modul în care îi poate ajuta pe alții, inclusiv pe membrii congregației. (Mat. 22:37-39) La momentul potrivit, ar trebui să vorbim cu elevul nostru despre privilegiul de a susține Regatul din punct de vedere financiar.
15. Cum îl putem ajuta pe elev să rezolve neînțelegerile?
15 Să-l învățăm pe elev cum să rezolve neînțelegerile. Să presupunem că un vestitor nebotezat cu care studiem ne spune că cineva din congregație l-a jignit. În loc să favorizăm una dintre părți, ar trebui să-i explicăm elevului care sunt opțiunile pe care i le oferă Biblia. El ar putea să ierte sau, dacă nu poate să treacă cu vederea problema, ar putea să abordeze persoana cu amabilitate și iubire, în dorința de a-și ‘câștiga fratele’. (Compară cu Matei 18:15.) Să-l ajutăm să se gândească dinainte la ce va spune. I-am putea arăta cum să folosească aplicația JW Library®, Ghidul de cercetare pentru Martorii lui Iehova și site-ul jw.org® pentru a găsi modalități de a rezolva problema. Cu cât primește mai multă instruire înainte de botez, cu atât se va înțelege mai bine cu frații din congregație după botez.
16. De ce este bine să invităm la studiu vestitori diferiți?
16 Să-i invităm la studiu pe diferiți membri ai congregației și pe supraveghetorul de circumscripție. Frații din congregație îl pot ajuta pe elev în moduri în care noi nu putem. De exemplu, poate că elevul a încercat de mai multe ori să renunțe la fumat, dar nu a reușit. Putem invita la studiu un Martor care a depășit acest viciu după câteva recidive. Colaboratorul nostru ar putea să îi dea elevului unele sfaturi practice. Dacă avem rețineri să conducem studiul în prezența unui frate cu mai multă experiență, l-am putea ruga pe el să țină studiul. Astfel, elevul poate învăța din experiența celor care ne însoțesc. Să nu uităm că scopul nostru este acela de a-l ajuta pe elev să progreseze spiritualicește.
AR TREBUI SĂ ÎNTRERUPEM STUDIUL?
17, 18. Ce ar trebui să luăm în considerare înainte să întrerupem un studiu?
17 Dacă elevul nu face progrese evidente, va trebui să ne întrebăm: Este cazul să întrerupem studiul? Înainte de a lua o decizie, să ne gândim la capacitățile elevului. Unii progresează mai lent. Însă face elevul schimbări într-un ritm adecvat situației sale? A început „să respecte”, adică să aplice, ce învață? (Mat. 28:20) Chiar dacă un elev progresează mai lent, schimbările pe care le face trebuie să fie evidente.
18 Dar dacă cineva care studiază de un timp manifestă foarte puțină apreciere pentru studiu sau chiar deloc? Să presupunem că un elev a terminat de studiat cartea Ce ne învață, poate chiar a început cartea Iubirea lui Dumnezeu, dar încă nu a participat la întrunirile congregației sau la Comemorare. Mai mult, deseori anulează studiul din motive neîntemeiate. Într-o astfel de situație, ar trebui să purtăm o discuție deschisă cu elevul nostru. *
19. Ce i-am putea spune unui elev care nu pare să aprecieze studiul și de ce anume trebuie să ținem cont?
19 Am putea începe discuția cu întrebarea: Ce crezi că te împiedică să devii un Martor al lui Iehova? Elevul ar putea răspunde: Îmi place să studiez Biblia, dar nu voi deveni niciodată Martor al lui Iehova. Dacă studiază deja de un timp, dar are această atitudine, poate că ar trebui să întrerupem studiul. Pe de altă parte, elevul ne-ar putea dezvălui pentru prima dată ce anume îl reține să facă progrese. De exemplu, consideră, probabil, că nu va reuși niciodată să predice din casă în casă. După ce aflăm ce simte, vom fi mai în măsură să îl ajutăm.
20. Cum ne ajută versetul din Faptele 13:48 să decidem dacă trebuie să continuăm un studiu biblic?
20 Din nefericire, unii elevi sunt asemenea israeliților din timpul lui Ezechiel. Iehova i-a spus profetului: „Iată că tu ești pentru ei ca un om care cântă cântece de dragoste, ca un om cu voce frumoasă și care cântă bine la un instrument cu coarde. Ei vor auzi cuvintele tale, dar nimeni nu le va respecta”. (Ezec. 33:32) Poate că ne este greu să îi spunem unui elev că vom întrerupe studiul. Totuși, „a mai rămas puțin timp” până la încheierea acestui sistem. (1 Cor. 7:29) În loc să ne irosim timpul cu un elev care nu progresează, ar trebui să căutăm persoane care manifestă „o dispoziție corectă pentru viața veșnică”. (Citește Faptele 13:48.)
21. Care este textul anului 2020 și de ce este el potrivit?
21 Textul anului 2020 ne încurajează să găsim modalități de a ne îndeplini cât mai bine misiunea de a face discipoli. Acesta conține câteva dintre cuvintele rostite de Isus la întrunirea memorabilă de pe un munte din Galileea: „Duceți-vă deci și faceți discipoli . . . botezându-i”. (Mat. 28:19)
CÂNTAREA 70 Să-i căutăm pe cei merituoși!
^ par. 5 Textul anului 2020 ne încurajează ‘să facem discipoli’. Această poruncă li se aplică tuturor slujitorilor lui Iehova. Cum le putem sensibiliza inima celor cu care studiem, astfel încât să devină discipoli ai lui Cristos? Articolul de față va arăta cum îi putem ajuta pe elevii noștri să se apropie mai mult de Iehova și cum putem decide dacă să continuăm sau să întrerupem un studiu biblic.
^ par. 18 Vizionează materialul Să întrerupem studiul biblic cu persoanele care nu progresează de pe JW Broadcasting®.
TURNUL DE VEGHE (EDIŢIA DE STUDIU)